Gewrichtspijn: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Gewrichtspijn is pijn die voorkomt in een gewricht, dat is de verbinding tussen twee of meer botten in het lichaam. Het kan optreden als gevolg van een aandoening of ziekte, zoals artritis, of als gevolg van een letsel. Gewrichtspijn kan voorkomen in elk gewricht in het lichaam, zoals de knieën, heupen, ellebogen, handen, voeten, en rug. Het kan acuut zijn, wat betekent dat het plotseling opduikt en slechts voor een korte periode duurt, of chronisch, wat betekent dat het lange tijd aanhoudt. Gewrichtspijn kan ook stijfheid, zwakte en beperkte beweeglijkheid van het gewricht veroorzaken.

Gewrichtspijn in de knie / Bron: Freepik

Wat is gewrichtspijn?

Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die te maken hebben met pijnlijke gewrichten. Deze pijn kan het gevolg zijn van verschillende aandoeningen of ziekten, en elk van die aandoeningen heeft een eigen medische naam. Bijvoorbeeld, artritis is een aandoening die gewrichtspijn kan veroorzaken, en er zijn verschillende soorten artritis, zoals osteoartritis en reumatoïde artritis. Andere aandoeningen die gewrichtspijn kunnen veroorzaken, zijn bursitis (ontsteking van een slijmbeurs), tendinitis (ontsteking van een pees), en gewrichtsontsteking. Als je gewrichtspijn hebt, is het belangrijk om naar een arts te gaan om de oorzaak te achterhalen en een behandeling te krijgen die geschikt is voor jouw specifieke aandoening.

Symptomen van gewrichtspijn

Het belangrijkste symptoom van gewrichtspijn is pijn in het gewricht. Andere mogelijke symptomen kunnen zijn:

 • Stijfheid: het gewricht kan moeilijk bewegen of stijf aanvoelen, vooral na een periode van inactiviteit.
 • Zwelling: het gewricht kan gezwollen zijn en warm aanvoelen als gevolg van ontsteking.
 • Roodheid: de huid rond het gewricht kan rood zijn en warm aanvoelen als gevolg van ontsteking.
 • Koorts: sommige aandoeningen die gewrichtspijn veroorzaken, zoals reumatoïde artritis, kunnen ook koorts veroorzaken.
 • Gewrichtsvervorming: bij sommige aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, kan het gewricht vervormen als gevolg van ontsteking en beschadiging van het kraakbeen.

Oorzaken van pijnlijke gewrichten

Er zijn vele oorzaken van gewrichtspijn, en soms kan het moeilijk zijn om precies te bepalen wat de oorzaak is. Sommige mogelijke oorzaken van gewrichtspijn zijn:

Artritis

Artritis is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen die gewrichtsontsteking veroorzaken. De twee meest voorkomende soorten artritis zijn artrose (osteoartritis) en reumatoïde artritis (RA).

Bursitis

Bursitis is een ontsteking van een slijmbeurs, die een kussentje is tussen een gewricht en de huid, of tussen een gewricht en een spier of pees.

Tendinitis

Tendinitis is een ontsteking van een pees, die de verbinding is tussen een spier en een gewricht.

Gewrichtsontsteking

gewrichtsontsteking is een ontsteking van een gewricht, die kan worden veroorzaakt door een infectie, een auto-immuunziekte, of een andere aandoening.

Gewrichtsletsel

Gewrichtspijn kan het gevolg zijn van een letsel, zoals een verstuiking, verrekking, of breuk.

Overbelasting

Gewrichtspijn kan optreden als gevolg van overbelasting van het gewricht, zoals bij hardlopers die te veel kilometers lopen zonder voldoende tijd te nemen om te herstellen.

Andere aandoeningen

Er zijn ook andere aandoeningen en ziekten die gewrichtspijn kunnen veroorzaken, zoals fibromyalgie, lupus, en multiple sclerose. Als je gewrichtspijn hebt, is het belangrijk om naar een arts te gaan om de oorzaak te achterhalen en een behandeling te krijgen die geschikt is voor jouw specifieke aandoening.

Complicaties

Gewrichtspijn kan enkele complicaties veroorzaken, afhankelijk van de oorzaak van de pijn en de ernst ervan. Sommige mogelijke complicaties van gewrichtspijn zijn:

Beperkte beweeglijkheid

Gewrichtspijn kan leiden tot stijfheid en beperkte beweeglijkheid van het gewricht, wat kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven.

Verlies van spierkracht

Als een gewricht stijf is en beperkt beweeglijk is, kan dit leiden tot verlies van spierkracht in de spieren die het gewricht bewegen.

Verminderde kwaliteit van leven

Gewrichtspijn kan leiden tot fysieke en emotionele stress, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.

Gewrichtsvervorming

Sommige aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, kunnen leiden tot vervorming van het gewricht als gevolg van ontsteking en beschadiging van het kraakbeen.

Uitval

In ernstige gevallen kan gewrichtspijn leiden tot uitval van het gewricht, wat kan leiden tot invaliditeit.

Onderzoek en diagnose

Als je gewrichtspijn hebt, zal een arts een aantal tests doen om de oorzaak van de pijn te bepalen. Deze tests kunnen onder andere omvatten:

 • Medisch onderzoek: de arts zal je gewricht onderzoeken en naar de huid rond het gewricht kijken op tekenen van zwelling, roodheid, en warmte. De arts zal ook naar andere tekenen van ziekte zoeken, zoals koorts of zwakte.
 • Bloedonderzoek: de arts kan bloedonderzoek doen om te zoeken naar tekenen van ontsteking en om te bepalen of er een infectie aanwezig is.
 • Röntgenfoto’s: de arts kan röntgenfoto’s maken van het gewricht om te kijken of er letsel is of om te zoeken naar tekenen van artritis of andere aandoeningen.
 • MRI-scan of CT-scan: de arts kan een MRI (magnetic resonance imaging) of CT (computed tomography) scan doen van het gewricht om een nauwkeurigere beeld te krijgen van het gewricht en om te zoeken naar tekenen van aandoeningen die niet zichtbaar zijn op röntgenfoto’s.

Afhankelijk van de uitslagen van deze tests, kan de arts een diagnose stellen en een behandeling voorschrijven die geschikt is voor jouw specifieke aandoening.

Behandeling van gewrichtspijn

De behandeling van gewrichtspijn hangt af van de oorzaak van de pijn. Sommige mogelijke behandelingen voor gewrichtspijn zijn:

Medicijnen

Afhankelijk van de oorzaak van de gewrichtspijn, kan de arts medicijnen voorschrijven om pijn te verminderen, ontsteking te verminderen, of om andere symptomen te verminderen. Bijvoorbeeld, bij artritis kan de arts pijnstillers, ontstekingsremmers, of DMARD’s (disease-modifying antirheumatic drugs) voorschrijven. Deze laatste groep medicijnen zorgt ervoor dat zwellingen en pijn in de gewrichten afnemen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren en om spierkracht te versterken. Het kan ook helpen om pijn te verminderen.

Oefentherapie

Oefentherapie kan helpen om de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren en om spierkracht te versterken. Het kan ook helpen om pijn te verminderen. Bij oefentherapie leer je om jouw spieren en gewrichten op een goede manier in beweging te houden en minder pijn te ervaren.

Gewrichtsinjecties

De arts kan een injectie in het gewricht geven om pijn te verminderen of om ontsteking te verminderen. Prednisolon-injecties worden onder meer gebruikt bij pijnlijke of ontstoken gewrichten.

Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om een gewricht te repareren of te vervangen.

Combinatie van behandelingen

Afhankelijk van de oorzaak van de gewrichtspijn, kan een combinatie van deze behandelingen nodig zijn om de pijn te verminderen en om de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren.

Zelfzorg

Zelfzorg bij gewrichtspijn kan bestaan uit het volgende:

Blijven bewegen

Bewegen is pijnlijk, maar des te minder je beweegt, des te meer pijn je hebt. Bewegen is juist goed om mobiel te blijven, zeker als je gewrichtspijn hebt. Bij gewrichtspijn moet je juist blijven bewegen. Zorg er wel voor dat je je gewrichten niet overbelast.

Gewrichten koelen

Van een ontsteking komt altijd warmte af en dan helpt het om te koelen met ijs. Wikkel het ijs in een theedoek om bevriezing van de huid te voorkomen. Gebruik anders een koud kompres om de ontsteking te verminderen en de pijn te verzachten.

Spieren versterken

Maak de spieren sterk die de gewrichten ondersteunen, want hiermee beschermt je je gewrichten

Pijnstillers gebruiken

Overleg met je huisarts voordat je dagelijks pijnstillers neemt, maar paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verminderen.

Oefeningen doen

Oefeningen kunnen helpen om de beweging van het gewricht te verbeteren en de spieren te versterken, wat op zijn beurt de pijn kan verminderen. Vraga aan je huisarts of fysiotherapeut welke oefeningen goed zijn in jouw situatie.

Gewicht verminderen

Bij overgewicht kan het verminderen van je gewicht de belasting op de gewrichten verminderen en daarmee de pijn verminderen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de beweging van het gewricht te verbeteren en de spieren te versterken.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Het is daarom altijd raadzaam om met je huisarts te overleggen voordat je zelfzorgmaatregelen neemt.

Kruiden bij gewrichtspijn

Er zijn een aantal kruiden die soms worden gebruikt om gewrichtspijn te verminderen. Sommige van deze kruiden zijn:

 • Gember: gember bevat stoffen die ontstekingen kunnen verminderen en pijn kunnen verminderen. Het kan worden gebruikt als thee, supplement, of in gekookte gerechten.
 • Kurkuma: kurkuma bevat de stof curcumine, die ontstekingen kan verminderen. Het kan worden gebruikt als poeder, supplement, of in gekookte gerechten.
 • Boswellia: boswellia bevat stoffen die ontstekingen kunnen verminderen. Het kan worden gebruikt als supplement of in kruidengeneesmiddelen.
 • Wilgenbast: wilgenbast bevat salicine, een stof die lijkt op aspirine. Het kan worden gebruikt als supplement of in kruidengeneesmiddelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kruiden niet voor iedereen geschikt zijn en dat ze mogelijke bijwerkingen kunnen hebben. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan het gebruik van kruiden altijd eerst een arts te raadplegen.

Prognose

De prognose voor gewrichtspijn hangt af van de oorzaak van de pijn en de ernst ervan. Sommige aandoeningen die gewrichtspijn veroorzaken, zoals artrose, kunnen niet genezen, maar de pijn kan wel worden verminderd met behandeling. Andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, kunnen in remissie gaan met behandeling, wat betekent dat de symptomen verminderen of verdwijnen.

In sommige gevallen kan gewrichtspijn leiden tot beperkte beweeglijkheid of uitval van het gewricht, wat kan leiden tot invaliditeit. Het is daarom belangrijk om naar een arts te gaan als je gewrichtspijn hebt, zodat de oorzaak kan worden bepaald en een behandeling kan worden gestart die geschikt is voor jouw specifieke aandoening. Door de behandeling op tijd te starten, kunnen complicaties voorkomen worden en kan de prognose verbeterd worden.

Preventie

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om gewrichtspijn te voorkomen of te verminderen:

 • Gewichtsbeheersing: overgewicht kan extra druk op de gewrichten zetten, wat kan leiden tot gewrichtspijn. Het is daarom belangrijk om een gezond gewicht te behouden.
 • Oefeningen: regelmatig doen van oefeningen kan helpen om de spieren te versterken en om de beweeglijkheid van de gewrichten te behouden. Het is belangrijk om oefeningen te kiezen die geschikt zijn voor jouw leeftijd en conditie. Vraag je huisarts of fysiotherapeut om advies.
 • Goede houding: een goede houding kan helpen om de druk op de gewrichten te verminderen. Probeer rechtop te zitten en te staan met je schouders naar achteren en je voeten op heupbreedte.
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen: stress kan leiden tot spanning in de spieren, wat kan leiden tot gewrichtspijn. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en om spierspanning te verminderen.
 • Goede voetondersteuning: goede schoenen en inlegzolen kunnen helpen om de druk op de gewrichten te verminderen. Als je veel staat, kan het dragen van comfortabele schoenen met goede ondersteuning helpen om gewrichtspijn te voorkomen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over gewrichtspijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.