Nekpijn: oorzaken, behandeling en zelfzorg

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Nekpijn is pijn die wordt gevoeld in het gebied van de nek. Dat is het gebied vanaf de schedel tot aan de bovenrug. Het kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren, zoals spanning, vermoeidheid, slechte houding, verwondingen, infecties, ontstekingen, tumoren, of aandoeningen van de wervelkolom. Nekpijn kan variëren van mild tot ernstig. Het kan worden vergezeld door andere symptomen zoals stijfheid, uitstraling naar de armen of handen, hoofdpijn, of verminderde beweeglijkheid van de nek. Wanneer je aanhoudend of frequent last hebt van nekpijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen om te bepalen wat de oorzaak ervan is en welke behandeling het meest geschikt is voor uw situatie.

Nekpijn / Bron: Freepik

Wie krijgen er last van nekpijn?

Veel mensen krijgen op een gegeven moment in hun leven last van nekpijn. Het komt vaak voor bij mensen die veel achter een bureau werken of veel in één houding zitten, zoals bestuurders of kantoorwerkers. Ook mensen die veel sporten, zoals professionele atleten of mensen die bezig zijn met krachttraining, kunnen last krijgen van nekpijn als gevolg van overbelasting of verwondingen.

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van nekpijn, zoals mensen met een familiegeschiedenis van nekpijn, mensen met een slechte houding, of mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen zoals artrose of fibromyalgie.

Oorzaken van nekpijn

Er zijn verschillende oorzaken van nekpijn, sommige van de meest voorkomende zijn:

Stress

Stress en angst kunnen leiden tot spanning in de nekspieren, wat kan leiden tot pijn.

Vermoeidheid

Vermoeide nekspieren kunnen ook pijn veroorzaken, vooral als ze langdurig in dezelfde houding worden gehouden.

Slechte houding

Een slechte houding kan leiden tot nekpijn. Dikwijls staat het hoofd te ver voor het lichaam. De schouders staan naar voren, het hoofd achterover gekanteld en de bovenrug is gekromd.

Verwonding of trauma

Verwondingen aan de nek, zoals whiplash, kunnen leiden tot nekpijn. Een whiplash ontstaat als je je nekspier verrekt, bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren.

Infectie

Infecties, zoals streptokokken of klierkoorts, kunnen nekpijn veroorzaken.

Ontsteking

Ontstekingen in de nek kunnen nekpijn veroorzaken.

Tumor

Soms kan nekpijn een symptoom zijn van een tumor in de nek of in de wervelkolom.

Aandoeningen van de wervelkolom

Aandoeningen van de wervelkolom, zoals een nekhernia, scoliose, of osteochondrose, kunnen leiden tot nekpijn.

Reuma

Nekpijn kan ook komen door reuma, zoals artrose of spierreuma. Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Spierreuma is een reumatische aandoening die zich kenmerkt door hevige spierpijn en stijfheid in nek, schouders en heupen.

Symptomen van nekpijn

De symptomen van nekpijn kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Sommige van de meest voorkomende symptomen zijn:

Pijn

De belangrijkste symptoom van nekpijn is pijn in het nekgebied, wat kan variëren van een milde stijfheid tot intense pijn.

Stijfheid

Veel mensen met nekpijn rapporteren stijfheid in de nek, wat kan leiden tot een beperkte beweeglijkheid van de nek.

Uitstraling naar armen of handen

Sommige mensen met nekpijn klagen over uitstraling van de pijn naar de armen of handen.

Hoofdpijn

Soms kan nekpijn leiden tot hoofdpijn.

Verminderde beweeglijkheid van de nek

Nekpijn kan leiden tot verminderde beweeglijkheid van de nek, waardoor het moeilijk kan zijn om de nek te draaien of te kantelen.

Vermoeidheid

Soms kan nekpijn worden gepaard gaan met vermoeidheid.

Vermindering van concentratie

Soms kan nekpijn leiden tot vermindering van concentratie.

Complicaties

In de meeste gevallen is nekpijn een ongemakkelijk maar onschuldig symptoom dat kan worden behandeld met pijnstillers, rust, en fysiotherapie. Echter, in sommige gevallen kan nekpijn leiden tot complicaties, zoals:

 • Chronische nekpijn: Nekpijn die langer dan drie maanden aanhoudt, wordt beschouwd als chronische nekpijn. Dit kan leiden tot aanhoudende beperkingen in de activiteiten van het dagelijks leven en kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals depressie en angst.
 • Uitstraling naar armen of handen: Soms kan nekpijn leiden tot uitstraling naar de armen of handen, waardoor de beweging beperkt kan worden.
 • Beperking van de beweging: Nekpijn kan leiden tot een beperking van de beweging van de nek, waardoor het moeilijk kan zijn om de nek te draaien of te kantelen.
 • Hoofdpijn: Nekpijn kan leiden tot hoofdpijn.
 • Verminderde kwaliteit van leven: Chronische nekpijn kan leiden tot verminderde kwaliteit van leven, omdat het beperkingen oplegt in dagelijkse activiteiten.
 • Slaapstoornissen: Nekpijn kan leiden tot slaapstoornissen, zoals moeilijk in slaap vallen, onrustige nachten, of frequent wakker worden.
 • Andere gezondheidsproblemen: Nekpijn kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals depressie, angst, of verminderde concentratie.

Wanneer huisarts raadplegen?

Als je last hebt van nekpijn, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen als de pijn langer dan een paar dagen aanhoudt, als de pijn ernstig is, of als er andere symptomen zijn zoals koorts, duizeligheid, of gevoelloosheid in de armen of handen.

Huisarts of arts
Huisarts raadplegen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

De arts zal na een vraaggesprek over je klachten lichamelijk onderzoek doen, waarbij hij je nekregio zal onderzoeken. De arts zal ook informeren naar je medische voorgeschiedenis en eventuele medicijnen die je gebruikt.

Daarnaast kan de arts je vragen om bepaalde bewegingen te maken om te bepalen of er beperkingen zijn in de beweging van je nek. De arts kan ook een beeldvormingstest zoals een röntgenfoto, CT-scan, of MRI-scan voorschrijven om te zoeken naar eventuele afwijkingen in de wervelkolom die kan leiden tot nekpijn.

De diagnose kan verder worden bevestigd met de hulp van enkel specifieke testen zoals een elektromyografie (EMG) om de staat van de zenuw- en spieractiviteit te beoordelen, of een wervelkolom scan om anatomische afwijkingen in de wervelkolom te detecteren.

Afhankelijk van de diagnose zal de arts een behandelingsplan voorschrijven. In de meeste gevallen kan nekpijn worden behandeld met behandelingen zoals pijnstillers, fysiotherapie, of oefentherapie. In ernstigere gevallen kan de arts besluiten om de patiënt door te verwijzen naar een specialist zoals een neuroloog of orthopedisch chirurg. Een orthopedisch chirurg of orthopeed is een arts die gespecialiseerd is in bewegen. Een neuroloog houdt zich bezig met aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, zenuwen en spieren.

Behandeling van nekpijn

De behandeling van nekpijn hangt af van de onderliggende oorzaak van de pijn. In de meeste gevallen kan nekpijn worden behandeld met een combinatie van verschillende behandelingsopties, zoals:

Pijnstillers

Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om nekpijn te verlichten.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de beweeglijkheid van de nek te verbeteren, en kan ook helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid.

Oefentherapie

Oefeningen voor de nek kunnen helpen om de spieren te versterken en de beweeglijkheid van de nek te verbeteren, en kan ook helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid.

Massage

Massage kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid in de nek.

Chiropractie

Chiropractische behandelingen zijn gericht op het opheffen van blokkades aan de wervelkolom om zo de druk op zenuwbanden en spieren te verminderen. Chiropractie kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid in de nek.

Andere behandelingen

In sommige gevallen kan een combinatie van verschillende behandelingen het beste zijn, zoals gebruik van warmte- of koudebehandelingen of het dragen van een neksteun.

Operatie

In sommige gevallen van ernstige of chronische nekpijn kan operatie noodzakelijk zijn, vooral wanneer er sprake is van afwijkingen in de wervelkolom.

Het is belangrijk om te weten dat behandeling voor nekpijn kan variëren afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Een behandelingsplan zal vaak worden op maat gemaakt voor de patiënt, zodat de beste resultaten kunnen worden bereikt.

Zelfzorg en oefeningen

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om nekpijn te verminderen en te voorkomen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Een goede houding: Houd je hoofd recht en houd je schouders naar achteren en naar beneden. Vermijd langdurig zitten of staan in dezelfde houding.
 • Verminder stress: Stress kan leiden tot spanning en pijn in de nek. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken toe te passen.
 • Vermijd onnodig tillen: Vermijd het tillen van zware voorwerpen wanneer dit niet nodig is. Als het nodig is om te tillen, zorg dan dat je de juiste technieken gebruikt om te voorkomen dat je je nek overbelast.
 • Oefeningen voor de nek: Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om de spieren in je nek te versterken en de beweeglijkheid van uw nek te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • Houd je hoofd recht en doe je schouders naar achteren en naar beneden. Houd deze positie gedurende 10 seconden en herhaal dit 10 keer.
  • Plaats je handen achter je hoofd en til je hoofd langzaam op. Houd deze positie gedurende 10 seconden en herhaal dit 10 keer.
  • Houd je hoofd recht en draai je hoofd langzaam naar rechts en naar links. Doe dit 10 keer in elke richting.
  • Rust: Vermijd activiteiten die de nekpijn verergeren en probeer zo veel mogelijk rust te nemen als je nek pijn doet.

Kruiden bij nekpijn

Er zijn een aantal kruiden die kunnen helpen bij het verminderen van nekpijn. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

 • Wilgenbast: Salicine, een stof die aanwezig is in wilgenbast, is een natuurlijke ontstekingsremmer die kan helpen bij het verminderen van nekpijn.
 • Kurkuma: Curcumine, een stof die aanwezig is in kurkuma, is een ontstekingsremmende stof die kan helpen bij het verminderen van nekpijn.
 • Gember: Gingerol, een stof die aanwezig is in gember, is een ontstekingsremmende stof die kan helpen bij het verminderen van nekpijn.
 • Duivelsklauw: Duivelsklauw bevat harpagoside, een stof die kan helpen bij het verminderen van nekpijn.
 • Schietwilg: Schietwilg is een kruid dat salicine bevat, een stof die kan helpen bij het verminderen van nekpijn.
 • Menthol : menthol bevat analgetische eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van nekpijn.

Let op: sommige van deze kruiden kunnen interacties hebben met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom eerst je apotheker voordat je kruiden gaat gebruiken.

Prognose

De prognose van nekpijn hangt af van de onderliggende oorzaak van de pijn. In de meeste gevallen is nekpijn een tijdelijk probleem dat kan worden behandeld met pijnstillers, rust, en fysiotherapie. In deze gevallen zal de nekpijn gewoonlijk binnen een paar dagen of weken verdwijnen.

In sommige gevallen kan nekpijn echter chronisch zijn, waardoor het langer dan drie maanden aanhoudt. Dit kan leiden tot aanhoudende beperkingen in de activiteiten van het dagelijks leven. Ook kan het leiden tot psychische klachten, zoals depressie en angst. In dit geval kan de behandeling meer tijd en aandacht nodig hebben.

Sommige aandoeningen die nekpijn veroorzaken, zoals een nekhernia of nekartrose, kunnen de prognose beïnvloeden. In deze gevallen kan de behandeling bestaan uit chirurgie of fysiotherapie. Ook in geval van een tumor of een infectie zijn de prognose en behandelingsopties anders.

Het is belangrijk om te weten dat de prognose kan variëren afhankelijk van de oorzaak van de nekpijn, de behandeling die wordt gevolgd, en je algehele gezondheidstoestand. Het is aan te raden om je behandelend arts te raadplegen om te bepalen wat de prognose is in jouw specifieke situatie.

Preventie

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om nekpijn te voorkomen:

 • Neem een goede houding in acht: Voorkom een ‘ingezakte’ houding als je staat. Je hoofd, nek en de rest van je wervelkolom moeten één lijn vormen.
 • Verminder stress: Stress kan leiden tot spanning en pijn in de nek. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken toe te p[assen en voldoende ontspanning te nemen.
 • Vermijd onnodig tillen: Vermijd het tillen van zware voorwerpen wanneer dit niet nodig is. Als het nodig is om te tillen, zorg dan datje de juiste technieken gebruikt om te voorkomen dat je je nek overbelast. Een bekende techniek is die waarin je diep door je knieën gaat en met rechte rug tilt.
 • Oefeningen voor de nek: Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om de spieren in je nek te versterken en de beweeglijkheid van uw nek te verbeteren. Het is raadzaam om deze oefeningen regelmatig te doen.
 • Slaap in de juiste positie: Slaap op je rug of op je zij met een goede kussen, zorgen ervoor dat uw hoofd en nek op een comfortabele manier worden ondersteund.
 • Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan druk uitoefenen op de nek. Het behouden van een gezond gewicht kan daarom helpen om nekpijn te voorkomen.
 • Vermijd langdurige schermgebruik: Langdurig gebruik van computers of mobiele telefoons kan leiden tot spanning en pijn in de nek. Probeer om regelmatig pauzes te nemen tijdens het gebruik van deze apparaten.
 • Vermijd roken: Roken kan schade aanrichten aan de nekwervels en het werkt ontstekingsbevorderend.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over nekpijn. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.