Gekneusde ribben: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 16 december 2023 by M.G. Sulman

Je ribben zijn dunne, buigzame botten die de longen, het hart en belangrijke bloedvaten beschermen. Bij een trauma (bijvoorbeeld een val of stoot tegen de borst) kunnen één of meer ribben gekneusd, gebarsten of gebroken zijn. De symptomen van een ribkneuzing lijken vaak op die van een ribfractuur. Het kan enige tijd duren voordat een gekneusde rib is geheeld. Dit is afhankelijk van de ernst. Het is belangrijk om de kneuzing goed te laten onderzoeken door een arts om ernstiger letsel uit te sluiten en om te bepalen welke behandeling geïndiceerd is. Deel gerust je ervaringen met gekneusde ribben. Waar had je last van, hoelang duurden de klachten en wat hielp om het herstel te bevorderen?

Jongeman met arts door Wavebreakmedia
Arts raadplegen met gekneusde ribben / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Wat is een gekneusde rib?

Bij een gekneusde rib, ook bekend als ribcontusie, kan het botvlies van de rib en het omliggende weefsel – zoals spieren en vetweefsel – geïrriteerd of beschadigd zijn. Een gekneusde rib wordt veroorzaakt door een externe kracht, bijvoorbeeld een schok of een val. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten of bij verkeersongevallen. Door de impact raakt het zachte weefsel beschadigd. De kleine bloedvaten van het beenvlies of periost rondom de ribben en het onderhuidse vetweefsel zijn beschadigd, waardoor kleine bloedingen kunnen ontstaan. Geïrriteerde zenuwvezels sturen pijnsignalen naar de hersenen. Meestal zijn twee of meer ribben getroffen.

Symptomen van een gekneusde rib

Symptomen in vogelvlucht

Een gekneusde rib kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • pijn aan de borstkas
  • pijn (verergert) bij het hoesten, niezen of ademhalen
  • pijn (verergert) bij het persen, plassen of ontlasting
  • pijn bij bewegingen als aankleden, bukken of strekken
  • een blauwe plek op de borstkas

Pijn

Een gekneusde rib veroorzaakt hevige pijn in het getroffen gebied. Deze pijn kan in de loop van een paar dagen verergeren. Je voelt het vooral als je diep inademt en hoest, aangezien de ribben uitzetten als je inademt. De pijn bij het inademen kan de ademhaling zodanig beperken dat er ademnood ontstaat.

Uitwendige tekenen

Van buitenaf zie je alleen een zogeheten blauwe plek bij een gekneusde rib. Een blauwe plek wordt niet alleen blauw.  Het bloed laat ook vele andere kleuren zien, zoals groen en paars. Het gekneusde gebied kan ook opzwellen.

Afhankelijk van de ernst van de blauwe plek verdwijnen de symptomen meestal vanzelf na een periode van twee tot drie weken. De lichaamseigen stoffen breken de blauwe plek allengs af en de pijn verdwijnt. Ernstige blauwe plekken kunnen tot wel acht weken duren.

Oorzaken van een ribkneuzing

De meest kenmerkende oorzaak van een gekneusde rib is een klap op je borst. Dit kan gebeuren bij een auto-ongeluk of bij direct contact in een sport als voetbal. Andere oorzaken zijn een val van een ladder of een steiger, of iets zwaars wat op je borst valt. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn overmatig hoesten (ribkneuzing door het hoesten) of repetitieve, inspannende activiteiten, zoals roeien of het tillen van zware gewichten.

Ribkneuzing door hoestbuien / Bron: Freepik

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De huisarts zal vragen stellen over de klachten die je ervaart en daarna volgt lichamelijk onderzoek. Hij zal ook naar je longen luisteren en naar je borst kijken terwijl je in- en uitademt om te zien of de longfunctie mogelijk is aangetast. Een gekneusde of gebroken rib kan gepaard gaan met een blauwe plek op de huid.

Beeldvormend onderzoek

Er kan ook een röntgenfoto gemaakt worden. Een rib kan echter een lichte breuk hebben die niet wordt gedetecteerd met een röntgenfoto. In deze situaties kan een CT-scan uitkomst bieden. Andere diagnostische hulpmiddelen zijn onder meer een MRI-scan van de borst.

Gebroken ribben
Gebroken ribben / Bron: Wikimedia Commons

Behandeling van een gekneusde rib

Pijnstilling

Bij een gekneusde rib kan het geen kwaad om te bewegen, ook al doet dat pijn. Door het ademen bewegen je ribben immers vanzelf al de hele dag. Als je erg veel pijn hebt, kan pijnstilling helpen. Vaak helpt paracetamol al. Je mag gewoon fietsen, wandelen en zwemmen. Een gekneusde rib geneest normaal gesproken vanzelf binnen een paar weken.

Vitamine C

Zorg dat je voldoende vitamine C via je voeding binnenkrijgt. Dit is belangrijk voor het herstel. Vitamine C draagt bij aan de productie van witte bloedcellen, die een rol spelen bij de genezing.

Medical taping

Medical taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Het is geschikt voor personen met ribklachten, zoals een gekneusde rib. De tape geeft ondersteuning bij pijnklachten en ademhalingsproblemen. Indien er sprake is van een zwelling, is het aanbevelenswaardig om eerst lymfetape aan te leggen over de aangedane rib.

Prognose

Een gekneusde rib is meestal het gevolg van een blessure zoals een val of een klap op de borst, wat bijvoorbeeld kan gebeuren tijdens het sporten. Ribfracturen treden op dezelfde manier op. Gekneusde ribben zijn vaak pijnlijk, maar vrij verkrijgbare pijnstillers (zoals paracetamol) helpen vaak goed.

Het kan enkele weken duren doordat de blauwe plekken zijn verdwenen. Als de symptomen niet binnen een paar weken zijn verbeterd, neem dan contact op met je huisarts voor nader onderzoek. Door een oppervlakkige ademhaling doordat je pijn hebt, vergroot het risico op een longontsteking.

Preventie

Draag beschermende kleiding bij bepaalde sporten waarbij dat vereist is. Draag een autogordel als je autorijdt.

Zorg dat je veilig werkt op hoogte (op een ladder of een steiger). Plaats een ladder op een stevige en vlakke ondergrond. Gebruik zo nodig een laddermat voor betere ondersteuning.

Veilig werken op een ladder is belangrijk om ongelukken en ribkneuzingen te voorkomen / Bron: Pixabay

Bij overmatig hoesten is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Deze kan de onderliggende oorzaak behandelen of mogelijke iets geven tegen de hoest. Je kunt zelf ook maatregelen nemen om hoest tegen te gaan, zoals:

  • Zorg voor gezonde luchtkwaliteit in je woning.
  • Stop met (mee)roken.
  • Zuigen op een snoepje, zuurtje of dropje verzacht je keel, evenals een lepeltje hoestdrank of thee met honing erin.
  • Drink veel water of thee. Dit verdunt het slijm in je luchtwegen. Daardoor kun je het makkelijker ophoesten.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over gekneusde ribben, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.