Last Updated on 25 september 2024 by M.G. Sulman
De bloedbezinking of bezinkingssnelheid (BSE) is een test die kan worden aangevraagd bij het bloedonderzoek. Het meet de snelheid waarmee rode bloedcellen naar beneden zakken in een bloedbuis. Het geeft informatie over de aanwezigheid en activiteit van een ontsteking, die het gevolg is van infecties (bacteriën, virussen), tumoren en auto-immuunziekten. De BSE-test moet altijd worden in samenhang met aanvullend onderzoek en met je medische voorgeschiedenis worden bekeken.
Inhoud
- 1 Wat is bloedbezinking (BSE)?
- 2 Hoe vindt deze test plaats?
- 3 Doel van de test
- 4 Hoe wordt deze test uitgevoerd?
- 5 Brengt deze test risico’s met zich mee?
- 6 Oorzaken van te hoog of te laag BSE
- 7 Betekenis van BSE-waarden
- 8 Wat kan van invloed zijn op het onderzoek?
- 9 Is een te lage bezinking gevaarlijk?
- 10 Wat te doen bij een afwijkende BSE-waarde?
- 11 Welke andere tests kunnen nodig zijn?
- 12 Reacties en ervaringen
Wat is bloedbezinking (BSE)?
De erytrocytbezinkingssnelheid, ook wel bezinking (sedimentatie), bloedbezinking, of BSE (bezinkingssnelheid van de erytrocyten, rode bloedcellen) is een bloedtest die kan aantonen of er een ontsteking in je lichaam aanwezig is. Ontsteking is de reactie van je immuunsysteem op letsel, infectie en vele soorten aandoeningen, waaronder aandoeningen van het immuunsysteem, bepaalde vormen van kanker en bloedaandoeningen.
Hoe vindt deze test plaats?
Om een BSE-test uit te voeren, wordt er bloed bij je afgenomen en naar een laboratorium gestuurd. De laborant plaatst het monster in een lange, dunne glazen pipet en meet hoe snel de rode bloedcellen bezinken of naar de bodem van de pipet zakken. Normaal zakken rode bloedcellen langzaam. Maar ontsteking zorgt ervoor dat rode bloedcellen in bosjes aan elkaar plakken. Dit ontstaat door ontstekingseiwitten in het bloed, ook wel ‘acutefase-eiwitten’ genoemd. Deze klompjes bloedcellen zijn zwaarder dan afzonderlijke cellen, waardoor ze sneller naar de bodem zinken.
Doel van de test
Indien de rode bloedcellen sneller naar beneden zakken dan normaal, dan wordt er gesproken van een verhoogde bezinkingssnelheid. Dit doet zich voor als de hoeveelheid eiwitten in het bloed toeneemt door ontstekingen. De snelheid waarmee dit gebeurt is een teken van hoeveel ontstekingsactiviteit er is. Hogere bezinkingssnelheden betekenen verhoogde niveaus van ontsteking. Een BSE-test alleen kan niet vaststellen welke aandoening de ontsteking veroorzaakt.
Hoe wordt deze test uitgevoerd?
De test wordt gedaan met een bloedmonster. Een naald wordt gebruikt om bloed uit een ader in je arm of hand te trekken. Vervolgens wordt dit monster naar ene laboratorium gebracht.
Brengt deze test risico’s met zich mee?
Bloedonderzoek met een naald brengt enkele risico’s met zich mee. Deze bestaan uit bloedingen, infecties, blauwe plekken en een licht gevoel in het hoofd. Maar dat komt bijna niet voor. Wanneer er met een naald in je arm of hand wordt geprikt, kun je een lichte steek of pijn voelen. Daarna kan de prikplek pijnlijk zijn.
Oorzaken van te hoog of te laag BSE
Bloedbezinking te hoog
De bezinkingssnelheid wordt beïnvloed door zowel inflammatoire als niet-inflammatoire aandoeningen.
Inflammatoire aandoeningen
Bij inflammatoire aandoeningen zijn fibrinogeen, andere stollingseiwitten en alfaglobuline positief geladen, waardoor de BSE wordt verhoogd. Je BSE begint te stijgen 24 tot 48 uur na het begin van een acute ontsteking en neemt langzaam af naarmate de ontsteking verdwijnt. Het kan echter ook weken tot maanden duren voordat het weer normaal is.
In geval van BSE-waarden van meer dan 100 mm/uur is er een kans van grofweg 90% dat bij nader onderzoek een onderliggende oorzaak wordt gevonden.
Niet-inflammatoire aandoeningen en factoren
Bij niet-inflammatoire aandoeningen kunnen de plasma-albumineconcentratie, de grootte, de vorm en het aantal rode bloedcellen en de concentratie van immunoglobuline de BSE beïnvloeden. Niet-inflammatoire aandoeningen die een verhoogde BSE kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
- bloedarmoede
- nierfalen
- obesitas
- menstruatie en zwangerschap
- bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmende medicijnen (zoals NSAID’s, bijvoorbeeld ibuprofen), kunnen de bezinking verlagen
Leefstijlfactoren (lichamelijke activiteit, roken en alcoholgebruik) en veelvoorkomende metabole afwijkingen (obesitas en daaraan gerelateerd metabool syndroom) zijn ook van invloed op de BSE-waarden.
Een dieet met bijvoorbeeld weinig ijzer kan leiden tot bloedarmoede en (dus) een lagere bezinking.
Vrouwen hebben over het algemeen een iets hogere bezinkingssnelheid.
Licht verhoogde bezinking
Een licht verhoogde bloedbezinkingsnelheid kan optreden zonder dat er noodzakelijk sprake is van een ziekte. Mogelijke oorzaken van deze lichte verhoging zijn:
- Zwangerschap
- Bloedarmoede (anemie)
- Ouderdom
- Menstruatie
- Verkoudheid
- Griep
- Bijholteontsteking (sinusitis)
- Blaasontsteking
- Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en voedingssupplementen, zoals acetylsalicylzuur (Aspirine), anticonceptiepillen en vitamine A.
Een licht verhoogde bezinkingssnelheid in het bloed kan voorkomen bij ouderdom. Dit komt vaak voor en wijst meestal niet een onderliggende kwaal. Het is een normale verandering die in verband staat met het verouderingsproces.
Sterk verhoogde bezinking
Daarentegen is de bezinkingssnelheid meestal sterk verhoogd bij de volgende aandoeningen:
- Ontsteking van bloedvaten (vasculitis), een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem de bloedvaten aanvalt waardoor de bloedvaten ontstoken en beschadigd raken
- Arteriitis temporalis (reuscelarteritis): een ontsteking van een slagader bij de slaap
- Inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
Infectieziekten, zoals nierbekkenontsteking (pyelonefritis) en abcessen (bijvoorbeeld longabces, nierabces, hersenabces, psoasabces, enz.) - Bepaalde vormen van kanker, zoals de ziekte van Kahler (multipel myeloom) en de ziekte van Waldenström
- Bepaalde auto-immuunziekten, zoals reuma (reumatoïde artritis) en spierreuma, evenals bepaalde nierziekten.
Bloedbezinking te laag
Een bezinkingssnelheid (BSE) wordt doorgaans als ongewoon laag beschouwd wanneer deze vrijwel nul of extreem laag is, zoals 1 mm/uur of minder. Een zeer lage bezinkingssnelheid kan wijzen op verschillende onderliggende oorzaken. Ofschoon het op zichzelf vaak geen directe reden tot paniek is, vertelt het wel een verhaal over de toestand van het lichaam. Laten we enkele mogelijke oorzaken van een ongewoon lage bezinking verkennen:
- Anemie of bloedarmoede – Bij een laag hemoglobinegehalte (HB) in het bloed kan er sprake zijn van anemie. Wanneer het lichaam minder rode bloedcellen of een tekort aan hemoglobine heeft, kan de bezinkingswaarde laag uitvallen. Het bloed bevat dan minder stoffen die de bezinking versnellen, waardoor de ESR daalt. Dit is als een traag stromende rivier die zich niet wil haasten, tekenend voor een mogelijke tekortkoming in de zuurstofdragers van het bloed.
- Eiwitgebrek – Een tekort aan eiwitten kan ontstaan door ondervoeding, maar ook door aandoeningen van de lever of nieren. Eiwitten in het bloed, zoals albumine, spelen een essentiële rol bij de bezinking. Wanneer deze eiwitten ontbreken of in onvoldoende hoeveelheden aanwezig zijn, heeft het bloed moeite om te bezinken. Denk aan een soep die te waterig is – de vaste deeltjes willen niet naar de bodem zakken omdat er te weinig ‘binding’ is.
- Hyperviscositeit – Bij hyperviscositeit, oftewel een toegenomen stroperigheid van het bloed, ontstaat een bijzondere situatie. Aandoeningen zoals polyglobulie (een verhoogd aantal rode bloedcellen) of een hoog gehalte aan immunoglobulinen kunnen het bloed dikker en minder vloeiend maken. Hierdoor zakken de rode bloedcellen langzamer naar de bodem van de buis tijdens de bezinkingsmeting. Stel je voor dat je probeert honing door een trechter te gieten; de traagheid is precies wat de lage ESR weerspiegelt. Polyglobulie is een belangrijk voorbeeld van zo’n aandoening, waarbij de overvloed aan rode bloedcellen het bloed als een dikke, stroperige massa maakt.
- Medicatie – Sommige medicijnen kunnen de bezinkingswaarde verlagen. Corticosteroïden en niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) kunnen bijvoorbeeld de ontstekingsactiviteit in het lichaam verminderen, wat resulteert in een lagere ESR.
- Ouderdom – Naarmate we ouder worden, verandert de samenstelling van ons bloed op subtiele wijze. Een van deze veranderingen kan een natuurlijke afname van de bezinkingswaarde zijn. Dit kan komen door een verschuiving in de productie van bloedcellen, de viscositeit van het bloed of andere fysiologische veranderingen die het lichaam doormaakt. De lagere ESR bij ouderen kan worden gezien als een natuurlijke vertraging, een ritme dat het lichaam zichzelf oplegt naarmate het ouder wordt.
- Polyglobulie – Een verhoogd aantal rode bloedcellen, zoals bij polyglobulie, maakt het bloed stroperiger en minder geneigd tot bezinken. Het is alsof de rode bloedcellen zich stevig vasthouden aan hun positie, traag en stroef. Dit kan een indicatie zijn van aandoeningen zoals polycythemia vera, een zeldzame bloedaandoening die een te hoge productie van rode bloedcellen veroorzaakt. Hierdoor kan de ESR ongewoon laag zijn, ondanks dat het lichaam mogelijk met andere gezondheidsuitdagingen kampt.
Betekenis van BSE-waarden
Hoe gaat het in z’n werk?
Een laborant plaatst het bloed in een lange, dunne glazen pipet en controleert de bezinkingssnelheid in 1 uur. Bij een ontsteking in je lichaam, zorgen ontstekingseiwitten in je bloed ervoor dat rode bloedcellen gaan samenklonteren. Deze klonteringen zijn zwaar, dus zakken ze sneller naar de bodem van de pipet dan afzonderlijke bloedcellen.
Hoe sneller de bloedcellen zakken, hoe meer ontstekingsactiviteit je in je lichaam hebt.
De erytrocytbezinkingssnelheid, ook wel bezinking of BSE, rapporteert in millimeters (mm) de afstand tussen de heldere vloeistof (plasma) aan de bovenkant van de buis en de rode bloedcellen na 1 uur.
Normaalwaarde BSE
De normaalwaarde voor de bloedbezinkingssnelheid is afhankelijk van leeftijd en geslacht:
Wie? | Normaalwaarde |
---|---|
pasgeborene | bezinking 0-2 mm/uur |
kind < 10 jaar | bezinking 3-13 mm/uur |
vrouw < 50 jaar | bezinking < 20 mm/uur |
vrouw > 50 jaar | bezinking < 30 mm/uur |
zwangerschap 3e trimester | bezinking < 30 mm/uur |
man < 50 jaar | bezinking < 15 mm/uur |
man > 50 jaar | bezinking < 20 mm/uur |
Wat kan van invloed zijn op het onderzoek?
Sommige aandoeningen en medicijnen kunnen van invloed zijn op de snelheid waarmee rode bloedcellen zakken en kunnen dus van invloed zijn op de testresultaten. Bijvoorbeeld:
- bloedarmoede
- oudere leeftijd
- nierproblemen
- schildklieraandoening
- zwangerschap of ongesteld zijn
- obesitas (fors overgewicht)
- geneesmiddelen zoals anticonceptiepillen, aspirine of acetylsalicylzuur, methyldopa (medicijn tegen hoge bloeddruk), theofylline (toegepast als medicijn bij ziekten van de ademhalingswegen, zoals COPD of astma), vitamine A, cortison een (bijnierschorshormoon) en kinine
Is een te lage bezinking gevaarlijk?
Een te lage bezinking op zichzelf is meestal niet direct gevaarlijk, maar het kan wel een teken zijn van wat zich onder de oppervlakte afspeelt. Het bloed spreekt namelijk een stille taal, en een lage bezinking kan wijzen op verborgen processen zoals polyglobulie, eiwittekorten of een verhoogde bloedstroperigheid. Dit zijn situaties die, als ze onbehandeld blijven, mogelijk tot ernstigere gezondheidsproblemen kunnen leiden.
Vergelijk het met een rivier die nauwelijks stroomt – op het eerste gezicht lijkt het rustig, maar die traagheid kan wijzen op obstakels in de diepte. Een lage bezinking is dus vaak een signaal om verder te kijken: wat veroorzaakt deze rust in het bloed? Ofschoon het op zichzelf niet gevaarlijk is, kan het de deur openen naar inzicht in je algehele gezondheid.
Wat te doen bij een afwijkende BSE-waarde?
Een verhoogde of verlaagde bezinking hoeft dit niet altijd te betekenen dat er er ziekte is die door een arts moeten worden behandeld. De BSE bij vrouwen schommelt bijvoorbeeld over het algemeen, afhankelijk van de menstruatiecyclus. Bovendien kan de meting zelf worden beïnvloed door verschillende methodologische fouten (onjuiste opslag, temperatuurschommelingen). Als er geen gezondheidsproblemen door de arts worden vastgesteld, kan de test na ongeveer een week worden herhaald. Dit om te bepalen of de waarden weer binnen het normale bereik zijn. Ook bepaalde medicijnen en voedingssupplementen kunnen van invloed zijn op de uitslag (zie boven).
Welke andere tests kunnen nodig zijn?
Er kunnen andere tests worden ingezet om de juiste diagnose te kunnen stellen. Een van deze tests wordt een C-reactieve proteïnetest of CRP genoemd. Deze test meet ook actieve ontstekingen in het lichaam. CRP wordt aangemaakt door de lever en afgegeven in de bloedbaan. Bij een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in je lichaam binnen een paar uur toe.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over bloedbezinking (bijvoorbeeld: “Ik heb een lage bezinking”) of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.
Ik, vrouw van 68, heb een bezinkingswaarde van 2.
Kan dit kwaad?
Een bezinkingswaarde van 2 bij een vrouw van 68 jaar is aan de lage kant, maar op zichzelf geen reden tot directe zorg. Het kan wijzen op een rustige, stabiele toestand in je lichaam, zonder tekenen van actieve ontsteking. Toch is het goed om alert te blijven; een lage waarde kan soms verband houden met factoren zoals een verhoogde bloedstroperigheid of onderliggende gezondheidskwesties. Als je verder geen klachten hebt, is het meestal onschuldig. Bij twijfel, of als er andere symptomen zijn, is een gesprek met je arts altijd verstandig.
Wat zegt een bezinkingswaarde van 6?
Een bezinkingswaarde van 6 mm/u ligt bij volwassen mannen en vrouwen binnen het normale bereik. Normale waarden geven op zich geen garantie dat er niets aan de hand is; ze dienen als referentiepunten. Een arts zal ze altijd evalueren in combinatie met andere klinische gegevens om een vollediger beeld van je gezondheidstoestand te krijgen.
Ik heb een bezinking 5.
Ik voel vermoeidheid en hoofdpijn
Een bezinking van 5 mm/u valt binnen het normale bereik. De bezinkingssnelheid (of ESR, erythrocyte sedimentation rate) is een niet-specifieke test die kan wijzen op ontstekingen in het lichaam, maar een waarde van 5 mm/u wordt meestal als normaal beschouwd.
De symptomen die je beschrijft kunnen veel oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van vermoeidheid en hoofdpijn:
– Stress en spanning;
– Slaaptekort;
– Uitdroging (niet genoeg water drinken kan hoofdpijn en vermoeidheid tot gevolg hebben);
– Voeding (bijvoorbeeld onregelmatig eten of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen);
– Aandoeningen, zoals bloedarmoede, schildklierproblemen, etc.; en
– Blootstelling aan schermen (te veel tijd doorbrengen voor computerschermen of smartphones).
Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende klachten.
Goedenavond,
Mijn bezinking uitslag is 3, is dat te laag of te hoog?
Alvast dank voor uw antwoord.
Een bezinkingswaarde van 3 is aan de lage kant, maar nog steeds binnen het normale bereik, vooral voor gezonde volwassenen. Het betekent dat er geen tekenen zijn van actieve ontsteking of infectie in je lichaam. Zolang je geen andere klachten hebt, is een waarde van 3 doorgaans niets om je zorgen over te maken.