Dagelijks voldoende drinken is gezond

Last Updated on 11 september 2023 by M.G. Sulman

Het is belangrijk om voldoende te drinken om je vochthuishouding in balans te houden en om te voorkomen dat je uitdroogt. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water en het is daarom belangrijk om voldoende te drinken om ervoor te zorgen dat je lichaam goed kan functioneren. Het is het beste om water te drinken om je vochthuishouding op peil te houden, omdat water geen calorieën bevat en ook geen suikers of andere toegevoegde stoffen. Cola, energiedranken en andere frisdranken bevatten suikers en andere toegevoegde stoffen en kunnen daarom bijdragen aan het risico op overgewicht en andere gezondheidsproblemen als je ze in grote hoeveelheden drinkt. Het is daarom aan te raden om water te drinken in plaats van frisdranken om je vochthuishouding op peil te houden.

Dagelijks voldoende (water) drinken is gezond / Bron: Freepik

Dagelijks voldoende drinken

Het is belangrijk om dagelijks voldoende te drinken om de vochtbalans van je lichaam te behouden. De hoeveelheid vocht die je nodig hebt, hangt af van je leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en omgevingstemperatuur. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om elke dag ten minste acht glazen water te drinken. Dit komt neer op ongeveer twee liter.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt uit verschillende bronnen, zoals water, sap, melk en voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte, zoals fruit en groenten. Als je veel zweet, diarree hebt of moet braken, of als je ziek bent en koorts hebt, is het belangrijk om extra vocht te drinken om de vochtbalans in je lichaam te herstellen en uitdroging te voorkomen.

Het is ook aanbevolen om te voorkomen dat je te veel alcohol consumeert, omdat alcohol een vochtafdrijvende werking heeft. Dat komt doordat alcohol de aanmaak van het vochtafdrijvende antidiuretisch hormoon (ADH) remt.

Probeer ook om voldoende vocht te drinken voordat, tijdens en na lichamelijke activiteiten, vooral als het warm is of als je je inspant. Als je voldoende vocht drinkt, zal je huid een betere teint hebben, zal je minder moe zijn en zal je beter presteren.

Hoeveel vocht heb je dagelijks nodig?

De hoeveelheid vocht die je dagelijks nodig hebt, hangt af van je leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en omgevingstemperatuur. Hieronder staan enkele richtlijnen voor de hoeveelheid vocht die nodig is voor mannen, vrouwen en kinderen:

 • Volwassen mannen: Ongeveer 3 liter (ongeveer 13 glazen) vocht per dag.
 • Volwassen vrouwen: Ongeveer 2,2 liter (ongeveer 9 glazen) vocht per dag.
 • Kinderen: De hoeveelheid vocht die kinderen nodig hebben, hangt af van hun leeftijd en gewicht. Als algemene richtlijn kunt u het volgende gebruiken:
  • Voor kinderen van 4 tot 8 jaar: ongeveer 1,2 liter (ongeveer 5 glazen) vocht per dag.
  • Voor kinderen van 9 tot 13 jaar: ongeveer 1,5 liter (ongeveer 6 glazen) vocht per dag.
  • Voor tieners van 14 tot 18 jaar: ongeveer 1,7 liter (ongeveer 7 glazen) vocht per dag.

Houd er rekening mee dat deze richtlijnen als algemene richtlijnen dienen en dat de specifieke vochtbehoeften kunnen variëren.

Vocht kan aanwezig zijn in veel verschillende soorten voedsel, niet alleen in dranken. Bijvoorbeeld, vruchten en groenten bevatten vaak een hoog gehalte aan vocht. Ook bevat vlees en vis vaak vocht, en zelfs droge producten zoals granen en noten bevatten soms een kleine hoeveelheid vocht. Het is belangrijk om voldoende vocht te consumeren om je gehydrateerd te houden en om je lichaam goed te laten functioneren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het drinken van voldoende vocht, maar ook om het eten van voedsel dat vocht bevat.

Welke dranken zijn gezond om dagelijks te drinken?

Er zijn verschillende dranken die gezond zijn om dagelijks te drinken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Water

Water is de beste keuze om je vochtbalans te behouden, omdat het geen calorieën, suiker of cafeïne bevat. Probeer om elke dag voldoende water te drinken om je lichaam gehydrateerd te houden.

Verse sappen

Versgeperste sappen zijn een goede bron van vitaminen en mineralen. Probeer om sappen te kiezen die gemaakt zijn van fruit en groenten, in plaats van sappen die gemaakt zijn van concentraat of die suiker bevatten. Houd er rekening mee dat sappen ook calorieën en suiker bevatten. Dus drink ze met mate.

Melk

Melk is een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen. Kies voor magere of halfvolle melk om het aantal calorieën en het vetgehalte te verminderen.

Koffie en thee

Koffie en thee kunnen een goede bron zijn van antioxidanten, maar houd er rekening mee dat ze ook cafeïne bevatten, wat invloed kan hebben op je slaap en stressniveaus. Probeer om koffie en thee te beperken tot twee tot drie kopjes per dag en kies voor koffiebonen of thee die vrij zijn van toevoegingen zoals suiker en room.

Water met een smaakje

Als je het moeilijk vindt om voldoende water te drinken, kun je proberen om water met een smaakje te drinken. Voeg bijvoorbeeld wat vers fruit, groenten of kruiden toe aan je water om het smaak te geven. Dit is een gezonde manier om je vochtinname te verhogen zonder calorieën of suiker toe te voegen.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om je vochtinname te diversifiëren en om te kiezen voor dranken die gezond zijn en vrij zijn van toevoegingen zoals suiker en chemische stoffen.

Water op smaak gebracht met vers zomerfruit / Bron: Freepik

Gezondheidsvoordelen van voldoende drinken

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen verbonden aan het voldoende drinken van vocht:

Vochtbalans behouden

Voldoende vocht drinken helpt om je lichaam gehydrateerd te houden, wat essentieel is voor het goed functioneren van organen en weefsels.

Gewicht verliezen

Als je in plaats van caloriehoudende dranken, zoals frisdrank of sap, water drinkt, kan dit helpen om calorieën te besparen en om gewicht te verliezen.

Huid gezonder maken

Voldoende vocht drinken kan helpen om de huid gezonder te maken en om te voorkomen dat de huid uitdroogt en rimpels veroorzaakt.

Spijsvertering verbeteren

Voldoende vocht drinken kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en om obstipatie te verminderen.

Bloedcirculatie verbeteren

Voldoende vocht drinken kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan helpen om je bloeddrukwaarden te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Hoofdpijn verminderen

Sommige mensen ervaren hoofdpijn als gevolg van uitdroging. Voldoende vocht drinken kan helpen om uitdrogingshoofdpijn te verminderen.

Concentratie verbeteren

Voldoende vocht drinken kan helpen om de concentratie te verbeteren en om moeheid te verminderen.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om voldoende vocht binnen te krijgen uit verschillende bronnen, zoals water, sappen, melk en voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte, zoals fruit en groenten.

Symptomen van uitdroging

Uitdroging of dehydratie treedt op als je niet voldoende vocht binnenkrijgt of als je te veel vocht verliest. De symptomen van uitdroging kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de hoeveelheid vochtverlies en je gezondheidstoestand.

Hieronder geven we enkele voorbeelden van symptomen van uitdroging:

 • Droge mond, keel en lippen
 • Verminderde urineproductie en donkergekleurde urine
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid en duizeligheid
 • Verwardheid en concentratieproblemen
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Koorts en koude rillingen
 • Huid die droog aanvoelt en/of rimpels vertoont

Als je één of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om voldoende vocht te drinken en om een arts te raadplegen als je je zorgen maakt over je vochtbalans. Als je ziek bent, heb je misschien extra vocht nodig om de vochtbalans in je lichaam te herstellen. Als je last heebt van ernstige uitdroging, kan het nodig zijn om vocht via een infuus te krijgen.

Hoe zorg je dat kinderen voldoende drinken?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende drinken:

Zet water op een zichtbare plek

Zorg ervoor dat er altijd een karaf water of een fles water op een zichtbare plek staat, zodat kinderen gemakkelijk kunnen drinken wanneer ze dorst hebben.

Maak het leuk

Probeer het drinken van water leuk te maken door het water te serveren in leuke bekers of flessen met kleurrijke etiketten. Je  kunt ook ijsblokjes of fruit toevoegen aan het water om het smaak te geven.

Beperk de hoeveelheid suikerhoudende dranken

Probeer om de hoeveelheid suikerhoudende dranken die kinderen consumeren te beperken, zoals frisdrank, sap en sportdranken. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen ervoor zorgen dat kinderen minder dorst hebben naar water.

Geef voldoende vocht tijdens fysieke activiteiten

Zorg ervoor dat kinderen voldoende vocht drinken tijdens fysieke activiteiten, vooral als het warm is of als ze zich inspannen. Dit kan helpen om uitdroging te voorkomen.

Stel vragen

Vraag regelmatig aan kinderen of ze dorst hebben en of ze voldoende water hebben gedronken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht binnenkrijgen.

Houd er rekening mee dat de hoeveelheid vocht die kinderen nodig hebben, afhankelijk is van hun leeftijd, gewicht en activiteitenniveau.

Hoe zorg je dat ouderen voldoende drinken?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ouderen voldoende drinken om hun vochtbalans te behouden en om gezond te blijven. Hieronder geven we enkele tips om ervoor te zorgen dat ouderen voldoende drinken:

Zet water op een gemakkelijk bereikbare plek

Zorg ervoor dat er altijd een karaf water of een fles water op een gemakkelijk bereikbare plek staat, zodat ouderen gemakkelijk kunnen drinken wanneer ze dorst hebben.

Maak het leuk

Probeer het drinken van water leuk te maken door het water te serveren in leuke bekers of flessen met kleurrijke etiketten. Je kunt ook ijsblokjes of fruit toevoegen aan het water om het smaak te geven.

Beperk de hoeveelheid suikerhoudende dranken

Probeer om de hoeveelheid suikerhoudende dranken die ouderen consumeren te beperken, zoals frisdrank, sap en sportdranken. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen ervoor zorgen dat ouderen minder dorst hebben naar water.

Zorg voor voldoende vocht tijdens medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat ouderen meer vocht verliezen. Zorg ervoor dat ouderen voldoende vocht drinken als ze medicijnen gebruiken.

Vraag regelmatig of ouderen dorst hebben

Vraag regelmatig aan ouderen of ze dorst hebben en of ze voldoende water hebben gedronken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. Ouderen hebben vaak een verminderd dorstgevoel. Daarom kun je beter vragen of ze al voldoende hebben gedronken.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Als ouderen moeite hebben om zelf voldoende vocht te drinken, kunt je hulpmiddelen gebruiken, zoals een rietje of een drinkfles met rietje om het drinken gemakkelijker te maken.

Houd er rekening mee dat ouderen soms moeite kunnen hebben om voldoende vocht binnen te krijgen vanwege beperkingen in hun mobiliteit, medicijngebruik of andere gezondheidsproblemen.

Moet je meer drinken als je ziek bent?

Het is belangrijk om meer vocht te drinken als je ziek bent, vooral als je koorts hebt, bij diarree of braken of als je veel zweet. Deze situaties n kunnen ervoor zorgen dat je meer vocht verliest dan normaal, wat kan leiden tot uitdroging.

Om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt terwijl u ziek bent, kun je het volgende doen:

Drink voldoende water

Probeer om voldoende water te drinken om je vochtbalans te behouden. Als je moeite heb om water te drinken, kun je ook proberen om andere vochtrijke dranken te drinken, zoals sappen of bouillon.

Gebruik ORS

ORS (Oral Rehydration Solution) is een oplossing die je kunt drinken om je vochtbalans te herstellen als je ziek bent. ORS bevat zouten, suiker en andere elektrolyten die helpen om je vochtbalans te herstellen. ORS is verkrijgbaar in poedervorm of in tabletvorm en kan worden verkregen bij de apotheek of drogist.

Eet vochtrijk voedsel

Als je veel braakt of diarree hebt, kun je moeite hebben om voldoende vocht binnen te krijgen via dranken alleen. Probeer om vocht binnen te krijgen middels vochtrijke voeding, zoals komkommer, selderij en tomaten.

Moet je meer drinken tijdens sporten?

Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken tijdens sporten, vooral als je je inspant of als het warm is. Voldoende vocht drinken kan helpen om uitdroging te voorkomen en om je prestaties te verbeteren tijdens het sporten.

Er zijn verschillende manieren om voldoende vocht te drinken tijdens het sporten:

Drink voldoende water

Probeer om voldoende water te drinken tijdens het sporten om je vochtbalans te behouden. Hoeveel water je nodig hebt, hangt af van je activiteitenniveau, de duur van je training en de omgeving waarin je traint. Als je moeite hebt om voldoende water te drinken, kun je overwegen om een waterfles mee te nemen tijdens het sporten of om regelmatig te pauzeren om water te drinken.

Gebruik sportdrankjes

Sportdrankjes zijn dranken die speciaal zijn ontwikkeld om de vochtbalans te herstellen tijdens het sporten. Ze bevatten zouten, suiker en andere elektrolyten die helpen om je vochtbalans te herstellen. Sportdrankjes zijn vooral nuttig als je je intensief inspant of als je lange tijd achter elkaar sport. Houd er rekening mee dat sportdrankjes vaak veel suiker bevatten.

Moet je ’s nachts vaak plassen als je veel drinkt?

Het is normaal om ’s nachts een keer naar het toilet te moeten gaan als je overdag voldoende vocht drinkt. Dit komt omdat het drinken van voldoende vocht ervoor zorgt dat je blaas regelmatig wordt geleegd, wat kan helpen om urineweginfecties te voorkomen en om je blaasgezondheid te behouden.

Als je ’s nachts echter vaak naar het toilet moet gaan en dit je slaap verstoort, kan dit een teken zijn van een aandoening die bekendstaat als nycturie of nocturie (vaak aandrang hebben om ’s nachts te plassen). Als je twee keer of vaker moet plassen in de nacht dan noemen we dit nycturie. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een blaasontsteking, prostaatproblemen bij mannen, zwangerschap of diabetes. Door een vergrote prostaat kunnen plasproblemen ontstaan, zoals een verhoogde aandrang ’s nachts waardoor er een of meerdere keren moet worden geplast. Als je denkt dat je last heeft van nycturie, raadpleeg dan je huisarts voor diagnose en behandeling.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om voldoende vocht te drinken, maar dat het ook belangrijk is om niet te veel te drinken. Als je te veel vocht drinkt, kan dit leiden tot overhydratatie, wat kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, braken en zwelling. Dit staat ook bekend als hyponatriëmie of watervergiftiging.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over voldoende drinken, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.