Pijn onder de ribben: oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Pijn onder de ribben is een veelvoorkomende klacht met verschillende mogelijke oorzaken. Een courante oorzaak is het syndroom van Tietze, waarbij het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk aanvoelt. Maar er zijn nog vele andere oorzaken. Pijn onder de ribben is een vervelende klacht die kan interfereren met je dagelijks bezigheden. De pijn kan erger worden bij diep ademhalen, hoesten, niezen, lachen of een bepaalde houding of activiteit. de pijn kan zich in het midden voordoen, of meer rechts of links. Behandeling kan bestaan uit het aannemen van een juiste houding en pijnstilling tot fysiotherapie, oefeningen en in sommige gevallen zelfs chirurgie.

Ribben / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van pijn onder de ribben

Zwevende-ribsyndroom

Pijn onder de ribben kan verschillende oorzaken hebben, waaronder het zwevende-ribsyndroom (ZRS). Dit is een aandoening waarbij de ribben niet goed vastzitten aan het borstbeen, waardoor ze kunnen bewegen en pijn kunnen veroorzaken.

Symptomen van ZRS zijn onder meer:

 • Pijn onder de ribben aan de zijkant of aan de voorkant van de borstkas
 • Gevoeligheid of pijn bij aanraking van het gebied onder de ribben
 • Pijn die erger wordt bij diep ademhalen, hoesten, niezen of bewegen
 • Een knappend of klikkend geluid of gevoel in het gebied onder de ribben

De behandeling van ZRS kan bestaan uit pijnverlichting, fysiotherapie en in sommige gevallen een operatie om de ribben op hun plaats te houden.

Zwevende-ribsyndroom
Zwevende-ribsyndroom / Bron: Wikimedia Commons

Syndroom van Tietze

Pijn onder de ribben kan ook worden veroorzaakt door het syndroom van Tietze. Hierbij is er sprake van een ontsteking van de kraakbeenverbindingen tussen één of meerdere ribben en het borstbeen.

Symptomen van Tietze syndroom zijn onder andere:

 • Pijn en gevoeligheid in het gebied waar de ribben aan het borstbeen vastzitten
 • Zwelling en roodheid op de plek van ontsteking
 • Pijn die kan uitstralen naar de arm, schouder of rug
 • Pijn die erger wordt bij diep ademhalen, hoesten of bewegen

Het syndroom van Tietze kan worden veroorzaakt door een blessure of overbelasting, maar soms is de oorzaak onbekend. De behandeling kan bestaan uit pijnverlichting, ontstekingsremmers en fysiotherapie. De arts kan ook een injectie met corticosteroïden geven. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn en kun je weer beter bewegen.

Costochondritis

Costochondritis is een ontsteking van het kraakbeen dat de ribben verbindt met het borstbeen. Dit kan leiden tot pijn en gevoeligheid in het gebied waar de ribben aan het borstbeen vastzitten, en deze pijn kan uitstralen naar de rug, schouders of armen.

Het lijkt sterk op het syndroom van Tietze. Bij het syndroom van Tietze is er vaak zwelling van het borstbeen zichtbaar, terwijl er bij costochondritis geen zwelling te zien is.

Symptomen van costochondritis zijn onder andere:

 • Pijn en gevoeligheid in het gebied waar de ribben aan het borstbeen vastzitten
 • Zwelling en roodheid op de plek van ontsteking
 • Pijn die kan uitstralen naar de arm, schouder of rug
 • Pijn die erger wordt bij diep ademhalen, hoesten of bewegen

Costochondritis kan komen door een blessure, overbelasting, infectie of een auto-immuunziekte. De behandeling bestaat veelal uit pijnverlichting en ontstekingsremmers, zoals ibuprofen of naproxen. De arts kan zo nodig een injectie met corticosteroïden geven om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten.

Intercostale neuralgie

Intercostale neuralgie is een aandoening waarbij de zenuwen tussen de ribben ontstoken of beschadigd raken, wat pijn kan veroorzaken tussen de ribben. De pijn kan scherp en stekend zijn en verergeren bij hoesten, niezen of diep ademhalen.

Andere symptomen van intercostale neuralgie zijn:

 • Gevoelloosheid of tintelingen tussen de ribben
 • De huid kan pijnlijk zijn bij aanraken en je heb te veel pijn bij gewoon prikken met een speld
 • Pijn die uitstraalt naar de rug, schouders of armen

Intercostale neuralgie kan komen door letsel aan de borstkas, een infectie of een aandoening zoals gordelroos. Behandelingsopties zijn pijnverlichting, ontstekingsremmers en fysiotherapie. In sommige gevallen kan de arts een injectie met een lokale verdoving en corticosteroïden geven om de pijn te verlichten.

Gekneusde tussenribspier

Een gekneusde tussenribspier is een blessure waarbij één of meer spieren tussen de ribben gekneusd of verstuikt zijn. Dit kan pijn veroorzaken tussen de ribben. Deze pijn kan verergeren bij hoesten, niezen of diep ademhalen. Een gekneusde tussenribspier kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een ongeval, overmatige inspanning, of repetitieve bewegingen.

De buitenste tussenribspieren zijn een groep van 11 paar spieren die tussen de ribben; zij lopen schuin van beneden naar voren. Zijn zijn aangegeven in rood het rood, vanaf de rugzijde bezien./ Bron: Wikimedia Commons

Organen en pijn onder de ribben

Er zijn verschillende organen die zich onder de ribben bevinden en die pijn kunnen veroorzaken als er iets misgaat:

Lever

De lever is het grootste interne orgaan van het lichaam en bevindt zich onder de rechterkant van de ribben. Leveraandoeningen zoals hepatitis, levercirrose en leververvetting kunnen pijn onder de rechterribben veroorzaken.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com
Galblaas

De galblaas bevindt zich aan de rechterkant van het lichaam, onder de lever en kan galstenen ontwikkelen. Pijn rechts onder de ribben kan optreden bij een ontsteking van de galblaas, galstenen of een blokkade van de galwegen.

Galblaas
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online / Shutterstock.com
Alvleesklier

De alvleesklier ligt onder de lever, achter de maag en tegen de dunne darm, net achter de ribben aan de linkerzijde. Een ontsteking van de alvleesklier, ook wel pancreatitis genoemd, kan pijn veroorzaken in de bovenbuik en onder de linkerribben.

Alvleesklier
Ligging van de alvleesklier in het lichaam / Bron: Decade3d /Shutterstock.com
Milt

De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam, onder de ribben en kan pijn veroorzaken bij een infectie, trauma of andere aandoeningen zoals een vergrote milt.

Milt
Ligging van de milt in het lichaam / Bron: Decade3d/Schutterstock.com
Maag

De maag is een rekbaar orgaan dat zich in het bovenste deel van de buik, onder de ribben aan de linkerkant, bevind. Een maagzweer, maagslijmvliesontsteking (gastritis) of reflux kunnen stuk voor stuk pijn en ongemak veroorzaken onder de ribben.

Maag
Ligging van de maag / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com
Darmen

Verschillende delen van de darmen bevinden zich onder de ribben. Problemen zoals prikkelbaredarmsyndroom (PDS), diverticulitis of obstipatie kunnen pijn veroorzaken onder de ribben.

Andere oorzaken van pijn onder de ribben

Naast bovengenoemde oorzaken, zijn er nog andere mogelijk oorzaken van pijn onder de ribben, waaronder:

 • Spierblessures: Een verrekte spier of spierscheur van de tussenribspieren of de spieren die de ribben verbinden met de wervelkolom, kunnen pijn veroorzaken onder de ribben.
 • Ribletsel: Een gebroken rib of gekneusde rib kan de oorzaak zijn van pijn onder de ribben, vooral bij (diep) ademhalen en hoesten.
 • Longproblemen: Aandoeningen zoals longontsteking, astma, COPD of longkanker.
 • Rugproblemen: Problemen met de wervelkolom, zoals een hernia of artrose, kunnen pijn veroorzaken die uitstraalt naar de ribben. Artrose komt voornamelijk voor in de facetgewrichten van de wervels.
 • Zenuwproblemen: Beschadigde of geïrriteerde zenuwen in de borstkas kunnen pijnklachten geven, zoals bij intercostale neuralgie.
 • Andere aandoeningen: Andere aandoeningen zoals fibromyalgie, osteoporose, of angina pectoris kunnen ook de oorzaak zijn van je pijnklachten.

Zwangerschap als oorzaak van pijn onder de ribben?

Ja, ook zwangerschap kan pijn onder de ribben veroorzaken. Tijdens de zwangerschap neemt de grootte van de baarmoeder toe door het groeiende kind en dit kan druk uitoefenen op de organen en spieren in de buik en de ribbenkast, wat pijn of ongemak kan veroorzaken onder de ribben. Dit kan vooral merkbaar zijn in het derde trimester van de zwangerschap, wanneer de baarmoeder het grootst is.

Bovendien kunnen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap leiden tot ontspanning van de spieren, waaronder de spieren tussen de ribben. Ook dit kan klachten geven.

Als je zwanger bent en pijn ervaart onder de ribben, is het raadzaam om dit te bespreken met je arts of verloskundige.

Zwangere vrouw
Zwangere vrouw / Bron: Pixabay

Onderzoek en diagnose

Om de oorzaak van pijn onder de ribben te diagnosticeren, zal de arts waarschijnlijk verschillende tests uitvoeren, afhankelijk van de mogelijke oorzaak. Enkele van de veelvoorkomende diagnostische tests die kunnen worden uitgevoerd zijn:

 • Lichamelijk onderzoek: De arts zal het pijnlijke gebied onderzoeken om een indruk te krijgen van de locatie en de ernst van de pijn en eventuele andere symptomen die gepaard gaan met de pijn.
 • Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan helpen bij het opsporen van eventuele infecties of ontstekingen in het lichaam en kan ook helpen bij het diagnosticeren van problemen met de organen, zoals de lever of de alvleesklier.
 • Beeldvormend onderzoek: Röntgenfoto’s, echografie, CT-scans of MRI-scans kunnen ingezet worden bij het detecteren van problemen met organen, botten of weefsels in het gebied onder de ribben.
 • Endoscopie: Dit is een procedure waarbij verschillende organen worden bekeken zoals slokdarm, maag, dikke darm of dunne darm.
 • Elektrocardiogram (ECG): Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Dit kan worden uitgevoerd om te bepalen of de pijn onder de ribben wordt veroorzaakt door een hartaandoening.

Behandeling van pijn onder de ribben

De behandeling van pijn onder de ribben is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden zijn:

 • Pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen of naproxen velichten de pijn onder de ribben. Als de pijn ernstiger is, kan de arts zo nodig sterkere pijnstillers voorschrijven.
 • Warmte- of koudebehandeling kan pijn en ontsteking tegengaan.
 • Fysiotherapie kan nuttig zijn bij het versterken van de spieren tussen de ribben, het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van pijn.
 • Als de pijn onder de ribben wordt veroorzaakt door een blessure of overbelasting, kan rust en activiteitenbeperking helpen bij het herstel.
 • Behandeling van de onderliggende aandoening.

Prognose

De prognose van pijn onder de ribben hangt af van de onderliggende oorzaak, de ernst van de aandoening en je algehele gezondheid.

Vaak is pijn onder de ribben een tijdelijke klacht en kan deze met de juiste behandeling binnen enkele weken tot maanden verdwijnen. Doch bij sommige chronische aandoeningen of bij ernstige blessures, kan de pijn langer aanhouden of moeilijker te behandelen zijn.

In het algemeen zijn goede zelfzorgmaatregelen, zoals voldoende rust, een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, belangrijk om de genezing te bevorderen en het risico op toekomstige episodes van pijn onder de ribben te verminderen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pijn onder de ribben, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.