Winderigheid: oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Winderigheid wordt omschreven als een teveel aan gassen in je darmen, wat leidt tot het laten van meer winden dan normaal. Dit kan leiden tot sociaal ongemak. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel mensen er precies last van hebben, omdat mensen vaak niet openlijk over dit onderwerp praten. Volgens sommige schattingen kan winderigheid echter wel eens voorkomen bij ongeveer 25% van de volwassen bevolking. Er zijn verschillende oorzaken van winderigheid, zoals het eten van bepaalde voedingsmiddelen, het nemen van bepaalde medicijnen, of een onderliggend medisch probleem zoals lactose-intolerantie of een spijsverteringsstoornis. In sommige gevallen kan winderigheid ook een teken zijn van stress of emotionele problemen. Als je last hebt van winderigheid en het is een probleem voor je, dan wordt aangeraden om een afspraak te maken met je huisarts om de oorzaak te achterhalen en om te kijken hoe het behandeld kan worden.

Aambeien anus
Winderigheid kent vele oorzaken

Wat is winderigheid?

Winderigheid duidt op een teveel aan gassen in je darmen, wat leidt tot het laten van meer winden dan normaal. Als iemand meer dan 25 winden per etmaal produceert spreekt men van winderigheid of flatulentie.1Huisarts & Wetenschap. Winden laten. https://www.henw.org/artikelen/winden-laten (ingezien op 30-12-2022) Bij extra gasvorming kunnen dit soms 30 á 40 winden zijn per dag.2MLDS. Winderigheid. https://www.mlds.nl/klachten/winderigheid/ (ingezien op 30-12-2022)

Winderigheid kan zeer vervelend zijn en worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het eten van bepaalde voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken, het niet goed kauwen van voedsel, het drinken van koolzuurhoudende dranken, het gebruik van bepaalde medicijnen en sommige aandoeningen van het maagdarmkanaal.

Er zijn verschillende manieren om winderigheid te verminderen of te voorkomen, zoals het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, het drinken van voldoende water, het beperken van het gebruik van koolzuurhoudende dranken en het eten van voedingsmiddelen in kleine porties gedurende de dag in plaats van in één grote maaltijd. Het is ook nuttig om regelmatig te bewegen, omdat dit kan helpen om de darmen te stimuleren en gas te laten ontsnappen. je kan ook muntthee nemen. Munt bevat menthol, een stof die de spieren van de darmen ontspant en krampen vermindert. Het kan ook helpen om gasvorming te verminderen en de spijsvertering te verbeteren. Als de winderigheid ernstig is of aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor advies.

Synoniemen

Winderigheid staat ook bekend als gasvorming of flatulentie.

Hoeveel winden laat een mens per dag?

Het is normaal om een bepaald aantal winden per dag te laten. Hoeveel winden een persoon laat, kan variëren van persoon tot persoon en kan ook afhangen van verschillende factoren, zoals wat iemand eet en drinkt, hoe actief iemand is en hoe efficiënt zijn of haar spijsvertering werkt. Gemiddeld laat ene mens zo’n 20 winden per dag.3MLDS. Winderigheid. https://www.mlds.nl/klachten/winderigheid/ (ingezien op 30-12-2022)

Er is echter geen specifiek aantal winden dat voor iedereen geldt als ‘normaal’. In plaats daarvan is het belangrijk om te kijken naar hoe vaak je winden laat en of dit voor jou een probleem is. Als je winden laat die ruiken naar rotte eieren of als je vaak last hebt van onverwachte winderigheid, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem en kan het verstandig zijn om naar een arts te gaan om dit te laten onderzoeken. Als je geen problemen hebt met winderigheid en je winden laat op een manier die voor jou acceptabel is, is het waarschijnlijk niet nodig om naar een arts te gaan.

Windjes laten / Bron: Freepik

Oorzaken van winderigheid

Er zijn verschillende oorzaken van winderigheid (flatulentie), zoals:

 • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: sommige voedingsmiddelen, zoals bonen, broccoli, bloemkool, kool, uien, appels, peren en peulvruchten, kunnen gas veroorzaken tijdens het spijsverteringsproces.
 • Het niet goed kauwen van voedsel.
 • Het inslikken van lucht: bij bovenmaags boeren, ook wel aërofagie of supragastrisch boeren genoemd, heb je last van overmatig opboeren, een opgeblazen gevoel in de buik en/of winderigheid
 • Het drinken van bepaalde dranken: bepaalde dranken, zoals koolzuurhoudende dranken, koffie en alcohol, kunnen bijdragen aan winderigheid.
 • Darmproblemen: bepaalde darmproblemen, zoals obstipatie, prikkelbaredarmsyndroom (PDS), coeliakie (glutenintolerantie), lactose-intolerantie, giardiasis, diverticulitis, galstenen, pancreasinsufficiëntie, de ziekte van Crohn, kunnen leiden tot winderigheid.
 • Het nemen van bepaalde medicijnen: sommige medicijnen, zoals anticonceptiepillen, antibiotica en medicijnen tegen reflux, kunnen bijdragen aan winderigheid.
 • Stress: stress kan leiden tot verstoring van de darmfunctie en daarmee ook tot winderigheid.
 • Onvoldoende beweging: een tekort aan beweging kan leiden tot een vertraagde spijsvertering en daarmee ook tot winderigheid.
 • Overmatig inslikken van lucht.
 • Een onevenwichtig voedingspatroon met veel bewerkt en ongezond eten.
 • Een overmaat aan bacteriën in de dikke darm / een onbalans in de darmflora.

Winderigheid heeft gelukkig zelden een medisch relevante oorzaak.4Huisarts & Wetenschap. Winden laten. https://www.henw.org/artikelen/winden-laten (ingezien op 30-12-2022) Indien winderigheid gepaard gaat met andere verschijnselen, zoals gewichtsverlies, hevige buikpijn, langdurige diarree of bloed bij de ontlasting, kan dit wijzen op een medische aandoening.5Huisarts & Wetenschap. Winden laten. https://www.henw.org/artikelen/winden-laten (ingezien op 30-12-2022)

Onderzoek en diagnose

Om een diagnose te stellen bij winderigheid, zal een arts meestal een aantal vragen stellen over de symptomen die je ervaart, zoals de frequentie en hevigheid van de winderigheid, en of er andere symptomen aanwezig zijn zoals buikpijn, diarree of obstipatie. De arts kan ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren en eventueel bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek doen om eventuele medische aandoeningen uit te sluiten. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan de arts verdere tests of behandelingen voorschrijven om de oorzaak van de winderigheid te achterhalen en te behandelen.

Behandeling van flatulentie

Medische behandeling

Als je denkt dat je winderigheid het gevolg is van een medische aandoening, is het aan te raden om contact op te nemen met een arts voor professioneel advies en behandeling. De behandeling kan bestaan uit het aanpassen van je dieet, het nemen van medicijnen of het ondergaan van een behandeling voor een onderliggende medische aandoening.

Er zijn verschillende manieren om winderigheid te behandelen, afhankelijk van de oorzaak. Soms kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen of dranken te vermijden die winderigheid kunnen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand intolerant is voor bepaalde suikers, zoals lactose of fructose. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken en regelmatig te eten om de spijsvertering te bevorderen.

Er zijn ook medicijnen die winderigheid kunnen verminderen. Dit zijn vaak middelen die gasverminderend werken, zoals simethicone. Andere medicijnen kunnen helpen om de darmen te laten werken, zoals loperamide of kruidengeneesmiddelen zoals kamille of venkel.

Als de winderigheid veroorzaakt wordt door een onbalans in de darmflora, kan het gebruik van probiotica helpen om de balans te herstellen. Probiotica zijn levende micro-organismen die voordelig zijn voor de darmen en de spijsvertering.

Het is belangrijk om met een arts of een andere medische professional te overleggen voordat je medicijnen of supplementen gaat gebruiken om winderigheid te behandelen. Als de winderigheid ernstig is of aanhoudt, kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Zelfzorgmaatregelen

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om winderigheid te verminderen:

 • Probeer bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die gas kunnen veroorzaken, zoals bonen, broccoli, bloemkool, kool, uien, appels, peren en peulvruchten.
 • Probeer regelmatig te bewegen, omdat dit kan helpen om de spijsvertering te verbeteren.
 • Probeer stress te verminderen, omdat dit kan bijdragen aan een gezonde darmfunctie.
 • Probeer voldoende vocht te drinken om de darmtransit te bevorderen.
 • Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels, omdat dit kan helpen om de darmtransit te verbeteren.
 • Probeer probiotica te nemen, omdat dit kan helpen om de balans van de darmflora te verbeteren.

Kruidengeneeskunde

In de kruidengeneeskunde wordt vaak gebruik gemaakt van kruiden die winderigheid kunnen helpen verminderen, zoals kamille, munt, venkel en koriander. Er zijn verschillende manieren om deze kruiden te gebruiken om winderigheid te verminderen. Ze kunnen worden gekookt in thee of gemalen en toegevoegd aan voedsel.

Kamille

Kamille wordt al lange tijd gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en winderigheid te verminderen. Het bevat stoffen die de spieren van de darmen ontspannen en krampen verminderen, wat kan helpen om gasvorming te verminderen.

Venkel

Venkel is een ander kruid dat vaak wordt gebruikt om winderigheid te verminderen. Het bevat stoffen die de spieren van de darmen ontspannen en krampen verminderen, wat kan helpen om gasvorming te verminderen. Koriander bevat ook stoffen die de spieren van de darmen ontspannen en krampen verminderen. Het kan ook helpen om gasvorming te verminderen en de spijsvertering te verbeteren.

Munt

Munt kan helpen om winderigheid te verminderen, omdat het een kalmerend effect kan hebben op de spieren in de darmen en daardoor krampen en spasmen kan verminderen. Pepermunt bevat ook menthol, een stof die kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en gasvorming te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om munt te gebruiken om winderigheid te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld muntthee drinken of muntblaadjes toevoegen aan je maaltijden. Het is belangrijk om te onthouden dat munt niet voor iedereen geschikt is en dat het niet gebruikt moet worden door mensen die allergisch zijn voor menthol of andere bestanddelen van munt.

Koriander

Koriander kan helpen om winderigheid te verminderen, omdat het een kruid is dat kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en gasvorming te verminderen. Koriander bevat ook een aantal plantensterolen en -olien die de spieren in de darmen kunnen ontspannen en daardoor krampen en spasmen kunnen verminderen.

Er zijn verschillende manieren om koriander te gebruiken om winderigheid te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld korianderzaad toevoegen aan je maaltijden of korianderthee drinken. Het is belangrijk om te onthouden dat koriander niet voor iedereen geschikt is en dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor dit kruid.

Korianderblad
Korianderblad / Bron Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over winderigheid, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.