Malaise: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Malaise is een algemeen gevoel ongemak, vermoeidheid en je niet lekker voelen, zwakte of onwelzijn. Het kan optreden in verschillende situaties, zoals bij een ziekte, na een operatie, of als gevolg van emotionele stress. Malaise kan ook het gevolg zijn van een onbalans in het lichaam, bijvoorbeeld wanneer iemand te weinig eet, te veel alcohol drinkt of te weinig slaapt. In sommige gevallen kan malaise het eerste teken zijn van een ernstige ziekte en is het belangrijk om een arts te raadplegen als het gevoel van algehele malaise lang aanhoudt.

Malaise is een algehele staat van ongemak, vermoeidheid of ziekte / Bron: Freepik

Betekenis van malaise

Malaise is een algemeen gevoel van ongemak of onwelzijn. Ofwel je niet lekker voelen, een onbehagelijke toestand, niet lekker in je vel zitten. Het kan gepaard gaan met verschillende fysieke of emotionele klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of een gebrek aan energie. Malaise kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, ziekte of een onbalans in de gezondheid. Het kan ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. Het is belangrijk om deze klacht serieus te nemen en naar je lichaam te luisteren en professioneel advies te zoeken als het gevoel van malaise aanhoudt of als je je zorgen maakt.

Symptomen van malaise

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op malaise. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

Sommige mensen kunnen ook last hebben van huiduitslag, een opgezette buik of veranderingen in hun slaappatroon. Als deze symptomen lang aanhouden of als ze ernstig zijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een passend behandelplan op te stellen.

Oorzaken van malaise

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor malaise. Soms is het het gevolg van een specifieke ziekte of aandoening, zoals een infectie, een chronische ziekte, of een psychische aandoening zoals een depressie. In andere gevallen kan malaise het gevolg zijn van een onbalans in het lichaam, zoals wanneer iemand te weinig eet, te veel alcohol drinkt, of te weinig slaapt. Soms kan malaise ook optreden als gevolg van stress, emotionele druk of overbelasting.

Complicaties

In sommige gevallen kan malaise leiden tot complicaties als het niet tijdig en adequaat wordt behandeld. Dit kan het gevolg zijn van de onderliggende oorzaak van het gevoel van algeheel ongemak, zoals bijvoorbeeld een ernstige ziekte die niet wordt behandeld.

Malaise kan ook leiden tot een gebrek aan energie en motivatie, wat kan leiden tot een vermindering van de activiteiten die iemand normaal gesproken doet. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot gewichtsverlies, spieratrofie en een afname van de algehele gezondheid.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van malaise hangt af van de onderliggende oorzaak. Als malaise het gevolg is van een specifieke ziekte of aandoening, kan de arts dit vaststellen door middel van verschillende diagnostische tests, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s, echografie of andere beeldvormingstests.

Als malaise het gevolg is van een onbalans in het lichaam, zoals te weinig voedselinname, te veel alcoholgebruik of te weinig slaap, kan de arts dit vaststellen door middel van een lichamelijk onderzoek en een anamnese, waarbij de arts vragen stelt over de medische geschiedenis van de patiënt en zijn of haar huidige levensstijl.

Als malaise het gevolg is van emotionele stress of een emotionele aandoening, kan de arts dit vaststellen door middel van een gesprek met de patiënt en eventueel door middel van een psychologische test.

Behandeling van malaise

De behandeling van malaise hangt af van de onderliggende oorzaak. Als malaise het gevolg is van een specifieke ziekte of aandoening, kan de behandeling bestaan uit medicijnen, fysiotherapie of andere behandelingen die gericht zijn op het behandelen van de oorzaak.

Als malaise het gevolg is van een onbalans in het lichaam, zoals te weinig voedselinname, te veel alcoholgebruik of te weinig slaap, kan de behandeling bestaan uit het aanpassen van de levensstijl, zoals het verminderen van het alcoholgebruik, het verhogen van de inname van gezonde voedingsmiddelen en het verhogen van de hoeveelheid slaap.

Als malaise het gevolg is van emotionele stress of een psychische aandoening, kan de behandeling bestaan uit psychotherapie, medicijnen of een combinatie hiervan.

Prognose

De prognose van malaise hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan malaise snel verdwijnen als de oorzaak wordt behandeld, terwijl in andere gevallen de malaise langer kan aanhouden of zelfs kan terugkomen.

Als malaise het gevolg is van een specifieke ziekte of aandoening, kan de prognose sterk variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en hoe snel deze wordt behandeld. Als malaise het gevolg is van een onbalans in het lichaam, zoals te weinig voedselinname, te veel alcoholgebruik of te weinig slaap, kan de prognose verbeterd worden door de levensstijl aan te passen. Als malaise het gevolg is van emotionele stress of een psychische aandoening, kan de prognose verbeterd worden door middel van psychotherapie of medicijnen.

Preventie

Er zijn enkele maatregelen die genomen kunnen worden om het risico op malaise te verminderen:

Zorg voor voldoende rust en slaap

Probeer elke dag voldoende uren te slapen om goed uitgerust te blijven. Neem tijd voor ontspanning.

Eet gezonde voedingsmiddelen

Probeer een gevarieerd en evenwichtig dieet te volgen met voldoende groenten, fruit, volkorenproducten en magere proteïnen.

Verminder het alcoholgebruik

Probeer het alcoholgebruik te beperken tot een hoeveelheid die niet schadelijk is voor de gezondheid. Het advies is om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.1Voedingscentrum. Alcohol (bier, wijn en sterke drank). https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx (ingezien op 5-1-2023)

Blijf actief

Probeer elke dag minstens 30 minuten matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. En neem de trap in plaats van de lift of roltrap.

Verminder stress

Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals ontspanningsoefeningen, of door tijd te nemen voor activiteiten die je ontspannen, zoals lezen of muziek luisteren.

Zorg voor voldoende sociale steun

Probeer sociale steun te vinden bij vrienden, familie of een professional, zoals een praktijkondersteuner van de huisarts, een maatschappelijk werker of een psycholoog.

Raadpleeg je huisarts als malaise lang aanhoudt

Als malaise lang aanhoudt of als het ernstig is, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een passend behandelplan op te stellen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over malaise, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.