Okselpijn en keelpijn: oorzaken, behandeling en kruiden

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Keelpijn en okselpijn zijn twee veelvoorkomende symptomen die vaak samen voorkomen, maar het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is. Keelpijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals koorts, hoesten en vermoeidheid. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak van keelpijn. Okselpijn daarentegen kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals een ontsteking van de okselklieren, verwondingen en infecties. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van de combinatie van keelpijn en okselpijn. Het is verstandig om medische hulp in te schakelen als de klachten ernstig of aanhoudend zijn, of als er sprake is van andere alarmerende symptomen.

Man met keelpijn
Man met okselpijn en keelpijn / Bron: Freepik

Oorzaken van keelpijn en okselpijn

Een aantal mogelijke oorzaken van keelpijn en okselpijn zijn:

Keelontsteking

Keelpijn en okselpijn kunnen beide symptomen zijn van een keelontsteking. Keelontsteking, ook wel faryngitis genoemd, is een ontsteking van de keelholte. Het kan worden veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. De symptomen van keelontsteking kunnen variëren, maar keelpijn is vaak het meest opvallende symptoom. Andere veel voorkomende symptomen zijn onder andere:

Okselpijn kan een gevolg zijn van de opgezwollen klieren in de nek. De lymfeklieren in de hals kunnen opzwellen als reactie op de infectie, maar ook de okselklieren (gezwollen okselklieren).

Verkoudheid of griep

Keelpijn en pijn in de oksel kunnen voorkomen bij een gewone verkoudheid of griep. Een verkoudheid of griep worden beide veroorzaakt door een virus en kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken. Het verloop van griep is vaak ernstiger.

Keelpijn is een veelvoorkomend symptoom bij een verkoudheid of griep en kan mild tot ernstig zijn. Pijn in de oksel komt echter minder vaak voor bij verkoudheid of griep. Het is mogelijk dat de okselpijn wordt veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem, wat kan optreden tijdens een ziekte zoals een verkoudheid of griep.

Andere symptomen die kunnen voorkomen bij een verkoudheid of griep zijn onder andere:

Als je denkt dat je verkoudheid of griep hebt, is het belangrijk om goed te rusten, veel water te drinken en je symptomen te behandelen met symptomatische medicatie zoals pijnstillers en hoestsiroop. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen binnen een week of twee vanzelf.

Epiglottitis

Epiglottitis is een ernstige ontsteking van het strotklepje (epiglottis), een flap van weefsel die de luchtpijp afdekt wanneer we slikken. Epiglottitis kan plotseling ontstaan en kan levensbedreigend zijn als het niet snel wordt behandeld. Keelpijn en okselpijn zijn enkele van de symptomen die kunnen optreden bij epiglottitis.

Andere symptomen die kunnen optreden bij epiglottitis zijn:

 • Koorts
 • Moeite met slikken
 • Ademhalingsproblemen
 • Een hoge ademhalingsfrequentie
 • Blauwachtige verkleuring van de huid of lippen
 • Kwijlen
 • Veranderingen in de stem, zoals heesheid of een hese stem
 • Gezwollen klieren in de hals

Epiglottitis is een medische noodsituatie en vereist onmiddellijke medische hulp. Als je denkt dat je mogelijk epiglottitis hebt, neem dan direct contact op met een arts of bel 112. De behandeling van epiglottitis bestaat vaak uit een ziekenhuisopname en het toedienen van antibiotica en soms zuurstoftherapie teneinde de ademhaling te ondersteunen.

Klierkoorts

Keelpijn en okselpijn kunnen symptomen zijn van klierkoorts, ook bekend als de ziekte van Pfeiffer. Klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus en wordt gekenmerkt door symptomen zoals vermoeidheid, koorts en gezwollen lymfeklieren, vaak in de hals, oksels en lies (gezwollen liesklieren).

Andere symptomen die kunnen optreden bij klierkoorts zijn onder andere:

Klierkoorts kan zich manifesteren als een milde ziekte die vanzelf verdwijnt, maar het kan ook ernstig zijn en leiden tot complicaties zoals een vergrote milt, leverproblemen, of in zeer zeldzame gevallen, een miltruptuur. Sporadisch kan klierkoorts chronisch worden en langdurige vermoeidheid veroorzaken.

Ofschoon er geen specifieke behandeling is voor klierkoorts, kunnen je klachten worden behandeld met medicatie om pijn en koorts te verlichten. Rust en voldoende drinken zijn ook belangrijk voor het herstel. Het kan enkele weken of maanden duren voordat de vermoeidheid en andere symptomen verdwijnen en je je weer de oude voelt

Peritonsillair abces (keelabces)

Een peritonsillair abces is een infectie in de weefsels rondom de keelamandelen, die kan leiden tot keelpijn en okselpijn. Dit type infectie kan ernstig zijn en moet snel worden behandeld.

Symptomen van een peritonsillair abces zijn onder andere:

 • Keelpijn, die vaak erger wordt aan één kant van de keel
 • Moeite met slikken
 • Koorts en rillingen
 • Hoofdpijn
 • Gezwollen en pijnlijke lymfeklieren in de hals en oksels
 • Verminderde eetlust
 • Moeite met het openen van de mond
 • Slechte adem of een vieze smaak in de mond

Als je denkt dat je een peritonsillair abces hebt, dien je onverwijld contact op te nemen met je huisarts of naar de spoedeisende hulp te gaan. Een behandeling van een keelbces kan bestaan uit het draineren van de pus uit het abces, antibiotica en pijnstillers om pijn en ontsteking te verlichten. Een enkele keer kan een ziekenhuisopname nodig zijn om de infectie adequaat te kunnen bestrijden.

Een onbehandeld keelabces kan leiden tot ernstige complicaties, zoals verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam, moeite met ademhalen en zelfs de dood.

Suppuratieve thyreoïditis

Suppuratieve thyreoïditis is een zeldzame aandoening waarbij er een infectie ontstaat in de schildklier, wat kan leiden tot de combi keel- en okselpijn, alsmede andere klachten. Het is een ernstige aandoening waarbij onmiddellijke medische behandeling vereist is.

Symptomen van suppuratieve thyreoïditis zijn onder meer:

Schakel direct medische hulp in als je denkt dat je bent getroffen door suppuratieve thyreoïditis. De behandeling voor deze aandoening bestaat meestal uit een combinatie van antibiotica en mogelijk abcesdrainage. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de geïnfecteerde schildklier te verwijderen.

Onbehandelde suppuratieve thyreoïditis kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam, bloedvergiftiging en zelfs de dood.

Lymfoom

Lymfoom is een type kanker dat ontstaat in de lymfeklieren of in het lymfestelsel. Het kan onder andere leiden tot pijn in de keel en oksel.

De symptomen van lymfoom variëren afhankelijk van het type en het stadium van de kanker, maar kunnen zijn:

 • Vergrote lymfeklieren, voelbaar als bultjes of knobbels onder de huid
 • Nachtzweten
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Koorts en rillingen
 • Gebrek aan eetlust
 • Jeuk over het hele lichaam
 • Kortademigheid, hoesten of pijn op de borst

Bij vermoeden van een lymfoom dien je zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. De behandeling voor lymfoom hangt af van het type en de ernst van de kanker en kan bestaan uit chemotherapie, radiotherapie (bestralin), immunotherapie of stamceltransplantatie.

Behandeling van keelpijn en okselpijn

De behandeling van keelpijn en okselpijn hangt af van de onderliggende oorzaak van de klachten. Enkele algemene maatregelen die kunnen helpen om deze symptomen te verminderen, zijn:

 • Rust en voldoende slaap: Rust en slaap kunnen het lichaam helpen om te herstellen en het immuunsysteem te versterken.
 • Pijnstillers: Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen verzachten de pijn. Let wel op de dosering en gebruik geen aspirine bij kinderen vanwege het risico op het syndroom van Reye.
 • Gorgelen met zout water: Gorgelen met lauw zout water verzacht de keel en bestrijdt bacteriën.
 • Voldoende hydratatie: Drink voldoende water en andere vloeistoffen om uitdroging te voorkomen.
 • Vermijd irriterende stoffen: Vermijd roken, alcohol en irriterende stoffen die de keel en oksels kunnen irriteren en de symptomen verergeren.
 • Antibiotica: Als de keel- of okselpijn wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan de huisarts een antibioticumkuur voorschrijven.
 • Andere medicijnen: Er kunnen ook andere medicijnen nodig zijn om de onderliggende oorzaak te behandelen.
Slapen
Neem rust en slaap voldoende / Bron: Pixabay

Voeding en kruiden

Voeding en kruidengeneeskunde kunnen beiden een rol spelen bij de behandeling van keelpijn en okselpijn. Hier zijn enkele tips:

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C

Vitamine C versterkt je immuunsysteem en kan de duur en ernst van een verkoudheid of griep verminderen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn bijvoorbeeld citrusvruchten, kiwi’s, bessen en paprika’s.

Drink voldoende water en andere vloeistoffen

Voldoende hydratatie is uitermate belangrijk om uitdroging te voorkomen en kan helpen om de keel te kalmeren.

Gorgelen met kruiden

Gorgelen met een oplossing van kruiden zoals salie, kamille en/of tijm is goed tegen keelpijn en keelontsteking.

Gebruik keeltabletten

Keeltabletten met kruiden zoals salie, echinacea of zoethout kunnen de keelpijn verzachten en een vlijmende keel kalmeren.

Gebruik kruidenthee

Kruidenthee met kruiden zoals gember, citroen, honing of kamille zijn heuse keelverzachters.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de combinatie okselpijn en keelpijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.