Last Updated on 3 juli 2024 by M.G. Sulman
Een kneuzing duidt op een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot. Je kunt bijvoorbeeld een gekneusde rug oplopen door erop te vallen. Of iemand slaat hard op je rug. Of je stoot met je rug ergens tegenaan. Bij een rugkneuzing ontstaat meestal zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Een bloeduitstorting is zichtbaar als een ‘blauwe plek’. Deze ontstaat door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. Kneuzingen zijn zelden gevaarlijk. Wel kan een kneuzing pijnlijke en hinderlijk zijn. Dit kan interfereren met je dagelijkse werk en taken.
Inhoud
Gekneusde rug
Een blauwe plek of kneuzing duidt op een huidverkleuring als gevolg van beschadiging van het onderhuids weefsel. Dit letsel beschadigt bloedvaten onder de huid, waardoor ze gaan lekken. Wanneer bloed zich onder de huid verzamelt, veroorzaakt dit zwarte, blauwe, paarse, bruine of gele verkleuring. Een belangrijk kenmerk van een kneuzing is dat de huid niet beschadigd. Hierdoor komt er ook geen bloed vrij.
Symptomen van een rugkneuzing
Bij een rugkneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Deze bloeduitstorting is zichtbaar als ‘blauwe plek’. Kneuzingen doen vaak pijn, zeker in het begin. Je kunt spierpijn en stijfheid hebben in het gebied van de blauwe plek. Er zijn geen botten gebroken en er komt ook geen bloed vrij bij een kneuzing.
Oorzaak
Val, slag of stoot
Een kneuzing ontstaat meestal door contact met harde en stompe objecten. Bij vallen en stoten kan ook een kneuzing ontstaan. je valt bijvoorbeeld van een paard of van de trap. Ook uitglijden of struikelen en op de rug terechtkomen kan een gekneusde rug veroorzaken. Ook bij ruwe contactsporten kan men een kneuzing oplopen.
Voorbeelden van een kneuzing van de rug:
Cupping
Een andere mogelijke oorzaak is ‘cupping’. Dit is een vorm van massage waarbij gebruik gemaakt wordt van cups van glas, siliconen of ander materiaal. Deze cups worden op de huid gezet en vacuüm getrokken. Na een massage blijven er rode of blauwe plekken achter. Deze plekken ontstaan door de zuigkracht die de cups uitoefenen op de bloedvaten. Ze trekken na enkele dagen vanzelf weg.
Wie kan er een blauwe plek krijgen?
Een kneuzing of blauwe plek is een beschadiging van het onderhuids weefsel. Iedereen loopt wel eens een kneuzing of blauwe plek op. Blauwe plekken kunnen ontstaan door een val, slag of stoot. Soms weet je niet eens meer hoe je de kneuzing hebt opgelopen. Ouderen hebben meer kans op kneuzingen en blauwe plekken. Er zijn enkele bloedingsstoornissen die kunnen leiden tot overmatige blauwe plekken. Er zijn ook enkele medische aandoeningen die je vatbaarder kunnen maken voor blauwe plekken.
Je kan in de volgende gevallen vatbaar zijn voor blauwe plekken:
- als je kanker of leverziekte hebt
- als je familieleden hebt die gemakkelijk blauwe plekken krijgen
- als je medicijnen neemt om het bloed te verdunnen of de bloedstolling te stoppen, zoals aspirine of bloedverdunners
- als je regelmatig niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) neemt, waaronder ibuprofen, naproxen of diclofenac
- als je een bloedingsstoornis hebt, zoals hemofilie, de ziekte van von Willebrand of een andere bloedstollingsstoornis
- als je last hebt van een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie)
- als er sprake is van een tekort aan vitamine C of vitamine K
Herstel en behandeling van een gekneusde rug
Kneuzingen genezen vanzelf, zonder verdere behandeling. Maar het kan vele weken duren voordat pijn en huidverkleuring verdwijnen.
Zelfzorg
Neem de volgende maatregelen in acht bij een gekneusde rug:
- Rust uit. Ga niet zwaar tillen en verricht geen inspannende oefeningen of andere activiteiten die pijn veroorzaken.
- De kneuzing op je rug kan meteen gekoeld worden: 10 tot 15 minuten met ijs, dan één uur niet en dit vervolgens vijfmaal herhalen. De volgende twee dagen twee tot viermaal daags 10 tot 20 minuten ijs. Je kunt het beste koelen met een coldpack, maar ijsblokjes in een plastic boterhamzakje volstaan ook. Pak het koelinstrument wel goed in met bijvoorbeeld een theedoek, zodat je huid niet direct in aanraking komt met de kou. Dit voorkomt bevriezing van de huid. Koelen vermindert pijn en zwelling.
- Neem zo nodig paracetamol om de pijn onder controle te houden.
Nazorg
Neem contact op met je huisarts als de klachten na 1 à 2 weken aanhouden.
Wanneer een arts raadplegen?
Neem in de volgende gevallen contact op met een arts:
- als de kneuzing ernstig lijkt, fors gezwollen en/of zeer blauw is
- wanneer de rug warm aanvoelt
- wanneer je het gekwetste lichaamsdeel absoluut niet kan belasten
- bij nieuwe of verergerende pijn
- wanneer de pijn zich verspreidt naar een of beide benen
- bij zwakte of gevoelloosheid in een of beide benen
- bij verlies van controle over darmen of blaas
- bij gevoelloosheid in de lies of het genitale gebied
- in geval van koorts en/of koude rillingen
Onderzoek en diagnose
De arts kan een blauwe plek herkennen aan zijn opvallende uiterlijk en kleur. Als je frequente of onverklaarbare blauwe plekken hebt, kan de arts verder onderzoek doen om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten, zoals bloedonderzoek om te controleren op stollingsstoornissen en vitaminetekorten.
De arts kan zo nodig röntgenfoto’s laten maken om te controleren op botbreuken
Prognose
Je kunt je rug behoorlijk kneuzen, maar de meeste blauwe plekken verdwijnen zonder behandeling. Soms zijn blauwe plekken een teken van een ernstiger probleem, dus neem contact op met je huisarts als je onverklaarbare of grote blauwe plekken krijgt.
Preventie
Iedereen heeft wel eens een kneuzing of blauwe plek. Je kunt onder meer deze maatregelen nemen om het risico op letsel en blauwe plekken te verkleinen:
- Valpreventie: maak aanpassingen in de leefomgeving, bijvoorbeeld door het plaatsen van beugels of het weghalen van losse kleedjes en losliggende snoeren.
- Doe een licht of zaklamp aan als je door slecht verlichte gebieden loopt.
- Zorg voor voldoende vitaminen en andere voedingsstoffen in je dieet.
- Draag beschermende kleding bij het beoefenen van contactsporten.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gekneusde rug, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.
Warmwaterzakken geeft dat ook verbetering?
Kan al 2 maanden niet bukken of tullen. Van staan naar zitten moeilijk en andersom