Last Updated on 28 juli 2024 by M.G. Sulman
Een miltinfarct is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de milt wordt belemmerd. Dit leidt tot een gedeeltelijk of volledig infarct in het orgaan. Een infarct duidt op weefselsterfte als gevolg van zuurstoftekort. Een miltinfarct treedt op wanneer de miltslagader of een van zijn vertakkingen wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een bloedstolsel. Pijn in de linkerbovenbuik, pijn links op de borst en koorts zijn enkele symptomen van een miltinfarct. Een medicamenteuze of chirurgische behandeling is nodig bij een miltinfarct.
Inhoud
Wat is een miltinfarct?
Bij een miltinfarct sterft weefsel in de milt af ten gevolge van een belemmering van de bloedtoevoer naar dit orgaan. Het is een ernstige doch zeldzame aandoening.
Oorzaak van een miltinfarct
Een miltinfarct kan worden veroorzaakt door een afname of blokkering van de bloedtoevoer naar de milt. Wanneer de bloedstroom naar de milt wordt belemmerd, blijft de milt verstoken van zuurstof. Dit leidt tot het afsterven van miltweefsel.
Een miltinfarct kan velerlei oorzaken hebben. Een infarct kan optreden als er een verstopping in de miltslagader is. Verstopping kan te wijten zijn aan een stolsel of infectie of zelfs een stomp letsel aan de milt.
Infecties
Bepaalde infecties en aandoeningen kunnen leiden tot een miltinfarct. Een cytomegalovirusinfectie (CMV), malaria, klierkoorts (ziekte van Pfeiffer) of erfelijke stollingsstoornissen kunnen plaquevorming in het bloedvat veroorzaken. Deze plaque kan de bloedstroom naar de milt in gevaar brengen, wat leidt tot onvoldoende doorbloeding richting weefsel waardoor een zuurstoftekort optreedt (ischemie) en een miltinfarct.
Hartaandoeningen
Hartaandoeningen zoals hartklepaandoeningen, atriumfibrilleren (een hartritmestoornis), hartinfarct (hartaanval) kunnen allemaal een verstopping veroorzaken in het bloedvat dat de milt van bloed voorziet. Dit kan een miltinfarct veroorzaken.
Sikkelcelanemie
Sikkelcelanemie (sikkelcelziekte) is een bloedziekte. Iemand die lijdt aan sikkelcelanemie heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van een miltinfarct. Andere hemoglobinopathieën zoals polycythaemia vera, idiopathische veneuze trombose kunnen ook een miltinfarct veroorzaken. Hemoglobinopathieën zijn erfelijke afwijkingen van het hemoglobine, en worden ook wel ‘erfelijke bloedarmoede’ genoemd.
Bepaalde medicijnen
Geneesmiddelen die vasoconstrictie (het vernauwen van de slagaders door de daar aanwezige gladde spieren) veroorzaken, verhogen het risico op vasospasme en trombose. Dit kan uiteindelijk leiden tot een miltinfarct.
Andere mogelijke oorzaken
Een miltinfarct kan worden veroorzaakt door aortadissectie, waarbij er een scheur in de binnenwand van de aorta zit, maar ook een door een draaiing van de miltslagader of het samendrukken van de slagader als gevolg van een tumor. Deze factoren kunnen de bloedstroom naar de milt in gevaar brengen, resulterend in het afsterven van miltweefsel.
Symptomen van een miltinfarct
De symptomen van een miltinfarct zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Ook de mate van schade aan de milt speelt hierbij een rol. Bij een milde miltinfarct kan het zo zijn dat je geen symptomen ervaart. De symptomen van een miltinfarct kunnen bestaan uit:
- hevige pijn in de linker bovenbuik
- het gebied boven of rond de milt is gevoelig bij aanraking
- pijn in de linkerflank (pijn in de linkerzij)
- verhoogde hartslag en hartkloppingen
- opgezette buik
- verwardheid, wat veroorzaakt wordt door een septische shock in het geval van complicaties als gevolg van een miltinfarct zoals miltabces of miltruptuur
- koorts en rillingen
- misselijkheid en braken
Complicaties
De meest voorkomende complicaties van een miltinfarct zijn:
- miltruptuur (gescheurde milt)
- een geïnfecteerd miltinfarct leidend tot de vorming van een miltabces
- een miltbloeding
- miltcysten / miltpseudocysten
Onderzoek en diagnose
Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts zal je onderzoeken en vragen stellen over je klachten. Hij zal je medische geschiedenis in ogenschouw nemen om te kijken of je een aandoening hebt die een miltinfarct kan veroorzaken, zoals sikkelcelziekte. Vertel de arts of je onlangs een buikblessure hebt opgelopen, bijvoorbeeld door een auto-ongeval of een mishandeling.
Vervolgonderzoek
Vervolgonderzoek kan nodig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van:
- Bloedonderzoek wordt gebruikt om te controleren op andere gezondheidsproblemen die je symptomen kunnen veroorzaken.
- CT-scan om te controleren op tekenen van een blokkade. Mogelijk krijg je contrastvloeistof om een blokkade duidelijker zichtbaar te maken.
Behandeling van een miltinfarct
Onderliggende aandoening behandelen
Behandeling kan nodig zijn voor een aandoening die het miltinfarct veroorzaakt. Daarvoor kan een ziekenhuisopname nodig zijn.
Waakzaam wachten
Waakzaam wachten, ook wel actieve surveillance genoemd, betekent niet ingrijpen maar wel regelmatig controleren of de symptomen binnen 7 tot 14 dagen verdwijnen zonder behandeling.
Medicatie
Geneesmiddelen kunnen worden gegeven om pijn, misselijkheid of braken te verlichten. Antibiotica kunnen worden gegeven om een bacteriële infectie te voorkomen of te behandelen. Je hebt mogelijk andere geneesmiddelen nodig bij een onderliggende aandoening.
Miltverwijdering
Een operatie kan nodig zijn om uw milt te verwijderen. Dit wordt splenectomie genoemd. Een dergelijke ingreep kan bijvoorbeeld nodig zijn het infarct is veroorzaakt door een verwonding.
Prognose
De prognose van een miltinfarct varieert enorm. Dit is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het infarct. Patiënten met een goedaardige onderliggende ziekte en asymptomatische infarcten hebben over het algemeen een zeer goede prognose.
Preventie
Hieronder staan enkele algemene maatregelen ter preventie van een miltinfarct:
Onder controle houden van onderliggende aandoeningen
Onderliggende aandoeningen, zoals sikkelcelziekte, een ernstige en erfelijke vorm van chronische bloedarmoede, kunnen een miltinfarct veroorzaken. Houd deze aandoeningen onder controle.
Voldoende drinken
Een goede hydratatie door voldoende te drinken kan helpen om het risico op een miltinfarct te verminderen, in het bijzonder bij mensen met sikkelcelziekte.
Vermijd uitdroging
Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Vermijd situaties waarbij je uitgedroogd kunt raken, zoals sporten in warme omstandigheden.
Regelmatige controles
Een goede gezondheid start met een preventieve aanpak. Laat daarom regelmatig bloed prikken. Een preventief bloedonderzoek kan inzicht geven in bijvoorbeeld het functioneren van organen.
Medicatie
In sommige gevallen kan de arts medicatie voorschrijven om bloedstolsels te voorkomen, hetgeen kan helpen bij het voorkomen van een miltinfarct.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een miltinfarct, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.