Abnormale ademgeluiden: rhonchi, stridor, wheezing en stertor

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Ademgeluiden zijn de geluiden die ontstaan tijdens het ademhalen. Normale ademgeluiden zijn de geluiden die je hoort wanneer iemand normaal ademt, zoals in- en uitademing. Abnormale ademgeluiden zijn geluiden die afwijken van de normale ademgeluiden en die vaak een teken zijn van een aandoening of ziekte. Als je abnormale ademgeluiden hoort bij jezelf of iemand anders, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Ademen of lagere luchtwegen / Bron: Freepik

Verschillende soorten abnormale ademgeluiden

Er zijn verschillende soorten abnormale ademgeluiden die kunnen optreden, zoals:

  1. Rhonchi : dit zijn droge, krakende geluiden die optreden tijdens de inademing en die kunnen duiden op een longontsteking of longemfyseem.
  2. Stridor: dit is een hoog, piepend geluid tijdens de inademing dat kan duiden op een obstakel in de luchtwegen, zoals een longontsteking of een allergische reactie.
  3. Wheezing: dit is een hoog, fluitend geluid tijdens de uitademing dat kan duiden op een obstakel in de luchtwegen, zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD). Dit staat ook bekend als piepen of piepende ademhaling.
  4. Stertor: dit is een diep, rommelend geluid tijdens de inademing of uitademing dat kan duiden op slaapapneu of een andere aandoening van de luchtwegen.

Abnomale ademgeluiden

Rhonchi

Rhonchi zijn lage, rommelende en reutelende ademgeluiden die vaak worden gehoord tijdens het ademen. Ze kunnen worden veroorzaakt door een obstakel in de luchtwegen, zoals slijm of mucus, of door een aandoening van de luchtwegen, zoals bronchitis of COPD (chronische obstructieve longziekte).

Om rhonchi te behandelen, kan het helpen om de luchtwegen te verwijderen van obstakels door te proberen om slijm te verwijderen met behulp van hoesten of door middel van een nebulisator met een slijmverdunner. Als de rhonchi worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals bronchitis of COPD, kan behandeling van die aandoening ook helpen om de rhonchi te verminderen. Dit kan bestaan uit medicatie, zoals inhalatoren om de luchtwegen te verwijden of antibiotica om infecties te behandelen, of andere behandelingen afhankelijk van de specifieke aandoening.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je rhonchi hebt, omdat ze een teken kunnen zijn van een onderliggende aandoening die behandeld moet worden. De arts kan je helpen om de oorzaak van de rhonchi te achterhalen en een behandeling te vinden die voor jou werkt.

Stridor

Stridor is een hoog, piepend geluid dat optreedt wanneer lucht door een vernauwde of gedeeltelijk geblokkeerde luchtweg stroomt. Het wordt vaak gehoord tijdens inspiratie (inademen). Stridor kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder strottenhoofdoedeem of larynxoedeem (zwelling van het strottenhoofd), strottenhoofdontsteking of laryngitis (ontsteking van het strottenhoofd), aspiratie van een vreemd lichaam (inademing van een vreemd voorwerp) en aangeboren afwijkingen van de luchtwegen.

De behandeling van stridor hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de stridor wordt veroorzaakt door larynxoedeem of laryngitis, kan de behandeling bestaan uit medicijnen om ontstekingen te verminderen, zoals corticosteroïden. Als de stridor wordt veroorzaakt door aspiratie van een vreemd lichaam, kan het nodig zijn het voorwerp onmiddellijk te verwijderen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om aangeboren afwijkingen van de luchtwegen te corrigeren.

Als jij of iemand die je kent stridor heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Stridor kan een teken zijn van een ernstig ademhalingsprobleem en kan leiden tot ademhalingsfalen (respiratoire insufficiëntie of respiratoir falen) als het onbehandeld blijft.

Wheezing

Wat is een piepende ademhaling?

Wheezing of piepende ademhaling is een hoog fluitend geluid dat optreedt wanneer je ademt. Het is vaak een teken van een onderliggend ademhalingsprobleem, zoals astma, bronchitis of congestief hartfalen.

Om piepende ademhaling te behandelen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren en aan te pakken. Behandelingsopties kunnen zijn:

Medicijnen

Luchtwegverwijders, zoals salbutamol kunnen helpen om de spieren in de luchtwegen te ontspannen en piepende ademhaling te verminderen. Corticosteroïden kunnen ook worden gebruikt om ontstekingen in de luchtwegen te verminderen.

Veranderingen in levensstijl

Het vermijden van triggers die piepende ademhaling kunnen verergeren, zoals tabaksrook en luchtvervuiling, kan nuttig zijn bij het beheersen van de aandoening.

Zuurstoftherapie

In sommige gevallen kan aanvullende zuurstof nodig zijn om je te helpen gemakkelijker te ademen.

Chirurgie

In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om eventuele blokkades of afwijkingen in de luchtwegen te verwijderen.

Stertor

Wat is stertor?

Stertor is een soort snurkgeluid dat kan ontstaan als gevolg van obstakels in de luchtwegen. Het kan bijvoorbeeld optreden bij mensen met een neusverkoudheid, sinusitis (bijholteontsteking), allergieën, slaapapneu of een andere aandoening die de ademhaling beïnvloedt. Stertor kan ook optreden bij mensen met een neuromusculaire aandoening1De term neuromusculaire aandoeningen wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen aan de zenuwen (neuro) en spieren (musculair) of bij oudere mensen met een verzwakt slijmvlies in de luchtwegen.

Behandeling van stertor

Om stertor te behandelen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Als de stertor wordt veroorzaakt door een neusverkoudheid of sinusitis, kan de behandeling bestaan uit het gebruik van neusspray of decongestiva (middelen die gezwollen slijmvliezen doen slinken). Als de stertor wordt veroorzaakt door allergieën, kan het helpen om allergieremmers te gebruiken. Bij mensen met slaapapneu kan behandeling met een continue positieve luchtwegdruk (Engels: continuous positive airway pressure, CPAP) of een mandibulair repositie apparaat (MRT) helpen om de stertor te verminderen. Als de stertor wordt veroorzaakt door een neuromusculaire aandoening, kan behandeling bestaan uit het gebruik van medicijnen die de spierstijfheid verminderen, zoals baclofen of tizanidine. Bij oudere mensen kan behandeling bestaan uit het gebruik van neusspray om de slijmvliezen te versterken en het risico op infecties te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat stertor een symptoom is en dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak te behandelen om het te verminderen. Als je je zorgen maakt over stertor, raadpleeg dan je huisarts voor een diagnose en behandeling.

Onderzoek en diagnose

Er zijn verschillende manieren waarop een arts een diagnose kan stellen bij abnormale ademgeluiden. Dit is afhankelijk van de specifieke ademgeluiden die worden waargenomen en de context waarin deze optreden. Sommige van de stappen die een arts kan volgen om een diagnose te stellen, zijn:

  1. Anamnese: De arts zal de patiënt vragen naar de klachten die zijn opgetreden en wanneer deze zijn opgetreden. De arts zal ook naar de medische geschiedenis van de patiënt vragen en naar eventuele medicijnen die hij of zij gebruikt.
  2. Lichamelijk onderzoek: De arts zal de patiënt onderzoeken om te bepalen of er fysieke tekenen zijn van een aandoening die kan leiden tot abnormale ademgeluiden. Dit kan onder andere omvatten het luisteren naar de ademhaling met een stethoscoop, het meten van de bloeddruk en het beoordelen van de huidkleur en -tint.
  3. Aanvullend onderzoek: Afhankelijk van de resultaten van het anamnese en fysiek onderzoek, kan de arts aanvullend onderzoek voorschrijven om de diagnose verder te verfijnen. Dit kan bijvoorbeeld omvatten longfoto’s, bloedonderzoek of een röntgenfoto.
  4. Verwijzing naar een specialist: In sommige gevallen kan het nodig zijn om de patiënt te verwijzen naar een specialist, zoals een longarts of een kaak-, neus- en oorarts, om een diagnose te stellen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van abnormale ademgeluiden afhankelijk is van de onderliggende aandoening die deze veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om een accuraat diagnose te stellen om de juiste behandeling te kunnen voorschrijven.

Onderzoek van een arts met een stethoscoop
Onderzoek van een arts met een stethoscoop / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over abnormale ademgeluiden, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.