Rochelende ademhaling (stertor): oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Stertor is een soort rochelende ademhaling. Het klinkt als een luidruchtig, raspend geluid dat optreedt bij het in- en uitademen. Dit reutelen of rochelen, wordt veroorzaakt door het heftig heen en weer bewegen van het zachte gehemelte en de huig bij de ademhaling (al dan niet tijdens de slaap). Het is belangrijk om stertor te behandelen, omdat het kan leiden tot complicaties. Behandeling kan variëren van het veranderen van de slaappositie tot het nemen van medicijnen of chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als stertor een probleem is.

Rochelende ademhaling (stertor) / Bron: Freepik

Wat is het geluid van stertor?

Bijkomende symptomen

Bijkomende symptomen van stertor kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, maar kunnen onder andere omvatten:

Oorzaken van rochelende ademhaling of stertor

Stertor is een soort van rochelen of snurken tijdens het ademhalen. Het wordt gekenmerkt door een luidruchtig, rommelend en rochelend geluid dat wordt gemaakt door trillingen van de weke delen in de neusholte, keel of luchtpijp.

Er zijn verschillende oorzaken van stertor, waaronder:

Obstructie van de luchtwegen

Dit kan worden veroorzaakt door neuspoliepen, ontstekingen van de sinussen (bijholteontsteking), verkoudheid, allergieën of ontstoken neusamandelen.

Tijdens de slaap

Sommige mensen snurken of stertoren als ze op hun rug slapen, omdat de tong en het zachte gehemelte dan naar achteren vallen en de luchtwegen blokkeren. Als iemand slaapt met de mond open, kan dit leiden tot droge mond en stertor.

Obesitas

Overgewicht en obesitas kan leiden tot stertor doordat het overtollige vetweefsel druk uitoefent op de luchtwegen.

Alcohol- en drugsgebruik

Alcohol en bepaalde medicijnen kunnen de spieren van de keel ontspannen en de luchtwegen blokkeren, wat kan leiden tot stertor.

Leeftijd

Stertor komt vaker voor bij oudere mensen, waarschijnlijk omdat hun spieren en weefsels van de luchtwegen verslappen naarmate ze ouder worden.

Complicaties

De complicaties van stertor kunnen zijn:

Slaapapneu

Stertor kan een teken zijn van slaapapneu, een ernstige aandoening waarbij de luchtwegen regelmatig gedurende korte tijd worden afgesloten tijdens de slaap. Dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en hart- en vaatziekten.

Vermoeidheid

Als stertor leidt tot slechte slaapkwaliteit, kan dit leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen gedurende de dag.

Relatieproblemen

Stertor kan ook leiden tot problemen in relaties, omdat het snurken of stertoren van een persoon de slaap van hun partner kan verstoren.

Onderzoek en diagnose

Om stertor te diagnosticeren, zal een arts de patiënt grondig onderzoeken en eventueel aanvullende tests uitvoeren, zoals röntgenfoto’s of een CT-scan van de nek en luchtwegen.

Behandeling van stertor

De behandeling van stertor zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak neusverstopping is, kan de behandeling bestaan uit het gebruik van neusspray of antihistaminica om de neusverstopping te verminderen. Als de oorzaak een obstakel in de luchtwegen is, kan chirurgie nodig zijn om het obstakel te verwijderen. Als de oorzaak overgewicht is, kan gewichtsverlies door middel van gezonde voeding en regelmatige oefening helpen om stertor te verminderen. Als iemand slaapt met de mond open, kan het dragen van een beugel om de mond gesloten te houden tijdens het slapen helpen om stertor te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat stertor vaak een teken is van een onderliggend probleem en dat het belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en op te lossen om de stertor effectief te behandelen. Als jij of iemand die je kent stertor heeft, raadpleeg dan een arts voor een diagnose en behandeling.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over stertor, of tips geven over hoe om te gaan met een rochelende ademhaling. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.