Focale steatose: vlekken op de lever door leververvetting

Last Updated on 25 november 2023 by M.G. Sulman

Focale steatose verwijst naar een lever waarbij één of enkele gebieden lokaal vervetting tonen. Het wordt daarom ook wel ‘focale leververvetting’ genoemd. Leververvetting is hetzelfde als steatose. Focaal betekent lokaal. Het verwijst naar iets dat zich voordoet in een bepaald gebied of dat beperkt is tot één enkel gebied. Bij beeldvormend onderzoek kan dit zichtbaar worden als ‘vlekken op de lever’.

Deze focale vetverandering die op abdominale echografie wordt gezien, onderscheidt zich van een tumor door de leverader die er doorheen gaat niet samen te drukken / Bron: Wikimedia Commons

Wat is focale steatose?

Focale steatose duidt op leververvetting, waarbij één of enkele gebieden van de lever lokaal vervetting tonen.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Synoniemen

Focale steatose staat ook bekend als focale hepatische steatose of focale hepatosteatose. Een andere term is focale leververvetting.

Leververvetting

In geval van leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Vaak is de verhoogde vetstapeling in de lever homogeen (gelijkmatig) verdeeld. Inhomogene verdeling komt echter ook vaak voor. Naast de diffuus inhomogene leversteatose doet zich af en toe een zogeheten ‘focale non-steatose’ (FNS) voor. Hierbij zijn één of meer focale gebieden niet vervet. Focale steatose, waarbij één of enkele gebieden lokaal vervetting tonen, treedt slechts zelden op.1Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:2302-5

Oorzaken van focale steatose

In wezen zijn de oorzaken van focale steatose hetzelfde als die bij diffuse leversteatose2Radiopaedia. Focal hepatic steatosis. https://radiopaedia.org/articles/focal-hepatic-steatosis (ingezien op 16-4-2023):

  • diabetes
  • overgewicht / obesitas
  • alcoholmisbruik
  • exogene steroïden (exogene of lichaamsvreemde steroïden komen van buitenaf, bijvoorbeeld door tabletten of injectie)
  • geneesmiddelen (amiodaron, methotrexaat, chemotherapie)
  • hyperalimentatie, het intraveneus (direct in een ader) toediening van een vloeistof met hoogcalorische bestanddelen

Locatie van de vlekken op de lever

Een kenmerkende plek voor focale steatose is het mediale segment van de linker leverkwab (segment 4).  Volgens de classificatie volgens Couinaud. wordt de lever wordt verdeeld in acht leversegmenten op basis van een dwarsvlak door de splitsing van de hoofdpoortader.3Wikipedia. Leversegmenten. https://nl.wikipedia.org/wiki/Leversegmenten (ingezien op 16-4-2023)

Animatie van de vorm van de menselijke lever. Acht subsegmenten volgens de classificatie van Couinaud. / Bron: Wikimedia Commons

Wanneer de vlekken op de lever zich op karakteristieke locaties bevinden, is het voor de arts vaak niet moeilijk om de juiste diagnose te stellen. Als de locatie of het uiterlijk ongebruikelijk is, moet de volgende differentiaaldiagnose worden overwogen:

  • leverhemangioom: een goedaardig gezwel van bloedvaten in de lever
  • leverabces: een ophoping van pus in de lever
  • leverkanker: kanker die in de lever ontstaat
  • levermetastasen: kanker in de lever ontstaan door uitzaaiingen wordt ‘levermetastasen’ genoemd

Beeldvormend onderzoek

Wanneer een atypische vorm van leververvetting wordt vermoed op echografie of CT-scan, kan een MRI-scan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

CT-scan
CT-scan / Bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over focale steatose,  of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.