Raar gevoel onder linker rib: wat zijn mogelijke oorzaken?

Last Updated on 12 april 2024 by M.G. Sulman

Heb je weleens een raar gevoel onder je linker rib gehad? Dat kan best verontrustend zijn. Er zijn een paar mogelijke oorzaken die deze pijn kunnen verklaren. 

Huisarts of arts
Huisarts raadplegen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Een raar gevoel onder je linker ribbenkast

Als je last hebt van pijn of een raar gevoel onder je linker ribbenkast, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. denk aan een blessure, een infectie of maagdarmproblemen. Weet dat als de pijn erg hevig is en niet weggaat, je direct medische hulp moet inschakelen.

Soms is de pijn niet zo ernstig. Dan heb je misschien alleen wat rust nodig of moet je je dieet aanpassen als de klachten veroorzaakt worde door spijsverteringsproblemen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom. Maar in ernstige gevallen, zoals bij angina pectoris of gebroken ribben, kan de behandeling wel even duren.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Voor bijvoorbeeld costochondritis kunnen ontstekingsremmende medicijnen en rust worden voorgeschreven. Als het door je spijsvertering komt, kunnen dieetveranderingen en stressmanagament helpen.

Bij lichte pijn, zoals door een blauwe plek of ontsteking, kunnen (ontstekingsremmende) pijnstillers soelaas bieden.

Mogelijke oorzaken van een raar gevoel onder linker rib

Hier zijn er een aantal mogelijke oorzaken van een raar gevoel onder je linker rib om in gedachten te houden:

  • Maagproblemen: Het rare gevoel onder je linker ribben kan komen door maagzuur, indigestie (dyspepsie) of zelfs een maagzweer.
  • Spijsverteringsproblemen: Een opgeblazen gevoel en ongemak onder je ribben kunnen soms worden veroorzaakt door gasophoping in de darmen.
  • Hartproblemen: Hartklachten worden weliswaar vaak geassocieerd met pijn op de borst, maar angina pectoris (hartkramp) kan echter ook een vreemd gevoel onder de linker ribben veroorzaken.
  • Ribblessure: Als je recent een blessure hebt opgelopen, bijvoorbeeld na een val of een klap op de ribben, dan kan het rare gevoel onder je ribben daarmee samenhangen.
  • Spierspanning: Overmatige inspanning of een plotselinge beweging kan leiden tot spanning in de spieren rondom de ribben, wat een raar gevoel kan geven.
  • Interne organen: Problemen met de milt, alvleesklier of linker nier kunnen soms ook ongemak onder de linker ribben veroorzaken.

Duur van het rare gevoel

De duur van pijn onder je linker ribbenkast is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst. Intense pijn, zoals door letsel of een infectie, kan snel verminderen met de juiste behandeling. Costochondritis kan bijvoorbeeld binnen enkele dagen tot weken verbeteren, maar soms duurt het langer.

Als de pijn echter chronisch is door onderliggende aandoeningen zoals chronische alvleesklierontsteking of het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), kan het veel langer aanhouden. De pijn kan af en toe opduiken of constant aanwezig zijn totdat de onderliggende aandoening adequaat wordt behandeld. Behandeling kan variëren van medicatie tot aanpassingen in levensstijl, en soms is zelfs een operatie nodig.

Wanneer je huisarts raadplegen?

Als je je afvraagt wanneer je je echt zorgen moet maken over pijn of een raar gevoel onder je linker ribbenkast, is het belangrijk om te weten dat het niet altijd iets ernstigs hoeft te zijn. Als de pijn mild is en binnen een paar dagen verdwijnt, is er meestal geen reden tot zorg. Ook als de pijn alleen lokaal is en niet gepaard gaat met andere symptomen, is het waarschijnlijk geen ernstig probleem.

Maar als de pijn ernstig is en je andere symptomen ervaart, zoals kortademigheid of pijn die uitstraalt naar je arm of kaak, is het verstandig om direct medische hulp in te roepen. Ook als de pijn aanhoudt of erger wordt, is het goed om een arts te raadplegen. Je huisarts kan de meeste problemen aanpakken en je indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

Onderzoek en diagnose

Als je je zorgen maakt over pijn onder je linker ribbenkast, is het slim om een arts te raadplege. Deze kan de onderliggende oorzaak vaststellen en op basis van de diiagnose een behandeling inzetten. Meestal begint dit proces met een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts je symptomen beoordeelt en vragen stelt over je medische geschiedenis.

De arts kan onder meer de volgende vragen stellen:

  • Wanneer begon de pijn?
  • Hoe erg is de pijn?
  • Hoe voelt de pijn aan (scherp, dof, constant, af en toe)?
  • Heb je nog andere symptomen?
  • Heb je recentelijk letsel gehad of ziektes doorgemaakt?

Op basis van je antwoorden kan de arts besluiten om verdere tests uit te voeren om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Dit kunnen onder andere bloedonderzoeken zijn om infecties of ontstekingen op te sporen, röntgenfoto’s om eventuele afwijkingen in de ribbenkast te zien, CT-scans voor een gedetailleerder beeld van je inwendige organen, endoscopie om de binnenkant van je lichaam te bekijken, en een elektrocardiogram (ECG) om de elektrische activiteit van je hart te meten en eventuele hartritmeproblemen op te sporen.

CT-scan
CT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.com

Behandeling van pijn onder je linker ribben

Hoe kan de pijn of het vervelende gevoel onder je linker ribbenkast verlicht worden?

Behandeling van pijn onder je linker ribbenkast hangt af van wat de oorzaak is. Soms verdwijnt de pijn vanzelf, maar als het aanhoudt of ernstig is, is medische hulp belangrijk.

Medicatie

De arts kan medicatie voorschrijven, bijvoorbeeld:

  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s): Denk aan bekende namen zoals ibuprofen, naproxen en aspirine. Deze kunnen handig zijn voor ontstekingsaandoeningen zoals costochondritis of musculoskeletale pijn.
  • Antacida of protonpompremmers: Ranitidine, lansoprazol of omeprazol kunnen helpen bij problemen zoals gastritis, GORZ of maagzweren, die pijn in dit gebied kunnen veroorzaken.
  • Antibiotica: Als de pijn wordt veroorzaakt door een infectie zoals longontsteking of een maag-darminfectie, kunnen antibiotica worden voorgeschreven, afhankelijk van het type infectie.
  • Hartmedicijnen: Nitroglycerine of bètablokkers kunnen worden gebruikt als de oorzaak hartgerelateerd is. Andere behandelingen kunnen statines of bloedplaatjesaggregatieremmers omvatten.
  • Corticosteroïden: Deze kunnen ontstekingen verminderen en worden voorgeschreven voor aandoeningen zoals costochondritis of pericarditis.
  • Spierverslappers: Nuttig als de pijn wordt veroorzaakt door spierspasmen of spanning.

Voor milde pijn kun je vrij verkrijgbare pijnstillers proberen, maar voor ernstigere gevallen heb je misschien voorgeschreven medicatie nodig.

Fysiotherapie

Naast medicatie kunnen fysiotherapie of oefeningen ook helpen bij klachten waarbij het bewegingsapparaat betrokken is.

Leefstijlveranderingen

Als je chronische pijn hebt, kunnen veranderingen in je levensstijl helpen:

  • Eet gezond met veel fruit, groenten en volle granen.
  • Beperk alcohol en cafeïne.
  • Beoefen stressmanagement met wandelen en ontspanningsoefeningen.
  • Vermijd zwaar tillen.
  • Slaap in een comfortabele houding.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over ene raar gevoel onder je linkerrib. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.