Last Updated on 20 september 2022 by M.G. Sulman

Rillingen zijn een teken dat je lichaam probeert zijn kerntemperatuur te reguleren. Je lichaam doet er alles aan om die kerntemperatuur zo constant mogelijk te houden, zo rond de 37 graden. Als je koude rillingen hebt, kun je rillen of trillen, klappertanden en kippenvel hebben. Deze reacties worden veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel. Bij rillingen trekken spieren samen en ontspannen ze vervolgens weer om op die manier warmte te produceren. Deze reactie vindt plaats om jee lichaamstemperatuur omhoog te krijgen. In de geneeskunde is een koude rilling een belangrijk symptoom. Als je een koude rilling krijgt als gevolg van een infectie, gaat dit gepaard met oplopende koorts. Ook kun je je dan bij een lichaamstemperatuur van 40 graden Celsius nog steeds koud voelen. ‘Rillen van de kou’, om je lichaamswarmte te verhogen, is een rilling maar géén koude rilling.

Koude rillingen
Koude rillingen / Bron: Pixabay

Wat zijn koude rillingen?

Koude rillingen zijn geen op zichzelf staande ziekte maar een symptoom. Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de lichaamsspieren. Hierbij wordt veel energie verbruikt. Het is bedoeld om warmte te genereren. Dit is een manier van je lichaam om de lichaamstemperatuur te verhogen. koude rillingen (rillen of klappertanden) kunnen wijzen op een infectie.

Oorzaken van koude rillingen

Bij gezonde mensen zijn levermetabolisme en normale spieractiviteit voldoende om een ​​lichaamstemperatuur van ongeveer 37°C te handhaven. Bij een infectie door ziekteverwekkers kan deze instelling door het plotseling vrijkomen van bacteriële toxinen in het lichaam op een hogere waarde worden gezet. het regelsysteem reageert door een verhoging van de lichaamstemperatuur door spiertrillingen, veranderingen in de stofwisseling en de bloedcirculatie in de ledematen.

Koude rillingen kunnen optreden als een begeleidend symptoom van verschillende ziekten. Je kunt last krijgen van koude rillingen bij malaria of griep, maar een zonnesteek kan ook koude rillingen veroorzaken. Zo’n 30% van de mensen die besmet zijn met de omikronvariant van het coronavirus (SARS-CoV-2), hebben ook last van koude rillingen. Andere veel voorkomende ziekten waarbij koude rillingen optreden zijn longontsteking, roodvonk, erysipelas (wondroos of belroos), tetanus, nierbekkenontsteking en andere urineweginfectie, prostatitis (prostaatontsteking), hersenvliesontsteking, parasitaire infecties zoals giardiasis, en een schimmel- of bloedvergiftiging. Rillingen kunnen optreden als een symptoom van mastitis (een ontsteking van de borst die gepaard kan gaan met een infectie) bij vrouwen die borstvoeding geven.

Een angstaanval kan gepaard gaan met plotseling (heftig) transpireren, (koude) rillingen en beven.

Symptomen van koude rillingen

De onwillekeurige spiertrillingen die gepaard gaan met koude rillingen kunnen nauwelijks worden onderdrukt en duren meestal enkele minuten. De koude rillingen eindigen meestal na een paar minuten tot uren. Vooral in de spieren in de rug, dijen en kaak vinden de spiertrekkingen plaats. Bovendien ervaar je vaak een toenemend koud gevoel bij normale kamertemperatuur. Je voelt je plotseling koud.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek met de arts

De arts informeert naar je klachten. Hij zal vragen naar het begin, het verloop en de omvang van je klachten. Ook zal de arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen.

Lichamelijk onderzoek

Een lichamelijk onderzoek moet tekenen van een infectieziekte opsporen. De tekenen van infectie kunnen subtiel zijn, vooral bij oudere patiënten. De arts zal de bovenste luchtwegen, maar ook de longen onderzoeken. De arts zal met een stethoscoop naar de longen luisteren.

Lymfeklieronderzoek wordt ook uitgevoerd. Een vergrootte lymfeklier kan aanvoelen als een knobbeltje onder de huid. Een gezwollen lymfeklier als gevolg van ene infectie wordt weer kleiner als deze over is, hoewel dit soms lang kan duren.

De arts zal alle vier kwadranten van de buik (linksonder, linksboven, rechtsonder en rechtsboven) onderzoeken. Daarbij kijkt de arts naar de grootte, vorm, structuur en consistentie van je buikorganen. Een vergrote lever kan bijvoorbeeld ontdekt worden, of een gezwollen lymfeklier. Ook kan de arts vaststellen of je buik pijnlijk of gevoelig is bij aanraking. Door te kloppen op de flanken waar de nieren zich bevinden, kan pijn onthullen als een indicatie van de ziekte.

Vervolgonderzoek

Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak kunnen ook verdere onderzoeken, zoals bloedonderzoek, nodig zijn.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek / Bron: Science photo/Shutterstock.com

Wat te doen bij koude rillingen?

Neem de volgende maatregelen in acht:

 • Drink veel vloeistoffen, zoals water of groene thee.
 • Gun je lichaam rust en ga niet over je grenzen.
 • Vuistregel is dat je niet geforceerd opwarmt, want je krijgt het na enige tijd vanzelf warm waarbij je gaat zweten.
 • Belemmer de afkoeling niet met veel dekens of een warmtedeken.

Behandeling

Behandeling voor koude rillingen hangt voornamelijk af van de onderliggende oorzaak. Koude rillingen zijn meestal het eerste symptoom van een infectieziekte. Anno 2022 bestaat er voor de meeste virale infecties geen doeltreffend geneesmiddel. Bacteriële infecties kunnen worden behandeld met antibiotica. Een parasitaire infectie wordt behandeld met een parasietdodend middel. Schimmelinfecties worden behandeld met antischimmelmiddelen.

Medicijnen
Medicijnen / Bron: Pixabay

Alarmsymptomen

Wanneer dien je onmiddellijk medische hulp in te schakelen?

 • De koude rillingen zijn erg hevig en houden enkele uren aan.
 • Naast koude rillingen en koorts komen misselijkheid en braken voor.
 • Naast de koude rillingen is er een sterk gevoel van ziekte.
 • Er is sprake van hoge koorts (vanaf 40°C), die ondanks koortsverlagende middelen niet daalt.
 • De koude rillingen treden op als gevolg van langdurig zonnebaden of als gevolg van onderkoeling.
 • Ernstige symptomen zoals kortademigheid of nekstijfheid treden op. Nekstijfheid is een symptoom dat vaak aanwezig is in hersenvliesontsteking (nekkramp).
 • Rillingen verschijnen na het eten van paddenstoelen, het nemen van drugs of na het nemen van medicijnen. Jaarlijks worden er gemiddeld 20 patiënten met een paddenstoelintoxicatie gerapporteerd.
 • De symptomen verschijnen na een reis naar tropische oorden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over koude rillingen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *