Lever: functie, bouw en ligging

Last Updated on 1 september 2023 by M.G. Sulman

De lever heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Zo helpt het bij de stofwisseling en ontgifting van het lichaam, produceert het gal voor de spijsvertering, helpt het bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en bij het opbouwen en afbreken van hormonen. De lever is ook betrokken bij het opslaan van energiereserves in het lichaam in de vorm van glycogen en vet. Als de lever niet goed functioneert, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Leverziekten kunnen worden veroorzaakt door infecties, alcoholmisbruik, leververvetting en andere aandoeningen. Symptomen van leverproblemen kunnen onder andere zijn: gewichtsverlies, vermoeidheid, misselijkheid, braken, pijn in de bovenbuik en veranderingen in de urine- en ontlastingskleur. Als je vermoedt dat je een leverprobleem heb, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Lever
Lever / Bron: Wikimedia Commons

Ligging van de lever

De lever is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam dat zich bevindt in de buikholte, net onder het diafragma en aan de rechterkant van de buik. De lever is ongeveer 15 centimeter lang, 10 centimeter breed en 5 centimeter dik en weegt ongeveer 1,5 kilogram.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Bouw van de lever

De lever bestaat uit twee leverlobben

De lever bestaat uit twee hoofdgedeelten: het rechter- en het linkerlob. De rechterlob is groter dan het linkerlob en daaronder ligt ook de galblaas, een kleine zak waarin de gal wordt opgeslagen. Gal is een vloeistof die helpt bij het verteren van vetten in het spijsverteringskanaal.

Galwegen

De lever is verbonden met het spijsverteringskanaal door de galwegen. De galwegen transporteren de gal van de galblaas naar de darmen, waar het helpt bij het verteren van vetten.

Bloedvaten

De lever krijgt bloed van twee vaten:

  • één uit het hart (leverslagader); en
  • één uit de darmen (poortader).

De leverader brengt zuurstofrijk bloed naar de lever, terwijl de levervene het bloed met afvalstoffen terugvoert naar het hart.

Functie van de lever

De lever is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam en heeft verschillende functies. Enkele belangrijke functies van de lever zijn:

  1. Stofwisseling: De lever helpt bij het verwerken van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten, zoals suikers, vetten en eiwitten. Het produceert ook stoffen die nodig zijn voor de bloedstolling en het opbouwen van eiwitten.
  2. Afvalverwerking: De lever is ook verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed. Dit gebeurt onder andere door het afbreken van overtollige hormonen, medicijnen en andere stoffen die het lichaam niet meer nodig heeft.
  3. Regulatie van vocht- en zoutbalans: De lever helpt bij het reguleren van de vocht- en zoutbalans in het lichaam door vocht op te slaan of te verwijderen.

Verminderde leverfunctie

Wanneer de leverfunctie verminderd is, kan dit leiden tot verschillende gevolgen. Zo kan het leiden tot een tekort aan stoffen die de lever normaal gesproken produceert, zoals eiwitten en bloedstollingsfactoren. Dit kan leiden tot bloedarmoede, trombose en andere bloedstollingsproblemen. Ook kan het leiden tot afvalstoffen die zich ophopen in het bloed, wat kan resulteren in vermoeidheid, geelzucht en andere symptomen. Als de lever niet goed functioneert, kan dit ook leiden tot een verstoring van de vocht- en zoutbalans, wat vochtophoping in het lichaam tot gevolg kan hebben.

Er zijn verschillende oorzaken van een verminderde leverfunctie, waaronder leverontsteking, leververvetting, leverkanker en levercirrose. Het is belangrijk om de oorzaak van een verminderde leverfunctie op te sporen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Leverziekten en symptomen

Er zijn verschillende leverziekten met verschillende symptomen. Hieronder volgt een lijst met enkele van de meest voorkomende leverziekten en hun mogelijke symptomen:

Alcoholische leverziekte

Een alcoholische leverziekte bestaat uit een vetlever, hepatitis of cirrose. Een alcoholische leverziekte ontstaat door overmatig alcoholgebruik. Symptomen kunnen onder meer zijn: vermoeidheid, gewichtsverlies, braakneigingen, geelzucht, bloedingen, vergrote lever en pijn in de buik.

Hepatitis

Dit is een aandoening waarbij de lever ontstoken is. men spreekt in dat verband ook wel van ‘leverontsteking’. Er zijn verschillende soorten hepatitis, waaronder hepatitis A, B en C. Symptomen kunnen onder meer zijn: vermoeidheid, braakneigingen, geelzucht, donkere urine, bleke ontlasting, buikpijn en pijn in de lever.

Levercirrose

Levercirrose is een aandoening waarbij de lever beschadigd is en geen normale functie meer heeft. Symptomen kunnen onder meer zijn: vermoeidheid, gewichtsverlies, braakneigingen, geelzucht, bloedingen, vergrote lever en pijn in de buik.

Leverkanker

Dit is een kwaadaardige tumor in de lever. Symptomen kunnen onder meer zijn: gewichtsverlies, vermoeidheid, pijn in de buik of de rug, vergrote lever en bloedingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere aandoeningen. Het is daarom aanbevolen om naar een arts te gaan als je je zorgen maakt over je levergezondheid. De arts kan tests uitvoeren om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en een gepaste behandeling voorschrijven.

Diagnose van leverklachten

Leverklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virale infecties, alcoholmisbruik, bepaalde medicijnen en andere medische aandoeningen. Enkele veel voorkomende symptomen van leverklachten zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, geelzucht en veranderingen in de stoelgang. Om leverklachten te diagnosticeren, begint een arts meestal met het afnemen van een medische geschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Ze kunnen ook bloedonderzoeken, beeldvormende onderzoeken zoals een echografie of CT-scan of een leverbiopsie bestellen om de oorzaak van de leverklachten te helpen bepalen. Het is belangrijk om medische hulp in te roepen voor leveraandoeningen, omdat onbehandelde of slecht behandelde leverproblemen tot ernstige complicaties kunnen leiden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over je lever, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.