Longabces: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 12 mei 2023 by M.G. Sulman

Een longabces is een holte gevuld met pus in de long. In de meeste gevallen is dit het gevolg van een bacteriële infectie in longweefsel. Door de infectie sterft longweefsel af. Pus verzamelt zich in de  ruimte die dan ontstaat. Een longabces kan voor artsen een uitdaging zijn om te behandelen en het kan ook levensbedreigend zijn. Als een longabces minder dan 4 tot 6 weken aanhoudt, wordt het als acuut beschouwd. Een longabces dat langer aanhoudt, wordt als chronisch gezien.

Longabces / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een longabces?

Een longabces is een met pus gevulde holte in je linker- of rechterlong omgeven door ontstoken weefsel. Het is meestal het gevolg van het inademen van bacteriën – die normaal in je mond of keel leven – in de longen, wat leidt tot een infectie.

Symptomen van een longabces

Symptomen van een longabces ontstaan gewoonlijk langzaamaan, gedurende weken. Verschijnselen kunnen bestaan uit:

Complicaties

Als een longabces aanhoudt en niet (adequaat) wordt behandeld, kunnen complicaties optreden. Complicaties van een onbehandeld longabces kunnen zijn:

 • Een empyeem ontstaat in de pleuraholte wanneer er bacteriën in terecht kome. Dit kan komen doordat scheurt in de pleuraholte.
 • Bronchopleurale fistel: Er kan zich een fistel (abnormale doorgang) ontwikkelen tussen een bronchus en de pleuraholte.
 • Gangreen van de longen. Gangreen is een ernstige toestand waarbij lichaamsweefsel afsterft en eventueel gaat rotten.
 • Bloeding: bloeding in de longen of longbloeding.
 • Septische embolie: Stukken van het abces kunnen afbreken en naar andere delen van het lichaam reizen, vooral de hersenen, wat resulteert in een hersenabces of een beroerte.
 • Systemische AA amyloidose (voorheen bekend als secundaire amyloïdose).

Oorzaken van een abces in de long

Een aantal factoren kan een longabces veroorzaken, waaronder:

 • Niet kunnen hoesten: dit gebeurt vaak als gevolg van:
  • Anesthesie
  • Alcohol- of drugsgebruik
  • Ziekten van het zenuwstelsel
  • Sedatie
 • Slechte mondgezondheid: Mensen met tandvleesaandoeningen hebben meer kans op een abces.
 • Je immuunsysteem werkt niet goed waardoor ziekteverwekkers binnengelaten worden die normaal niet in je mond of keel worden aangetroffen, zoals schimmels of de bacteriën die tuberculose, keelontsteking en MRSA veroorzaken.
 • Geblokkeerde luchtweg: Slijm kan zich achter een tumor of vreemd voorwerp in je luchtpijp vormen en tot een abces leiden. Als er bacteriën in het slijm komen, zorgt de verstopping ervoor dat je het niet meer kunt uithoesten.
 • Door bloed overgedragen oorzaken: Het komt zelden voor, maar bacteriën of geïnfecteerde bloedstolsels van een geïnfecteerd deel van je lichaam kunnen door je bloedbaan naar je longen reizen, waar ze een abces veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

De arts zal informeren naar je klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Hij zal ook vragen naar recente operaties waarbij anesthesie werd gebruikt.

Bij vermoeden van een longabces zal je sputum of pus worden geanalyseerd.

De arts kan ook beeldvormende technieken gebruiken, zoals een röntgenfoto of een CT-scan, om te kijken waar de infectie zich in de longen bevindt en om andere aandoeningen, zoals kanker of longemfyseem, uit te sluiten. Longemfyseem is een longziekte die valt onder COPD, samen met chronische bronchitis.

Voor meer ernstige infecties kan de arts een vloeistofmonster nemen uit het gebied van het abces met behulp van een instrument dat een bronchoscoop wordt genoemd. Dit materiaal wordt dan nader onderzocht.

Als de arts vermoedt dat een vreemd voorwerp je longen is binnengedrongen, kan hij een bronchoscoop in de luchtpijp steken om het te lokaliseren en te verwijderen.

Behandeling van een longabces

Antibiotica zijn de primaire behandeling voor een longabces. Zo’n behandeling duurt vaak tussen de 3 en 8 weken. In sommige gevallen kan de behandeling echter zes maanden of langer duren.

De arts kan ook leefstijlveranderingen, zoals stoppen met roken en meer drinken.

In sommige gevallen kunnen meer invasieve procedure of operatie nodig zijn. Er kan een buisje in de longen worden ingebracht om pus uit het abces af te voeren (abcesdrainage), of er kan een chirurgische ingreep nodig zijn om geïnfecteerd of beschadigd longweefsel te verwijderen.

Prognose

Een primair longabces dat met antibiotica wordt behandeld, geneest ongeveer 90 procent van de tijd zonder complicaties. Secundaire longabcessen hebben een hogere kans op overlijden. Secundaire abcessen worden veroorzaakt door allesbehalve een infectie die in de longen begint. Een zo vroeg mogelijke behandeling krijgen kan je vooruitzichten verbeteren.

Mensen met een onderdrukt immuunsysteem of onderliggende aandoeningen zijn vatbaarder voor nadelige gevolgen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een longabces, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.