Pijn rechts onder ribben: oorzaken en symptomen

Last Updated on 9 juni 2024 by M.G. Sulman

De klacht pijn rechts onder je ribben kan meerdere oorzaken hebben, van relatief onschuldig tot ernstig. Soms wordt deze pijn veroorzaakt doordat je verkeerd hebt gelegen tijdens de slaap of dat je te hard hebt getraind. De pijn kan mogelijk ook komen door iets ernstigers, zoals galblaasproblemen. Of het kan uitstralingspijn betreffen vanuit een ander deel van het lichaam. De pijn kan steeds aanwiezig zijn of komen en gaan. Of in specifieke situaties optreden, bijvoorbeeld bij inspanning. Om de oorzaak te achterhalen is het belangrijk om te kijken naar andere symptomen die je mogelijk ervaart naast de pijn rechts onder je ribben (bijvoorbeeld een opgezette buik, koorts of misselijkheid), maar ook naar de ernst van de pijn, of deze met tussenpozen of constant aanwezig is, of dat deze weggaat om op een later tijdstip terug te keren. Raadpleeg sowieso bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts.

Buikpijn, pijn in bovenbuik
Pijn rechts onder je ribben kent meerdere mogelijke oorzaken / Bron: Irina Bg/Shutterstock.com

Welke organen liggen rechts onder de ribben?

Als er pijn optreedt onder de rechter ribbenboog, kan de oorzaak liggen in de organen die zich onder de rechter ribbenboog bevinden. Getroffen organen zijn hier vaak:

Symptomen van pijn rechts onder de ribben

Verschijnselen

Pijn die je voelt rechts onder de ribben kan in intensiteit variëren, afhankelijk van de onderliggende aandoening. De pijn kan aanvoelen als een doffe pijn of een scherp stekend gevoel, bijvoorbeeld in de vorm van steken of stekende pijn rechts onder je ribben. de pijn kan komen en gaan of continue aanwezig zijn. de pijn kan ook optreden bij bepaalde bewegingen of als je hoest.

Als je buikpijn hebt die langer dan een paar dagen aanhoudt, moet je zeker  een afspraak maken met je huisarts om je klachten te laten onderzoeken.

Alarmsymptomen

Sommige symptomen kunnen echter wijzen op een medisch noodgeval. Dit zijn alarmsymptomen. Schakel in de volgende gevallen direct medische hulp in:

 • ernstige buikpijn
 • koorts
 • aanhoudende misselijkheid, braakzucht en braken
 • bloed in de ontlasting
 • zwelling of gevoeligheid van de buik(regio)
 • onverklaarbaar gewichtsverlies
 • gelige huid en ogen (geelzucht)
 • ontkleurde ontlasting
Koorts (freepik)
Koorts / Bron: Freepik

Oorzaken van pijn rechts onder de ribben

In vogelvlucht

Pijn die is gelokaliseerd onder de rechter ribbenboog kan van afkomstig zijn van spieren of organen. Als er een verrekte spier of overbelaste spiergroep aan ten grondslag ligt, die bijvoorbeeld is veroorzaakt tijdens het sporten, kan er pijn ontstaan ​​als je weer beweegt. Lichte of gedeeltelijke verrekking of een scheur van een paar spiervezels, is een veelvoorkomende blessure. Flink hoesten kan ook de boosdoener zijn. Door hevig hoesten kan je een tussenribspier verreken of scheuren. De tussenribspieren bevinden zich tussen en aan de binnenkant van de ribben.

Bij organische oorzaken kan de pijn aan de rechterkant van de ribbenboog worden veroorzaakt door de lever, de galblaas of de dikke darm. Als de pijn wordt veroorzaakt door de galblaas, kan dit komen door een galblaasontsteking of galstenen. De klachten kunnen dan uitstralen naar de rechterschouder. Andere symptomen treden doorgaans op, zoals gelige verkleuring van de huid (geelzucht), verkleuring van de ontlasting en misselijkheid met braken. Kenmerkend zijn koliekachtige pijnen, die vooral ook optreden na een vetrijke maaltijd.

Een copieuze maaltijd kan ook leiden tot pijn in het rechterribgebied. De maag is dan erg vol. Bij inspannende activiteiten, maar ook bij het liggen, kan de volle maag tegen je middenrif drukken.

Een andere mogelijke oorzaak is pleuritis. Dit wordt ook wel longvliesontsteking of borstvliesontsteking genoemd. Naast een verhoogde vochtophoping in de pleuraholte (pleurale effusie) treedt ook onaangename pijn op in het longmembraan, de buitenste longbekleding.

Voorts kan de rechternier pijn veroorzaken in dit gebied. Meestal treedt de pijn van een nierbekkenontsteking in de rug of zij op, maar deze kan uitstralen naar de voorkant van de ribben en dus in eerste instantie leiden tot een andere vermoedelijke diagnose.

Heb je pijn in de bovenbuik, rechts onder de ribben? Daar liggen je lever en galblaas. / Bron: Wikimedia Commons

Te hard niezen of hoesten

Krachtig of veelvuldig hoesten kan eveneens pijn veroorzaken onder je rechter ribbenkast. Dit kan optreden door verkoudheid, luchtweginfecties, roken of een onderliggende longaandoening zoals astma of COPD. Intens niezen, bijvoorbeeld door allergieën, kan ook ribpijn veroorzaken.

Het hoesten en niezen legt druk op de tussenribspieren, waardoor ze harder moeten werken. Dit kan leiden tot pijnlijke spanning. Zelfs één krachtige hoest of nies kan een spier tussen de ribben belasten. Ernstig hoesten kan in het ergste geval leiden tot ene gebroken rib.

Door hevig hoesten kan je een tussenribspier verreken of scheuren / Bron: Freepik

Acute pijn door galstenen of galblaasontsteking

Als koliekachtige pijn optreedt onder de rechterribben, vooral na het eten, en gepaard gaat met misselijkheid en braken, dan kunnen galstenen en/of galblaasontsteking de oorzaak van je klachten zijn. Koliekachtige pijn, die opkomt in aanvallen met pijnvrije periodes en gepaard gaat met braken, moet medisch onderzocht worden.

Galblaas
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online / Shutterstock.com

Bij sommige getroffenen kunnen vrienden en familie er vaak van tevoren zien dat de huid van de persoon een enigszins gelige verkleuring vertoont. Dit wordt geelzicht of icterus genoemd.

Misschien vraag je je al dagen af waarom je ontlasting een lichtere kleur heeft dan normaal en je urine juist donkerbruin. Er kan geelzucht optreden als een galsteen vast komt te zitten in de grote galbuis die naar de darm leidt. Dit zorgt ervoor dat de gal nu niet meer in de darm kan lopen en in het bloed terechtkomt. Behalve een gelige huidskleur en gelige ogen veroorzaakt dit een ontkleuring van ontlasting, aangezien er geen gal meer in komt, terwijl de urine donkerbruin wordt.

Koliekachtige pijnen treden vooral op na overdadige, vette maaltijden en zijn meestal zo ernstig dat er een spoedarts moet worden ingeroepen. Indien onbehandeld, kan acute galblaasontsteking de galblaas doen scheuren. Bij een acute galblaasontsteking kan er namelijk pus in de galblaas komen., wat een scheur in de galblaaswand kan veroorzaken. Hierdoor kan er pus in de buikholte terechtkomen, wat een buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben.

Pijn onder de rib aan de rechterkant – te veel gegeten?

Een onschuldige oorzaak van pijn rechts onder de ribben tot aan de rug komt vooral op feestdagen veel voor: copieuze maaltijden. Tijdens de feestdagen is het calorierijke en overvloedige maaltijden wat de klok slaat. Als de maag te vol zit, kan dit ook leiden tot pijn onder de rechter ribbenboog. De gevulde maag drukt dan, vooral tijdens het liggen, op het middenrif, dat iets erboven ligt en erg gevoelig is. Deze symptomen verdwijnen meestal vrij snel als de maag de grote maaltijd heeft weggewerkt.

Pleuritis als oorzaak van de klachten

Bij pleuritis of longvliesontsteking/borstvliesontsteking is het vlies dat rond de longen zit of het vlies in de borstkas ontstoken. Pijn onder de rechter ribbenboog kan hierop duiden. Pleuritis treedt meestal op tijdens of na ernstige longontsteking. Een ontstoken borstvlies kan bij inademen een pijn op de borst veroorzaken aan de zijde van de ontsteking.

Nierbekkenontsteking en andere nierproblemen

Nierproblemen zoals nierstenen, een urineweginfectie, een nierbekkenontsteking of nierkanker kunnen leiden tot pijn onder de ribben, de flank en de onderrug. Symptomen die gepaard kunnen gaan met een nierprobleem zijn onder meer:

 • pijn die uitstraalt naar de onderrug of lies
 • pijn bij het plassen
 • stinkende urine
 • frequent urineren
 • bloed in de urine
 • koorts
 • misselijkheid of braken
Nieren en blaas
Ligging van de nieren in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Maag-darmklachten

Verschillende maag-darmklachten, zoals indigestie/dyspepsie, maagslijmvliesontsteking (gastritis) en een maagzweer, kunnen pijn onder de rechter ribbenboog veroorzaken. Meestal gaat het hierbij om een doffe, brandende pijn. Andere symptomen kunnen zijn:

 • een ongemakkelijk vol gevoel
 • gezwollen buik / opgeblazen gevoel
 • boeren of gasvorming
 • misselijkheid of braken
Maag
Ligging van de maag / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Alvleesklieraandoeningen

De alvleesklier is een langgerekt trosvormige klier, die achter in de bovenbuik, gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm, ligt. Je kan pijn rechter onder je ribben voelen als je alvleesklier ontstoken is, wat bekend staat als alvleesklierontsteking of pancreatitis. De pijn die je dan ervaart wordt na verloop van tijd langzaam erger en kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • de buikpijn kan uitstralen naar je rug, je zij en je schouders
 • misselijkheid of braken
 • koorts
 • verhoging van de hartslag
 • versnelde ademhaling

Na een maaltijd nemen de klachten toe.

Alvleesklier
Ligging van de alvleesklier in het lichaam / Bron: Decade3d /Shutterstock.com

Orthopedische oorzaken van pijn rechts onder de ribben

Problemen aan het steun- en bewegingsapparaat kunnen ook aanleiding geven tot klachten van pijn onder de rechter ribbenboog.

De ribben zijn de naaste buren van de wervelkolom, dus rugpijn kan uitstralen naar de ribbenbogen. De borstwervels vormen de verbinding van de ribben met de wervelkolom. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Een blokkering, kanteling of ontwrichting van deze gewrichten is zeer pijnlijk en kan leiden tot pijn onder de rechter ribbenboog bij verkeerde bewegingen of overbelasting. Spierspanning kan ook de oorzaak zijn van dergelijke pijn.

De oorzaak van dergelijke vervelende en pijnlijke functiestoringen van de wervelkolom en spieren is lang niet altijd even duidelijk. Verkeerde lig- en zitposities of verkeerde bewegingen kunnen pijn onder de rechter ribbenboog veroorzaken.

Ongevallen of sterke stoten in het gebied van de rechterribben kunnen leiden tot kneuzingen van de ribben of zelfs gebroken ribben. Vooral gebroken ribben kunnen de organen onder de ribbenboog beschadigen en daaruit voortvloeiende schade veroorzaken. Druk op de ribbenboog of diep inademen leidt vaak tot meer pijn.

Een andere mogelijke oorzaak van pijn met name in de rechter bovenbuik en flank, vooral bij een onderuitgezakte houding, is het zwevende-ribsyndroom. Hierbij komt het distale uiteinde van de 11e of 12e rib tegen de bekkenkam.

Betrokkenheid van de lever

Pijn onder de rechterribbenboog kan ook wijzen op betrokkenheid van de lever. De lever is gesitueerd aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben. Je kan dit orgaan onder de ribbenboog palperen. Door diep in te ademen wordt de lever vanaf het middenrif naar beneden gedrukt, waardoor het een paar centimeter onder de ribbenboog uitsteekt. Bij verschillende leveraandoeningen, zoals leverontsteking (hepatitis) of leververvetting als gevolg van vaak veel alcohol drinken, diabetes en overgewicht., zwelt de lever op (vergrote lever) en kun je deze gemakkelijk voelen. Pijn wordt voornamelijk veroorzaakt door het uitrekken van het leverkapsel, de druk op het middenrif en de druk op de ribben van binnenuit.

Bier (alcohol)
Een lange periode veel alcohol drinken kan ontsteking van levercellen geven met mogelijke klachten als moeheid en pijn rechts boven in de buik/ Bron: Pixabay / Bron: Pixabay

Opgesloten darmgas

Opgesloten gas in de darmen kan ernstige pijn veroorzaken. Onder de ribbenkast heeft je dikke darm twee buigpunten, waarvan het rechtse punt de hepatische flexuur wordt genoemd. Gas kan zich ophopen in dit gebied. Dit kan pijn en gevoeligheid aan de rechterkant onder de ribben veroorzaken, vooral als je last hebt van spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Verkeerde slaapligging

Een verkeerde slaapligging, vooral als je de hele nacht op je rechterzijde ligt of in een ongewone positie, kan de volgende ochtend zeker leiden tot pijn aan je rechterribben.

Als je op één zijde slaapt of je romp op een bepaalde manier gedraaid is, kan dit ‘s nachts overmatige druk op de ribben leggen of de tussenribspieren belasten.

Als je pijn aan één kant van de ribben ervaart, probeer dan op je rug te slapen in plaats van op je zij.

Longziekten

Infecties of ziekten aan de longen, zoals longziekten, longontsteking, bronchitis en bovenste luchtweginfecties (zoals een verkoudheid), kunnen pijn onder de rechterribben veroorzaken. Deze pijn kan ontstaan door de infectie zelf of gerelateerd zijn aan symptomen zoals zwelling en hoesten. Soms kan de bekleding van de longen ontstoken raken (pleuritis), wat vooral pijnlijk kan zijn bij het ademen. In zeldzamere gevallen kan lucht vast komen te zitten tussen de long en de ribbenkast, wat een ingeklapte long, oftewel een pneumothorax, veroorzaakt. Als de pijn in de ribben gepaard gaat met kortademigheid of als ademen te pijnlijk is, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts.

Pijn rechts onder ribben bij inademen

Pijn aan de rechterkant onder de ribben bij het inademen kan duiden op verschillende oorzaken, waaronder mogelijk problemen met de galblaas, lever, of de onderste delen van de longen (zie boven).

Pijn rechts onder ribben in combinatie met een opgezette buik

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van pijn rechts onder de ribben in combinatie met een opgezette buik, zoals:

Leveraandoeningen

Leveraandoeningen, zoals leververvetting, hepatitis (leverontsteking) of levercirrose, kunnen pijn aan de rechterkant veroorzaken. Wanneer je lever overbelast is, krijg je daardoor al snel last van een opgeblazen gevoel. Er kan ook sprake zijn van een ophoping van vocht in de buik (ascites) ten gevolge van een leveraandoening.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Darmproblemen

Problemen met de dikke darm, zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, kunnen gepaard gaan met pijn en een opgezette buik.

Galkanaalproblemen

Het galkanaal is een reeks excretiebuizen die gal van de lever naar de darm vervoeren. Problemen met de galwegen kunnen pijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Teneinde de oorzaak van de pijn rechts onder je ribben vast te stellen, zal de arts informeren naar je klachten, je medische geschiedenis in ogenschouw nemen en vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Vervolgonderzoek

Voorts kan de arts verder onderzoek doen en testen uitvoeren om een ​​diagnose te kunnen stellen, waaronder:

 • Een basis of een uitgebreid metabool paneel, een paneel van 14 bloedtesten, die dient als een eerste brede medische screening, waarbij de leverfunctie, bloedtelling en elektrolytniveaus wordt onderzocht. Bloedtelling duidt op het aantal rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes in een bloedmonster.
 • Urineonderzoek om de nierfunctie te beoordelen of om te controleren op een urineweginfectie of nierstenen.
 • Ontlastingsonderzoek om te zien of er ziekteverwekkers in je ontlasting aanwezig zijn.
 • Endoscopie om te controleren op de aanwezigheid van zweren in de maag of twaalfvingerige darm. De arts brengt de endoscoop via je mond en slokdarm in de maag en twaalfvingerige darm.
 • Beeldvormend onderzoek, zoals echografie, röntgenfoto of CT-scan, om de binnenkant van je buik te bekijken of om te controleren op de aanwezigheid van stenen.
CT-scan
CT-scan / Bron: Pixabay

Behandeling van pijn rechts onder de ribben

De behandeling van pijn onder de rechter ribbenboog is afhankelijk van de oorzaak. Voorbeelden zijn:

 • Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om pijn te verlichten.
 • Maagzuurremmers of maagzuurbinders slikken tegen maagklachten.
 • Antibiotica om bacteriën te doden die een infectie veroorzaken.
 • Een chirurgische ingreep, zoals het verwijderen van stenen of het wegsnijden van een tumor.
 • Kankerbehandelingen, zoals chemotherapie, radiotherapie (bestraling) of immunotherapie.
 • Leefstijlveranderingen, zoals stoppen met alcohol drinken.
Thermometer en medicijnen
Antibiotica / Bron: Wikimedia Commons

Preventie

Sommige oorzaken van pijn rechts onder je ribben kunnen worden voorkomen door het treffen van onder meer de volgende maatregelen:

 • Gezond eten en drinken, waaronder voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, fruit, groenten en bonen, maar ook voedingsmiddelen met gezonde vetten, zoals olijfolie en visolie, terwijl ongezonde vetten zoals gefrituurd voedsel worden vermeden.
 • Het vermijden van voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten, suikers en zout bevatten. Geraffineerde koolhydraten zitten in wit brood, witte bloem, pasta, koekjes of producten met veel suiker.
 • Voldoende drinken teneinde bacteriën uit je urinewegen te spoelen.
 • Voorkom het drinken van teveel alcohol, omdat dit kan leiden tot leverproblemen en pijn in de buurt van de ribben.
 • Rook niet of stop met roken, aangezien dit kan leiden tot longontsteking en andere longproblemen die pijn in de buurt van de ribben kunnen veroorzaken.
 • Voorkom overgewicht, omdat dit kan leiden tot pijn in de buurt van de ribben als gevolg van druk op de interne organen.
 • Voorkom het (overmatig) dragen van zware lasten, omdat dit kan leiden tot spierpijn in de buurt van de ribben.
 • Het vermijden van dyspepsie door:
  • Gezond en gevarieerd te eten.
  • Rustig en goed te kauwen.
  • Regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan.
  • Je maaltijden te verdelen over de dag.
  • Voedingsmiddelen en dranken te vermijden die maaglast uitlokken of verergeren, zoals
   vette of sterk gekruide gerechten, zure of koolzuurhoudende dranken en koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
  • Bij overgewicht af te vallen.
  • Bij stress, angst, somberheid of slecht slapen, de onderliggende problemen aan te pakken.
Gezond gewicht
Afvallen bij overgewicht / bron: Pixabay / bron: Pixabay

Prognose

De mogelijke oorzaken van pijn onder de rechter ribbenboog kunnen variëren. Sommige oorzaken, zoals dyspepsie en te zwaar tafelen, komen zeer vaak voor en gaan vaak vanzelf over. Andere oorzaken, zoals pancreatitis, moeten meteen worden aangepakt.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pijn rechtsonder je ribben, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.