Wat is ongezonde voeding en gezondheidsrisico’s

Last Updated on 2 april 2023 by M.G. Sulman

Ongezonde voeding is voeding die weinig voedingsstoffen bevat en tegelijkertijd veel energie, zoals verzadigd vet, suiker en zout. Van dergelijke voeding word je dik. Ook kan het op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas (fors overgewicht). Ongezonde voeding is vaak bewerkt (of ultrabewerkt) en verpakt. Het bevat vaak voedingsstoffen die slecht zijn voor de gezondheid, zoals transvetten en bewerkte oliën. Het volgen van een gezond en gevarieerd dieet, bestaande uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en zuivelproducten, is de sleutel tot een gezond leven. Volgens het Voedingscentrum passen ook magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk in Nederland in een gezond voedingspatroon.1Voedingscentrum. Melk en melkproducten. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/melk-en-melkproducten.aspx (ingezien op 29-12-2022)

Ongezonde voeding / Bron: Freepik

Wat is ongezonde voeding?

Wat is het?

Ongezonde voeding is voeding die weinig voedingsstoffen bevat en rijk is aan verzadigde vetten, toegevoegde suikers en zout. Het kan leiden tot obesitas en verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Kenmerken

Kenmerken van ongezonde voeding zijn onder andere:

  • Hoog in verzadigde vetten: Ongezonde voeding bevat vaak veel verzadigde vetten, die het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
  • Rijk aan toegevoegde suikers: Ongezonde voeding bevat vaak veel toegevoegde suikers, die kunnen leiden tot gewichtstoename en obesitas.
  • Hoog in zout: Ongezonde voeding bevat vaak veel zout, wat kan leiden tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
  • Arm aan voedingsstoffen: Ongezonde voeding bevat vaak weinig voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels, terwijl het wel calorieën bevat. Dit kan leiden tot voedingsstoornissen en gezondheidsproblemen.
  • Bewerkte voedingsmiddelen: Ongezonde voeding bestaat vaak uit bewerkte (en ultrabewerkte) voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers, zout en ongezonde vetten. Deze voedingsmiddelen zijn vaak stukken minder voedzaam dan verse producten.
Er zijn veel soorten ongezonde voeding / Bron: Freepik

Voorbeelden van ongezond voedsel

Er zijn verschillende voorbeelden van ongezonde voeding:

Fastfood

Fastfood bevat vaak veel verzadigd vet, transvetten, suiker en zout en bevat vaak weinig voedingsstoffen.

Koekjes, gebak en snoep

Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, verzadigd vet en geraffineerde koolhydraten en bevatten vaak weinig voedingsstoffen.

Frisdrank

Frisdrank bevat vaak veel suiker en bevat vaak weinig voedingsstoffen.

Wit brood, witte rijst en witte pasta

Deze voedingsmiddelen zijn geraffineerd en bevatten vaak weinig vezels en voedingsstoffen.

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees, zoals ham, worst en bacon (spek), bevat vaak stoffen die kankerverwekkend zijn, zoals nitrieten en heterocyclische aminen, ook wel HCA’s genoemd.

Het is belangrijk om het eten van deze voedingsmiddelen te beperken en in plaats daarvan voeding te kiezen die rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en zuivelproducten.

Gezondheidsrisico’s van ongezonde voeding

Ongezonde voeding kan op de lange termijn verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Hart- en vaatziekten

Ongezonde voeding die rijk is aan verzadigd vet, transvetten en cholesterol kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, zoals hartaanval en beroerte.

Diabetes

Een dieet dat rijk is aan suiker en geraffineerde koolhydraten kan het risico op diabetes verhogen.

Overgewicht en obesitas

Ongezonde voeding die rijk is aan energie kan leiden tot gewichtstoename en obesitas, wat op zijn beurt het risico op verschillende gezondheidsproblemen kan verhogen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Kanker

Sommige ongezonde voedingsmiddelen, zoals bewerkt vlees en bewerkte oliën, zijn geassocieerd met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, zoals dikkedarmkanker en maagkanker.

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen en voeding te kiezen die rijk is aan voedingsstoffen om de kans op deze en andere gezondheidsproblemen te verkleinen.

Ongezonde voeding heeft op den duur gevolgen voor je gezondheid / Bron: Freepik

Ongezonde voeding en hart- en vaatziekten

Ongezonde voeding kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Dit komt doordat bepaalde componenten van ongezonde voeding, zoals verzadigd vet, transvetten en cholesterol, de bloeddruk kunnen verhogen en het bloedvatstelsel kunnen beschadigen.

Verzadigd vet is een soort vet dat voorkomt in dierlijke producten, zoals vlees, kaas en room, en in bepaalde plantaardige oliën, zoals kokosolie en palmpitolie. Het kan het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Transvetten zijn bewerkte vetten die worden gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, gebak en fastfood. Ze kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Cholesterol is een stof die in het lichaam wordt aangemaakt en die ook wordt aangetroffen in bepaalde dierlijke producten, zoals vlees en eieren. Hoge niveaus van cholesterol in het bloed kunnen leiden tot de vorming van plaque in de bloedvaten, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen en beperkt in ongezonde voedingsmiddelen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Ongezonde voeding en diabetes

Een dieet dat rijk is aan suiker en geraffineerde koolhydraten kan het risico op diabetes verhogen.

Suiker is een soort koolhydraat dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals koekjes, gebak, snoep en frisdrank. Het kan het bloedsuikergehalte snel verhogen en kan leiden tot een hogere insulineproductie door de alvleesklier. Dit kan op de lange termijn leiden tot een afname van de gevoeligheid van de cellen voor insuline, wat kan leiden tot diabetes type 2.

Geraffineerde koolhydraten zijn koolhydraten die zijn bewerkt om het natuurlijke vezelgehalte te verwijderen. Ze komen voor in voedingsmiddelen zoals wit brood, witte rijst en witte pasta. Ze kunnen ook het bloedsuikergehalte snel doen stijgen en kunnen op de lange termijn leiden tot een afname van de sensibiliteit van de cellen voor insuline. Bij insulineresistentie zijn cellen in je lichaam minder gevoelig geworden voor insuline.

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen en beperkt in suiker en geraffineerde koolhydraten om het risico op diabetes te verkleinen. Het is ook aan te raden om regelmatig te bewegen en een gezonde leefstijl te behouden om het risico op diabetes te verminderen.

Ongezonde voeding en overgewicht

Ongezonde voeding die rijk is aan energie kan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Obesitas is een toestand waarbij het lichaam te veel vet heeft en kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Voedingsmiddelen die hoog zijn in energie, zoals fastfood, koekjes, gebak en frisdrank, bevatten vaak veel vet, suiker en geraffineerde koolhydraten en bevatten vaak weinig voedingsstoffen. Het eten van deze voedingsmiddelen in grote hoeveelheden kan leiden tot gewichtstoename.

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen en voeding te kiezen die rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, zaden en noten, en zuivelproducten. Het is ook aan te raden om regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl te behouden om het risico op gewichtstoename en obesitas te verminderen.

Ongezonde voeding en kanker

Sommige ongezonde voedingsmiddelen zijn geassocieerd met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Dit komt doordat deze voedingsmiddelen bepaalde stoffen bevatten die kanker kunnen veroorzaken of het risico op kanker kunnen verhogen.

Bewerkt vlees, zoals ham, worst en bacon, is geassocieerd met een verhoogd risico op dikkedarmkanker en maagkanker. Dit komt doordat bewerkt vlees vaak bevat stoffen die kankerverwekkend zijn, zoals nitrieten en heterocyclische aminen.

Bewerkte oliën, zoals palmolie en kokosolie, kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker verhogen. Dit komt doordat deze oliën hoog zijn in verzadigd vet, wat het risico op kanker kan verhogen.

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen en voeding te kiezen die rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zuivelproducten, om het risico op kanker te verkleinen. Het is ook aan te raden om te beperken in bewerkt vlees en bewerkte oliën en om een gezonde levensstijl te behouden.

Ongezonde voeding en kinderen

Ongezonde voeding kan specifieke risico’s vormen voor kinderen. Wanneer kinderen een dieet volgen dat rijk is aan ongezonde voedingsmiddelen, zoals fastfood, koekjes, gebak, chips en frisdrank, kan dit leiden tot gewichtstoename en obesitas. Obesitas kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Ongezonde voeding kan ook leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels, wat kan leiden tot groei- en ontwikkelingsproblemen en een verminderde weerstand tegen ziektes.

Het is belangrijk om kinderen een evenwichtig dieet te geven dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zuivelproducten. Het is ook aan te raden om ongezonde voedingsmiddelen te beperken en om regelmatig te bewegen om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

Ongezonde voeding en kinderen / Bron: Freepik

Ongezonde voeding en ouderen

Ouderen kunnen extra kwetsbaar zijn voor de gezondheidsrisico’s van ongezonde voeding, omdat ze vaak minder actief zijn en hun voedingsbehoefte kan afnemen naarmate ze ouder worden. Het Voedingscentrum schrijft daarover:

“Een gevolg van ouder worden is dat spieren afnemen in omvang en in kracht. En spieren verbruiken meer energie dan vetweefsel. Omdat je spiermassa afneemt, heb je dus minder energie nodig en daarom wat minder eten.”2Voedingscentrum. Waarom heb ik minder eten nodig naarmate ik ouder word? https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-heb-ik-minder-eten-nodig-naarmate-ik-ouder-word-verlies-spiermassa.aspx (ingezien op 29-12-2022)

Ongezonde voeding kan leiden tot gewichtstoename en obesitas, wat op zijn beurt het risico op gezondheidsproblemen kan verhogen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Ongezonde voeding kan ook leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels, wat kan leiden tot een verminderde weerstand tegen ziektes.

Het is belangrijk om ouderen een evenwichtig dieet te geven dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zuivelproducten. Het is ook aan te raden om te beperken in ongezonde voedingsmiddelen en om regelmatig te bewegen om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen. Als ouderen moeite hebben om voldoende te eten, kunnen supplementen of aangepaste maaltijden een goede optie zijn om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Zwangerschap en borstvoeding

Ongezonde voeding tijdens de zwangerschap kan bepaalde gezondheidsrisico’s vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Een dieet dat rijk is aan ongezonde voedingsmiddelen, zoals fastfood, koekjes, gebak. chips en frisdrank, kan leiden tot gewichtstoename en obesitas, wat het risico op gezondheidsproblemen kan verhogen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Ongezonde voeding tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals foliumzuur, ijzer en calcium, wat kan leiden tot groei- en ontwikkelingsproblemen bij het ongeboren kind.

Tijdens de borstvoedingsperiode is het belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen om ervoor te zorgen dat de moeder voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om haar eigen gezondheid te behouden en om de baby voldoende voedingsstoffen te geven via de moedermelk.

Het is aan te raden om tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zuivelproducten, en om te beperken in ongezonde voedingsmiddelen. Het is ook aan te raden om regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl te behouden. Als je specifieke voedingsstoffen tekortkomt, kan het nodig zijn om supplementen te gebruiken om ervoor te zorgen dat de moeder en de baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Ongezonde voeding en klachten zoals moeheid en zwakte

Ongezonde voeding kan leiden tot klachten zoals moeheid en zwakte. Je wordt er lamlendig van. Dit komt doordat ongezonde voeding vaak weinig voedingsstoffen bevat en tegelijkertijd veel energie, zoals verzadigd vet, suiker en zout. Dit type voeding kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels, wat kan leiden tot moeheid en zwakte.

Ongezonde voeding kan ook leiden tot een onevenwichtige bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot moeheid en zwakte. Bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en geraffineerde koolhydraten, zoals koekjes, gebak en frisdrank, kunnen het bloedsuikergehalte snel doen stijgen en daarna weer dalen, wat kan leiden tot moeheid en zwakte.

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zuivelproducten, om klachten zoals moeheid en malaise te voorkomen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over ongezonde voeding, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.