Pijn rechts onder de ribben door de lever

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Pijn rechts onder de ribben kan worden veroorzaakt door leveraandoeningen. De lever bevindt zich rechtsboven in de buikholte, net onder de ribbenkast, en kan pijn veroorzaken als het ontstoken of beschadigd is. Pijn rechtsonder de ribben wijst niet altijd op een leverziekte. Er zijn veel andere oorzaken van pijn in dat gebied, waaronder problemen met de galblaas, de nieren, de darmen en de ribben zelf. Als je pijn in dat gebied ervaart, is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts om de oorzaak van de pijn vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Ligging van de lever

De lever is een orgaan dat zich bevindt in de rechterbovenhoek van de buikholte, onder de rechterhelft van de ribbenkast. De lever is het grootste inwendige orgaan van je lichaam en heeft vele belangrijke functies, zoals het produceren van gal, het verwerken van voedingsstoffen en het ontgiften van afvalstoffen. De lever is ook verbonden met andere organen en structuren in de buikholte, zoals de galblaas, de alvleesklier, de maag en de darmen.

Kun je je lever voelen?

Normaliter is je lever niet voelbaar. Soms kan de lever vergroot zijn door bepaalde aandoeningen, zoals hepatitis of leververvetting, waardoor het mogelijk is om de lever te voelen als een vergrote, harde massa onder de ribbenkast.

Pijn rechts onder de ribben door de lever

In vogelvlucht

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van leverpijn zijn:

  • Hepatitis: dit is een ontsteking van de lever, meestal veroorzaakt door een virus, alcoholmisbruik of een auto-immuunziekte. Hepatitis kan pijn in de rechterbovenbuik, misselijkheid, braken en vermoeidheid veroorzaken.
  • Levercirrose: dit is een chronische leverziekte waarbij gezonde levercellen vervangen worden door bindweefsel, een soort van littekenweefsel. Cirrose kan leiden tot pijn aan de rechterkant van de ribben, evenals vermoeidheid, geelzucht en ascites.
  • Leververvetting: dit is een aandoening waarbij zich vet ophoopt in de levercellen. Meestal geeft het geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid.
  • Leverabces: dit is een zeldzame aandoening waarbij er zich pus ophoopt in de lever. Het kan leiden tot pijn aan de rechterkant van de ribben, koorts, koude rillingen en een algemeen gevoel van ziekte.

Leverabces

Een leverabces is een zeldzame, doch ernstige aandoening waarbij er zich een met pus gevulde holte in de lever vormt. Het kan leiden tot symptomen zoals pijn in de rechterbovenbuik, koorts, vermoeidheid en algehele malaise.

De behandeling van een leverabces bestaat meestal uit het gebruik van antibiotica om de infectie te bestrijden en soms ook tot drainage van het abces om de pus te verwijderen. Somtijds kan een operatie nodig zijn om het abces te verwijderen.

Axiaal leverabces bij computertomografie
Axiaal leverabces bij computertomografie / Bron: Wikimedia Commons

Hepatitis

Hepatitis is een leverontsteking en wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie. Er zijn verschillende soorten hepatitis, die worden aangeduid met letters zoals A, B, C, D en E. Elk type hepatitis heeft zijn eigen manier van verspreiding en behandeling.

Hepatitis A en E worden meestal verspreid door het eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met het virus. Hepatitis B, C en D worden meestal verspreid via bloed- en lichaamsvloeistoffen, zoals onbeschermde seks, het delen van naalden bij drugsgebruik, en bloedtransfusies.

Symptomen van hepatitis kunnen variëren, maar kunnen onder meer bestaan uit vermoeidheid, koorts, misselijkheid, braken, buikpijn, geelzucht en donkere urine. Het kan ook zijn dat je gene klachten ervaart.

De behandeling van hepatitis is afhankelijk van het type virus en de ernst van de ziekte. In sommige gevallen kan hepatitis vanzelf genezen zonder specifieke behandeling. In andere gevallen kan medicatie en rust nodig zijn om de lever te laten herstellen.

Levercirrose

Levercirrose is een chronische aandoening waarbij het leverweefsel geleidelijk wordt vervangen door littekenweefsel. Dit gebeurt meestal als gevolg van langdurige leverschade, zoals door overmatig alcoholgebruik, chronische virale hepatitis of auto-immuunziekten van de lever.

De symptomen van levercirrose zijn onder meer moeheid en zwakte, gebrek aan eetlust, misselijkheid, geelzucht, ascites (vochtophoping in de buik), gewichtsverlies. verlies van spiermassa, buikpijn, geelzucht en jeuk.

Levercirrose kan niet worden genezen, maar de progressie van de ziekte kan worden vertraagd door de onderliggende oorzaken aan te pakken en door gezonde leefstijlkeuzes te maken. Een levertransplantatie kan nodig zijn voor mensen met gevorderde levercirrose. Hierbij wordt de eigen lever, die niet goed meer werkt, weggehaald en vervangen door een gezonde donorlever.

Normale lever en levercirrose
Normale lever en levercirrose / Bron: Wikimedia Commons

Leververvetting

Leververvetting, ook wel bekend als niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), is een aandoening waarbij er te veel vet wordt opgeslagen in de levercellen. Deze aandoening kan zich ontwikkelen bij mensen die weinig of geen alcohol drinken en kan worden veroorzaakt door factoren zoals overgewicht, insulineresistentie, hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden en diabetes type 2.

In de beginfase van de ziekte heb je meestal geen klachten, maar als de ziekte vordert kun je ;last krijgen van vermoeidheid, zwakte, buikpijn en geelzucht. Als het niet adeuaat wordt behandeld, kan dit leiden tot leverontsteking, littekenvorming en uiteindelijk levercirrose.

Behandeling van leververvetting omvat in de eerste plaats het aanpakken van de onderliggende oorzaken en kan bestaan uit gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde voeding en het controleren van bloedsuikerwaarden en cholesterolwaarden. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven.

Vergrote lever en pijn rechts onder de ribben

Een abnormaal vergrote lever, ook wel hepatomegalie genoemd, kan leiden tot pijn of ongemak rechts onder de ribben. Mogelijke oorzaken van een vergrote lever zijn:

  • Leverontsteking veroorzaakt door virussen (bijvoorbeeld hepatitis B of C) of alcoholmisbruik.
  • Leververvetting als gevolg van overmatig alcoholgebruik of overgewicht.
  • Auto-immuunziekten zoals primaire biliaire cholangitis of primaire scleroserende cholangitis
  • Erfelijke ziekten zoals hemochromatose of de ziekte van Wilson.
  • Levercirrose als gevolg van langdurige leverschade.

Als je pijn of ongemak rechts onder de ribben ervaart, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals geelzucht, misselijkheid, braken, koorts, vermoeidheid of verlies van eetlust, is het alleszins verstandig om je huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Afhankelijk van de oorzaak van de vergrote lever kan de behandeling bestaan uit medicatie, leefstijlveranderingen voedingsaanpassingen, of in sommige gevallen, chirurgie.

Vergrote lever
Vergrote lever / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek en diagnose

De diagnose van leverziekten begint meestal met een vraaggesprek over je klachten en een lichamelijk onderzoek. De arts zal tevens je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Vervolgens kan bloedonderzoek worden uitgevoerd. Aan de hand van waarden in je bloed kan de leverfunctie worden bepaald.

Beeldvormend onderzoek zoals een echografie, CT-scan of MRI-scan kunnen worden gedaan om de grootte en de conditie van je lever te beoordelen en om mogelijke afwijkingen te identificeren. Soms kan een leverbiopsie nodig zijn. Hierbij wordt een stukje leverweefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek.

Behandeling van leverziekten

De behandeling van leverziekten kan bestaan uit:

  • Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om leverziekten te behandelen, zoals antivirale middelen voor virale hepatitis, corticosteroïden voor auto-immuunziekten en ursodeoxycholzuur verbetert de afvoer van gal, lost galstenen op en beschermt levercellen.
  • Leefstijlveranderingen, zoals stoppen met alcohol drinken, een gezond dieet volgen en regelmatige lichaamsbeweging.
  • Bij sommige leveraandoeningen kan een operatie nodig zijn, zoals een levertransplantatie bij leverfalen.
  • Andere behandelingen om leverziekten te behandelen, zoals endoscopische procedures om bloedingen uit de slokdarm en maag te stoppen of om galstenen te verwijderen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pijn rechtsonder je ribben door de lever, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.