Ontsteking: betekenis, symptomen en behandeling

Last Updated on 22 december 2023 by M.G. Sulman

Een ontsteking is een lichaamsreactie op lichaamsvreemde stoffen of op weefselschade. Je lichaam reageert met een ontstekingsreactie teneinde de schade aan het lichaam te herstellen. Een ontsteking is dikwijls het gevolg van een infectie, maar het kan ook een andere oorzaak hebben, zoals weefselschade.

Navelontsteking bij een volwassene
Navelontsteking bij een volwassene / Bron: Wikimedia Commons

Betekenis: wat is een ontsteking?

Ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging of irritatie van weefsels. Het is een manier van het lichaam om te proberen zichzelf te beschermen en te genezen. Bij een ontsteking reageert het immuunsysteem door bloedplaatjes en witte bloedcellen naar de beschadigde plek te sturen. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling, pijn en warmte op de plaats van de ontsteking.

Soorten ontsteking

Er zijn verschillende soorten ontstekingen, afhankelijk van de oorzaak en de plaats waar ze optreden. Hier zijn enkele voorbeelden:

Acute ontsteking

Dit is een plotselinge, hevige ontsteking die meestal snel verdwijnt na het verwijderen van de oorzaak. Bijvoorbeeld, als je je knie stoot, kan er een acute ontsteking optreden op de plaats van de verwonding.

Chronische ontsteking

Dit is een langdurige ontsteking die weken tot jaren kan duren. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot schade aan weefsels en organen en kunnen bijdragen aan het ontstaan van bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Systemische ontsteking

Dit is een ontsteking die zich in het hele lichaam kan verspreiden, in plaats van op een specifieke plaats. Systemische ontstekingen kunnen leiden tot vermoeidheid, koorts en andere algemene symptomen.

Gelokaliseerde ontsteking

Dit is een ontsteking die zich beperkt tot een specifieke plaats in het lichaam, zoals een ontstoken tand of een ontstoken oog.

Symptomen van een ontsteking

Ontsteking is een reactie van het lichaam op schade of infectie. Het kan leiden tot roodheid, zwelling, pijn en warmte in het getroffen gebied. Sommige andere symptomen van ontsteking kunnen zijn:

Huisarts raadplegen

Het is belangrijk om te onthouden dat ontsteking een normaal en noodzakelijk onderdeel is van het genezingsproces van het lichaam. Sommige ontstekingen kunnen echter chronisch zijn en kunnen leiden tot schade aan het lichaam als ze niet worden behandeld. Als je zorgen hebt over ontsteking in het lichaam, raadpleeg dan een arts voor advies en behandeling.

Behandeling van een ontsteking

De behandeling voor ontsteking hangt af van de oorzaak ervan en de ernst van de ontsteking. Sommige manieren om ontsteking te behandelen zijn:

  1. Neem pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om pijn te verminderen.
  2. Gebruik koude compressen om zwelling te verminderen.
  3. Gebruik warmte om pijn te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
  4. Gebruik medicijnen om de ontsteking te verminderen, zoals corticosteroïden of niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s).
  5. Gebruik fysiotherapie om de beweging en de sterkte van het getroffen gebied te verbeteren.
  6. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie, kan het nodig zijn om antibiotica te gebruiken om de infectie te behandelen. Antibiotica werken alleen tegen infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën. Als een virus of schimmel de infectie veroorzaakt, dan heb je andere medicatie nodig.

Het is belangrijk om te onthouden dat ontsteking een normaal en gezond proces is dat helpt om schade of infectie te bestrijden. Het is echter belangrijk om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen en deze te behandelen om complicaties te voorkomen. Als je je zorgen maakt over je gezondheid of als je symptomen aanhouden, raadpleeg dan een arts voor een diagnose en behandeling.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een ontsteking, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.