Gekneusde sleutelbeen: symptomen en behandeling

Last Updated on 24 april 2023 by M.G. Sulman

Het sleutelbeen is een licht S-vormig plat bot van ongeveer 15 cm lang. Het dient als een steun tussen het schouderblad en het borstbeen. Je hebt twee sleutelbeenderen: één links en één rechts. Het sleutelbeen ligt boven een aantal belangrijke zenuwen en bloedvaten. Deze vitale structuren raken echter zelden gewond bij ene gekneusde sleutelbeen of een gebroken sleutelbeen. Ook niet bij een zwaar gekneusd sleutelbeen. Een gekneusde sleutelbeenblessure geneest zonder operatie volledig in vaak twee weken. Soms duurt het herstel wat langer. 

Sleutelbeen Clavicula
Sleutelbeen (clavicula) / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een gekneusde sleutelbeen?

Een gekneusde sleutelbeen of sleutelbeenkneuzing ontstaat na een ontstaat na een direct inwerkende kracht op het sleutelbeen, aan de voorkant van de schouder of borst. Er is sprake van een beschadiging van het onderhuidse weefsel door deze direct inwerkende kracht op het lichaam. Hierdoor wordt de huid en het onderliggende weefsel samengedrukt. De fijne bloedvaatjes raken ook beschadigd, wat een onderhuidse bloeduitstorting tot gevolg heeft. Een gekneusd sleutelbeen komt vaak voor samen met een verwonding aan het borstbeen en schoudergewricht.

Oorzaken van een sleutelbeenkneuzing

In veel gevallen treedt de kneuzing op als gevolg van een direct inwerkende kracht op het sleutelbeen. Je loopt een sleutelbeenblessure meestal op door een val op je schouder of sleutelbeen tijdens het sporten. De blessure wordt meestal gezien bij contactsporten zoals voetbal, hockey en basketbal. Bij kinderen gebeurt dit meestal tijdens het spelen of gymmen. Hoewel het letsel vaak optreedt tijdens sportactiviteiten, kan het ook optreden in andere gevallen waarbij je ten val komt. Een sleutelbeenkneuzing kan ook ontstaan doordat een zwaar voorwerp direct op het schoudergebied valt.

Basketbal
Een gekneusde sleutelbeen kun je oplopen tijdens basketbal / Bron: Pixabay

Symptomen van een kneuzing van het sleutelbeen

Veel voorkomende symptomen van een gekneusde sleutelbeen zijn:

  • zwelling op de plaats van letsel
  • pijn en gevoeligheid
  • een hard gevoel wanneer er druk wordt uitgeoefend op het geblesseerde gebied
  • blauwe plekken
  • in gevallen van ernstig letsel kan er beperking van de schouderbeweging aanwezig zijn

Als je één of meer van deze symptomen ervaart, is het verstandig medische hulp in te schakelen. Vroege diagnose en behandeling zullen voorkomen dat het sleutelbeenletsel verergert. Ook moet een fractuur worden uitgesloten.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt gebaseerd op een vraaggesprek met de arts en een grondig lichamelijk onderzoek van het geblesseerde gebied. De arts kan ook zo nodig beeldvormende onderzoeken uitvoeren in de vorm van röntgenfoto’s van het sleutelbeen om de omvang van de schade te beoordelen.

Behandeling van een gekneusde sleutelbeen

Een gekneusde sleutelbeen wordt meestal behandeld met een conservatieve benadering. Behandeling van een acute blessure moet zo snel mogelijk gebeuren. Dit geeft minder schade en verkort de hersteltijd. Stop met sporten en vraag om een coldpack of houd het geblesseerde lichaamsdeel onder koud stromend water. Je dient voldoende rust te nemen en je te onthouden van enige vorm van sportactiviteit. Frequente toepassing van een coldpack zal de eerste één tot twee dagen helpen om de pijn en ontsteking te kalmeren. Vaak mag je na zo’n 48 uur weer rustig gaan bewegen binnen de pijngrenzen.

Het is gunstig om de arm te immobiliseren met behulp van een mitella, omdat het elke vorm van druk op het sleutelbeen zal wegnemen. Pijnstillers (in de vorm van paracetamol) of NSAID’s kunnen helpen om de pijn te verlichten.

Voor een goed herstel is het belangrijk dat je het advies van je arts opvolgt. Het betreft vaak maatwerk. In de ene situatie kan het nodig zijn om je gewricht zo veel mogelijk te ontlasten en rust te houden. Terwijl in een andere situatie het juist herstellend werkt als je oefeningen doet, bijvoorbeeld door het maken van draaibewegingen met je schouder.

Prognose van een gekneusde sleutelbeen

In het geval van een eenvoudige contusie van het sleutelbeen, zal volledige genezing meestal optreden in ongeveer twee weken. Soms duurt het echter wat langer.

Preventie

Je kan natuurlijk nooit volledig voorkomen dat je een gekneusde sleutelbeen oploopt. Vaak is het letsel het gevolg van een val, krachtige stoot, sportblessure of ander trauma. Neem bepaalde maatregelen in acht om het risico op een gekneusd sleutelbeen te verminderen:

  • Per sport zijn er verschillende richtlijnen voor beschermende kleding. Draag tijdens de sportbeoefening de juiste beschermende uitrusting, zoals schouder- of borstbeschermers voor ijshockey.
  • Versterk je spieren rondom de schoudergordel. Dit vergroot de belastbaarheid van je schouder en vermindert de kwetsbaarheid.
  • Vermijd risico-activiteiten, zoals op een stoel gaan staan om iets hoog uit een kast te pakken, of andere activiteiten waarbij je een hoog risico loopt op vallen of letsel, zoals bepaalde sporten of activiteiten op grote hoogte.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gekneusde sleutelbeen. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.