Gekneusde voet: symptomen en behandeling

Last Updated on 30 juli 2023 by M.G. Sulman

Een gekneusde voet of voetkneuzing, is een lichte blessure die kan optreden als gevolg van een directe impact op de voet. Wanneer een blauwe plek of kneuzing optreedt, raken de kleine bloedvaten beschadigd en lekt er bloed onder de huid. Hierdoor ontstaat de kenmerkende zwelling en blauwe plekken die bij deze verwondingen worden gezien. Hoewel gekneusde voet ongemakkelijk is en het tijdelijk moeilijk kan maken om te lopen of je voet normaal te gebruiken, is het een blessure die meestal snel verdwijnt. Wel zijn direct na het incident eerste hulp maatregelen geboden. 

Gekneusde voet
Gekneusde voet / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een gekneusde voet?

Een gekneusde voet duidt op een beschadiging van het weefsel, die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een val, slag of stoot. Aanvankelijk is er op het oog weinig te zien. Mettertijd kan er een bloeduitstorting ontstaan, een zogeheten ‘blauwe plek’. Een weefselbeschadiging kan de spieren, pezen of het onderhuidse bindweefsel treffen. Als gevolg hiervan kan er zwelling en vocht ontstaan. Dit kan voor druk op de zenuwen zorgen, waardoor kunnen pijnklachten ontstaan. Een kneuzing moet niet verward worden met een verstuiking of verzwikking.

Symptomen van een voetkneuzing

Bij ene gekneusde voet kun je deze symptomen hebben:

  • pijn in de voet
  • bloeduitstorting: blauwe plekken en/of roodheid
  • zwelling van de voet / gezwollen voet
  • moeite om gewicht dragen / functiebeperking

Als je een kneuzing van de voet hebt, dan kun je meestal wel wat druk uitoefenen op je voet en de voet bewegen, zij het met enig ongemak.

Oorzaken van een gekneusde voet

Een gekneusde voet ontstaat vaak door een val, slag of stoot. Vaak ontstaat het trauma tijde ns het sporten. Je kunt bijvoorbeeld geblesseerd raken bij het spelen van basketbal of volleybal, of tijdens het hardlopen of bij verspringen in atletiekwedstrijden. Mensen die veel marcheren, zoals muzikanten in een fanfare of mensen in het leger, lopen ook een groter risico.

Basketbal
Basketbal / Bron: Wikimedia Commons

Wanneer een arts raadplegen?

Hoewel een gekneusde voet meestal geen medische behandeling vereist, kan het verstandig zijn een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat je geen ernstiger letsel hebt opgelopen. Maak een afspraak met je huisarts als je een voetblessure hebt en:

  • zwelling en pijn verergert in plaats van verbetert
  • veel blauwe plekken of zwellingen hebt
  • moeite hebt om te staan of te lopen

De arts zal vragen stellen over je verwonding en de klachten die je ervaart. Daarna zal hij je voet onderzoeken. Om een andere verwonding uit te sluiten, kan uw arts een röntgenfoto of MRI-scan laten uitvoeren om de botten en zachte weefsels van je voet beter te kunnen bekijken.

Soms wordt en voetkneuzing verward met een gebroken voet, of andersom. Een gebroken middenvoetsbeentje, ook wel een marsfractuur genoemd, kan ook soortgelijke klachten geven. 

Marsfractuur of stressfractuur van het tweede middenvoetsbeentje / Bron: Wikimedia Commons

Behandeling van een gekneusde voet

De volgende maatregelen kunnen helpen om ene gekneusde voet te laten genezen:

Leg het gekneusde lichaamsdeel omhoog

Houd het gekneusde lichaamsdeel omhoog. op deze manier stroomt het bloed terug. Dit vermindert de zwelling en pijn.

Koel de kneuzing minstens 10 minuten

Door de aangedane voet te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Gebruik een coldpack. Doe dit gedurende ten minste 10 minuten. Heb je gene coldpack bij de hand? Gebruik dan een pak diepvriesgroenten. Wel met een handdoek eromheen tegen bevriezing!

Drukverband aanleggen of tapen

 Een drukverband kan aangelegd worden wanneer je iets gekneusd of verstuikt hebt. De belangrijkste reden om drukverband aan te leggen is om zwelling tegen te gaan. Verbind de kneuzing met een zwachtel, desgewenst met wat watten eronder. Check regelmatig of het verband niet te strak zit.

Het intapen van de voet is ook een mogelijkheid. je kunt je voet laten intapen door een fysiotherapeut of podotherapeut

Inlegzool

Bij een ernstige kneuzing kan een podotherapeut met een inlegzool de spieren of pezen corrigeren of ondersteunen. Dit verkort de duur van het herstel.

Doe rustig aan

Belast de voet die gekneusd is de eerste dagen even niet of minder voor een goed herstel. Doch wacht niet té lang met (rustig) bewegen. Immobiliteit zorgt ervoor dat de spieren verslappen.   

Gekneusde voet
Gekneusde voet / Bron: Wikimedia Commons

Hoe lang blijft een gekneusde voet dik?

De meeste blauwe plekken en zwellingen verdwijnen binnen twee weken zonder behandeling. Als de zwelling chronisch is of langer dan 2-3 weken aanhoudt, is het alleszins verstandig om je huisarts te raadplegen.

Herstel

Na een kneuzing van de voet kun je vaak na een paar dagen weer je normale activiteiten hervatten. Bij ernstigere kneuzingen kan het echter enkele weken duren voordat je weer als vanouds je voet kunt belasten. Je kunt weer gaan sporten zodra je je volledige bewegingsbereik en kracht van je enkel en voet hebt herwonnen. Zorg ervoor dat je je gekneusde voet tijdens het herstel niet overbelast!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gekneusde voet. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.