Dagelijks bewegen is gezond

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Het is belangrijk om dagelijks te bewegen om de gezondheid te behouden of te verbeteren. Dagelijks bewegen vermindert het risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Beweging kan ook helpen om stress te verminderen en het humeur te verbeteren. Dagelijks een half uur stevig wandelen of fietsen zet al zoden aan de dijk.

Dagelijks bewegen is gezond / Bron: Freepik

Dagelijks bewegen is gezond voor lijf en leden

Het is goed om dagelijks te bewegen omdat het verschillende positieve effecten heeft op je gezondheid. Beweging kan bijvoorbeeld helpen om je bloeddruk te verlagen, het risico op hart- en vaatziekten te verminderen en het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Beweging kan stress verminderen en bijdragen aan een betere nachtrust.

Hoeveel moet je bewegen?

De Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan voor de overheid in Nederland, stelt dat volwassenen minstens 150 minuten matig intensief bewegen per week moeten doen. Dit kan bijvoorbeeld neerkomen op 30 minuten per dag, of op 5 dagen per week elk een half uur. Matig intensief bewegen is beweging die uw hartslag op een niveau brengt dat tussen de 50 en 70% van je maximale hartslag ligt. Dit is ongeveer het niveau waarbij je je prettig voelt en nog kunt praten terwijl je beweegt.

Ook stelt de Gezondheidsraad dat het goed is om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals weerstandstraining of gymnastiek. Dit kan helpen om de spiermassa en botsterkte op peil te houden en zo het risico op bepaalde aandoeningen, zoals osteoporose (botontkalking), te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen als minimum dienen en dat meer beweging nog beter is voor de gezondheid. Het is aanbevolen om een activiteit te kiezen die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om regelmatig te bewegen. Als je niet gewend bent aan regelmatig bewegen, is het verstandig om rustig op te bouwen en advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut.

Bewegen is goed voor de botopbouw / Bron: Freepik

Waarom is bewegen gezond?

Hart- en vaatziekten

Beweging kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen. Hart- en vaatziekten zijn aandoeningen die het hart, de bloedvaten of beide aantasten en kunnen leiden tot een hartaanval, beroerte en andere gezondheidsproblemen.

Regelmatige beweging kan de bloeddruk verlagen, de bloedsuikerspiegel stabiel houden en het cholesterolgehalte verbeteren. Dit kan je risico op hart- en vaatziekten reduceren. Beweging kan ook stress verminderen, wat tevens een belangrijke factor is in het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Het is belangrijk om te onthouden dat beweging slechts één van de factoren is die het risico op hart- en vaatziekten beïnvloeden. Andere belangrijke factoren zijn onder andere een gezonde voeding, niet roken en het beperken van alcoholgebruik. Als je bezorgd bent over je risico op hart- en vaatziekten, is het verstandig om advies te vragen aan je huisarts.

Diabetes type 2

Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op diabetes type 2. Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Beweging kan de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Door te bewegen zorg je dat de cellen in je lijf beter reageren op insuline. Dit vermindert het risico op diabetes.

Bepaalde vormen van kanker

Voldoende bewegen verkleint het risico op bepaalde vormen van kanker. Sommige studies suggereren dat beweging het risico op borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker kan verminderen. Beweging kan ook helpen bij het beheersen van je gewicht, wat op zijn beurt het risico op bepaalde vormen van kanker kan verminderen.

bedenk wel dat beweging slechts één van de factoren is die het risico op diabetes en kanker beïnvloeden. Andere belangrijke factoren zijn onder andere een gezonde voeding, het beperken van alcoholgebruik en niet roken.

Geestelijke gezondheid en depressie

Er is bewijs dat regelmatige beweging goed is voor de geestelijke gezondheid en het risico op depressie verkleint. Beweging kan het niveau van bepaalde stoffen in de hersenen verhogen, zoals serotonine en dopamine, die worden geassocieerd met een goed humeur en je emotionele welbevinden. Beweging kan ook helpen om stress te verminderen en het zelfvertrouwen te versterken.

Het is belangrijk om te onthouden dat beweging slechts één van de factoren is die de geestelijke gezondheid beïnvloeden. Andere belangrijke factoren zijn onder andere een gezonde voeding, voldoende slaap, sociale steun en het beperken van alcoholgebruik.

Verschillende manieren om dagelijks te bewegen

Er zijn verschillende manieren om dagelijks te bewegen. Een manier is om te gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Dit kan bijvoorbeeld in de buurt van je huis of in een park. Als je liever in een sportschool traint, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van cardio-apparatuur zoals een loopband, crosstrainer of fiets. Er zijn ook tal van andere activiteiten die je kunt doen, zoals zwemmen, dansen, zumba, tai chi of een andere sport. Het is belangrijk om een activiteit te kiezen die bij je past en die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om regelmatig te bewegen.

Er zijn verschillende manieren om dagelijks te bewegen, afhankelijk van uw voorkeuren en beschikbare tijd. Sommige mogelijkheden zijn:

  • Wandelen of joggen in de buitenlucht
  • Fietsen
  • Zwemmen
  • Dansen
  • Pilates
  • Weerstandstraining met gewichten
  • Sporten, zoals voetbal, basketbal of tennis

Het is raadzaam om een activiteit te kiezen die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om dagelijks te bewegen. Probeer ook om de activiteiten af te wisselen, zodat je je spieren op verschillende manieren kunt uitdagen. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten matig intensief bewegen per week te doen, wat neerkomt op ongeveer 30 minuten per dag. Als je niet gewend bent aan regelmatig bewegen, is het verstandig om rustig op te bouwen en advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut.

Basketbal / Bron: Freepik

Hoe kun je bewegen integreren in je dagelijkse leven?

Hoe kun je beweging  integreren in je dagelijkse leven? Hier zijn enkele tips om dat te doen:

Maak van beweging een prioriteit

Zet beweging op je agenda en plan voldoende tijd in om te bewegen. Dit kan een steuntje zijn om ervoor te zorgen dat je regelmatig beweegt.

Zoek een activiteit die je leuk vindt

Kies een activiteit uit die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen, dansen of een sport zijn.

Zoek naar manieren om beweging in te passen in je dagelijkse routine

Zoek naar mogelijkheden om beweging te integreren in je dagelijkse routine, zoals het nemen van de trap in plaats van de lift of het fietsen naar het werk. Zoek ook naar mogelijkheden om beweging te combineren met andere activiteiten, zoals een wandeling maken terwijl je je hond uitlaat of het doen van huishoudelijke klussen.

Fietsen naar het werk / Bron: Freepik

Zoek een bewegingspartner

Het kan gemakkelijker zijn om regelmatig te bewegen als je iemand hebt om mee te doen. Zoek naar een bewegingspartner of doe mee aan een sportteam of -groep om gemotiveerd te blijven.

Wees creatief

Probeer op creatieve wijze om beweging te integreren in je leven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je beweegt terwijl je tv kijkt of achter je bureau zit, of dat je een nieuwe sport of activiteit probeert.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat er geen enkele ‘juiste’ manier is om beweging te integreren in het dagelijkse leven. Het is aan jou om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en jouw leefstijl. Als je niet gewend bent aan regelmatig bewegen, is het verstandig om rustig op te bouwen en advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut.

Wat zijn de gevolgen van een sedentaire leefstijl?

Een sedentaire leefstijl is een levensstijl waarbij iemand weinig beweging krijgt en veel tijd zittend of liggend doorbrengt. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Overgewicht en obesitas

Een sedentaire leefstijl kan leiden tot overgewicht of obesitas, wat het risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker, kan verhogen.

Fors overgewicht of obesitas
Obesitas / Bron: Wikimedia Commons

Slechte bloedsuikerspiegelregulatie

Een sedentaire leefstijl kan het risico op diabetes verhogen, omdat beweging helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Slechte bloeddrukregulatie

Beweging is goed voor je bloeddruk. Regelmatig sporten en bewegen werkt bloedrukverlagend en is goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Een sedentaire leefstijl kan juist leiden tot hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Slechte spier- en botgezondheid

Beweging helpt om de spier- en botgezondheid op peil te houden. Een sedentaire leefstijl kan daarom leiden tot een afname van de spiermassa en botsterkte en het risico op osteoporose verhogen.

Slechtere geestelijke gezondheid

Een sedentaire leefstijl kan leiden tot een slechtere geestelijke gezondheid, zoals een verhoogd risico op depressie en stress.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gevolgen niet onvermijdelijk zijn en dat het mogelijk is om de negatieve effecten van een sedentaire leefstijl te verminderen door regelmatig te bewegen. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten matig intensief bewegen per week te doen om de gezondheid te behouden of te verbeteren.

Waarom bewegen veel mensen te weinig?

Ruim de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar beweegt niet genoeg, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).1RTL Nieuws. CBS: ruim helft van de Nederlanders beweegt te weinig. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5308827/bewegen-sporten-beweegnorm-richtlijnen-corona-wandelen (ingezien op 30-12-2022) Er zijn verschillende redenen waarom veel mensen te weinig bewegen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

Gebrek aan tijd

Veel mensen voelen zich druk en hebben het gevoel dat ze niet genoeg tijd hebben om aan beweging te doen.

Geen bewegingsvriendelijke omgeving

Sommige mensen wonen in een omgeving waar het moeilijk is om beweging te krijgen, zoals als ze in een drukke stad wonen of geen veilig wandel- of fietspad in de buurt hebben.

Gebrek aan motivatie of interesse

Sommige mensen hebben geen interesse in beweging of zijn niet gemotiveerd om te bewegen.

Fysieke beperkingen

Sommige mensen hebben fysieke beperkingen die het moeilijk maken om te bewegen, zoals een aandoening of een verwonding. Er zijn ook mensen die vanwege ziekte bedlegerig zijn.

Gebrek aan kennis

Sommige mensen hebben misschien niet genoeg kennis over de gezondheidsvoordelen van beweging of weten niet hoe ze kunnen beginnen met bewegen.

Er zijn verschillende methoden om deze barrières te overwinnen en toch voldoende beweging te krijgen. Zoek naar activiteiten die je leuk vindt, bedenk meerdere manieren om beweging te integreren in je dagelijkse routine en zoek naar een bewegingspartner of -groep om je te ondersteunen gemotiveerd te blijven. Als je lichamelijke beperkingen hebt of niet zeker weet hoe je kunt beginnen met bewegen, is het verstandig om advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut.

Hoe kun je bewegen op een stoel?

Je kunt ook beweging krijgen terwijl je op een stoel zit. Hier zijn enkele voorbeelden:

Strek je benen

Strek je benen uit en til ze op van de grond. Dit verbetert je bloedsomloop en versterkt je spieren.

Maak kniebuigingen

Maak kniebuigingen terwijl je op de stoel zit. Dit kan helpen om je beenspieren te versterken.

Doe armen-en-schouders oefeningen

Doe armen-en-schouders oefeningen, zoals het opheffen van je armen boven je hoofd of het maken van kleine draaibewegingen met je schouders.

Doe oefeningen voor je buik

Doe oefeningen voor je buik, zoals het samenknijpen van je buikspieren of het opheffen van je knieën naar uw borst.

Doe strekoefeningen

Doe strekoefeningen, zoals het uitrekken van je armen, benen of rug terwijl je op de stoel zit.

Het is belangrijk om te onthouden dat het doen van oefeningen op een stoel niet hetzelfde is als het krijgen van voldoende beweging. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten matig intensief bewegen per week te doen om de gezondheid te behouden of te verbeteren.

Bewegen voor ouderen

Beweging is belangrijk voor mensen van alle leeftijden, ook voor ouderen. Rust roest. Door te weinig bewegen gaat de kwaliteit van je spieren, pezen, banden en gewrichten achteruit. daardoor ga je stroever bewegen. Regelmatige beweging kan helpen om de gezondheid te behouden of te verbeteren en kan bijdragen aan een beter lichamelijk en geestelijk welbevinden.

Hier zijn enkele voorbeelden van waarom ouderen kunnen profiteren van beweging:

Vermindering van het risico op bepaalde aandoeningen

Beweging vermindert het risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker, te verminderen.

Verbeterde spier- en botgezondheid

Beweging houdt de spier- en botgezondheid op peil, wat kan bijdragen aan een betere balans, coördinatie en mobiliteit.

Verbeterde mentale gezondheid

Beweging verbetert de geestelijke gezondheid en kan bijdragen aan een vermindering van stress, depressie en angst.

Verbeterde kwaliteit van leven

Beweging verbetert de kwaliteit van leven en kan bijdragen aan een gevoel van welbevinden en zelfvertrouwen.

Bewegen op muziek

Bewegen op muziek kan een leuke en effectieve manier zijn om aan beweging te doen. Hier zijn enkele voordelen van bewegen op muziek:

Verhoogt de motivatie

Muziek kan een geweldige manier zijn om gemotiveerd te blijven tijdens het bewegen. Als je van muziek houdt, kan het luisteren naar je favoriete nummers (bijvoorbeeld ‘The Blessing’) tijdens het bewegen je stimuleren om je trainingssessie af te ronden.

Verhoogt de focus

Als je je concentreert op de muziek tijdens het bewegen, kun je je focus verhogen en ben je minder snel afgeleid. Dit kan ervoor zorgen dat je beter presteert tijdens je oefeningen.

Verhoogt het plezier

Bewegen op muziek kan leuk zijn en een geweldige manier zijn om te ontspannen en te genieten van de beweging.

Je kunt op verschillende manieren het bewegen op muziek integreren in je dagelijkse oefeningen en leven. Je kunt bijvoorbeeld dansen op muziek, hardlopen met muziek of een sport doen met muziek als achtergrond. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen andere muziekstijlen en -tempo’s leuk vindt. Dus het is aan jou om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je levensstijl.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over bewegen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.