Leverinfarct: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 9 mei 2023 by M.G. Sulman

Een infarct staat voor afsterven van weefsel als gevolg van zuurstofgebrek door een ontoereikende bloedvoorziening. De meest bekende vormen van een infarct zijn een herseninfarct, een longinfarct en een hartinfarct. Maar er bestaat ook zoiets als een leverinfarct. Bij een leverinfarct sterft er leverweefsel af doordat er onvoldoende bloed door de lever stroomt. Leverinfarcten komen zeer zelden voor omdat de lever vanuit meerdere bronnen bloed aangevoerd krijgt.

CT-scan van een leverinfarct / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een leverinfarct?

Leverinfarct duidt op het betekent het afsterven leverweefsel door zuurstofgebrek.

Vóórkomen

Leverinfarct treedt zelden op vanwege de dubbele bloedtoevoer vanuit de leverslagader en poortader, evenals uitgebreide collaterale bloedvaten. Pas wanneer de bloedvoorziening van beide vaten sterk verminderd is, zal een infarct optreden.

In Nederland komt een leverinfarct ongeveer 20 tot 30 keer per jaar voor. Dat is heel weinig.

Lever
Ligging van de lever in je lichaam / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaak van een leverinfarct

Meestal treedt een leverinfarct op na een levertransplantatie of hepatobiliaire chirurgie. Dit omvat ingrepen aan de galblaas, galwegen, lever en pancreas of alvleesklier. Niet-transplantatiegevallen worden meestal veroorzaakt door:

 • verstopping van de leverslagader als gevolg van:
  • arteriosclerose (slagaderverkalking)
  • trombose of embolie (bij een trombose ontstaat er een stolsel in het bloed en wanneer deze losschiet en meegevoerd wordt met de bloedstroom en een verstopping van een slagader of een ader in je lichaam veroorzaakt, noemen we dit een embolie)
  • leverslagader aneurysma (een aneurysma is een abnormale verwijding van een slagader)
  • polyarteritis nodosa (een ernstige bloedvatziekte)
  • sikkelcelanemie of sikkelcelziekte (de afwijkende rode bloedcellen bij sikkelcelziekte kunnen samenklonteren en zorgen voor bloedpropjes die kleine slagaderen kunnen afsluiten en als dit te lang duurt kan er een herseninfarct, een nierinfarct, een miltinfarct, een leverinfarct, een longinfarct of een botinfarct ontstaan)
 • infarct zonder afsluiting van de leverslagader wordt voornamelijk veroorzaakt door:
  • acute shocktoestand/systemische hypotensie
  • bloedverlies, wat kan optreden tijdens een grote operatie of na een ongeval met veel bloedverlies
  • hypercoaguleerbare toestand, wat verwijst naar een toestand waarbij het bloed stolt
  • pre-eclampsie (zwangerschaps-vergiftiging), eclampsie en HELLP-syndroom (een vorm van zwangerschapsvergiftiging en dikwijls een complicatie van pre-eclampsie)
  • complicatie van anesthesie (narcose)

Symptomen

Een leverinfarct kan asymptomatisch zijn of de volgende klachten veroorzaken:

Onderzoek en diagnos

CT is de voorkeursmethode bij het diagnosticeren van een leverinfarct en biedt nuttige informatie over de plaats, vorm en omvang van het infacrt. Bij bloedonderzoek zijn leverenzymen zoals ALAT (Alanine-Amino-Transferase) en ASAT (Aspartaat-Amino-Transferase) vaak verhoogd. Dit wijst op schade aan de levercellen. Deze waarden kunnen verhoogd zijn bij meeste leverziekten en is dus geenszins kenmerkend voor het leverinfarct.

Behandeling van een leverinfarct

De behandeling van een leverinfarct is gericht op de oorzaak.

Video: Hepatische slagadertrombose met infarct

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een leverinfarct, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.