Omikron: voeding voor een goed herstel

Last Updated on 29 mei 2023 by M.G. Sulman

Steeds meer mensen raken anno januari 2022 besmet met de nieuwe variant van het coronavirus: omikron. Omikron kan een voorbode zijn van het einde van de epidemische fase van de COVID-pandemie. Omikron kent een milder ziekteverloop. Als je klachten krijgt, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan voeding. Wat je eet en drinkt speelt een belangrijke rol speelt bij je herstel. Het is van belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt, evenals voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, vitamine D, vitamine C en eiwitten. Hieronder zijn enkele van de voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen als je herstellende bent van ene infectie met omikron.

Wetenschappelijk nauwkeurig atoommodel van de externe structuur van SARS-CoV-2 Elke 'bal' is een atoom
Wetenschappelijk nauwkeurig atoommodel van de externe structuur van SARS-CoV-2, waarbij elk ‘bolletje’ een atoom voorstelt / Bron: Wikimedia Commons

Voedingsmiddelen met veel zink

Zink is onder meer nodig voor een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. Het is belangrijk dat je voedingsmiddelen zoals pompoenpitten, noten, kikkererwten, graanproducten en kaas in je dieet opneemt, omdat deze rijk zijn aan zink. Dit is een mineraal met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Niet alleen dat, maar zink zou ook antivirale eigenschappen hebben, die het vermogen van een virus om zich te vermenigvuldigen kunnen verminderen of een ernstige infectie kunnen veroorzaken.

Voeding met veel vitamine C

Vitamine C beschermt tegen griep en verkoudheden en stimuleert de immuniteit. Ook bekend als ascorbinezuur, is het een in water oplosbare vitamine die rijk is aan antioxidanten die je immuunsysteem versterken. Antioxidanten zijn stoffen die ons beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Als je besmet bent met omikron, is het verstandig om voedingsmiddelen te eten zoals citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi’s, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli en zoete en normale aardappelen.

Kiwi
Een kiwi bevat veel vitamine C / Bron: Pixabay

Vitamine D en omikron

Van COVID-19 is bekend dat het immuundysregulatie veroorzaakt en vitamine D is een bekende immunomodulator. Er is een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature’ in mei 2021, waarin werd geconcludeerd dat het toevoegen van vitamine D aan de behandelingsprotocollen zal leiden tot betere resultaten, dat wil zeggen een beter herstel van patiënten met corona.1Lakkireddy M, Gadiga SG, Malathi RD, Karra ML, Raju ISSVPM, Ragini, Chinapaka S, Baba KSSS, Kandakatla M. Impact of daily high dose oral vitamin D therapy on the inflammatory markers in patients with COVID 19 disease. Sci Rep. 2021 May 20;11(1):10641. doi: 10.1038/s41598-021-90189-4. Erratum in: Sci Rep. 2021 Aug 30;11(1):17652. PMID: 34017029; PMCID: PMC8138022. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals makreel, haring, zalm , bokking en sardines. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar wel minder dan vette vis. Zonlicht is overigens de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je huid in contact komt met zonnestralen.

Eiwitrijke voeding

Eiwit is opnieuw een van de belangrijkste voedingsstoffen die helpt bij het herstellen van schade aan cellen en het opbouwen van spieren, wat je immuniteit verder verhoogt. Eiwit helpt bij het genezen van de celschade die is veroorzaakt door het coronavirus. Via de spike-eiwitten – de uitsteeksels waarmee het coronavirus zich aan je cellen vasthecht – veroorzaakt het coronavirus schade aan de longen, maar ook aan de bloedvaten. Als je herstellende bent van een infectie met omikron, eet dan veel voedingsmiddelen zoals zaden en noten, linzen, zuivelproducten, kip, ei en vis die rijk zijn aan eiwitten.

Antivirale voeding

Van sommige voedingsmiddelen is bekend dat ze antivirale eigenschappen bevatten en verkoudheid en griep kunnen voorkomen. Traditionele voedingsmiddelen met antivirale en immuunmodulerende effecten zijn onder meer:

  • zwarte komijn
  • knoflook
  • kaneel
  • zoethout
  • zwarte peper
  • moringa oleifera2Rahman, M. M., Mosaddik, A., & Alam, A. K. (2021). Traditional foods with their constituent’s antiviral and immune system modulating properties. Heliyon7(1), e05957. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e05957
Zaden van de zwarte komijn
Zaden van de zwarte komijn / Bron: Wikimedia Commons

Voldoende drinken voor een goed herstel

Zorg dat je voldoende drinkt, want dit komt je herstel en je algehele gezondheid ten goede. Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam en kan veroorzaakt worden doordat je bijvoorbeeld veel zweet als je ziek bent. Of door te veel vochtverlies door overgeven of diarree. Water drinken is goed, maar ook met dranken als koffie, thee, zuivel en sojadrink kun je goed je vocht aanvullen en gehydrateerd blijven.

Water drinken
Water drinken / Bron: Pixabay

Dieet- en leefstijlveranderingen (video)

India Today brengt gedetailleerde verslag uit over voeding en leefstijlveranderingen die je kunnen helpen om de omikronvariant te bestrijden:

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over omikron of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.