Leververvetting: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 7 september 2023 by M.G. Sulman

Leververvetting is een aandoening waarbij er te veel vet wordt opgeslagen in de lever. Dit kan leiden tot leverbeschadiging en kan uiteindelijk leiden tot leverfalen. Leververvetting is nauw verbonden met obesitas, een verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk. Een vetlever kan worden behandeld door gewicht te verliezen, gezonde voeding te eten en te bewegen, en het gebruik van alcohol te beperken. Mensen met ernstige vette lever of leverfalen kunnen medische behandeling nodig hebben, zoals medicijnen of zelfs een levertransplantatie. Het is belangrijk om te onthouden dat het voorkomen van leververvetting belangrijk is. Het is daarom goed om een gezonde leefstijl te behouden om het risico op deze aandoening te verminderen.

Leververvetting / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Wat is leververvetting?

De lever is een belangrijk orgaan dat betrokken is bij tal van belangrijke fysiologische processen, waaronder stofwisseling, afbraak van giftige stoffen en regulatie van bloedsuikerspiegels.

Leververvetting duidt op een stapeling van vet in je lever. Het is een verstoring van de vetstofwisseling.

Synoniemen

De medische term van leververvetting is steatose.

Oorzaken van een stapeling van vet in de lever

Er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van leververvetting kunnen verhogen. De belangrijkste oorzaken van een vette lever zijn:

Overgewicht of obesitas

Overgewicht is een belangrijke risicofactor, omdat overtollig vet in het lichaam kan leiden tot een stapeling van vet in de lever. Met name mensen met een dikke buik en dikke heupen lopen meer kans op het ontwikkelen van leververvetting.

Diabetes

Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op leververvetting, vooral als hun bloedsuikerspiegels niet goed onder controle zijn. De lever zet in dat geval het teveel aan suikers om in vetten. Deze vetten komen in de levercellen en dit leidt tot stapeling.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddrukwaarden kunnen bijdragen aan leververvetting.

Hoog cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte kan ook bijdragen aan vette lever.

Alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot vette lever. Wanneer je overmatig alcohol drinkt, kan de lever overbelast raken en kan het vet accumuleren in de leverweefsels, wat leidt tot leververvetting. Dit kan op den duur leiden tot ernstige leverproblemen, zoals levercirrose, leverfalen en zelfs leverkanker. Het is daarom belangrijk om alcoholgebruik te beperken tot aanbevolen hoeveelheden om de gezondheid van de lever te beschermen.

Sommige medicijnen

Sommige medicijnen, zoals steroïden en bepaalde antivirale middelen, kunnen leiden tot leververvetting.

Symptomen van een vetlever

Leververvetting kan verschillende symptomen veroorzaken. Dit is echter niet altijd het geval, want sommige mensen met een vetlever hebben geen symptomen. De symptomen die wel kunnen optreden zijn:

  • Vermoeidheid: Leververvetting kan leiden tot vermoeidheid omdat de lever niet goed meer functioneert.
  • Buikpijn: Soms kan een vetlever pijn in de buik veroorzaken, met name pijn rechtsboven in de buik.
  • Braakneigingen: Sommige mensen met vervetting hebben braakneigingen.
  • Misselijkheid: Een leververvetting kan misselijkheid veroorzaken.
  • Geelzucht: In ernstige gevallen kan een vetlever geelzucht veroorzaken, wat zich manifesteert als geelverkleuring van de huid en het wit van de ogen.
  • Leverontsteking (hepatitis). Hierbij kunnen verschillende klachten voorkomen, zoals chronische vermoeidheid, een algeheel ziektegevoel en soms jeuk.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Als je één of meer van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Complicaties

Leververvetting kan leiden tot verschillende complicaties, afhankelijk van de ernst en de duur van de aandoening. Sommige mogelijke complicaties van een vetlever zijn:

Levercirrose

Dit is een aandoening waarbij het leverweefsel geleidelijk aan vervangen wordt door littekenweefsel, wat leidt tot een afname van de leverfunctie. Levercirrose kan leiden tot bloedingen, leverfalen en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Leverfalen

Leverfalen is wanneer de lever niet langer in staat is om zijn normale functies uit te voeren, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood.

Leversarcoom

Leversarcoom is een zeldzame, maar ernstige vorm van kanker die kan optreden als gevolg van chronische leverbeschadiging.

Pancreatitis

Een leververvetting kan ook leiden tot ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), wat kan leiden tot ernstige buikpijn en andere gezondheidsproblemen.

Cardiovasculaire aandoeningen

Een vetlever is ook geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte

Het is belangrijk om op tijd behandeling te zoeken in geval van leververvetting om het risico op complicaties te verminderen. Het doorvoeren van gezonde levensstijlveranderingen, zoals het eten van een gezonde, gevarieerde voeding en regelmatig bewegen, kan helpen om het risico op het ontwikkelen van leververvetting te verminderen. Als je medicijnen gebruikt die het risico op het ontwikkelen van een vette lever kunnen verhogen, zoals sommige medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk, is het belangrijk om met je arts te bespreken hoe je dit risico kunt verminderen.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van leververvetting kan op verschillende manieren gesteld worden. Eén van de meest voorkomende manieren is door middel van bloedtests om te kijken naar de niveaus van bepaalde enzymatische markers en andere bloedwaarden die kunnen wijzen op leverproblemen. Afwijkende leverwaarden kunnen wijzen op de aanwezigheid van levervet, maar dit is niet altijd het geval. Daarom kan het nodig zijn om verdere diagnostiek uit te voeren, zoals een echografie van de lever of een leverbiopsie, waarbij een klein stukje leverweefsel wordt verwijderd voor onderzoek in het laboratorium.

Behandeling van leververvetting

De behandeling van een leververvetting kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan een vetlever genezen worden door het aanpakken van de onderliggende oorzaak, zoals het afbouwen van alcoholgebruik of het verminderen van het gewicht. In andere gevallen kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken om de lever te ondersteunen en te beschermen tegen verdere schade. Het is belangrijk om te onthouden dat het behandelen van een leververvetting tijd kan vergen en dat het doorvoeren en aanhouden van gezonde levensstijlveranderingen cruciaal is om het risico op leverproblemen te verminderen.

Prognose

De prognose van leververvetting kan variëren afhankelijk van de oorzaak van de aandoening, de ernst van de aandoening en hoe snel de behandeling wordt aangevangen. In sommige gevallen kan een vetlever genezen worden door het aanpakken van de onderliggende oorzaak, zoals het afbouwen van alcoholgebruik of het verminderen van het gewicht. In andere gevallen kan de aandoening echter leiden tot levercirrose of leverfalen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood.

Preventie

Er zijn verschillende manieren om het risico op het ontwikkelen van leververvetting te verminderen. Eén van de belangrijkste manieren is het aanhouden van een gezonde leefstijl, waaronder het eten van gezonde, gevarieerde voeding en regelmatig bewegen. Een kwartiertje extra beweging per dag kan mogelijk al helpen bij het voorkomen van vervetting van de lever, zo blijkt uit onderzoek.1Erasmus MC. Kwartiertje meer bewegen helpt mogelijk om leververvetting te voorkomen. https://amazingerasmusmc.nl/maag-darm-lever/kwartiertje-meer-bewegen-helpt-leververvetting-voorkomen/ (ingezien op 7-9-2023)

Het verminderen van het alcoholgebruik of het stoppen met het drinken van alcohol kan ook helpen om het risico op een vetlever te verminderen. Verder kan het helpen om het gewicht op een gezond niveau te houden en om te voorkomen dat er zich teveel vet rond de buik ophoopt.

Als je medicijnen gebruikt die het risico op het ontwikkelen van een leververvetting kunnen verhogen, zoals sommige medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk, is het belangrijk om met de arts te bespreken hoe je dit risico kunt verminderen.

Kwartiertje meer bewegen helpt mogelijk om leververvetting te voorkomen / Bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over leververvetting, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.