Last Updated on 4 september 2022 by M.G. Sulman

Kaneel (Cinnamomum verum) is een specerij. Het bestaat  uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Maar extracten van de schors en ook van bladeren, bloemen, vruchten en wortels van de kaneelboom worden al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde over de hele wereld gebruikt. Kaneel is gezond en bezit geneeskracht. Kaneel wordt gebruikt bij het koken en bakken en aan veel voedingsmiddelen toegevoegd. Deze specerij is niet meer weg te denken uit onze keuken. Het wordt vooral veel gebruikt als smaakmaker in koek met name in speculaas, snoep, koffie, thee, zoete gerechten en gebak. Kaneel is bijvoorbeeld heerlijk in appelgebak.

Kaneel / Bron: Pixabay

Soorten kaneel

Er bestaan vele varianten kaneel. De belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel (Cinnamomum verum) en de cassia (Cinnamomum cassia). Cassia is over het algemeen wat branderiger en zoeter dan ceylonkaneel. Het staat ook bekend als Chinese kaneel.

Voedingswaarde van kaneel

Een theelepel gemalen kaneel met een gewicht van 2,6 gram bevat:

  • energie: 6,42 calorieën
  • koolhydraten: 2,1 gram
  • calcium: 26,1 milligram (mg)
  • ijzer: 0,21 mg
  • magnesium: 1,56 mg
  • fosfor: 1,66 mg
  • kalium: 11,2 mg
  • vitamine A: 0,39 microgram

Het bevat ook sporen van vitamine B en vitamine K en de antioxidanten choline, bètacaroteen, alfacaroteen, bèta-kryptoxanthine, lycopeen, luteïne en zeaxanthine. Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden.

Kaneelstokjes
Kaneelstokjes / Bron: Wikimedia Commons

Kaneel is gezond en geneeskrachtig

Kaneel helpt bij maagdarmklachten

Kaneel is een natuurlijk middel tegen veel maagdarmklachten. Of het nu gaat om diarree, brandend maagzuur, winderigheid of verlies van eetlust. Dit specerij  stimuleert de spijsvertering en werkt ontstekingsremmend door de essentiële oliën en tannines die het bevat.

Kaneelthee bij maagdarmklachten

Je kan een thee met kaneel zetten. Doe hiervoor een theelepel fijngehakte kaneelstokjes in een mok heet water en laat het tien minuten trekken. Je kunt de kaneelthee bij de maaltijd drinken, ongeveer twee tot drie keer per dag. Kaneelthee is een veel gebruikt middeltje in Indonesië tegen maagdarmklachten.

Kaneelthee / Bron: Pixabay

Kaneel is goed voor hart- en vaatziekten

Kaneel beschermt ook de gezondheid van je hart. Van kaneel is bekend dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt. Dit zijn bekende risicofactoren van hart- en vaatziekten.

Kaneel helpt bij verkoudheid

Kaneel is antiviraal, pijnstillend en rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die je beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Als je verkouden bent, moet je kaneel zeker als huismiddeltje gebruiken. Warm melk op, doe het in een mok en voeg een theelepel kaneelpoeder toe. Als je wilt, kun je het zoeten met honing. Warme melk met kaneel geeft verlichting van de verkoudheidsklachten, vooral bij heesheid en hoesten.

Kaneel met honing / Bron: Wikimedia Commons

Breng kaneel aan op huidschimmel

Bepaalde actieve ingrediënten in kaneelschorsolie remmen de groei van huidschimmels. Voeg 1/2 kopje gemalen kaneelschors toe aan een vol bad, laat het kruid 5 tot 10 minuten trekken en laat het 20 minuten weken. Na het bad zou het branden en jeuken moeten zijn afgenomen.

Kaneel heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Kruiden en specerijen bevatten vaak antioxidanten, krachtige verbindingen die het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen kunnen verminderen. De voordelen van kaneel zijn vooral afkomstig van kaneelaldehyde, dat het kruid zijn rijke geur en smaak geeft en ook ontstekingen kan verminderen.

Kaneel is rijk aan polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties. Kaneel kan zelfs beschadigde cellen helpen herstellen. Dit komt doordat het enzymen activeert die de herstel van cellen versnellen.

Verlaging van de bloedsuikerspiegel?

Het Diabetesfonds schrijft op haar website: “Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.”1Diabetesfonds. Verlaagt kaneel de bloedsuiker? https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/veelgestelde-vragen/verlaagt-kaneel-de-bloedsuiker (ingezien op 19-7-2022)

Verlagen van cholesterol

De dagelijkse consumptie van kaneel kan leiden tot een aanzienlijke afname van het totale cholesterol, evenals van LDL ofwel het ‘slechte’ cholesterol.

Veiligheid en ‘bijwerkingen’

Niet teveel kaneel eten

Eet kaneel altijd met mate. De dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene mag niet hoger zijn dan 2 gram, ongeveer een afgestreken theelepel. Te veel kaneelconsumptie kan door de coumarine tot bijwerkingen leiden. Negatieve bijwerkingen kunnen bestaan uit misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid. Hartkloppingen, diarree of te snel ademen kunnen ook wijzen op overmatige consumptie van kaneel. Kies voor de lichtere en mildere Ceylonkaneel, deze bevat beduidend minder coumarine dan cassiakaneel, die donkerder en pittiger is.

De risico’s van coumarine

Hoewel deze specerij veel gunstige eigenschappen heeft, is er een keerzijde aan de meeste soorten kaneel: coumarine. Coumarine is een chemische verbinding die in verschillende planten wordt aangetroffen, waaronder kaneel. Dit stofje geeft kaneel zijn kenmerkende geur en smaak. Een te hoge inname van coumarine kan echter milde tot ernstige leverschade veroorzaken. Ook remt het de bloedstolling. Bij langdurig gebruik is het zelfs kankerverwekkend. Doch het is niet erg om een beetje coumarine binnen te krijgen.

Het coumarinegehalte van Ceylonkaneel is heel laag. Dit betekent dat het de geweldige voordelen van kaneel heeft zonder dit nadeel.

Moet je je zorgen maken?

Kaneel is een heerlijk specerij met een brede waaier aan gezondheidsvoordelen. Bedenk wel dat het geen vervanging is voor medicijnen of de juiste medische behandeling voor ziekten. Bovendien kan het coumarinegehalte van sommige soorten leverschade veroorzaken. Hoewel incidenteel gebruik in voedingsmiddelen voor de meeste mensen veilig is, kan het consumeren van grote hoeveelheden cassiakaneel of het nemen van supplementen met dit ingrediënt gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen en kleinere volwassenen, maar ook voor personen die al een leverziekte of gastroparese hebben. Dit laatste is een maagstoornis waarbij het voedsel vertraagd wordt verteerd. Het staat ook bekend als ‘vertraagde maaglediging’. Als je grote hoeveelheden kaneel gebruikt, kun je overwegen je inname te verminderen of om over te stappen op Ceylonkaneel om het risico op leverschade te voorkomen.

Appeltaart met kaneel / Bron: Pixabay

Video: wat is kaneel eigenlijk?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over kaneel, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *