Zwakte: betekenis, oorzaken en behandeling

Last Updated on 10 maart 2024 by M.G. Sulman

Zwakte is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een vermindering van de kracht of energie die iemand voelt. Het kan een lichamelijk gevoel zijn, zoals moeite met lopen of het tillen van zware objecten. Of een mentaal gevoel, zoals moeite om je te concentreren of initiateven te nemen. Zwakte kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals uitputting, ziekte, medicijnen, spierziekten, hormonale problemen, depressie of leeftijd. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je zwakte ervaart, aangezien het kan wijzen op een onderliggend medisch probleem dat behandeld dient te worden.

duizelig hoofdpijn moeheid
Zwakte kent meerdere mogelijke oorzaken / Bron: Chakrapong Zyn/Shutterstock.com

Betekenis van zwakte

Zwakte is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een vermindering van de kracht of energie die iemand voelt.

Oorzaken van zwakte

Er zijn veel verschillende oorzaken van zwakte, waaronder:

Uitputting

Dit kan het gevolg zijn van overmatig werk, te weinig slaap of een tekort aan voedingsstoffen.

Ziekte

Zwakte kan een symptoom zijn van een aantal ziekten, zoals influenza (griep) of malaria.

Medicijnen

Sommige medicijnen, zoals chemotherapie, kunnen zwakte veroorzaken als bijwerking.

Spierziekten

Aandoeningen zoals spierdystrofie kunnen leiden tot spierzwakte.

Hormonale problemen

Een tekort aan bepaalde hormonen, zoals schildklierhormonen, kan leiden tot zwakte.

Depressie

Depressie kan leiden tot verlies van energie en zwakte.

Leeftijd

Bij het ouder worden, nemen spierkracht en spiermassa af en kan dit leiden tot zwakte.

Zwakte na een operatie

Het is normaal om enige zwakte te ervaren na een operatie, vooral als de operatie invasief was of als je lange tijd in het ziekenhuis hebt gelegen. Deze zwakte kan het gevolg zijn van uitputting, bloedverlies tijdens de operatie, of het gebruik van pijnstillers of andere medicijnen.

Er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken van zwakte na een operatie, zoals bloedstolsels, infecties of spierverlamming. Als je zwakte ervaart na een operatie, is het belangrijk om de behandelend arts te raadplegen om te bepalen of er een onderliggend medisch probleem is dat behandeld moet worden.

In sommige gevallen kan fysiotherapie helpen om de spierkracht te verbeteren en de zwakte te verminderen. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en rust te nemen als je je moe voelt, en tegelijkertijd te proberen actief te blijven om de spierkracht te behouden en te verbeteren.

Symptomen van zwakte

De symptomen van zwakte kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Algemene symptomen van zwakte kunnen zijn:

 • Vermoeidheid of moeilijkheid om energie te behouden
 • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten
 • Moeite met het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van andere fysieke activiteiten
 • Verminderde spierkracht
 • Mentaal gevoel van vermoeidheid of moeite om te concentreren
 • Duizeligheid of wankelen

Complicaties en gevolgen

De complicaties en gevolgen van zwakte kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de zwakte. Sommige mogelijke complicaties van zwakte kunnen zijn:

Verminderde mobiliteit

Als iemand zwak is, kan het moeilijk zijn om te lopen of zich te verplaatsen, wat kan leiden tot beperkte mobiliteit.

Verhoogd risico op vallen

Als iemand zwak is, kan het moeilijker zijn om het evenwicht te behouden, wat kan leiden tot een verhoogd risico op vallen en letsel.

Verminderde kwaliteit van leven

Zwakte kan leiden tot beperkingen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, wat kan leiden tot een vermindering van de kwaliteit van leven.

Verminderde spiermassa

Als iemand lange tijd zwak is, kan het leiden tot afname van spiermassa en verlies van kracht.

Onderzoek en diagnose

Er zijn verschillende manieren waarop artsen zwakte kunnen diagnosticeren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als je zwakte ervaart, kan je arts informeren naar je medische geschiedenis en je huidige symptomen. Hij zal ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij je spierkracht en je reflexen zal worden gecontroleerd.

Er zijn ook verschillende tests die kunnen worden uitgevoerd om de oorzaak van zwakte te achterhalen. Dit kan omvatten bloedonderzoek, urinetesten, elektromyografie (EMG) en röntgenfoto’s. Afhankelijk van de resultaten van deze tests, kan de arts verdere behandelingen of verwijzingen naar specialisten aanbevelen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je zwakte ervaart, zodat de onderliggende oorzaak kan worden vastgesteld en de juiste behandeling kan worden gegeven.

Behandeling van zwakte

De behandeling van zwakte hangt af van de onderliggende oorzaak. Sommige mogelijke behandelingen kunnen zijn:

Rust

Als uitputting de oorzaak van de zwakte is, kan het helpen om meer rust te nemen en te proberen meer te slapen.

Medicijnen

Als zwakte het gevolg is van een ziekte, kan het nodig zijn om medicijnen te nemen om de ziekte te behandelen.

Fysiotherapie

Als zwakte het gevolg is van spierziekten, kan fysiotherapie helpen om de spierkracht te verbeteren.

Hormonale behandelingen

Als hormonale problemen de oorzaak van de zwakte zijn, kan hormoontherapie nodig zijn om de hormonenpeilen in balans te brengen.

Psychotherapie

Als depressie de oorzaak is van de zwakte, kan psychotherapie (i.c.m. medicatie) helpen om de depressie te behandelen en de zwakte te verminderen.

Leefstijlveranderingen

In sommige gevallen kan het helpen om leefstijlveranderingen aan te brengen, zoals meer beweging krijgen, gevarieerder en gezonder eten en minder stress.

Prognose

De prognose voor zwakte hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen, zoals bij uitputting of een tijdelijke ziekte, kan de zwakte verdwijnen als de oorzaak wordt behandeld. In andere gevallen, zoals bij chronische ziekten of spierziekten, kan de zwakte aanhouden of zelfs verergeren.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je zwakte ervaart, zodat de onderliggende oorzaak kan worden vastgesteld en de juiste behandeling kan worden gegeven. Door de behandeling te volgen en eventuele leefstijlveranderingen aan te brengen die worden aanbevolen, kan de prognose voor zwakte verbeteren.

Preventie

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om de kans op zwakte te verminderen:

 • Zorg voor voldoende rust: Probeer voldoende te slapen en geef jezelf de tijd om uit te rusten als je je moe voelt.
 • Eet gezond: Probeer een gebalanceerd dieet te volgen met voldoende voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en vitaminen.
 • Blijf actief: Probeer regelmatig te bewegen om de spierkracht te behouden en te verbeteren.
 • Beperk stress: Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen, te sporten of te ontspannen met hobby’s.
 • Neem regelmatig medicijnen: Als je medicijnen neemt, volg dan de aanwijzingen van je arts op en neem de medicijnen op het juiste tijdstip in.
 • Zoek medische hulp: Als je ene gevoel van zwakte ervaart, raadpleeg dan een arts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Door deze maatregelen in acht te nemen, verminder je de kans op zwakte verminderen. Het kan bovendien je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over zwakte, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.