Gekneusde rib door hoesten: behandeling en zelfzorg

Last Updated on 25 februari 2023 by M.G. Sulman

Het komt vaak voor dat je pijn in je ribben of ribpijn voelt tijdens het hoesten. Pijn kan aan de rechterkant onder de ribben worden gevoeld en ook aan de linkerkant onder de ribben. Waar je de pijn het meest acuut voelt, hangt af van de bron van de pijn. Soms doen je ribben pijn als je hoest omdat de spieren in je ribbenkast gespannen zijn. Ook kun je een gekneusde rib krijgen door het hoesten. Vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen. De ribben kunnen hierdoor vaak flink in de verdrukking komen waardoor er een kneuzing ontstaat. Hoe lang her herstel duurt, hangt af van een aantal factoren. Over het algemeen duurt het herstel van een gekneusde rib ongeveer vier tot zes weken. Tijdens deze periode is het belangrijk om voldoende rust te nemen en de activiteiten te beperken die de pijn verergeren. Pijnstillers kunnen ook soelaas bieden.

Gekneusde rib door hoesten / Bron: Freepik

Gekneusde rib door hoesten

Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel. Bij de gekneusde rib is het omliggende weefsel van de rib beschadigd. Zoals spieren en vetweefsel.

Een gekneusde rib kent allerlei mogelijke oorzaken. Meestal komt het door een val of ongeluk. Een ribkneuzing kan oom optreden door hardnekkig hoesten. Hoest kan optreden als gevolg van aandoeningen zoals verkoudheid, griep, zuurbranden, bronchitis, kaakholteontsteking, astma, COPD, longontsteking, tuberculose (TBC), stoflongen en longkanker.

Symptomen gekneusde rib

Symptomen van een gekneusde rib zijn onder meer:

  • pijn aan de borstkas, aan de voorkant, zijkant of achterkant
  • pijn (verergert) bij het hoesten, niezen of ademhalen
  • moeite met ademhalen
  • pijn (verergert) bij het persen bij plassen of poepen
  • pijn (verergert) bij bewegen, zoals bukken of aankleden
  • een blauwe plek op de borstkas als gevolg van bloeduitstorting

Op de plaats van de verwonding kan een blauwe plek verschijnen als gevolg van gescheurde bloedvaten. Wanneer deze bloedvaten scheuren, kan bloed zich ophopen in de omliggende weefsels.

Complicaties

Er zijn verschillende complicaties die kunnen optreden bij een gekneusde rib, waaronder:

  • Vertraagd herstel: Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een gekneusde rib goed is genezen. Als je in een te vroeg stadium weer actief wordt, kan dit het herstel vertragen en de pijn verergeren.
  • Ademhalingsproblemen: Een gekneusde rib kan het moeilijk maken om diep adem te halen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs longontsteking.
  • Verhoogd risico op longontsteking: Omdat het pijnlijk kan zijn om diep adem te halen, kan een gekneusde rib het risico op longontsteking verhogen.
  • Verergering van bestaande aandoeningen: Als je reeds een aandoening hebt die je ademhaling beïnvloedt, kan een gekneusde rib de aandoening verergeren.
  • Ontsteking: Een gekneusde rib kan ontsteking veroorzaken, wat kan leiden tot pijn en ongemak.

Gebroken rib door hoesten

Je kan ook een gebroken rib krijgen door het hoesten.

Wie krijgt het?

Door hoesten veroorzaakte ribfracturen komen vooral voor bij vrouwen met chronische hoest voor. De middelste ribben langs de zijkant van de ribbenkast worden het vaakst getroffen. Hoewel verminderde botmassa (osteopenie) waarschijnlijk een risicofactor is, kunnen door hoest veroorzaakte ribfracturen optreden bij een normale botdichtheid.

Klachten

Een gebroken rib geeft vaak dezelfde klachten als een gekneusde rib. Alleen bij een gebroken rib kunt je daarnaast ook nog de volgende verschijnselen krijgen:

  • een scheefstaande rib
  • de borstkas is anders van vorm
  • benauwdheid
  • krakende geluiden bij ademhalen of drukken op de ribben
Gebroken ribben
Gebroken ribben / Bron: Wikimedia Commons

Gekneusde rib door hoesten en zwanger

Een gekneusde rib door hoesten kan tijdens de zwangerschap extra uitdagend zijn vanwege de verhoogde druk op de borstkas en de beperktere mogelijkheden voor pijnverlichting.

Net als bij een gekneusde rib in andere gevallen, is rust cruciaal om te herstellen van een gekneusde rib tijdens de zwangerschap. Beperk fysieke activiteiten die de pijn verergeren en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Overleg met je huisarts over veilige opties voor pijnbestrijding tijdens de zwangerschap, zoals paracetamol. Neem geen hogere dosis dan aanbevolen en raadpleeg je arts als de pijn aanhoudt.

Indien je moeite hebt met ademhalen vanwege de pijn, kan het beoefenen van ademhalingsoefeningen helpen. Het aannemen van een goed houding is ook belangrijk. Probeer rechtop te zitten en je schouders naar achteren te houden om de druk op je borstkas te verminderen. Het dragen van een steunband kan mogelijk helpen de druk op je ribbenkast te verminderen en de pijn te verlichten.

Behandeling

Zelfzorg

Als je ribben pijn doen van het hoesten en je veel pijn hebt, hoef je niet in stilte te lijden. Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om de pijn te verlichten:

  • het aanbrengen van een coldpack gewikkeld in een doek om ontstekingen te helpen verminderen
  • het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers (paracetamol) en ontstekingsremmende medicijnen gebruiken (NSAID’s. zoals ibuprofen)
  • rust en gedoseerde beweging: dus niet overbelasten
  • elke activiteit vermijden die de pijn kan verergeren
  • je kan proberen de spieren in de schouders en de borstwand voorzichtig te strekken, maar het is belangrijk om bewegingen te vermijden die de pijn verergeren
  • voorzichtig hoesten:
    • als je een hoestbui voelt opkomen, ga dan op een stoel zitten en leun iets naar voren
    • druk je arm tegen je buik en hoest een paar keer in een tissue
    • ontspan even en doe het dan nog een keer
    • als het hoesten pijn doet, druk dan een kussen tegen je buik terwijl je het doet
  • als je ribben erg pijnlijk zijn door herhaaldelijk hoesten, kan het helpen om een ​​crème of gel aan te brengen die is ontwikkeld om spierpijn op de borst te behandelen, waaronder crèmes die arnica bevatten
  • als je hoest wordt veroorzaakt door een verkoudheid, griep of infectie van de bovenste luchtwegen, probeer de hoest dan goed te behandelen:
    • bij kriebelhoest kun je iets warms drinken, bijvoorbeeld thee met honing
    • je kunt ook een lepel honing in de mond nemen of op een dropje zuigen
    • bij vastzittend slijm kun je het beste iets warms drinken of stomen met warm water
    • geneesmiddelen tegen vastzittende hoest bevatten meestal acetylcysteïne of broomhexine, waardoor het ophoesten van slijm gemakkelijker gaat
    • noscapine wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest, aangezien het de neiging tot hoesten vermindert

Fysiotherapie (tapen)

Je kan ook een afspraak maken met een fysiotherapeut voor taping. Het tapen van het aangedane gebied met speciaal elastisch tape, kan rust en pijnvermindering in en rondom de rib geven. Hierdoor kun je gelijk wat makkelijker doorademen.

Hoesten
Behandel je hoest als je een gekneusde rib hebt door het hoesten / Bron: Pixabay

Slapen met gekneusde ribben

Slapen met een gekneusde rib kan een heuse uitdaging zijn vanwege de pijn en ongemak die je ervaart. Er zijn een aantal maatregelen die je kan nemen om toch enigszins aangenaam te slapen met een gekneusde rib.

Gebruik extra kussens om je bovenlichaam te ondersteunen en de druk op je ribbenkast te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een kussen tussen je borst en arm plaatsen om de pijn te verminderen.

Probeer op je rug te slapen om de druk op je ribbenkast te minimaliseren. Als je gewend bent om op je zij te slapen, dan kun je een kussen tussen je ribbenkast en het matras plaatsen om de druk te verminderen.

Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn, en het gemakkelijker maken om te slapen. Volg de instructies op de verpakking en neem geen hogere dosis dan aanbevolen.

Als alle zelfzorgmaatregelen geen soelaas bieden, is het zinvol om een afspraak te maken met een fysiotherapeut om te leren hoe je op de juiste manier kunt ademen en bewegen teneinde je ribbenkast te ondersteunen tijdens het slapen.

Wanneer huisarts raadplegen?

Raadpleeg je huisarts als deze symptomen aanwezig zijn:

  • kortademigheid / benauwdheid
  • verergering van de pijn of andere klachten
  • een nieuwe of verergerende hoes

Herstel en prognose

Meestal genezen ribblessures vanzelf. Gekneusde ribben genezen doorgaans binnen 3-6 weken. Rust is cruciaal om te herstellen van een gekneusde rib. Vermijd fysieke activiteiten die de pijn verergeren en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Herstel van een gekneusde rib kan enkele weken tot enkele maanden duren. Wees geduldig en luister naar je lichaam. Als de pijn aanhoudt of erger wordt, raadpleeg dan je huisarts.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gekneusde rib door het hoesten, of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.