Infectie: betekenis, symptomen en behandeling

Last Updated on 28 augustus 2023 by M.G. Sulman

Een infectie duidt op een proces waarbij een microbe, zoals een bacterie, virus, schimmel of parasiet, het menselijk lichaam binnendringt en zich daar nestelt en vermenigvuldigt. De microbe kan ziekte veroorzaken door toxinen te produceren of door het immuunsysteem van het lichaam te beschadigen.

Navelinfectie
Navelinfectie / Bron: Wikimedia Commons

Betekenis: wat is een infectie?

Een infectie duidt op de invasie van weefsels door ziekteverwekkers, hun vermenigvuldiging en de reactie van het weefsel van de gastheer op het infectieuze agens en de gifstoffen die ze produceren.1Wikimedia Infection. https://en.wikipedia.org/wiki/Infection (ingezien op 25-12-2022) Een infectieziekte, ook wel besmettelijke ziekte genoemd, is een ziekte die het gevolg is van een infectie.

Soorten infecties

Er zijn verschillende soorten infecties, afhankelijk van de microbe die de infectie veroorzaakt. Sommige voorbeelden zijn:

Bacteriële infecties

Deze worden veroorzaakt door bacteriën, die kleine micro-organismen zijn die zich snel kunnen vermenigvuldigen. Bacteriële infecties kunnen worden behandeld met antibiotica.

Voorbeelden van bacteriële infecties zijn longontsteking, urineweginfecties en huidinfecties.

Bacteriële infecties en betrokken soorten / Bron: Wikimedia Commons

Virale infecties

Deze worden veroorzaakt door virussen, die zich kunnen vermenigvuldigen in de cellen van het menselijk lichaam. Virussen zijn vele malen kleiner dan andere micro-organismen en passen vaak tientallen tot honderden keren in de gemiddelde bacterie.

Virale infecties kunnen niet worden behandeld met antibiotica, omdat deze specifiek gericht zijn op bacteriën. Virale infecties moeten vaak hun beloop hebben, maar sommige kunnen met antivirale medicijnen worden behandeld.

Voorbeelden van virale infecties zijn griep, verkoudheid en hiv.

Schimmelinfecties

Deze worden veroorzaakt door schimmels, die micro-organismen zijn die zich voeden met organische stoffen. Schimmelinfecties kunnen worden behandeld met antischimmelmiddelen.

Voorbeelden van schimmelinfecties zijn ringworm en spruw.

Parasitaire infecties

Deze worden veroorzaakt door parasieten, die organismen zijn die van andere organismen leven. Parasitaire infecties kunnen worden behandeld met anti-parasitaire middelen.

Voorbeelden van parasitaire infecties zijn malaria en giardiasis, een infectie met Giardia lamblia.

Gevolgen van een infectie

De gevolgen van een infectie kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de infectie, het type microbe dat de infectie veroorzaakt en de gezondheid van de persoon die de infectie heeft. Sommige infecties kunnen mild zijn en zichzelf oplossen, terwijl andere ernstiger kunnen zijn en medische behandeling vereisen.

Mogelijke gevolgen van een infectie kunnen zijn:

  • Koorts: Dit is een verhoging van de lichaamstemperatuur als gevolg van het immuunsysteem dat actief is om de infectie te bestrijden.
  • Vermoeidheid: De infectie kan leiden tot vermoeidheid omdat het lichaam energie moet gebruiken om de infectie te bestrijden.
  • Pijn: Sommige infecties, zoals urineweginfecties en ontstekingen, kunnen pijn veroorzaken.
  • Ontsteking: Infecties kunnen leiden tot ontstekingen op verschillende plaatsen in het lichaam, zoals de luchtwegen, de huid of de gewrichten.
  • Bloedingen: Sommige infecties, zoals malaria, kunnen leiden tot bloedingen.

Symptomen van een infectie

Symptomen van een infectie kunnen variëren afhankelijk van het type infectie, maar sommige veelvoorkomende symptomen zijn:

Het is belangrijk om deze symptomen in de gaten te houden en, als ze aanhouden of ernstig zijn, een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling. Sommige infecties kunnen leiden tot ernstige complicaties als ze niet worden behandeld.

Behandeling van infecties

Er zijn verschillende manieren om infecties te behandelen, afhankelijk van het type infectie en de ernst ervan. Sommige infecties kunnen met behulp van antibiotica worden behandeld, terwijl andere met behulp van antivirale medicijnen of antifungale medicijnen worden behandeld. Bij sommige infecties kan het nodig zijn om specifieke behandelingen te ondergaan, zoals het verwijderen van een infectieus object of het draineren van pus uit een abces.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om in het ziekenhuis te worden opgenomen voor behandeling, vooral als de infectie ernstig is of als de patiënt een verzwakt immuunsysteem heeft.

Prognose

De prognose voor infecties hangt af van verschillende factoren, waaronder het type infectie, de ernst ervan en hoe snel de juiste behandeling is gestart. In het algemeen zijn de prognoses voor infecties goed als ze op tijd worden behandeld. Echter, sommige infecties, zoals sepsis, kunnen ernstig zijn en levensbedreigend als ze niet op tijd worden behandeld. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar professioneel medisch advies als je vermoedt dat je een infectie hebt.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een infectie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.