Piepende ademhaling (wheezing): oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Wheezing is een hoge, piepende ademhaling die vaak optreedt bij mensen met luchtwegproblemen, zoals astma of chronische obstructieve longaandoening (COPD). Het kan optreden tijdens het inademen of uitademen, of beide. Piepende ademhaling is een hoog, fluitend geluid dat optreedt wanneer u ademt. Het is vaak een teken van een ademhalingsprobleem, zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD). Andere mogelijke oorzaken van piepende ademhaling zijn allergieën, een vreemd voorwerp dat vastzit in de luchtwegen en hartfalen.

Piepende ademhaling (wheezing) / Bron: Freepik

Wat is een piepende ademhaling (wheezing)?

Piepende ademhaling is een hoog fluitend geluid dat wordt gemaakt wanneer je ademt. Het wordt vaak gehoord wanneer je uitademt en wordt veroorzaakt door vernauwde of belemmerde luchtwegen. Mensen van alle leeftijden kunnen piepende ademhaling ervaren, maar het komt vaker voor bij kinderen en ouderen.

Als je last hebt van een piepende ademhaling, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De behandeling zal afhangen van de onderliggende oorzaak van de piepende ademhaling. In sommige gevallen kan de behandeling medicijnen omvatten om de luchtwegen te openen of om ontstekingen te verminderen. In andere gevallen kan de behandeling veranderingen in levensstijl met zich meebrengen, zoals stoppen met roken of het vermijden van triggers die de symptomen kunnen verergeren.

Wat is het geluid van wheezing?

Oorzaken van piepen

Wheezing bij de inademing wordt veroorzaakt door een vernauwing in de hoge luchtwegen, zoals een zwelling van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen als gevolg van een virale infectie. Wheezing bij de uitademing wordt veroorzaakt door een vernauwing in de lage luchtwegen, zoals veroorzaakt door bronchiale hyperreactiviteit.1Cyberpoli Astma. Wat is piepen of wheezing? https://www.cyberpoli.nl/astma/faq/40 (ingezien op 26-12-2022)

Er zijn veel mogelijke oorzaken van piepende ademhaling, waaronder:

  • Astma: dit is een chronische longziekte die ervoor zorgt dat de luchtwegen ontstoken en vernauwd raken, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden en piepende ademhaling.
  • Allergieën: Allergieën kunnen ervoor zorgen dat de luchtwegen ontstoken en vernauwd raken, wat leidt tot piepende ademhaling.
  • Infecties: luchtweginfecties, zoals verkoudheid of griep, kunnen ontstekingen en zwellingen in de luchtwegen veroorzaken, wat kan leiden tot piepende ademhaling.
  • Chronische obstructieve longziekte (COPD): Dit is een groep longziekten die chronische bronchitis en emfyseem omvat. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen vernauwd en beschadigd raken, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden en piepende ademhaling.
  • Andere medische aandoeningen: sommige medische aandoeningen, zoals hartfalen en gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ), kunnen ook een piepende ademhaling veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

Als je last hebt van wheezing, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Om de oorzaak van piepende ademhaling vast te stellen, zal de arts doorgaans naar je medische geschiedenis vragen, informeren naar je klachten, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en tests laten uitvoeren, zoals een röntgenfoto van de borstkas, een longfunctietest of een allergietest.

Behandeling van piepende ademhaling

De behandeling van piepende ademhaling hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak astma of COPD is, kunnen medicijnen zoals inhalatoren of vernevelaars worden gebruikt om de luchtwegen te openen en het ademen te vergemakkelijken. Als de oorzaak een allergie is, kan het vermijden van de allergenen die de reactie veroorzaken, de piepende ademhaling helpen verlichten. In het geval dat een vreemd voorwerp vastzit in de luchtweg, is een spoedbehandeling nodig om het voorwerp te verwijderen. Als de oorzaak hartfalen is, kan de behandeling medicijnen omvatten om de hartfunctie te verbeteren en vochtophoping in de longen te verminderen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over wheezing, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.