Spierpijn: oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Spierpijn, ook wel myalgie genoemd, is pijn of ongemak in een of meer spieren die vaak ontstaat door het langdurig of overmatig belasten van je spieren. Kortweg: spierpijn is overbelasting van de spieren. Het kan ook ontstaan door een ongeval, een onjuiste houding of een verkeerde beweging. Er zijn ook verschillende ziekten die spierpijn kunnen veroorzaken, zoals griep. Sommige auto-immuunziekten kunnen ook hevige spierpijn veroorzaken.

Spierpijn / Bron: Wikimedia Commons

Vormen van spierpijn

Spierpijn kan verschillende vormen aannemen, van een zeurende pijn tot een hevige, stekende pijn. Sommige mensen ervaren spierpijn als een stijve of gespannen sensatie in de spieren, terwijl anderen een pijn beschrijven die toeneemt naarmate ze de spieren gebruiken. De intensiteit van spierpijn kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de oorzaak en de intensiteit van de fysieke activiteit.

Om spierpijn te verminderen, kun je overwegen om de betreffende spieren te laten rusten, warmte- of koudebehandelingen toe te passen, medicijnen te nemen die de pijn verminderen (bijvoorbeeld paracetamol) en oefeningen te doen om de spieren te versterken en te versoepelen. Als je last hebt van ernstige of aanhoudende spierpijn, raadpleeg dan een arts voor een diagnose en behandeling.

Bij wie komt het voor?

Spierpijn kan optreden bij mensen van alle leeftijden en kan optreden aan één spier of een groep spieren. Het komt het meest voor bij mensen die regelmatig sporten of andere (zware) lichamelijke activiteiten uitvoeren, maar het kan ook optreden bij mensen die niet actief zijn. Mensen met spierpijn kunnen ook last hebben van stijfheid, zwakte of moeite met bewegen.

Oorzaken van spierpijn

Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. Sommige van de meest voorkomende oorzaken van spierpijn zijn:

Lichamelijke arbeid of sporten

Intensieve lichamelijke arbeid en sportbeoefening kan leiden tot spierpijn als gevolg van microscheurtjes in de spiervezels. Dit is een normaal proces en kan meestal worden behandeld met rust en eventueel pijnstillers.

Zwangerschap

hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot spierpijn, vooral in het bekkengebied.

Slaapgebrek of te weinig beweging

Een slaaptekort of te weinig beweging kan leiden tot spierpijn en stijfheid.

Spierverkramping

Spierverkramping kan optreden als gevolg van een verminderde bloedtoevoer naar de spieren of als gevolg van te weinig water- en elektrolytenbalans.

Spierontsteking

Spierontsteking (myositis) kan leiden tot spierpijn en stijfheid. Dit kan optreden als gevolg van een infectie of een auto-immuunziekte.

Griep (influenza)

Griep kan ernstige spierpijn veroorzaken, vooral in de benen en armen. Dit komt omdat het virus de spieren aantast en ontstekingen veroorzaakt.

ME/CVS

Myalgische encefalomyelitis (ME) of chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) veroorzaken chronische spierpijn en vermoeidheid. ME/CVS is een niet-aangeboren, chronische en complexe multisysteemziekte.

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose is een chronische aandoening waarbij het immuunsysteem de beschermende myeline-laag rond de zenuwen aantast. Dit kan leiden tot spierzwakte en pijn.

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis is een chronische, progressieve, ontstekingsaandoening die pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten veroorzaakt. Deze ontstekingen kunnen ook de spieren aantasten en spierpijn veroorzaken.

Fibromyalgie

Bij fibromyalgie heb je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Het is een aandoening die gepaard gaat met wijdverspreide spierpijn, stijfheid en vermoeidheid.

Complicaties

Complicaties van spierpijn zijn meestal beperkt tot tijdelijke beperkingen van je mobiliteit en je vermogen om te bewegen en te functioneren. In sommige gevallen kan spierpijn echter leiden tot langetermijnbeperkingen, zoals chronische pijn of een afname van de spierkracht. Het is daarom belangrijk om spierpijn te behandelen en te proberen te voorkomen door voldoende te rusten, goed te hydrateren en regelmatig te bewegen. Als de spierpijn niet verdwijnt of als deze gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of huiduitslag, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling van spierpijn

Om spierpijn te behandelen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Als de spierpijn wordt veroorzaakt door overbelasting, kan rust en paracetamol helpen om de pijn te verminderen. Neem anders ook een warme douche of bad. Het kan ook helpen om de spieren te masseren of te strekken om de stijfheid te verminderen. Als de spierpijn wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, kan het nodig zijn om behandeld te worden door een arts of specialist.

Als de spierpijn ernstig is of lange tijd aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling. De arts kan lichamelijk onderzoek doen, informeren naar andere symptomen en eventueel tests uitvoeren om de oorzaak van de spierpijn te achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak van de spierpijn, kan de arts medicatie, fysiotherapie of andere behandelingen voorschrijven om de spierpijn te verminderen en te helpen herstellen.

Prognose

De prognose voor spierpijn hangt af van de oorzaak van de pijn en hoe effectief de behandeling is. In het algemeen kan spierpijn die wordt veroorzaakt door overbelasting of overmatig gebruik van de spieren genezen met rust en pijnstillers. Als de spierpijn echter wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, kan de prognose variëren en kan de behandeling langer duren.

Preventie

Er zijn een aantal manieren om spierpijn te voorkomen of te verminderen:

  • Vermijd overbelasting van de spieren: Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen de workouts en vermijd overmatig gebruik van bepaalde spieren.
  • Stretchen: Dit kan helpen om spierpijn te verminderen en kan ook helpen om blessures te voorkomen.
  • Goed warming-up: Een goede warming-up kan helpen om de spieren voor te bereiden op activiteit en kan helpen om blessures te voorkomen.
  • Gebruik pijnstillers: vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol kunnen helpen om spierpijn te verminderen.
  • Vermijd het dragen van ondersteunende kleding (tenzij het medisch wordt voorgeschreven): Hoewel ondersteunende kleding kan helpen om spierpijn te verminderen, kan het ook leiden tot afhankelijkheid en kan het de spieren verzwakken. In plaats daarvan is het belangrijk om de spieren te trainen en te versterken om spierpijn te voorkomen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over spierpijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.