Last Updated on 29 juni 2024 by M.G. Sulman
Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die vooral de ogen en de speekselklieren aantast, maar ook andere delen van het lichaam kan treffen. Immuunsysteemcellen vallen je traanklieren en speekselklieren aan. Het syndroom van Sjögren veroorzaakt droge ogen en droge mond, maar het ook andere delen van het lichaam aantasten door ontstekingen. Er is geen remedie, maar de aandoening kan worden behandeld met medicijnen en producten zoals kunsttranen en kunstspeeksel, maar ook met mondspoelingen en zuigtabletten.
Inhoud
Wat is het syndroom van Sjögren?
Het syndroom van Sjögren is een vorm van reuma die delen van het lichaam aantast die vloeistoffen produceren, zoals traan- en speekselklieren.
Het begint meestal bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Deze stoornis komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Het is een chronische aandoening die je dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de klachten te verlichten.
Twee vormen
Er worden twee vormen van het syndroom van Sjögren onderscheiden:
Primaire syndroom van Sjögren
Het primaire syndroom van Sjögren ontstaat vanzelf, niet als gevolg van een andere gezondheidstoestand.
Secundaire syndroom van Sjögren
Het secundaire syndroom van Sjögren ontwikkelt zich naast andere auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, lupus en artritis psoriatica, een vorm van ontstekingsreuma waarbij je tegelijk ook de huidziekte psoriasis hebt.
Wie krijgt het?
Deze auto-immuunstoornis treft mensen van alle etniciteiten en leeftijden. Vrouwen hebben echter negen keer meer kans om deze aandoening te ontwikkelen dan mannen. Hoe kan dat? Dit verschil komt waarschijnlijk door hormonale en genetische factoren. Vrouwelijke geslachtshormonen zijn mogelijk van invloed op het immuunsysteem. Genetische aanleg speelt mogelijk een rol kan bij het vergroten van de vatbaarheid van vrouwen voor auto-immuunziekten zoals Sjögren.
Symptomen syndroom van Sjögren
Veel mensen met het syndroom van Sjögren hebben last van droge ogen, een droge mond, vermoeidheid en gewrichtspijn. De ziekte kan echter ook disfunctie van organen veroorzaken, zoals de nieren, het maagdarmstelsel, de bloedvaten, de longen, de lever, de alvleesklier en het centrale zenuwstelsel. Je hebt ook een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoom. Dit is een kanker die zich ontwikkelt uit bepaalde witte bloedlichaampjes.
De symptomen van het syndroom van Sjögren variëren van persoon tot persoon, maar kunnen bestaan uit:
- Neurologische problemen, concentratie/geheugenverlies, brain fog of hersenmist (een gevoel van mentale traagheid en wazigheid in je hoofd), dysautonomie (hetgeen duidt op het niet goed werken van het autonome zenuwstelsel), hoofdpijn
- Droge ogen, hoornvlieszweren en infecties
- Droge neus, terugkerende sinusitis (bijholteontsteking), neusbloedingen
- Droge mond, zweertjes in de mond, tandbederf, problemen met kauwen, spraak en smaak
- Gezwollen, pijnlijke speekselklieren
- Moeite met slikken, brandend maagzuur, reflux, oesofagitis (slokdarmontsteking)
- Vermoeidheid, vasculitis, lymfoom, droge huid, gevoeligheid van de huid voor UV-licht
- Terugkerende bronchitis, interstitiële longziekte (longlijden tussen de longblaasjes en de bloedvaatjes (het interstitium)), longontsteking
- Artritis, gewrichtspijn en spierpijn
- Abnormale leverfunctietesten, chronische actieve auto-immuunhepatitis, primaire biliaire cholangitis
- Perifere neuropathie (een dysfunctie van één of meerdere perifere zenuwen), fenomeen van Raynaud (hierbij worden de kleine bloedvaten in de vingers en soms in de tenen tijdelijk afgesloten of vernauwd)
- Maagklachten, gastroparese (een maagstoornis waarbij het voedsel vertraagd wordt verteerd), auto-immuun pancreatitis (alvleesklierontsteking)
- Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), auto-immune gastro-intestinale motiliteitsstoornissen (aandoeningen waarbij het immuunsysteem de normale bewegingen van het spijsverteringskanaal verstoort)
- Interstitiële cystitis (IC) of het blaaspijnsyndroom, interstitiële nefritis (een ontsteking van de weefsels tussen de nierfilters, wat kan leiden tot nierproblemen en verminderde nierfunctie) inclusief renale tubulaire acidose (een aandoening waarbij de nieren problemen hebben om het zuur-base-evenwicht in het lichaam te handhaven, wat kan leiden tot een verstoorde zuurgraad in het bloed), glomerulonefritis (nierfiklterontsteking)
- Vaginale droogheid, vulvodynie (pijn aan de vulva); chronische prostatitis (prostaatontsteking)
Hoe begint Sjögren?
Dit is hoe Sjögren doorgaans begint:
- Initiële symptomen:
- De aanvang van Sjögren wordt gemarkeerd door milde klachten die vaak worden genegeerd of als vanzelfsprekend worden beschouwd.
- Droge ogen en mond:
- Een vroeg teken is vaak droge ogen, gevolgd door een gevoel van droogte in de mond.
- Oogirritatie:
- Irritatie in de ogen, zoals jeuk en een branderig gevoel, kan aanhouden.
- Mondproblemen:
- Problemen met slikken en spreken als gevolg van een droge mond kunnen zich manifesteren.
- Vermoeidheid en pijn:
- Je kan last krijgen van toenemende vermoeidheid en mogelijk geleidelijk verergerende gewrichtspijn.
- Andere symptomen:
- je kunt last krijgen van bijkomende symptomen, zoals droge huid, alsmede neus- en keelproblemen.
- Systemische effecten:
- In latere stadia kunnen systemische effecten optreden, zoals problemen met organen zoals de longen en lever.
- Geleidelijke progressie:
- Over het algemeen ontwikkelt Sjögren zich langzaam. De ernst van de symptomen neemt in de loop van de tijd toe.
Complicaties
Complicaties van het syndroom van Sjögren bestaan hoofdzakelijk uit problemen met ogen en mond, zoals gaatjes door verminderd speeksel (droge mond), schimmelinfecties in de mond en zichtproblemen. Minder vaak treden complicaties op in longen, nieren, lever en lymfeklieren, terwijl ook zenuwproblemen kunnen ontstaan, zoals gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten.
Oorzaak syndroom van Sjögren
Het is anno 2024 niet bekend waardoor het syndroom van Sjögren wordt veroorzaakt. Het lijkt erop dat je genen een rol spelen, gecombineerd met een externe trigger zoals een bacterie of virus. Dit suggereert dat bepaalde infecties het immuunsysteem kunnen activeren en bijdragen aan het starten of verergeren van de symptomen bij genetisch reeds vatbare personen. Dit is een veelvoorkomend patroon in auto-immuunziekten.
Het is ook waarschijnlijker dat dit syndroom mensen treft die aandoeningen hebben zoals reumatoïde artritis (RA), sclerodermie en lupus. Dit wijst erop dat er een zekere overlap is in de mechanismen die aan deze auto-immuunziekten ten grondslag onderliggen. Het kan zijn dat bepaalde gemeenschappelijke biologische processen de ontwikkeling van deze aandoeningen bevorderen. Maar ook dat iemand met één van deze aandoeningen vatbaarder is voor het ontwikkelen van andere auto-immuunziekten.
Onderzoek en diagnose
Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn belangrijk om toekomstige complicaties te voorkomen.
Het is geen sinecure om het syndroom van Sjögren te diagnosticeren, omdat de symptomen die van andere aandoeningen zoals lupus en fibromyalgie kunnen imiteren. Droge mond en ogen kunnen ook de bijwerkingen zijn van medicijnen voor andere problemen, zoals depressie en hoge bloeddruk.
De diagnose van het syndroom van Sjögren wordt vaak gedaan door een reumatoloog en bestaat vaak uit een aantal tests, waaronder:
- De schirmertest toont aan of het oog voldoende tranen produceert.
- Oogonderzoek.
- Biopsie, waarbij een klein stukje speekselklierweefsel wordt verwijderd (meestal van de lip) en onder een microscoop wordt onderzocht op afwijkingen.
- Bloedonderzoek kan worden gebruikt om de concentraties van bepaalde cellen van het immuunsysteem in het bloed te controleren en om eventuele problemen aangaande je nieren of lever op te sporen.
Behandeling syndroom van Sjögren
Medische behandeling
Het syndroom van Sjögren is een chronische ziekte en tot op heden is er geen medicijn dat de klachten en verschijnselen kan doen verdwijnen. Voor het syndroom van Sjögren is er tot nu toe dan ook alleen symptomatische behandeling beschikbaar: zo kunnen kunsttranen en kunstspeeksel de klachten van droogte doen afnemen. Als er ontstekingen in andere organen ontstaan, is in bepaalde gevallen ontstekingsremmende medicatie aangewezen.
Zelfzorg
Zelfzorgmaatregelen zijn:
- Voldoende drinken: Drink voldoende water om uitdroging tegen te gaan en voldoende gehydrateerd te blijven.
- Goede oogzorg: Gebruik kunsttranen om droge ogen tegen te gaan.
- Mondverzorging: Kauw suikervrije kauwgom en gebruik kunstspeeksel.
- Oogbescherming: Draag buiten een zonnebril teneinde oogirritatie te verminderen.
- Gezonde leefstijl: Eet gezond en gevarieerd, vermijd roken en beperkt het gebruik van alcohol.
- Vermijd stress: Stress kan symptomen verergeren, zorg daarom voor voldoende ontspanning.
- Regelmatige controles: Houd je aan de afspraken met je specialist.
- Medicatie: Wees medicatietrouw.
Prognose
De prognose voor het syndroom van Sjögren varieert sterk tussen de ene en de andere persoon met deze ziekte. Sommige mensen met het syndroom ervaren milde symptomen die goed beheersbaar zijn met behandeling, terwijl anderen ernstigere complicaties ontwikkelen, zoals ontstekingen van organen. Regelmatige medische controle en opvolgen van de voorgeschreven behandeling zijn van karidnaal belang om de langetermijnprognose te verbeteren.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het syndroom van Sjögren, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.
Let op; ook al heb je sommige klachten zoals droge mond en positieve waarde in het bloed die bij Sjögren horen, er kan ook sprake zijn van een tekort aan mineralen die dezelfde klachten veroorzaken ( droge mond en geïrriteerde huid met rode vlekjes kan ook door zinktekort en pericarditis kan ook door Coxksackievirus veroorzaakt worden) , alleen verhoogde bloed waarde zegt niet zo veel. Niet alle vervolgklachten zijn meteen te relateren aan Sjögren, dus uitgebreid lab met mineralen en vitamines /virussen is zeker noodzakelijk voordat je iets kunt zeggen over een diagnose die te maken heeft met Sjogren, men stelt de diagnose soms te makkelijk.