Koriander: gezond en vol geneeskracht

Last Updated on 10 januari 2024 by M.G. Sulman

Koriander (Coriandrum sativum) is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae) en is verwant aan onder meer kervel en peterselie. De plant wordt gebruikt als kruid en is populair in de keukens van veel landen over de hele wereld. Koriander komt in drie vormen voor: poeder, zaad en vers. Het kruid is gezond en zit vol geneeskracht. Koriander is een goede bron van vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen.

Korianderblad
Korianderblad / Bron Wikimedia Commons

Toepassingen van koriander

Koriander kan vers worden gebruikt. De vruchten worden zowel heel gebruikt als in poedervorm.

Korianderpoeder

Korianderpoeder is gemaakt van gemalen korianderzaad en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten. Het heeft een pittige, citrusachtige smaak. In poedervorm wordt het ook wel ‘ketoembar’ genoemd.

korianderzaad

Korianderzaad is de zaadjes van de korianderplant. Ze worden vaak gebruikt om gerechten op smaak te brengen of om te pekelen. Korianderzaad heeft een pittige, citrusachtige smaak met een nootachtige ondertoon.

Verse koriander

Verse koriander betreft de bladeren en stengels van de korianderplant. Het heeft een frisse, citrusachtige smaak en wordt vaak gebruikt als garnering of als smaakmaker in gerechten.

Bosje koriander / Bron: Freepik

Geschiedenis in vogelvlucht

De geschiedenis van koriander is niet helemaal duidelijk, maar het wordt al duizenden jaren gebruikt als kruid een medicinale plant. Het is ook een van de oudste gekweekte kruiden ter wereld en werd al gebruikt in het oude Egypte, Griekenland en Rome. Koriander is ook populair in Azië en het Midden-Oosten en wordt veel gebruikt in de keukens van deze regio’s.

Voedingswaarde van koriander

Koriander bevat een aantal vitamines, mineralen en essentiële oliën. Hier is een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen in koriander:

Vitamine A

 In koriander zit vitamine A dat onder andere goed is voor de huid.

Vitamine B6

Koriander bevat vitamine B6, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde huid, haren en ogen, en voor het behoud van een gezonde zenuwfunctie.

Foliumzuur (vitamine B11)

Koriander bevat ook foliumzuur, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Het kan ook helpen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen.

Vitamine C

Koriander bevat een behoorlijke hoeveelheid vitamine C, wat belangrijk is voor de opbouw en reparatie van weefsels in het lichaam, en voor het behoud van stevige tanden en gezonde huid.

Vitamine K

Koriander bevat vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en voor het behoud van sterk en gezond botten.

Mineralen

Koriander bevat ook kleine hoeveelheden van verschillende mineralen, waaronder calcium, ijzer, kalium en magnesium. Deze mineralen zijn belangrijk voor het behoud van sterk en gezond botten, het behoud van een gezonde bloeddruk en het behoud van een gezonde huid.

Quercetine

Koriander bevat ook quercetine, een flavonoïde met antioxidant- en anti-inflammatoire eigenschappen.

Kaempferol

Koriander bevat ook kaempferol, een flavonoïde met antioxidant- en anti-inflammatoire eigenschappen.

Epigenine

Koriander bevat ook epigenine, een stof die kan helpen om ontstekingen te verminderen.

Cafeïnezuur

Koriander bevat ook cafeïnezuur, een stof die kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Carvone

Koriander bevat ook carvone, een stof die verantwoordelijk is voor de specifieke geur en smaak van koriander.

Linalol

Koriander bevat ook linalol, een stof met kalmerende eigenschappen.

Luteïne en zeaxanthine

Koriander bevat carotenoïden, waaronder luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen zijn goed voor je ogen.

Houd er rekening mee dat de hoeveelheden van deze voedingsstoffen afhankelijk zijn van de hoeveelheid koriander die je gebruikt en hoe het is bereid. Bovendien kan de hoeveelheid voedingsstoffen afnemen naarmate koriander langer wordt bewaard. Het is daarom het beste om verse koriander te gebruiken als je het maximale voedingsvoordeel wilt behalen.

Korianderzaden hebben een milde, zoete, kruidige smaak / Bron: Pixabay

Koriander is gezond en geneeskrachtig

Koriander wordt al duizenden jaren gebruikt als kruid en medicinale plant. Hoewel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de exacte gezondheidsvoordelen van koriander te bepalen, zijn er enkele aanwijzingen dat koriander mogelijk bepaalde gezondheidsvoordelen heeft. Hier zijn enkele redenen waarom koriander gezond en geneeskrachtig kan zijn:

Antioxidante werking

Koriander bevat antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die schade kunnen veroorzaken aan gezonde cellen en kunnen bijdragen aan het ontstaan van bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Anti-inflammatoir

Koriander kan ook helpen om ontstekingen te verminderen. Sommige studies suggereren dat koriander bepaalde stoffen bevat die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen.

Cholesterolverlagend

Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat koriander kan helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Sommige studies suggereren dat koriander kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, wat kan helpen om diabetes te beheersen.

Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is om de exacte gezondheidsvoordelen van koriander te bepalen en om te bepalen of het veilig is om te gebruiken voor bepaalde medische aandoeningen. Het is daarom altijd het beste om je arts te raadplegen voordat je koriander gebruikt als aanvulling op je behandeling.

Koriander zelf kweken

Het is mogelijk om koriander zelf te kweken. Koriander is een gemakkelijke plant om te kweken en heeft nauwelijks speciale zorg nodig. Hier zijn enkele stappen om koriander te kweken:

  • Kies een zonnige plek: Koriander heeft veel zonlicht nodig om te groeien. Kies derhalve een plek in de tuin of op het balkon die minstens 6 uur per dag zonlicht krijgt.
  • Kies het juiste formaat pot: Kies een pot die groot genoeg is voor de wortels van de korianderplant. Een pot met een diameter van ongeveer 15 cm is meestal voldoende.
  • Gebruik goede grond: Koriander heeft vruchtbare, goed afwaterende grond nodig. Gebruik kant-en-klare potgrond of meng je eigen grond met compost of vermiculiet.
  • Zaai de zaden: Strooi de zaden over de grond en druk ze lichtjes aan. Houd de grond vochtig door regelmatig te sproeien.
  • Geef de plant voldoende water: Koriander heeft regelmatig water nodig om te groeien, maar laat de grond niet te nat worden. Controleer de grond regelmatig en geef extra water als de grond te droog aanvoelt.
  • Geef de plant voldoende zonlicht: Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt, maar bescherm hem tegen teveel hitte.
  • Snijd de bladeren af als je ze nodig hebt: Als je de bladeren van de korianderplant nodig hebt, snijd ze dan af bij de basis van de plant. Laat de plant ongeveer een maand rusten voordat je opnieuw oogst, zodat de plant de kans krijgt om op te groeien.
  • Als je de zaden van de korianderplant oogst, laat ze dan rijpen totdat ze bruin zijn en laat ze dan drogen. Als de zaden droog zijn, kun je ze plukken en bewaren voor later gebruik.

Koriander kopen en bewaren

Als je koriander wilt kopen, kun je naar een supermarkt of een speciaalzaak voor kruiden en specerijen gaan. Je kunt koriander ook online kopen.

Als je verse koriander koopt, kijk dan of de bladeren en stengels fris en groen zijn. Verse koriander kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden als je het verpakt in een vochtige doek of in een luchtdichte verpakking bewaart. Je kunt ook koriander invriezen als je het niet op tijd op gebruikt.

Je kunt vaak ook (biologische) korianderplantjes kopen in de meeste supermarkten.

Korianderpoeder en korianderzaad kun je ook kopen. Bewaar deze kruiden op een droge, donkere plaats in luchtdichte verpakkingen. Korianderpoeder en korianderzaad kunnen enkele maanden tot een jaar houdbaar zijn als ze op de juiste manier bewaard worden.

Houd er rekening mee dat korianderpoeder en korianderzaad vaak minder sterk van smaak zijn dan vers koriander, dus je zult misschien meer moeten gebruiken om dezelfde smaak te krijgen. Probeer ook om korianderpoeder en korianderzaad zo vers mogelijk te gebruiken, omdat de smaak kan verminderen naarmate ze langer bewaard worden.

Bloeiende koriander / Bron: Wikimedia Commons

Korianderallergie

Sommige mensen zijn allergisch voor koriander. Symptomen van een korianderallergie kunnen onder andere zijn:

  • Huiduitslag: Mensen met een korianderallergie kunnen uitslag op de huid krijgen, zoals rode vlekken, bultjes of jeukende plekken.
  • Niezen en loopneus: Korianderallergie kan ook leiden tot niezen en een loopneus.
  • Jeukende ogen: Sommige mensen met een korianderallergie krijgen ook jeukende ogen.
  • Maag- en darmklachten: Korianderallergie kan ook leiden tot maag- en darmklachten, zoals diarree, braken en buikpijn.
  • Astma: Sommige mensen met een korianderallergie krijgen astma-achtige symptomen, zoals benauwdheid en piepende ademhaling.

Als je denkt dat je allergisch bent voor koriander, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan je helpen om de oorzaak van je allergie te bepalen en om de juiste behandeling te krijgen. Houd er rekening mee dat sommige mensen ook allergisch kunnen zijn voor andere kruiden en specerijen, dus als je allergisch bent voor koriander, kan het zijn dat je ook allergisch bent voor andere kruiden.

Smaakt koriander naar zeep?

Sommige mensen proeven een zeepsmaak bij het eten van koriander. Dit kan worden verklaard door het OR6A12-gen. Dit gen codeert voor een receptor in de neus die ervoor zorgt dat de geur van aldehyde, een chemische stof die voorkomt in zowel koriander als zeep, kan worden herkend.

Het OR6A12-gen komt in twee versies voor: een ‘zeep-proevende’ variant en een ‘niet-zeep-proevende’ variant. Mensen die twee kopieën van de ‘zeep-proevende’ variant hebben, zullen waarschijnlijk een zeepsmaak proeven als ze koriander eten. Volgens sommige studies heeft ongeveer 15,3 procent van de mensen die twee kopieën hebben van de ‘zeep-proevende’ variant van het OR6A12-gen, een zeepsmaak bij het eten van koriander.

Houd er rekening mee dat deze cijfers variëren afhankelijk van de studie en de bevolking waarover de studie is uitgevoerd. Bovendien kan het OR6A12-gen niet de enige oorzaak zijn van de zeepsmaak die sommige mensen proeven bij het eten van koriander. Er kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals individuele verschillen in de manier waarop de geur van koriander wordt waargenomen.

Recept

Er zijn veel manieren om koriander te gebruiken in de keuken. Hier is een recept voor een simpele korianderdressing:

Ingrediënten

  • 1/2 kopje korianderblaadjes
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 theelepel suiker
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  • Doe de korianderblaadjes, olijfolie, witte wijnazijn, knoflook, suiker, zout en peper in een blender of keukenmachine.
  • Mix tot een gladde dressing.
  • Proef de dressing en voeg naar smaak meer zout, peper of suiker toe.

Gebruik de dressing om salades te marineren of om groenten te serveren. De dressing kan ook worden gebruikt als dipsaus voor groenten of brood.

Je kunt ook verschillende andere kruiden en specerijen toevoegen aan de dressing, zoals chilipeper, komijn of limoensap, om de smaak te veranderen. Probeer ook om de dressing te gebruiken als marinade voor vlees, vis of kip voordat je het grill of bakt. Geniet ervan!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over koriander, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.