Pijn: oorzaken, behandeling, zelfzorg en kruiden

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Pijn is een onaangenaam gevoel dat het lichaam gebruikt om aan te geven dat er iets mis is. Het is een waarschuwingssignaal dat ons kan helpen om te voorkomen dat we onszelf verwonden of schade toebrengen aan ons lichaam. Pijn kan fysiek of emotioneel zijn en kan variëren van mild tot ernstig. Iedereen kan op een gegeven moment last hebben van pijn, omdat het een natuurlijk onderdeel is van het leven. Sommige mensen hebben echter meer last van pijn dan anderen, bijvoorbeeld als gevolg van aandoeningen of aanhoudende pijnklachten.

Pijn / Bron: Freepik

Pijn is een subjectieve sensatie

Pijn is een subjectieve sensatie. Pijn is een persoonlijke ervaring en kan verschillend worden ervaren door verschillende mensen, zelfs als ze dezelfde aandoening hebben. Sommige mensen kunnen meer gevoelig zijn voor pijn dan anderen, en sommige mensen kunnen beter omgaan met pijn dan anderen.

Er zijn ook verschillende factoren die kunnen beïnvloeden hoe pijn wordt ervaren, zoals de emotionele en mentale toestand van een persoon, de aanwezigheid van stress en de hoeveelheid slaap die iemand krijgt.

Het is belangrijk om te onthouden dat pijn een belangrijk signaal is dat er iets mis is in het lichaam, en het is belangrijk om professioneel advies te zoeken als je pijn hebt die niet snel verdwijnt of als de pijn ernstig is. Een arts kan helpen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een behandeling te adviseren om de pijn te verminderen.

Oorzaken van pijn

Er zijn veel verschillende oorzaken van pijn. Lichamelijke pijn kan het gevolg zijn van een verwonding, infectie, ontsteking, ziekte of aandoening. Emotionele pijn kan het gevolg zijn van stress, verdriet, angst of andere mentale gezondheidsproblemen.

Sommige specifieke lichamelijk oorzaken van pijn zijn:

Emotionele pijn kan het gevolg zijn van emoties als verdriet, verlies, stress, eenzaamheid en angst. Deze emoties kunnen ook leiden tot fysieke pijn, zoals hoofdpijn, maagproblemen en slaapproblemen.

Pijn door trauma of verwonding

Pijn door trauma of verwonding is pijn die het gevolg is van een specifieke gebeurtenis of verwonding, zoals een ongeluk, val of operatie. Het kan een acute pijn zijn, wat betekent dat het plotseling optreedt en van korte duur is, of het kan een chronische pijn zijn, wat betekent dat het langdurig of aanhoudend is.

Bij een trauma of verwonding kan het lichaam pijn ervaren als een manier om te waarschuwen voor mogelijke schade. Bijvoorbeeld, als je je enkel verzwikt, kan de pijn ervoor zorgen dat je stilhoudt en je enkel rust geeft om te genezen. In sommige gevallen kan de pijn echter aanhouden, wat kan leiden tot chronische pijn.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor pijn door trauma of verwonding, afhankelijk van de oorzaak en ernst van de pijn. Deze kunnen omvatten:

 • Pijnstillers: medicijnen die de pijn verminderen, zoals ibuprofen of paracetamol
 • Fysiotherapie: oefeningen en behandelingen die helpen om pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren
 • Massage: handmatige technieken om spieren te ontspannen en pijn te verminderen

Pijn door een infectie

Als je pijn hebt door een infectie, kan het helpen om te weten welke soort infectie je hebt. Sommige infecties veroorzaken algemene pijn, terwijl andere infecties pijn veroorzaken in een specifiek gebied van het lichaam. Als je vermoedt dat je een infectie hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor behandeling.

Er zijn een aantal manieren waarop een arts kan helpen bij het behandelen van pijn veroorzaakt door een infectie:

 • Antibiotica: Als de infectie wordt veroorzaakt door bacteriën, kan de arts je antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.
 • Pijnstillers: De arts kan pijnstillers voorschrijven om de pijn te verminderen.
 • Andere medicijnen: Afhankelijk van de specifieke infectie, kan de arts andere medicijnen voorschrijven om de infectie te behandelen.
 • Zelfzorgmaatregelen: Er zijn ook een aantal zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Dit kan omvatten het gebruik van koude of warmte-applicaties, het nemen van rust en het drinken van voldoende vocht.

Als je pijn hebt door een infectie, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor behandeling. Het is ook belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen en je medicijnen op tijd in te nemen om de infectie volledig te kunnen behandelen.

Pijn door een ontsteking

Pijn door een ontsteking kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, zoals een beschadiging van het weefsel, een infectie of een auto-immuunziekte. Ontstekingen kunnen pijn veroorzaken op verschillende manieren, afhankelijk van de specifieke oorzaak en locatie van de ontsteking.

Er zijn een aantal manieren waarop een arts kan helpen bij het behandelen van pijn veroorzaakt door een ontsteking:

 • Ontstekingsremmende medicijnen: De arts kan ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven, zoals ibuprofen of naproxen, om de ontsteking en de pijn te verminderen.
 • Corticosteroïden: In sommige gevallen kan de arts corticosteroïden voorschrijven om de ontsteking te verminderen.
 • Andere medicijnen: Afhankelijk van de specifieke oorzaak van de ontsteking, kan de arts andere medicijnen voorschrijven om de ontsteking te behandelen.
 • Zelfzorgmaatregelen: Er zijn ook een aantal zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Dit kan omvatten het gebruik van koude of warmte-applicaties, het nemen van rust en het drinken van voldoende vocht.

Als je pijn hebt door een ontsteking, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor behandeling. Het is ook belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen en je medicijnen op tijd in te nemen om de ontsteking volledig te kunnen behandelen.

Pijn als gevolg van ziekten

Er zijn veel verschillende ziekten die pijn kunnen veroorzaken, afhankelijk van de specifieke ziekte en hoe het het lichaam beïnvloedt. Sommige ziekten, zoals kanker, kunnen direct pijn veroorzaken, terwijl andere ziekten, zoals diabetes, pijn kunnen veroorzaken als gevolg van schade aan het lichaam.

Er zijn een aantal manieren waarop een arts kan helpen bij het behandelen van pijn veroorzaakt door een ziekte:

 • Medicijnen: De arts kan medicijnen voorschrijven om de pijn te verminderen of te behandelen. Dit kan omvatten pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen of andere medicijnen afhankelijk van de specifieke ziekte.
 • Andere behandelingen: Afhankelijk van de specifieke ziekte, kan de arts andere behandelingen voorschrijven, zoals chemotherapie of radiotherapie voor kanker, of insuline voor diabetes.
 • Zelfzorgmaatregelen: Er zijn ook een aantal zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Dit kan omvatten het gebruik van koude of warmte-applicaties, het nemen van rust en het drinken van voldoende vocht.

Als je pijn hebt door een ziekte, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor behandeling. Het is ook belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen en je medicijnen op tijd in te nemen om de ziekte volledig te kunnen behandelen.

Pijn door een operatie

Het is normaal om pijn te hebben na een operatie. Postoperatieve pijn is een acute pijn die na een operatie wordt ervaren door de patiëny. De mate van pijn die je ervaart, kan echter sterk variëren van persoon tot persoon en kan ook afhankelijk zijn van de complexiteit van de operatie. Pijn kan worden verlicht met pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, of door zwaardere medicijnen die door de arts zijn voorgeschreven. Het is belangrijk om je behandelend arts te informeren als de pijn niet goed wordt beheerd, zodat eventueel de dosering of het type pijnstiller kan worden aangepast. Rusten en regelmatig bewegen kunnen ook helpen om de pijn te verminderen. Als de pijn na verloop van tijd niet afneemt, is het raadzaam om je arts te raadplegen.

Pijn als gevolg van chronische ziekten

Chronische ziekten, zoals artrose en reuma, kunnen pijn veroorzaken die langdurig kan aanhouden. In sommige gevallen kan de pijn ook in intensiteit fluctueren. De behandeling van chronische pijn hangt af van de oorzaak en de ernst van de pijn. Pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen helpen om de pijn te verminderen. de arts kan ook sterkere pijnstillers voorschrijven. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) zijn veel voorgeschreven middelen om pijn te bestrijden bij mensen met reuma. Ontstekingsremmende pijnstillers verminderen zowel de pijn als de ontstekingen.

Andere behandelingen kunnen ook worden gebruikt, zoals fysiotherapie, warmte- of koudetherapie, of zelfs psychologische hulp om te leren omgaan met de pijn. In sommige gevallen kan ook aanvullende behandeling nodig zijn, zoals een operatie of pijnbestrijding met behulp van medicijnen die worden toegediend via een infuus of een spuitje. Het is belangrijk om met je arts te overleggen om de behandeling te kiezen die het beste bij je past.

Pijn door stress

Stress kan pijn veroorzaken of verergeren. Stress kan leiden tot spanning in de spieren, wat kan leiden tot hoofdpijn, nekpijn, rugpijn of andere soorten pijn. Ook kan stress leiden tot verstoringen in de slaap, wat kan bijdragen aan pijn. Om pijn die wordt veroorzaakt of verergerd door stress te verminderen, kun je trachten stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals ademhalingsoefeningen. Ook kan praten met een vriend, familielid of professional, zoals een psycholoog of maatschappelijk werker, helpen om stress te verminderen. Het is ook belangrijk om voldoende te slapen, een gezonde leefstijl te behouden en eventueel pijnstillers te nemen om de pijn te verminderen. Als de pijn aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Complicaties

Ernstige of onbehandelde pijn kan leiden tot complicaties, zoals:

Verminderde beweeglijkheid

Pijn kan leiden tot verminderde beweeglijkheid, wat kan leiden tot spierzwakte en vermindering van de conditie.

Depressie en angst

Langdurige pijn kan leiden tot emotionele problemen, zoals depressie en angst.

Verstoorde slaap

Pijn kan leiden tot slaapproblemen, wat kan leiden tot vermoeidheid en een lagere kwaliteit van leven.

Vermindering van de kwaliteit van leven

Pijn kan het dagelijkse leven beïnvloeden en kan leiden tot vermindering van de kwaliteit van leven.

Symptomen van pijn

Pijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige mensen ervaren pijn als een stekend of prikkelend gevoel, terwijl anderen pijn ervaren als een dof of zeurend gevoel. Pijn kan ook variëren in intensiteit, van mild tot ernstig. Andere symptomen van pijn kunnen zijn:

 • Stijfheid of beperkte beweging in het gebied dat pijn doet.
 • Zwelling of roodheid in het gebied dat pijn doet.
 • Verminderde eetlust of vermoeidheid.
 • Moeite met slapen of concentratieproblemen.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De diagnose van pijn kan worden gesteld door een arts na een medisch onderzoek en een vraaggesprek over je klachten. Tijdens het medisch onderzoek zal de arts het gebied dat pijn doet inspecteren en palperen (voelen) om te beoordelen of er zwelling of afwijkingen aanwezig zijn.

Vervolgonderzoek

Er zijn ook verschillende tests die de arts kan uitvoeren om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek zijn om te kijken of er een infectie aanwezig is, of röntgenfoto’s om te kijken of er een breuk of andere afwijking aanwezig is.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om aanvullende tests uit te voeren, zoals een MRI-scan of een CT-scan, om een nauwkeurigere diagnose te stellen.

Verwijzing naar een specialist

Als de oorzaak van de pijn niet duidelijk is, kan de arts u doorverwijzen naar een specialist, zoals een reumatoloog of neuroloog, voor verdere evaluatie en behandeling.

Behandeling van pijn

De behandeling van pijn hangt af van de oorzaak en de ernst van de pijn. Sommige behandelingen die kunnen worden gebruikt om pijn te verminderen, zijn:

 • Pijnstillers: Paracetamol en ibuprofen zijn twee veelgebruikte pijnstillers die kunnen helpen om pijn te verminderen. Soms kan het nodig zijn om sterkere pijnstillers te gebruiken, die alleen op recept verkrijgbaar zijn.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen om pijn te verminderen door het versterken van de spieren en het verbeteren van de beweeglijkheid.
 • Warmte- of koudetherapie: Warmte kan helpen om pijn te verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren en spieren te ontspannen. Koude kan helpen om pijn te verminderen door de bloedstroom te verminderen en ontstekingen te verminderen.
 • Psychische hulp: In sommige gevallen kan het nuttig zijn om te praten met een psycholoog of maatschappelijk werker om te leren omgaan met pijn en stress te verminderen.
 • Operatie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de oorzaak van de pijn te verwijderen.
 • Pijnbestrijding met behulp van medicijnen: In sommige gevallen kan pijnbestrijding met behulp van medicijnen nodig zijn, zoals medicijnen die worden toegediend via een infuus of een spuitje.

Het is belangrijk om met de behandelend arts te overleggen om de behandeling te kiezen die het beste bij jou past.

Zelfzorg bij pijnklachten

Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om pijn te verminderen:

 • Gebruik vrij verkrijgbare pijnstillers: Paracetamol en ibuprofen zijn twee veelgebruikte pijnstillers die kunnen helpen om pijn te verminderen. Kijk voor de juiste dosering op het etiket of in de bijsluiter.
 • Probeer te rusten: Rusten kan helpen om pijn te verminderen en de genezing te bevorderen.
 • Gebruik warmte- of koudetherapie: Warmte kan helpen om pijn te verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren en spieren te ontspannen. Koude kan helpen om pijn te verminderen door de bloedstroom te verminderen en ontstekingen te verminderen.
 • Probeer regelmatig te bewegen: Regelmatig bewegen kan helpen om pijn te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Probeer stress te verminderen: Stress kan pijn verergeren. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals ademhalingsoefeningen.
 • Slaap voldoende: Voldoende slapen kan helpen om pijn te verminderen.

Kruiden

Sommige kruiden kunnen helpen om pijn te verminderen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Wilgenbast: Wilgenbast kan helpen om pijn te verminderen door ontstekingen te verminderen. Het kan worden gebruikt om pijn te verminderen bij artrose, reuma, maar ook bij spierpijn bij griep.
 • Gember: Gember kan helpen om pijn te verminderen door ontstekingen te verminderen. Het kan worden gebruikt om pijn te verminderen bij artritis en spierpijn.
 • Kurkuma: Kurkuma kan helpen om pijn te verminderen door ontstekingen te verminderen. Het kan worden gebruikt om pijn te verminderen bij artritis en spierpijn.
 • Pepermunt: Pepermunt kan helpen om pijn te verminderen door spierspanning te verminderen. Het kan worden gebruikt om hoofdpijn en spierpijn te verminderen.

Het is raadzaam om je huisarts of apotheker te raadplegen voordat je kruiden supplementen gaat gebruiken, vooral als je andere medicijnen gebruikt.

Gember
Gember is gezond en geneeskrachtig! / Bron: Wikimedia Commons

Prognose

De prognose voor pijn hangt af van de oorzaak van de pijn en de effectiviteit van de behandeling. Sommige vormen van pijn, zoals acute pijn na een chirurgische ingreep, zullen na verloop van tijd verdwijnen. Andere vormen van pijn, zoals chronische pijn veroorzaakt door een aandoening zoals artrose of reuma, kunnen aanhouden en moeten mogelijk voor langere tijd worden behandeld.

Preventie

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om het risico op pijn te verminderen:

 • Leid een gezonde leefstijl: Een gezonde levensstijl, met voldoende beweging en een gezonde voeding, kan helpen om pijn te verminderen.
 • Probeer stress te verminderen: Stress kan pijn verergeren. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals ademhalingsoefeningen.
 • Slaap voldoende: Voldoende slapen kan helpen om pijn te verminderen.
 • Vermijd overbelasting: Overbelasting kan leiden tot pijn, vooral als u niet gewend bent aan bepaalde activiteiten. Probeer om overbelasting te vermijden door voldoende te rusten en geleidelijk op te bouwen naar meer intensieve activiteiten.
 • Gebruik goede houding en techniek: Goede houding en techniek kunnen helpen om pijn te voorkomen, vooral bij activiteiten waarbij je langdurig in dezelfde houding moet zijn, zoals zitten aan een bureau of tillen.
 • Het is ook belangrijk om je huisarts te raadplegen als je pijn ervaart, zodat de oorzaak kan worden achterhaald en een behandeling kan worden gekozen die het beste bij je past.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.