Reutelende ademhaling (rhonchi): oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Een reutelende ademhaling (rhonchi) kan wijzen op verschillende aandoeningen van de luchtwegen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij longontsteking, bronchitis, astma, COPD (chronisch obstructief longlijden) of tracheitis (ontsteking van de luchtpijp). Het kan ook een teken zijn van een allergische reactie of een andere aandoening van het immuunsysteem. Als je een reutelende ademhaling ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De behandeling van reutelende ademhaling zal afhangen van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan de behandeling medicijnen omvatten om ontstekingen te verminderen of de luchtwegen te openen, of zuurstoftherapie om te helpen bij het ademen.

Arts die patiënt met reutelende ademhaling met stethoscoop onderzoekt in het ziekenhuis / Bron: Freepik

Reutelende ademhaling (rhonchi)

Reutelende ademhaling, rhonchi, of ‘grote luchtweggeluiden’, zijn continue reutelende, gorgelende of borrelende geluiden die typisch te horen zijn tijdens zowel inademing als uitademing. Deze geluiden worden veroorzaakt door beweging van vocht en secreties in grotere luchtwegen.

De website ‘Dokterdokter’ geeft de volgende definitie:

“Reutelende geluiden die hoorbaar zijn wanneer men met een stethoscoop naar de longen luistert, als het slijmvlies van de luchtpijp gezwollen is of als er slijm of vocht in de longen zit.”1Dokterdokter. Rhonchi. https://www.dokterdokter.nl/encyclopedie/rhonchi/item50075 (ingezien op 26-12-2022)

ScienceDirect komt met de volgende definitie:

“Rhonchi, of ‘grote luchtweggeluiden’, zijn continue gorgelende of borrelende geluiden die typisch te horen zijn tijdens zowel inademing als uitademing. Deze geluiden worden veroorzaakt door beweging van vocht en secreties in grotere luchtwegen (astma, virale bovenste luchtweginfectie). Rhonchi kan, in tegenstelling tot andere geluiden, verdwijnen door te hoesten.”2ScienceDirect. Rhonchi. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/rhonchi (ingezien op 26-12-2022)

Het wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van overtollig slijm of ontsteking in de luchtwegen.

Wat is het geluid van rhonchi?

Oorzaken van reutelende geluiden

Rhonchi treedt op wanneer er secreties of obstructie zijn in de grotere luchtwegen. Deze ademgeluiden worden geassocieerd met aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), bronchiëctasieën, longontsteking, chronische bronchitis of cystische fibrose.

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis  zijn je bronchiën de hele tijd geïrriteerd. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Hierdoor kunnen de bronchiën vernauwd of geblokkeerd raken, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden en een raspend geluid bij het uitademen.

Longontsteking

Een longontsteking is een ontsteking van het longweefsel, hetgeen vochtophoping kan veroorzaken. Dit kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden en een raspend geluid bij het uitademen.

Astma

Astma is een chronische longaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden en een raspend geluid bij het uitademen.

COPD

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een groep longziekten die ademhalingsmoeilijkheden en een raspend geluid bij het uitademen kunnen veroorzaken.

Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën zijn chronische, abnormale verwijdingen van de wand van de luchtwegen, de bronchiën. Dit kan gepaard gaan met allerlei abnormale ademgeluiden.

Cheyne-Stokes ademhaling

Cheyne-Stokes ademhaling duidt op een patroon van ademhaling waarbij de ademhaling frequentie en diepte zich periodiek wijzigen. Het kan optreden bij mensen in de stervensfase, maar het kan ook voorkomen bij mensen die lijden aan bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken.

In de stervensfase kan reutelende ademhaling optreden als gevolg van een afname van de bloedcirculatie naar de hersenen. Dit kan leiden tot verstoringen in de ademhaling en een patroon van reutelende ademhaling.

Complicaties van rhonchi

Complicaties van rhonchi kunnen zijn:

Ademhalingsproblemen

als de luchtwegen vernauwd of geblokkeerd zijn door slijm of ontsteking, kan het voor een persoon moeilijk zijn om goed te ademen. Dit kan leiden tot kortademigheid, vermoeidheid en andere symptomen.

Verhoogd risico op infectie

Slijm en ontstekingen in de luchtwegen kunnen een voedingsbodem vormen voor bacteriën, wat het risico op luchtweginfecties zoals longontsteking kan vergroten.

Verergering van onderliggende aandoeningen

Rhonchi kan een teken zijn van een onderliggende luchtwegaandoening, zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD). Als deze aandoeningen niet goed worden behandeld, kunnen ze tot ernstigere complicaties leiden.

Onderzoek en diagnose

Het is belangrijk om naar een arts te gaan als je last hebt van een reutelende ademhaling, zodat de oorzaak kan worden vastgesteld en de juiste behandeling kan worden gestart. De arts zal vragen aan je stellen over je medische geschiedenis en je symptomen, en vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij zal hierbij ook luisteren naar je ademhaling met een stethoscoop. Daarnaast zal jij eventueel andere tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek of röntgenfoto’s van de borst. Op basis hiervan kan de arts een diagnose stellen en een behandelplan opstellen.

Behandeling

Een reutelende ademhaling, ook wel roncus genoemd, kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen of omstandigheden. Het is daarom belangrijk om dit te laten beoordelen door een arts om de oorzaak van de reutelende ademhaling te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Afhankelijk van de oorzaak van de reutelende ademhaling kan de behandeling variëren. Bij luchtwegaandoeningen kan inhalatie van luchtwegverwijders, zoals bronchodilatoren, helpen om de luchtwegen te verwijden en de ademhaling te vergemakkelijken. In sommige gevallen kan het nodig zijn om corticosteroïden of andere medicijnen te gebruiken om ontstekingen te verminderen.

Bij neus- en keelproblemen kan het helpen om de luchtwegen te ontzien door voldoende te drinken en een luchtbevochtiger te gebruiken. Neusspray of decongestiva kunnen ook helpen om de neus te verlichten en de ademhaling te vergemakkelijken.

Als de reutelende ademhaling wordt veroorzaakt door een obstructie van de luchtwegen, kan het nodig zijn om de obstructie op een andere manier te behandelen, zoals door middel van chirurgie of endoscopie.

Bij neuromusculaire aandoeningen kan de behandeling gericht zijn op het verminderen van spierslapte en het behoud van spierkracht en -functie. Dit kan worden bereikt door middel van fysiotherapie, medicijnen en andere behandelingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van een reutelende ademhaling afhankelijk is van de oorzaak ervan. Het is daarom belangrijk om professioneel medisch advies te vragen om de juiste behandeling te krijgen.

Prognose

De prognose voor rhonchi hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan behandeling met medicijnen of andere therapieën de symptomen verbeteren en complicaties voorkomen. In andere gevallen kan de aandoening ernstiger zijn en een intensievere behandeling vereisen. Het is belangrijk om met de behandelend arts samen te werken om de beste behandelingsstrategie te bepalen en eventuele onderliggende aandoeningen die kunnen bijdragen aan de rhonchi te beheersen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over reutelende ademhaling, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.