Gierende ademhaling (stridor): oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Stridor is een hoog, piepend geluid dat optreedt bij het ademen. Het kan als gierende ademhaling worden getypeerd. Het is een hoogklinkend geluid van de ademhaling. Het is hoorbaar over de hogere luchtwegen ook vaak zonder stethoscoop. Het wordt veroorzaakt door een gedeeltelijke blokkering of vernauwing van de luchtweg, die overal kan voorkomen, van neus en mond tot aan de longen. De ernst van stridor kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van blokkade in de luchtweg.

Gierende ademhaling (stridor) / Bron: Freepik

Stridor

Stridor wijst op luide, hoge ademhalingsgeluiden (gierende ademhaling) tijdens het in- of uitademen. Het wordt veroorzaakt door een vernauwde luchtweg. Dit komt doordat iets de hogere luchtwegen belemmert. De hogere luchtwegen bestaan uit de luchtpijn, de stembanden, de keelholte en het strottenhoofd.

Wat is het geluid van stridor?

Symptomen

Stridor kan gepaard gaan met de volgende klachten:

  • Ademhalingsproblemen of kortademigheid
  • Snelle of oppervlakkige ademhaling
  • Beklemming of ongemak op de borst
    Blauwachtige huidskleur (cyanose) door een gebrek aan zuurstof
  • Vermoeidheid of zwakte
  • Agitatie of rusteloosheid

Als jij of iemand die je kent stridor heeft en moeite heeft met ademhalen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen, aangezien dit een teken kan zijn van een ernstig ademhalingsprobleem.

Oorzaken van gierende ademhaling

Stridor is een hoge, gierende, piepende ademhaling die wordt veroorzaakt door obstakels in de luchtwegen. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende aandoeningen, zoals onder meer:

Larynxobstructie

Dit kan worden veroorzaakt door een vreemd lichaam in de luchtwegen, zoals een stuk speelgoed, of door aandoeningen zoals laryngitis (ontsteking van de stembanden) of laryngeale spasmen (krampen in de stembanden).

Tracheobstructie

Dit kan worden veroorzaakt door een vreemd lichaam in de trachea, zoals een stuk voedsel, of door aandoeningen zoals tracheitis (ontsteking van de trachea) of tracheale stenose (vernauwing van de trachea).

Bronchiale obstructie

Dit kan worden veroorzaakt door een vreemd lichaam in de bronchiën, zoals een stuk speelgoed, of door aandoeningen zoals bronchitis (ontsteking van de bronchiën) of bronchiale stenose (vernauwing van de bronchiën).

Anafylaxie

Anafylaxie is een ernstige en mogelijk levensbedreigende allergische reactie die zwelling van de luchtwegen kan veroorzaken, wat kan leiden tot stridor en ademhalingsmoeilijkheden. Symptomen kunnen ook netelroos, angio-oedeem, misselijkheid, braken en snelle pols zijn. Anafylaxie vereist onmiddellijke medische hulp en kan worden behandeld met epinefrine (adrenaline) en andere medicijnen.

Pseudokroep

Pseudokroep, ook wel valse kroep of laryngitis subglottica genoemd, is een virale infectie die ontsteking van het strottenhoofd en luchtpijp veroorzaakt. Het kan stridor en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken, evenals een schorre stem en hoesten. Pseudokroep verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar dagen, maar in ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor behandeling met steroïden en andere medicijnen.

Laryngitis

Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd of de bovenste luchtpijp, wat kan leiden tot stridor en moeite met spreken. Het wordt vaak veroorzaakt door een virale infectie of overmatig gebruik van de stem. Laryngitis kan worden behandeld met rust, warme vloeistoffen en vrij verkrijgbare pijnstillers. Ernstige gevallen kunnen behandeling met antibiotica of steroïden vereisen.

Complicaties

De complicaties van stridor kunnen ernstig zijn, omdat het moeilijk kan zijn om voldoende zuurstof te krijgen als er een obstakel in de luchtwegen zit. Dit kan leiden tot zuurstofgebrek en andere problemen, zoals hartproblemen en hersenbeschadiging.

Onderzoek en diagnose

Om de oorzaak van stridor te diagnosticeren, begint de arts meestal met een vraaggesprek over je klachten en hij zal daarbij je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Darana voert hij een lichamelijk onderzoek uit. Er kunnen ook diverse tetst uitgevoerd worden, zoals een thoraxfoto, CT-scan of laryngoscopie, om een beter zicht op de luchtweg te krijgen en de oorzaak van de obstructie te bepalen.

Behandeling van stridor

De behandeling van stridor hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen is het verwijderen van de obstructie alles wat nodig is om de symptomen te verlichten. Dit kan medicijnen zijn, zoals bronchusverwijders of corticosteroïden, om ontstekingen in de luchtwegen te verminderen, of chirurgische ingrepen om eventuele fysieke blokkades te verwijderen. In andere gevallen kan een uitgebreidere behandeling nodig zijn, zoals mechanische beademing om te helpen bij het ademen of tracheostomie om een alternatieve luchtweg te creëren.

Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als jij of iemand die je kent stridor heeft, omdat dit een teken kan zijn van een ernstige medische aandoening die onmiddellijke behandeling vereist.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over stridor, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.