Waar ligt de lever?

Last Updated on 9 april 2023 by M.G. Sulman

Waar ligt de lever in het menselijk lichaam? Het bevindt zich in het rechterbovengedeelte van de buikholte, onder het middenrif en naast je maag en voor de rechternier. De lever is een groot orgaan. Bij een volwassene is de lever zo groot als een voetbal. Het orgaan weegt gemiddeld 1500 gram. Dat is 1,5 kilo. Ter vergelijk: 1 pak suiker weegt 1 kilo en een groot pak koffie weegt 500 gram (1 pond). Neem 1 grote pak koffie en 1 pak suiker in je hand en dan weet je ongeveer hoe zwaar je lever is. 

Lever
Lever / Bron: Wikimedia Commons

Waar ligt je lever?

Waar zit of ligt je lever precies? De lever bevindt zich onder de ribben aan de rechterkant van het lichaam. Het ligt naast de maag, net onder de longen, onder de bovenkant van het diafragma of middenrif waaraan het is bevestigd. Het middenrif is de spier onder de longen die je ademhaling regelt. De lever wordt beschermd door de onderste ribben.

Lever
Waar ligt de lever? / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Uit hoeveel delen bestaat dit orgaan?

De lever bestaat uit twee delen, namelijk de linker- en rechterleverkwab. beide kwabben voeren dezelfde functies uit. De lever is omgeven door een kapsel van bindweefsel. Dit fibreuze kapsel heet het kapsel van Glisson.

Hoeveel bloed stroomt door de lever?

Per minuut stroomt er ongeveer 1,5 liter bloed door de lever heen. Dit bloed ontvangt de lever vanuit de leverslagader en de leverader (leverpoortader). Het bloed stroomt vervolgens weg uit de lever via de leverslagader.

Leverpoortader
Leverpoortader / Bron: Wikimedia Commons

Hoe zwaar is de lever?

De lever van een volwassen man of vrouw weegt ongeveer 1500 gram.

Hoe groot is de lever?

De grootte van de lever is variabel en hangt ook af van je eigen grootte en lichaamsbouw. De lever is bijna zo groot als een voetbal. De zogenaamde spanwijdte van een normale lever is ongeveer 15 cm. Een lever met een spanwijdte van 15,5 cm of groter wordt als vergroot beschouwd. De medische benaming van een vergrote lever is ‘hepatomegalie’.

Lever
Ligging van de lever in je lichaam / Bron: Wikimedia Commons

Kun je de lever voelen?

Een arts kan soms de lever voelen. Dit doet hij door zijn hand van onder, net achter de ribbenboog te duwen. Vervolgens moet je dan diep inademen, waardoor de lever naar beneden verplaatst wordt en de rand net voelbaar wordt. Bij normale patiënten (dus bij hen van wie de lever niet is vergroot) kan de rand van de lever net onder de ribbenboog voelbaar zijn. Het is zacht en glad.

Wat doet je lever?

De lever vervult vele functie in het lichaam. Dit orgaan is te vergelijken met een kleine chemische fabriek, waarin zeer veel processen plaatsvinden. Het regelt deels de chemische samenstelling van het bloed. Het scheidt ook een vloeistof af, gal genaamd. Gal helpt bij het afbreken van vetten. Al het bloed dat de maag en darmen verlaat, gaat door de lever. In de lever vindt de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten plaats Ook produceert de lever belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft. Het breekt geneesmiddelen in het bloed ook af in vormen die voor het lichaam gemakkelijker te gebruiken zijn. De lever vervult veel belangrijke taken, waaronder:

  • het aanmaken van gal, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het afbreken van vetten in de dunne darm tijdens de spijsvertering
  • bepaalde eiwitten maken voor bloedplasma
  • cholesterol en speciale eiwitten aanmaken om vetten door het lichaam te helpen transporteren (des te meer verzadigd vet je via je voeding tot je neemt, des te meer cholesterol je lichaam aanmaakt)
  • het opslaan en vrijgeven van glucose
  • het afbreken van hemoglobine tot bilirubine en ijzer
  • de omzetting van ammoniak in ureum dat via de nieren wordt uitgescheiden in urine
  • het bloed reinigen van medicijnen en andere schadelijke stoffen
  • de bloedstolling reguleren
  • infecties bestrijden door de productie van immuunfactoren en het verwijderen van bacteriën uit de bloedbaan
  • het opnemen van bilirubine (een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van een eiwit uit je rode bloedcellen) vanuit het bloed

En hiermee zijn we er nog niet, want je lever voert nog hónderden andere taken uit.

Video over waar de lever ligt t.o.v. andere organen en structuren

Waar zit de lever ten opzichte van andere organen en structuren?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.