Leverhemangioom: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 1 maart 2024 by M.G. Sulman

Een leverhemangioom is een goedaardig gezwel in de lever. De tumor bestaat uit bloedvaten en bestaat uit meerdere holten. Deze zijn gevuld met bloed. Een hemangioom varieert in grootte van enkele millimeters tot meer dan 10 centimeter in doorsnede. Het is het meest voorkomende type goedaardige leverlaesie. De meeste hemangiomen veroorzaken geen symptomen en hoeven niet te worden verwijderd. Ze transformeren niet in kankergezwellen. Een leverhemangioom kan zich nooit tot leverkanker ontwikkelen.

Leverhemangioom
Leverhemangioom / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een leverhemangioom?

Een leverhemangioom is een goedaardige tumor in je lever. Het bestaat uit samengeklonterde, misvormde bloedvaten die worden gevoed door de leverslagader (arteria hepatica communis). De leverslagader is één van de twee bloedvaten die bloed naar de lever vervoert. Hemangiomen kunnen voorkomen in verschillende organen, waaronder de hersenen, waar ze soms problemen kunnen veroorzaken. In de lever doen ze dat echter zelden. Ze veranderen niet in kanker en veroorzaken alleen klachten wanneer ze bijzonder groot worden.

Synoniemen

Een leverhemangioom staat ook bekend als ‘hepatische hemangioom’. Deze hemangiomen worden soms ook ‘hemangioendotheliomen’ genoemd.

vóórkomen

Naar schatting krijgen jaarlijks 4.000 – 8.000 mensen in Nederland een hemangioom van de lever. Aangezien de aandoening niet altijd klachten veroorzaakt, zal bij een groot aantal mensen de diagnose echter nooit gesteld worden. Zij hebben dan een leverhemangioom zonder het te weten.

Leverhemangiomen komen het vaakst voor bij volwassenen tussen de 30 en 50 jaar. Vrouwen hebben meer kans om deze tumoren te ontwikkelen dan mannen.

Deze tumoren kunnen zich op elk moment je leven vormen. Sommige baby’s worden er zelfs mee geboren.

Soorten leverhemangioom

Er worden twee hoofdtypen hemangiomen onderscheiden:

 • Caverneus hemangioom: een tumor gemaakt van brede of verwijde bloedvaten. Bloed vult de ruimtes tussen de bloedvaten. Dit is het meest voorkomende type leverhemangioom.
 • Capillair hemangioom: een tumor bestaande uit vele kleine bloedvaten, bij elkaar gehouden door een laag weefsel.

Oorzaken van een leverhemangioom

Anno 2024 is nog niet opgehelderd waarom bloedvaten in de lever hemangiomen vormen. Mogelijk dat te veel vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) kan leiden tot de vorming van leverhemangiomen. VEGF speelt een rol bij de vorming van vaten tijdens de embryonale ontwikkeling. Je cellen maken VEGF aan om je lichaam het signaal te geven dat het bloedvaten moet bouwen.

Symptomen van leverhemangiomen

In de meeste gevallen veroorzaakt een leverhemangioom geen symptomen. Er kunnen klachten optreden als de tumor groter wordt. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze bestaan uit:

Indien het gezwel een doorsnede heeft van meer dan vijf centimeter wordt gesproken van een reuzenhemangioom van de lever.

Complicaties

Tumoren groter dan 4 centimeter kunnen leiden tot:

 • bloedproppen
 • hartfalen
 • druk op organen nabij de lever
 • soms kan een leverhemangioom scheuren en bloeden
Leverhemangioom (CT-scan)
Leverhemangioom (CT-scan) / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek en diagnose

Als een hemangioom groot genoeg is om symptomen te veroorzaken, kan een arts beeldvormende onderzoek laten uitvoeren:

 • echografie
 • CT-scan
 • MRI-scan (zie onderstaande video)

Behandeling van een leverhemangioom

Hemangiomen behoeven vaak niet behandeld te worden. Er is geen bewijs dat mensen met onbehandelde leverhemangiomen leverkanker zullen krijgen. Afhankelijk van hun locatie, grootte en aantal kunnen sommige hemangiomen voor problemen zorgen. Het is vaak het beste om een ​​hemangioom te behandelen als het groot is en klachten veroorzaakt.

Mogelijke behandelingen voor mensen met leverhemangiomen zijn onder meer:

 • Medicatie zoals corticosteroïden.
 • Operatie waarbij het gehele gezwel wordt verwijderd. Een arts kan een hemangioom verwijderen als het mogelijk is om het van de lever te scheiden, hoewel soms ook een deel van de lever moet worden verwijderd.
 • Embolisatie van het gezwel indien ene operatie niet mogelijk is. Hierbij wordt een bloedvat dat naar de tumor gaat afgesloten.
 • Levertransplantatie: dit is zelden nodig, behalve in het geval van grote of meerdere hemangiomen die niet op andere manieren kunnen worden behandeld.

Prognose

Leverhemangiomen zijn het meest voorkomende type goedaardige levertumor. Het leidt niet tot leverkanker. De meeste mensen met een leverhemangioom heeft geen symptomen. Dan is behandeling ook niet nodig. Leverhemangiomen veroorzaken zelden complicaties. Grotere of meerdere hemangiomen kunnen echter klachten veroorzaken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een leverhemangioom. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.