Welk orgaan bevindt zich rechts onder de ribben?

Last Updated on 11 april 2024 by M.G. Sulman

Het orgaan dat zich rechts onder de ribben bevindt, is de lever. De lever is het grootste inwendige orgaan van het menselijk lichaam. Dit kloeke orgaan heeft vele functies, waaronder het filteren van bloed, het produceren van gal ten behoeve van de spijsvertering, het opslaan van energiereserves en het metaboliseren van giftige stoffen. Soms kan ook de galblaas rechts onder de ribben worden gevoeld.

Galblaas en lever / Bron: Wikimedia Commons

Welke organen bevinden zich rechts onder je ribben?

De lever en de galblaas bevinden zich rechts onder je ribben. Deze twee organen zijn het dynamische duo van je spijsverteringssysteem en ze doen veel meer dan je misschien denkt. De lever, met zijn verschillende lobben, is een soort superheld als het gaat om het reinigen van je bloed en het reguleren van je lichaam. Het ontvangt bloed via de leverpoortader en speelt een cruciale rol bij het ontgiften van je lichaam.

Onder de lever bevindt zich de galblaas. Dit kleine, peervormig zakje helpt bij het opslaan en vrijgeven van gal in je darmen. Het is een belangrijke schakel in het spijsverteringsproces en draagt bij aan het handhaven van je lichaamsevenwicht.

Wat is de galblaas?

De galblaas is een klein, zakvormig orgaan dat zich onder de lever bevindt. Zijn belangrijkste klus? Het opslaan en concentreren van gal, die superbelangrijke vloeistof die je lever aanmaakt voor de spijsvertering. Als er vet in je twaalfvingerige darm belandt, komt die opgeslagen gal in actie, stroomt via de galwegen naar je darmen en helpt bij het verteren van het vet. Maar wanneer je darmen leeg zijn, gaat de gal terug naar de galblaas om daar te wachten tot het weer nodig is. Gal zit vol met water, cholesterol, vetten, galzouten (of galzuren) en een geel pigment genaamd bilirubine.

Wat is de lever?

Je lever kun je zien als de grote baas van je lichaam, en ja, zelfs je huisdier heeft er een! Het is een superbelangrijk orgaan dat allerlei taken verricht om ons gezond te houden. Dus, wat doet die lever allemaal?

Nou, ten eerste maakt hij een vloeistof genaamd gal aan, die ons helpt ons voedsel te verteren en alle goede stofjes eruit te halen. Hij slaat ook belangrijke vitamines en mineralen op die we uit ons eten halen, en helpt ons lichaam energie te bewaren voor later.

Maar dat is niet alles! De lever is ook een soort bouwvakker, hij helpt bij het opbouwen van onze spieren. En niet te vergeten, hij is als een bodyguard voor ons immuunsysteem, hij houdt ons bloed schoon en beschermt ons tegen ziektes en viezigheid. En wist je dat hij zelfs kan helpen bij het stoppen van bloedingen bij kleine wondjes?

Oh, en nog iets cools: hij kan ons lichaam helpen medicijnen te gebruiken als we ziek zijn, zodat we ons beter voelen. Dus ja, de lever doet heel veel, en we moeten goed voor hem zorgen, want hij zorgt echt goed voor ons!

Ligging van de lever

Stel je voor dat je je rechterhand onder je ribbenkast, op je buik legt. Precies daar, onder je hand, bevindt zich je lever. Als je een kind bent, is je lever ongeveer zo groot als een appel, maar als je volwassen bent, wordt hij groter en heeft hij de vorm van een kleine voetbal. Hij weegt ongeveer drie pond en heeft een donkerroodbruine kleur.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Waarom is je lever zo belangrijk?

Je lever is eigenlijk als de Superman van je lichaam, omdat hij allerlei superbelangrijke taken uitvoert. Zonder een goed werkende lever zou ons lichaam gewoon niet goed functioneren. Je kunt geboren worden met leverziekten, maar veel leverziekten zijn verworven en kunnen worden voorkomen als we gewoon wat voorzichtiger zouden zijn met de keuzes die we maken in ons leven. De zogeheten leefstijlkeuzes. Bijvoorbeeld hoeveel alcohol je drinkt.

Leveraandoeningen

Je kunt geboren worden met leverproblemen, zoals galgangatresie (of biliaire atresie) waarbij de galwegen aangetast zijn, hemochromatose, waarbij het lichaam te veel ijzer opslaat, progressieve familiaire intrahepatische cholestase (PFIC), waarbij er te veel gal in de levercellen zit, of de ziekte van Wilson, waarbij te veel koper zich ophoopt. Andere leverziekten zijn virussen zoals hepatitis A, B en C, die besmettelijk zijn en via verschillende manieren worden overgedragen, zoals via voedsel, bloed of seksueel contact. Bescherm jezelf door vaccinaties en door geen spullen te delen die mogelijk met bloed besmet zijn.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.