Last Updated on 11 april 2024 by M.G. Sulman
Het orgaan links onder de ribben is meestal de milt. Je milt is een orgaan die zich linksboven in je buikholte bevindt. Het speelt een rol in het immuunsysteem en de bloedsomloop. Het helpt bij het filteren van bloed, het verwijderen van oude of beschadigde rode bloedcellen en het produceren van witte bloedcellen die betrokken zijn bij de afweer tegen infecties.
Inhoud
Welk orgaan bevindt zich links onder je ribben?
Meestal bevindt de milt zich links onder de ribben. Het is echter mogelijk dat andere organen zich ook in dat gebied bevinden, afhankelijk van individuele anatomische variaties en eventuele gezondheidsproblemen. Andere organen die zich in de buurt kunnen bevinden zijn onder andere de linker nier en de alvleesklier. Als er zorgen zijn over pijn of ongemak in dit gebied, is het altijd verstandig om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose.
Functie van de milt
Je weet waarschijnlijk wel dat we allemaal een milt hebben, maar heb je je ooit afgevraagd wat dat orgaan eigenlijk doet? De milt heeft een belangrijke taak in je lichaam. Het orgaan speelt een rol bij het filteren van je bloed en het verwijderen van oude rode bloedcellen.
Het hoofddoel? Bloedfiltering. Als je bloed door je milt stroomt, wordt het grondig gecontroleerd. Goede rode bloedcellen gaan door, terwijl de slechte eruit worden gepikt en vernietigd door macrofagen. Dat zijn grote witte bloedcellen die gespecialiseerd zijn in opruimen. Macrofagen worden wel eens aangeduid als de Pacmannetjes van het afweersysteem. Het zijn witte bloedcellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen door ze op te eten.
Maar dat is niet alles wat je milt doet. Hij is ook een echte zuinige spaarder. Nuttige dingen, zoals ijzer uit oude cellen, worden opgeslagen en later hergebruikt om nieuwe hemoglobine aan te maken. Hemoglobine (Hb) is een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) door het bloed verzorgt.
En als je lichaam extra bloed nodig heeft, is je milt er als de kippen bij. Hij kan een kopje reservebloed opslaan en dat weer vrijgeven als je het nodig hebt, zoals na een ongelukje als je bloed hebt verloren.
Je milt is daarenboven een superheld in je immuunsysteem. Hij spot indringers in je bloedbaan en stuurt dan zijn troepen – lymfocyten genoemd – om die slechteriken aan te pakken. Deze witte bloedcellen maken antilichamen aan die bacteriën, virussen en andere schadelijke indringers verzwakken of vernietigen. Ze zijn als de bodyguards van je lijf, klaar om elke indringer uit te schakelen die je ziek zou kunnen maken.
Waar ligt je milt?
Je milt ligt linksboven in je buik, vlak achter je maag en onder je middenrif. Het is zacht en paarsig. Je kunt het vergelijken met een mini, gladde bokshandschoen met wat inkepingen aan de bovenkant.
Hoe groot en zwaar het orgaan is, hangt af van een paar dingen, maar normaal gesproken is het grofweg zo lang als je duim, zo breed als je handpalm, en niet dikker dan een paar op elkaar gestapelde muntjes. Een normale milt weegt ongeveer zo veel als een flink appeltje.
Kortom, de milt van een gemiddelde gezonde volwassene is ongeveer vijf centimeter lang, acht centimeter breed en anderhalve centimeter dik. Een milt weegt (als je gezond bent) ongeveer zes ons.
Maar soms, bij infecties of andere ellende, kan het uit de kluiten groeien en wel vier keer zo zwaar worden. Dan is er sprake van een vergrote milt. Als je milt groter is dan twaalf centimeter, dan is er sprake van een vergrote milt. de medische term is ‘splenomegalie’.
Dat komt doordat je milt een hoop bloedvaten bevat die vloeistoffen door je lichaam pompen en laten rondgaan. Het is superbelangrijk voor je bloed- en lymfestelsel. Het kan van streek raken door infecties, kwaadaardige aandoeningen, problemen met je lever, parasieten en nog een heleboel andere dingen.
Kun je leven zonder milt?
Natuurlijk! Je kunt prima leven zonder je milt. Soms moet ‘ie er zelfs uit om medische redenen, zoals bij letsel of bij een orgaantransplantatie. Gelukkig kunnen andere delen van je lichaam, zoals je lymfeklieren en je lever, bijspringen en veel van de taken van je milt overnemen. Maar omdat je milt een belangrijke rol speelt in je immuunsysteem, loop je zonder ‘m wel iets meer risico op infecties. Daarom zul je na de operatie misschien wat extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen, zoals vaccinaties en dagelijkse antibiotica. Maar wees gerust, veel mensen leven prima zonder hun milt en kunnen nog steeds volop van het leven genieten.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.