Last Updated on 2 april 2023 by M.G. Sulman

Pijn aan de linkerkant van de borstkas kan duiden op een hartprobleem. Daarom denken veel mensen gelijk dat ze wat aan het hart hebben als ze pijn links op de borst veroorzaken. Dit soort pijn kan echter ook wijzen op minder ernstige problemen, zoals overmatig darmgas, reflux of een angstaanval. Als de pijn erg intens is en gepaard gaat met symptomen zoals kortademigheid en tintelingen in de linkerarm, of als de pijn niet binnen enkele minuten verbetert, moet je direct medische hulp inschakelen. Een hartfilmpje kan een hartprobleem uitsluiten.

Pijn op de borst (links) / Bron: Pixabay

Pijn links op de borst

Pijn op de borst mag je nooit negeren. Pijn aan de linkerkant van de borstkas kan namelijk duiden op een hartaanval of andere medische aandoeningen, zoals een longaandoening of een oontsteking van het hartzakje (pericard).

Alarmsymptomen

Neem onmiddellijk contact op met een arts bij onverklaarbare pijn aan de linkerkant of in het midden van de borst, met daarbij één of meer van de volgende klachten:

 • drukkend of beklemmend gevoel op de borst
 • pijn in arm, nek, kaak, rug of buik
 • ademhalingsproblemen (kortademigheid of benauwdheid)
 • duizeligheid, licht gevoel in het hoofd
 • zwakheid
 • misselijkheid of braken
 • hevig zweten

Oorzaken van pijn links op de borst

Linkszijdige pijn op de borst kan worden veroorzaakt door hartproblemen, longaandoeningen, bot- en spierproblemen, slokdarmproblemen of maagproblemen. De precieze symptomen die je ervaart en de aard van de pijn op de borst worden bepaald door de onderliggende oorzaak.

Hart

Pijn of druk op de borst kan te maken hebben met je hart:

Hartinfarct

Bij een hartinfarct (of hartaanval) raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Hierdoor sterft een deel van de hartspier af. Ernstige pijn op de borst kan het gevolg zijn, evenals de volgende symptomen:

 • angst
 • moeilijker ademhalen
 • zweten, vochtige huid
 • misselijkheid / braken
 • minder kleur in het gezicht / bleek gezicht
 • pijn of minder gevoel in de linkerarm
Hartaanval
Hartaanval / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com
Angina pectoris

Bij angina pectoris heb je pijn op de borst of hartkramp. Angina is een soort pijn op de borst die wordt veroorzaakt door verstopping van de kransslagaders, waardoor de bloedtoevoer naar het hart wordt verminderd. Dit heeft symptomen die lijken op een hartaanval; het veroorzaakt geen blijvende schade, maar het kan wijzen op een verhoogd risico op een hartaanval.

Pericarditis

Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje (pericard), die acuut of chronisch kan zijn. Het veroorzaakt scherpe, stekende pijn op de borst aan de linkerkant.

Hypertrofische cardiomyopathie

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een abnormale verdikking van de hartspier. Het veroorzaakt linkszijdige pijn op de borst.

Mitralisklepprolaps

Mitralisklepprolaps (MVP) is een veel voorkomende hartklepaandoening, die pijn op de borst en hartkloppingen veroorzaakt.

Myocarditis

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier. Het kan linkszijdige pijn op de borst en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

SCAD

SCAD staat voor Spontaneous Coronary Artery Dissection. Dit duidt op een spontane scheur (dissectie) van de kransslagaders. Dit kan voor een vernauwing in het bloedvat zorgen. Soms wordt een bloedvat helemaal afgesloten en is er sprake van een hartinfarct. SCAD kan ernstige pijn op de borst veroorzaken die uitstraalt naar de rug, nek en buik.

Longen

Longaandoeningen kunnen ook een belangrijke oorzaak zijn van pijn op de linkerborst. Mensen met COPD en astma hebben soms pijnklachten in de borststreek, evenals piepende ademhaling, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.

Diepe pijn op de borst, koorts, koude rillingen en ophoesten van slijm kunnen allemaal symptomen zijn van een luchtweginfectie, een longabces en een longontsteking.

Ook een klaplong kan pijn op de borst geven. Sterker, bij een klaplong kun je opeens heftige, stekende pijn op de borst hebben.

Pleuritis is een ontsteking van je longvlies (de pleura) of je borstvlies en wordt ook wel longvliesontsteking respectievelijk borstvliesontsteking genoemd. Het kan scherpe pijn op de borst  veroorzaken bij hoesten of ademen.

Een longembolie of een bloedstolsel in de longen kan pijn op de borst en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Pijn op de borst kan worden veroorzaakt door pulmonale hypertensie . Dit is een abnormale hoge bloeddruk in de longen.

Astma (longen)
Astma (longen) / Bron: Wikimedia Commons

Andere oorzaken

Andere factoren die bijdragen aan linkszijdige pijn op de borst zijn:

 • Gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen buik en indigestie (dyspepsie), die overmatige gasophoping veroorzaken.
 • Galblaasaandoeningen, maagzweer en alvleesklieraandoeningen kunnen allemaal linkszijdige pijn op de borst veroorzaken. In deze gevallen kan linkszijdige pijn op de borst optreden na het eten of tijdens het liggen.
 • Linkszijdige pijn op de borst kan worden veroorzaakt door spierblessures, linkszijdige spierspasmen of een gebroken rib aan de linkerkant. Het kan pijn op de borst veroorzaken tijdens beweging, inspanning of activiteit en kan worden verlicht door rust.
 • Zenuwletsels en zenuwcompressie kunnen allemaal linkszijdige pijn op de borst veroorzaken.
 • Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken.
 • Stress is een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn op de linkerborst. Verhoogde stress kan een gevoel van beklemming op de borst veroorzaken. Wanneer je gespannen ademhaalt, adem je sneller uit. Daardoor daalt de CO2- waarde in het bloed. Dit kan leiden tot diverse klachten zoals benauwdheid, hartkloppingen, (spier)pijn op de borst, misselijkheid en duizeligheid.
 • Het syndroom van Tietze en costochondritis kunnen ook een pijn in de borst geven. Beide aandoeningen hebben te maken met een ontsteking van het ribkraakbeen.

Is pijn op de borst gevaarlijk?

Niet alle pijn op de borst is ernstig. Het kennen van alarmsignalen die duiden op een hartaanval is daarom belangrijk. De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is volgens de Hartstichting een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst.1Hartstichting. Herken de signalen van je har. https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/signalen-herkennen (ingezien op 20-9-2022) Er kan uitstralingspijn zijn naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Je voelt je beroerd. Vaak moet je ook zweten en heb je last van misselijkheid of braken.

Onderzoek en diagnose

Er zijn talloze mogelijke oorzaken van pijn op de linkerborst. Voor het stellen van de diagnose zal de arts rekening houden met je medische geschiedenis en de klachten die je hebt. Een lichamelijk onderzoek van de borst, het hart, de longen, de nek en de buik kan ook door een arts worden uitgevoerd. Na het lichamelijk onderzoek kan een arts een aantal andere onderzoek doen, waaronder:

 • een elektrocardiogram (vaak hartfilmpje genoemd): een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier.
 • een röntgenfoto
 • een volledig bloedbeeld (CBC)
 • een CTA-scan: een combinatie van een CT-scan en een angiografie, waarbij er driedimensionale beelden worden gemaakt van de anatomie en bloedvoorziening van je har

Behandeling van pijn links op de borst

Behandeling voor linkszijdige pijn op de borst is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De arts kan medicijnen voorschrijven om de aandoening onder controle te houden of ter verlichting van de pijn. Soms is een operatieve ingreep nodig.

Het handhaven van een gezond gewicht, gezond eten en drinken, het dagelijks drinken van veel water, regelmatige lichaamsbeweging en lichamelijk actief zijn, zijn allemaal voorbeelden van veranderingen in levensstijl. Het is van cruciaal belang om de risicofactoren voor ernstige ziekten en hartaandoeningen te kennen. Stressbeheersing en adequate behandeling van hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en obesitas verminderen het risico op hart- en vaatziekten.

Elke dag voldoende bewegen houdt je hart en bloedvaten in conditie / Bron: Freepik

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pijn links op de borst, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *