Alcohol en pijn: pijn in lichaam door alcohol

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Alcohol kan zowel een positief als een negatief effect hebben op pijn. Enerzijds kan het een kalmerend effect hebben en de gevoeligheid voor pijn verminderen, waardoor sommige mensen het gebruiken om met acute of chronische pijn om te gaan. Anderzijds kan te veel alcoholgebruik leiden tot ontstekingen en andere gezondheidsproblemen die op hun beurt weer pijnklachten kunnen veroorzaken. Alcoholgebruik heeft een direct effect op je pijnervaring. Direct na het consumeren van alcohol kan de pijn verminderen, doch op lange termijn kan alcoholgebruik juist leiden tot verhoogde pijn. Dit komt omdat langdurig en overmatig alcoholgebruik een destructieve werking op je lichaam heeft en in het bijzonder op je organen. Hierdoor kun je meer last krijgen van allerlei ontstekingen en aandoeningen. Daarom is het goed om stil te staan bij je alcoholgebruik: hoeveel drink je en waarom drink je? Vooral mensen met een geschiedenis van alcoholmisbruik dienen voorzichtig te zijn met het gebruiken van alcohol als pijnstiller, aangezien het kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor pijn en kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe gezondheidsklachten.

Pijn als gevolg van alcohol / Bron: Freepik

Relatie tussen alcohol en pijn

Er is een complexe relatie tussen alcoholgebruik en pijn. Aan de ene kant kan alcohol lichamelijke pijn verminderen, doordat het (even) pijnstillend werkt; alcohol werkt algemeen verdovend op het zenuwstelsel. Dit is de reden waarom sommige mensen met chronische pijnklachten alcohol gebruiken: het dempt de pijn. Aan de andere kant overmatig alcoholgebruik leiden tot pijnklachten of aandoeningen die pijn veroorzaken. Een overmaat aan alcohol kan op den duur leiden tot lever- en maagproblemen, waardoor pijn ontstaat. Ook kan alcoholgebruik leiden tot ontstekingen, zoals gewrichtsontsteking of zenuwontsteking, die op hun beurt weer kunnen leiden tot pijn en andere klachten.

Bovendien heeft alcohol een negatief effect op je nachtrust en draagt het bij aan de opbouw van stress. Omdat alcohol de afbraak van cortisol remt, kan alcohol bijdragen aan het steeds verder opbouwen van stress. een slechte nachtrust en de opbouw van stress, maken je meer gevoelig voor pijn. Een persoon met een geschiedenis van alcoholmisbruik kan ook een verhoogde gevoeligheid hebben voor pijn, ongeacht hoeveel alcohol wordt geconsumeerd. Het regelmatig drinken van grote hoeveelheden alcohol kan leiden tot een toename van pijn in het lichaam. Alcoholgebruik kan bij bepaalde groepen mensen ook interactie hebben met de pijnmedicatie die ze slikken.

Al met al zijn er veel factoren die van invloed zijn op de relatie tussen alcohol en pijn.

Soorten pijn geassocieerd met alcoholgebruik

Er zijn verschillende soorten pijn die geassocieerd kunnen worden met alcoholgebruik. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Leverpijn: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverproblemen zoals leverontsteking, levercirrose en leverkanker. Deze aandoeningen kunnen pijn in de rechterbovenbuik veroorzaken.
 • Maagpijn: Alcohol kan irritatie veroorzaken in de maag en darmen, waardoor pijn kan ontstaan. Dit kan ook leiden tot een maagzweer.
 • Hoofdpijn: Sommige mensen krijgen hoofdpijn of migraine na het drinken van alcohol, vooral als ze te veel drinken of als ze snel grote hoeveelheden alcohol consumeren.
 • Spier- en gewrichtspijn: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ontstekingen in het lichaam, die pijn in spieren en gewrichten kan veroorzaken.
 • Neuropathische pijn: Alcoholmisbruik kan leiden tot zenuwschade, waardoor pijn in de ledematen of andere delen van het lichaam kan optreden.
 • Alcoholische myopathie: langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot beschadiging van spieren die leidt tot spierpijn, zwakte en afname van spiermassa.
 • Post-acute withdrawal syndrome (PAWS): Personen die stoppen met alcoholmisbruik kunnen ernstige symptomen ervaren waaronder pijn.

Elk lichaam is anders en iedereen kan anders op alcohol reageren. Ook zijn er allerlei verschillen tussen mannen en vrouwen. Een vrouwelijk lichaam breekt alcohol bijvoorbeeld langzamer af dan een mannelijk lichaam. Bovendien kan een combinatie van factoren, waaronder genetische aanleg, leeftijd, geslacht, en gezondheid, van invloed zijn op de effecten van alcohol op pijn.

Bier (alcohol)
Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot allerlei klachten, waaronder allerlei soorten pijn / Bron: Pixabay

Ontstekingen door alcohol

Ontstekingen in het lichaam

Alcoholgebruik kan leiden tot ontstekingen in het lichaam, omdat het de afweermechanismen van het lichaam kan onderdrukken. Hierdoor kan het lichaam minder goed omgaan met infecties en andere ontstekingsproblemen.

Een van de manieren waarop alcohol ontstekingen kan veroorzaken, is door het immuunsysteem te onderdrukken. Als het immuunsysteem niet goed functioneert, kan het lichaam niet goed vechten tegen infecties en andere ontstekingsproblemen. Bovendien kan alcohol ontstekingen veroorzaken door de darmflora te veranderen. Dit kan leiden tot een verhoogde kans op darminfecties en ontstekingen in het spijsverteringsstelsel. Ook kan alcohol kleine ontstekingen veroorzaken in de darmwand waardoor deze gaan ‘lekken’ en ziekteveroorzakers kunnen doorlaten in de bloedbaan.

Daarnaast kan alcoholgebruik ook leiden tot ontstekingen in andere delen van het lichaam, zoals de lever, alvleesklier, hart en bloedvaten.

Symptomen

Symptomen van ontstekingen die kunnen worden veroorzaakt door alcoholgebruik, kunnen variëren afhankelijk van de specifieke ontsteking en de omstandigheden. Sommige van de symptomen die kunnen optreden bij ontstekingen veroorzaakt door alcoholgebruik, kunnen zijn:

Alcoholpijn

Alcoholpijn is pijn in het lymfekliergebied die optreedt tijdens of vlak na alcoholgebruik. Het is een typisch symptoom van het Hodgkin lymfoom. Dat is een vorm van kanker van het lymfestelsel. Deze vorm van kanker begint vaak in de lymfeklieren en kan zich daarna uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

Pijn in de lymfeklieren is een veelvoorkomend symptoom van de ziekte van Hodgkin en kan worden beschreven als een soort van zwaarte of druk in het gebied. Andere symptomen kunnen zijn vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, nachtzweten en een veranderde huid.

Het Hodgkin-lymfoom is genoemd naar de Britse arts Thomas Hodgkin, die de ziekte voor het eerst beschreef in het midden van de 19e eeuw. Het kenmerkt zich door de aanwezigheid van bepaalde, typische lymfocyten genaamd Reed-Sternberg-cellen.

Let op: Veel andere aandoeningen en ziekten kunnen pijn in de lymfeklieren veroorzaken, zoals ontstekingen, infecties en hormonale aandoeningen. Daarom is het raadzaam om een arts te raadplegen om te laten beoordelen wat er met je aan de hand is als je lymfeklierklachten ervaart.

Onderzoek van de lymfeklieren in de hals / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.com

Alcohol en pijn in de gewrichten

Alcoholgebruik kan ook leiden tot pijn in de gewrichten. Deze gewrichtspijn kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen. Een van deze mechanismen is ontsteking van de gewrichten, bekend als artritis. Alcohol kan bijdragen aan ontstekingsreacties in het lichaam, waardoor de symptomen van artritis verergeren. Alcohol kan ook zeer negatief inwerken op jicht, een pijnlijke ontsteking in een gewricht veroorzaakt door urinezuurkristallen. Hierbij heb je last van plotselinge en pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen.

Daarnaast kan alcohol ook leiden tot een afname van botdichtheid en een verhoogd risico op osteoporose, wat kan verhogen het risico op fracturen en gewrichtsproblemen.

Alcohol en leverpijn / nierpijn

Alcoholgebruik kan leiden tot pijn in de lever of pijn in de nieren. Dit komt omdat alcohol kan leiden tot schade aan deze organen.

Leverpijn

Overmatig alcoholgebruik leidt tot opeenhoping van vetten in de levercellen en kan op den duur leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose. Leverschade kan aanleiding geven tot leverpijn.

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverontsteking, ook bekend als hepatitis, wat kan leiden tot leverpijn. Langdurig alcoholmisbruik kan ook leiden tot levercirrose, een ernstige aandoening waarbij de lever onherstelbaar beschadigd is. Levercirrose kan ook leiden tot leverpijn, en kan ook symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, geelzucht, bloed in de ontlasting en opgezwollen buik (ascites) veroorzaken.

Nierpijn

Alcoholgebruik kan ook leiden tot ontsteking van de nieren, ook wel glomerulonefritis of nierfilterontsteking genoemd. Dit kan nierpijn veroorzaken. Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot een verhoogd risico op nierstenen. Dit zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen in de urine

Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van de nierfunctie, waardoor de nieren minder goed in staat zijn om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Dit kan ook leiden tot nierpijn of ongemak.

Illustratie van een niersteen
Illustratie van een niersteen

Alcohol en pijn in voeten, benen, armen of handen

Alcoholgebruik kan ook leiden tot pijn in de voeten, benen, armen of handen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen:

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot een afname van vitamine B1 (thiamine) in het lichaam. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot een aandoening genaamd beriberi, die pijn in de ledematen, gevoelloosheid, verlamming en zwakte kan veroorzaken.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van bloedcirculatie, vooral in de benen. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de benen en voeten.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van het aantal rode bloedcellen, wat kan leiden tot een tekort aan zuurstof in de ledematen, wat kan leiden tot pijn en zwakte.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van botdichtheid en een verhoogd risico op osteoporose, wat kan verhogen het risico op fracturen en gewrichtsproblemen, die ook pijn kunnen veroorzaken.

Alcohol kan op verschillende manieren bijdragen aan slagaderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd. Hierbij is de wand van de slagader verhard (verkalkt) door een opeenhoping van vet en andere stoffen. Uiteindelijk kan aderverkalking leiden tot een hart- of herseninfarct, etalagebenen of slecht genezende wonden aan de benen of voeten.

Alcoholmisbruik kan ook leiden tot neurologische aandoeningen, zoals neuropathie, dat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, zwakte en tintelingen in de ledematen.

Het is belangrijk om op te merken dat als je last hebt van pijn in de ledematen na alcoholgebruik, het raadzaam is om je huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Overleg met arts is zeker aan te raden als de pijn aanhoudt of als je andere symptomen hebt, zoals zwakte, gevoelloosheid of verlamming. In sommige gevallen kan het stoppen met het drinken van alcohol of significant verminderen van alcoholgebruik de pijn helpen verminderen of zelfs laten verdwijnen, vooral als de pijn een gevolg is van een alcoholgerelateerde aandoening.

Alcohol en buikpijn of maagpijn

Alcoholgebruik kan ook leiden tot buikpijn of maagpijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen.

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot ontsteking van de maagwand, ook wel gastritis of maagslijmvliesontsteking genoemd, waardoor maagpijn kan ontstaan. Alcoholische gastritis is een vaak voorkomende vorm van maagontsteking die wordt veroorzaakt door (langdurig) overmatig alcoholgebruik. je hebt dab vaak last van een doffe, brandende pijn in de maagstreek.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van bloedtoevoer naar de darmen, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan en buikpijn veroorzaken.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot leverproblemen, zoals leverontsteking en cirrose, die vervolgens kunnen leiden tot buikpijn en stijfheid.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van het aantal rode bloedcellen, die kan leiden tot vermoeidheid, spierpijn en verminderde weerstand tegen infecties, ook kan leiden tot buikpijn.

Alcohol kan ook leiden tot diarree en buikkrampen, vanwege de irriterende effecten op de darmen en het verminderen van de afgifte van het hormoon vasopressine, wat normaal gesproken helpt bij het vasthouden van vocht in de darmen.

Alcohol kan ook een negatief effect hebben op het maagdarmkanaal, en kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van darmkanker, alvleesklierontsteking en andere maagdarmaandoeningen die buikpijn kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat als je last hebt van buikpijn of maagpijn na alcoholgebruik, het raadzaam is om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Het is belangrijk om snel te handelen om verdere schade aan de maag of darmen te voorkomen en om de gezondheid te beschermen.

Afbeelding van een persoon die lijdt aan gastritis met pijnklachten / Bron: Wikimedia Commons

Alcohol en pijn in de tong, mond of slokdarm

Alcoholgebruik kan ook leiden tot pijn in de tong, mond en slokdarm. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen.

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot ontsteking van de mondholte, waardoor pijn in de tong en mond kan ontstaan. Alcohol kan ook de productie van speeksel doen afnemen, waardoor de mond droog en gevoelig kan worden. Dit kan leiden tot pijn in de tong en pijn in de mond.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van bloedcirculatie, vooral in de mondholte, waardoor de werking van de slijmvliezen kunnen verminderen, hetgeen pijn kan veroorzaken.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot verhoogde kans van infecties, zoals een infectie van je mondslijmvlies met Candida albicans, een gistachtige schimmel. Alcohol is namelijk een goede voedingsbodem voor de candidaschimmel. Mondschimmel kan pijn aan de tong en pijn in de mond veroorzaken.

Alcohol kan op zich het slijmvlies van de slokdarm irriteren. Dit geeft irritatie en pijn in de slokdarm.

Alcohol kan ook de zuurgraad van de maag verhogen, wat kan leiden tot reflux (het terugstromen van maagzuur). Als maagzuur in de slokdarm of zelfs tot in de keelholte en mond terechtkomt, dan geeft dat een zure smaak en een pijnlijk gevoel in je slokdarm en/of keel.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van de vitamine B en andere voedingsstoffen, die van groot belang zijn voor de gezondheid van de mond en slokdarm. Dit kan leiden tot ontstekingen en infecties, waardoor pijn in de tong, mond en slokdarm kan ontstaan.

Als je last hebt van pijn in de tong, mond en slokdarm na alcoholgebruik, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Spierpijn na alcohol drinken

Alcoholgebruik kan ook leiden tot spierpijn na het drinken ervan. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen.

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot een afname van vitamine B1 (thiamine) in het lichaam. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot een aandoening genaamd beriberi, die spierpijn, gevoelloosheid, verlamming en zwakte kan veroorzaken. Wikipedia meldt:

“In de westerse wereld komt beriberi vooral voor bij chronische alcoholisten door een combinatie van deficiënte voeding, een gestoorde resorptie en een gestoorde opslag van thiamine.”1Wikipedia. beriberi. https://nl.wikipedia.org/wiki/Beriberi (ingezien op 2-4-2023)

Alcohol kan ook leiden tot een afname van bloedtoevoer naar de spieren, waardoor spierproblemen kunnen ontstaan en spierpijn kan veroorzaken.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot vermoeidheid en vermindering van de weerstand tegen infecties, hetgeen kan leiden tot spierpijn.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van het aantal rode bloedcellen, die kan leiden tot vermoeidheid, spierpijn en verminderde weerstand tegen infecties.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van het aantal elektrolyten, zoals natrium en kalium, in het bloed, wat kan leiden tot spierzwakte.

Alcoholgebruik en hoofdpijn

Alcoholgebruik kan ook leiden tot hoofdpijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen.

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot uitdroging, omdat het de afgifte van antidiuretisch hormoon (ADH) vermindert, waardoor de nieren meer water afstoten en de vochtbalans in het lichaam kan worden verstoord. Uitdroging kan leiden tot hoofdpijn.

Alcohol kan ook leiden tot afname van bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot hoofdpijn.

Alcohol kan ook leiden tot verhoogde bloeddruk, wat kan leiden tot hoofdpijn. Vooral bij een ernstig hoge bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid en rusteloosheid.

Alcohol kan ook leiden tot afname van de niveaus van melatonine, een hormoon dat helpt bij het regelen van de slaap-waakritme. Dit kan leiden tot een slechte slaapkwaliteit en vermoeidheid, wat  hoofdpijn tot gevolg kan hebben.

Alcohol kan ook irriterend werken op de maag en darmen, waardoor misselijkheid, braken en diarree kunnen ontstaan, wat weer kan leiden tot hoofdpijn.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van de vitaminen en mineralen, die van groot belang zijn voor de gezondheid van het hoofd en het zenuwstelsel. Ook dit kan leiden tot hoofdpijn.

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn na alcoholgebruik, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Alcohol en zenuwpijn

Alcoholgebruik kan ook leiden tot zenuwpijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen.

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot beschadiging van de zenuwen, ook wel neuropathie genoemd, door directe toxiciteit of door de afname van vitamine B1 (thiamine), wat kan leiden tot zenuwpijn.

Alcohol kan ook leiden tot afname van bloedcirculatie, vooral in de zenuwgebieden, waardoor zenuwpijn kan ontstaan.

Alcohol kan ook leiden tot afname van het aantal rode bloedcellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, spierpijn en verminderde weerstand tegen infectie, hetgeen zenuwpijn tot gevolg kan hebben.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van het aantal elektrolyten, zoals natrium en kalium, in het bloed, wat kan leiden tot zenuwproblemen.

Alcohol kan ook leiden tot vermindering van de bloedsuikerspiegel, waardoor zenuwschade kan ontstaan.

Alcoholmisbruik kan ook leiden tot ontstekingen van de zenuwen, wat kan leiden tot zenuwpijn. Bij de afbraak van alcohol komen er giftige stoffen vrij. Deze kunnen zich ophopen in het lichaam. Mettertijd tasten deze giftige stoffen de zenuwen aan. Er ontstaat zenuwschade. Als gevolg hiervan ontstaat polyneuropathie of zenuwontsteking. Polyneuropathie betekent dat de zenuwen op meerdere plaatsen in het lichaam zijn aangedaan.

Als je regelmatig last hebt van zenuwpijn na alcoholgebruik, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Alcohol en alvleesklierpijn

Alcoholgebruik kan leiden tot pijn in de alvleesklier. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen.

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot ontsteking van de alvleesklier, ook wel pancreatitis of alvleesklierontsteking genoemd, waardoor pijn in de bovenbuik kan ontstaan. Pancreatitis is een potentieel levensbedreigende aandoening die kan voorkomen als alcoholgebruik chronisch is of bij grote hoeveelheden alcohol in korte tijd.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van bloedcirculatie, vooral in de alvleesklier, waardoor de alvleesklier ontstoken kan raken en pijn kan veroorzaken.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot vermindering van de bloedsuikerspiegel, waardoor de alvleesklier extra insuline moet aanmaken, wat kan leiden tot ontsteking van de alvleesklier en pijn.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van het aantal van antioxidanten, waardoor de alvleesklier ontstoken kan raken en pijn kan veroorzaken.

Alcoholgebruik kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van alvleesklierkanker, een zeldzame maar ernstige vorm van kanker, die kan leiden tot alvleesklierpijn.

Als je regelmatig last hebt van pijn in de alvleesklier na alcoholgebruik, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Alvleesklier
Ligging van de alvleesklier in het lichaam / Bron: Decade3d /Shutterstock.com

Alcohol en pijn bij het plassen

Alcoholgebruik kan ook leiden tot pijn bij het plassen. Dit kent verschillende mogelijke oorzaken.

Eén van de oorzaken is dat alcohol kan leiden tot een ontsteking van de blaas of urinewegen, zoals cystitis (blaasontsteking) of urethritis (plasbuisontsteking), hetgeen pijn bij het plassen kan veroorzaken. Dit komt doordat alcohol kan leiden tot uitdroging en meer geconcentreerde urine, waardoor irritaties en ontstekingen in de blaas en de rest van de urinewegen ontstaan.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van de hoeveelheid urine die wordt geproduceerd, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Dit kan leiden tot een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen.

Alcohol kan ook de nieren beschadigen, waardoor de urine-afvoer kan worden belemmerd. Dit kan leiden tot een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen.

Alcohol kan ook leiden tot vermindering van bloedcirculatie, vooral in de urinewegen, waardoor de urinewegen ontstoken kunnen raken en je last krijgt van pijn bij het plassen.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot vermindering van de bloedsuikerspiegel, waardoor de urinewegen ontstoken kunnen raken. Dit kan onder meer pijn bij het plassen veroorzaken.

Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van het aantal van antioxidanten (zoals vitamine E, vitamine C, carotenoïden en selenium), waardoor de urinewegen ontstoken kunnen raken. Dit kan pijn bij het plassen veroorzaken.

Als je regelmatig last hebt van pijn bij het plassen na alcoholgebruik, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Alcohol en pijn aan de huid

Alcoholgebruik kan ook leiden tot pijn aan de huid of een brandende pijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen.

Eén van deze mechanismen is dat alcohol kan leiden tot een afname van bloedcirculatie naar de huid, waardoor de huid kan uitdrogen, irriteren of zelfs beschadigen. Dit kan leiden tot pijn of een brandend gevoel. Rimpels worden zichtbaarder.

Alcohol kan ook leiden tot een afname van de inname van vitaminen en mineralen, die van groot belang zijn voor de gezondheid van de huid. Dit kan leiden tot een tekort aan vitaminen en mineralen zoals vitamine A, vitamine B3 (niacine) en vitamine C, die kunnen leiden tot een droge en irriterende huid die kan branden.

Alcohol kan ook leiden tot vermindering van bloedsuikerspiegel, waardoor de huid kan uitdrogen en er een brandend gevoel kan ontstaan.

Huidaandoeningen als netelroos (galbulten), eczeem, rosacea (couperose), acne, rhinophyma (‘bloemkoolneus’) en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar alcoholgebruik kan de klachten wel verergeren .

Er kan ook sprake zijn van alcoholintolerantie. Hierbij is het lichaam niet in staat om de alcohol af te breken. Symptomen van een alcoholintolerantie zijn onder meer ademhalingsproblemen, diarree, een rood gezicht, hoofdpijn, maagpijn of maagzuur en netelroos of een andere huiduitslag.

Als je regelmatig last hebt van pijn of branden aan de huid na alcoholgebruik, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Alcohol en prostaatpijn

Alcoholgebruik kan ook leiden tot pijn in de prostaat. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen:

 • Prostaatontsteking (prostatitis): alcoholgebruik kan ontstekingen in de prostaat veroorzaken, wat kan leiden tot pijn in de onderbuik, de penis of de perineum (de regio tussen de anus en de scrotum).2Zhang LG, Chen J, Meng JL, Zhang Y, Liu Y, Zhan CS, Chen XG, Zhang L, Liang CZ. Effect of alcohol on chronic pelvic pain and prostatic inflammation in a mouse model of experimental autoimmune prostatitis. Prostate. 2019 Sep;79(12):1439-1449. doi: 10.1002/pros.23866. Epub 2019 Jun 24. PMID: 31233226.
 • Vergrote prostaat (BPH): alcohol kan bijdragen aan de groei van de prostaat, een zogeheten vergrote prostaat.3Parsons JK, Im R. Alcohol consumption is associated with a decreased risk of benign prostatic hyperplasia. J Urol. 2009 Oct;182(4):1463-8. doi: 10.1016/j.juro.2009.06.038. Epub 2009 Aug 15. PMID: 19683313. Dit kan klachten geven als moeite met plassen, frequent urineren en pijn in de onderbuik of penis.
 • Prostaatkanker: alcoholgebruik kan het risico op prostaatkanker verhogen, en prostaatkanker kan leiden tot pijn in de onderbuik of het bekkengebied.4Zhang LG, Chen J, Meng JL, Zhang Y, Liu Y, Zhan CS, Chen XG, Zhang L, Liang CZ. Effect of alcohol on chronic pelvic pain and prostatic inflammation in a mouse model of experimental autoimmune prostatitis. Prostate. 2019 Sep;79(12):1439-1449. doi: 10.1002/pros.23866. Epub 2019 Jun 24. PMID: 31233226.
 • Algemene effecten: alcohol kan leiden tot een afname van de bloedcirculatie, waardoor de prostaat minder goed wordt geoxygeneerd. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid.
 • Alcoholgebruik kan ook leiden tot een afname van de inname van vitaminen en mineralen, die van groot belang zijn voor de gezondheid van de prostaat. Dit kan leiden tot een tekort aan vitaminen en mineralen zoals vitamine E, selenium en zink, wat kan leiden tot ontstekingen of aandoeningen in de prostaat.

Het is wel belangrijk op te merken dat al deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere ziekten of aandoeningen en het is altijd aanbevolen om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Alcohol en pijn in de zij of flankpijn

Alcoholgebruik kan ook leiden tot pijn in de zij of flankpijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende mechanismen:

 • Nierproblemen: Alcoholgebruik kan leiden tot ontstekingen van de nieren, zoals nierbekkenontsteking, waardoor pijn in de zij kan ontstaan. Bij een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) is de wand van je nierbekken ontstoken.
 • Nierstenen: Alcoholgebruik kan de kans op het ontwikkelen van nierstenen verhogen, waardoor pijn in de zij of flankpijn kan ontstaan.
 • Leverproblemen: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverontsteking (hepatitis) en levercirrose, die pijn in de zij en andere symptomen zoals vermoeidheid, geelzucht, en misselijkheid kunnen veroorzaken.
 • Pancreatitis: Alcoholgebruik kan leiden tot ontsteking van de pancreas, waardoor pijn in de zij en pijn in de bovenbuik kan ontstaan.
 • Diverticulitis: alcoholgebruik kan de kans op het ontwikkelen van diverticulitis verhogen, waardoor pijn in de zij kan ontstaan.
 • Darmontsteking: alcoholgebruik kan de kans op het ontwikkelen van darmontsteking verhogen, waardoor pijn in de zij kan ontstaan. Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt.

Als je regelmatig last hebt van pijn in de zij na alcoholgebruik, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over alcohol en pijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.