Dennenthee: gezondheidsvoordelen van thee van dennennaalden

Last Updated on 5 februari 2024 by M.G. Sulman

Dennennaalden thee of dennenthee is niet alleen lekker, maar ook gezond. De den (botanische naam: Pinus) komt voor op droge en meestal onvruchtbare gronden op het noordelijk halfrond. De dennennaalden, dat wil zeggen de bladeren van de den, worden in de zomer verzameld en aan de lucht gedroogd. Dennennaalden bevatten voornamelijk essentiële oliën, tannines, zuren en harsen. In de natuurgeneeskunde worden de dennennaalden toegediend als thee. Je kan dennenthee eenvoudig zelf maken. Voor een dennenthee of dennennaaldenthee worden ongeveer 1-2 theelepels dennennaalden overgoten met 250 ml kokend water en daarna afgedekt 10 minuten laten intrekken. Per dag worden ongeveer 2-3 kopjes dennennaaldthee gedronken. Deze thee heeft een lichtzure, verfrissende smaak. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare dennenthee kopen. De voorkeur gaat daarbij uit naar biologische dennennaaldenthee die uit een ecologisch schoon gebied afkomstig is. De dennennaalden vormen ook de basis voor baden of worden gebruikt als grondstof voor een sauna-infusie.

Pinus sylvestris (Grove den,Vliegden)
Pinus sylvestris (Grove den,Vliegden) / Bron: Wikipedia Commons

Veelgestelde vragen

Je kunt dennennaalden thee elke dag of om de dag drinken. Drink echter niet te veel, want het bevat 4 tot 5 keer meer vitamine C dan sinaasappelsap en ook veel vitamine A. Maximaal drie koppen per dag wordt doorgaans geadviseerd.
Gezondheidsvoordelen van dennennaalden thee zijn: je immuunsysteem een boost geven, het verbeteren van het gezichtsvermogen, het voorkomen van luchtweginfecties, het stimuleren van de bloedsomloop, het vermijden van chronische ziekten, het verbeteren van de cognitieve prestaties, het versterken van de gezondheid van het hart en het versnellen van de genezing van luchtweginfecties.
Dennennaaldthee heeft een aangename smaak en geur . Het is rijk aan vitamine C . Het bevat maar liefst 5 keer de concentratie van vitamine C als in citroenen.

De den en dennenthee

Naaldboom

Dennenthee wordt gemaakt van dennennaalden van de den. Een den is een naaldboom met groene naalden die van nature voorkomt op het hele noordelijk halfrond. De etherische olie maakt van de den een geneeskrachtige plant. Het kan worden gebruikt voor aandoeningen van de luchtwegen, spier- of huidaandoeningen en rugpijn. Bij verkoudheden zoals catarre (een lichte ontsteking van de slijmvliezen die samengaat met de afscheiding van slijm) of chronische bronchitis ondersteunt de den het verwijderen van afscheiding. Baden met dennennaalden zijn ideaal tegen huidziekten, omdat de essentiële oliën jeuk en ontstekingen verminderen. Dennennaaldolie is ook erg populair bij spier- en sportblessures, maar ook bij rugpijn en reuma. Het wordt zeer goed verdragen en heeft nauwelijks bijwerkingen.

Voor de productie van de preparaten worden verse naalden, twijgen en takken of de hars van de den gebruikt. Het eindproduct is meestal verkrijgbaar als tinctuur, zalf, crème of olie. Dennennaalden worden ook aangeboden als thee.

dennennaalden en bloemknop
dennennaalden en bloemknop / Bron: Wikimedia Commons

Waaraan kun je dennennaalden herkennen?

Niet alleen van dennennaalden, maar ook van sparrennaalden kun je thee zetten. De geur en smaak tussen de dennenthee (pinus sylvestris) en de sparrenthee (picea abies) verschilt, ofschoon het beide dennenthee is.

Een andere boom met naalden is de lariks, een geslacht van coniferen.  Deze is te herkennen aan meer naalden die samenkomen in een bundeltje. Zet absoluut geen thee van lariksnaalden, want die zijn giftig.

Een dennenboom is eenvoudig te herkennen aan de groeiwijze van de naalden, die met z’n tweeën als setje aan de tak groeien, zoals duidelijk op de afbeelding is te zien. In het onderstaande filmpje kun je het ook goed zien.

Gezondheidsvoordelen van dennennaalden thee

Verkoudheid en andere toepassingen

Dennenthee heeft niet alleen positieve effecten bij verkoudheid. Traditionele toepassingsgebieden zijn:

Omschrijving

De den kan worden gebruikt als huismiddeltje om verlichting te bieden voor veel kwalen. De genezende werking van de den wordt vooral toegepast bij klachten als een hardnekkige hoest, bronchitis, keelpijn of heesheid. Het is aangetoond dat inhalatie met dennennaaldolie of een thee gemaakt van jonge dennenspruiten een slijmoplossend en kalmerend effect heeft en dus verkoudheidsklachten op een natuurlijke manier tegengaat.

Dennenboomolie kan niet alleen verlichting bieden bij verkoudheid, de medicinale plant kan ook helpen bij spier- of gewrichtspijn. Omdat dennennaaldolie een licht irriterend effect heeft op het weefsel, bevordert het de bloedcirculatie in het betreffende gebied en zal de pijn vervolgens afnemen.

Advertentie van dennenthee uit 1954
Advertentie van dennenthee uit 1954 / Bron: “Limburgsch dagblad”. Heerlen, 15-11-1954, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 01-08-2021, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010418260:mpeg21:p002

De belangrijkste voordelen van dennenthee

Wat zijn de belangrijkste voordelen van thee van dennennaalden?

  • Dennennaaldthee heeft een aangename smaak en geur. Het is daarmee een goed begin van de dag.
  • Het is rijk aan vitamine C (ascorbinezuur) en je geeft daarmee een boost aan je weerstand.
  • Dennennaaldthee bevat ook een hoog gehalte aan vitamine A, wat goed is voor je gezichtsvermogen, de regeneratie van haar en huid verbetert en de productie van rode bloedcellen verbetert.
  • Het kan worden gebruikt als slijmoplossend middel voor vastzittende hoest; het is ook goed voor keelpijn.
  • Dennenthee geeft je een een heldere geest.
  • Dennennaalden bevatten antioxidanten. Deze verminderen vrije radicalen, die schadelijk zijn voor de mens en ziekten kunnen veroorzaken.
  • Dennennaaldthee kan mogelijk helpen om het verouderingsproces te vertragen.
  • Het bevat suramine. Deze stof kan tijdelijk de symptomen van autisme verlichten.1Naviaux RK, Curtis B, Li K, Naviaux JC, Bright AT, Reiner GE, Westerfield M, Goh S, Alaynick WA, Wang L, Capparelli EV, Adams C, Sun J, Jain S, He F, Arellano DA, Mash LE, Chukoskie L, Lincoln A, Townsend J. Low-dose suramin in autism spectrum disorder: a small, phase I/II, randomized clinical trial. Ann Clin Transl Neurol. 2017 May 26;4(7):491-505. doi: 10.1002/acn3.424. PMID: 28695149; PMCID: PMC5497533.
Kegelvrucht van de den
Kegelvrucht van de den / Bron: Wikimedia Commons

Helpt dennenthee tegen corona?

Anno 2024 is er nog geen enkel bewijs dat het kruid of de werkzame stof veilig en effectief is voor het behandelen van COVID-19.

Dennennaalden thee om te ontgiften

Er wordt wel beweerd dat dennennaaldenthee kan helpen bij het ontgiften van het lichaam. Er is anno 2024 echter weinig wetenschappelijk bewijs om deze bewering te staven. Het menselijk lichaam kan zichzelf ontgiften via de lever en de nieren. Je lever zet afvalstoffen om tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt. Nadat deze stoffen zijn afgebroken worden de onschadelijke afbraakproducten via gal of bloed uitgescheiden. Uiteindelijk verlaten ze je lichaam via de nieren en de ontlasting.

Werkzame stoffen en voedingswaarde

In vogelvlucht

Ook al kent bijna niemand de dennenboom als medicinale plant, de plant bevat tal van ingrediënten die een gezondheidsbevorderende werking hebben. De concentratie hiervan is bijzonder hoog in de dennennaalden en de jonge lichtgroene dennenscheuten, zodat dennennaaldenolie of de gedroogde dennenscheuten bij voorkeur als huismiddeltjes worden gebruikt.

Dennennaalden bevatten voornamelijk essentiële oliën, maar ook harsen, bitterstoffen, tannines en flavonoïden. In combinatie hebben ze een slijmoplossend en -afdrijvend effect, maar kunnen ze ook kalmerend en antibacterieel zijn.

In de naalden zit tevens vitamine C, vitamine A en provitamine A (bètacaroteen). In een kopje dennenthee zit maar liefst vijf keer zoveel vitamine C als in een glas sinaasappelsap.

Vitamine C

Dennennaalden zijn rijk aan vitamine C. In een kopje dennennaaldthee zit meer dan 5 keer zoveel vitamine C als in een glas sinaasappelsap. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is onder meer nodig om wonden goed te laten genezen, voor de afweer en het bloed.

Citroenen
Dennenthee bevat maar liefst 5 keer de concentratie van vitamine C als in citroenen / Bron: Pixabay / Bron: Pixabay

Vitamine A

Dennennaalden zijn een geweldige bron van vitamine A, wat goed is voor het gezichtsvermogen en de immuniteit.

Slijmoplossende eigenschappen

De thee kan worden gebruikt om slijm op te lossen bij een slijmhoest of een verstopte neus. Ook helpt het keelpijn te verlichten.

Antioxidanten

Dennennaalden zijn ook een geweldige bron van antioxidanten, die je cellen beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Advertentie van dennenthee uit 1955 / Bron: Advertentie. “Eindhovensch dagblad”. Eindhoven, 13-12-1955, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 13-07-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE02:163618062:mpeg21:p00007

Toepassingen

Stomen

Als je een grove den in de tuin hebt staat, dan kun je deze als natuurlijk huismiddeltje gebruiken. De naalden van deze naaldboom is hier bijzonder geschikt voor. Deze kunnen het beste in mei worden verzameld, wanneer ze nog zo jong mogelijk zijn, en vers verwerkt of gedroogd worden voor later gebruik. Ook buiten het voorjaar kunnen ze geplukt worden.

Bereidingswijze

Om ermee te stomen in verband met een verkoudheid, dien je een handvol dennennaalden grof te pletten met een vijzel. Daarna mengen met een liter kokend water in een grote kom. Met een grote handdoek over je hoofd kun je de dampen ongeveer vijf tot tien minuten inademen om een ​​slijmoplossend effect te krijgen en de geïrriteerde slijmvliezen te kalmeren.

Als je geen dennennaalden bij de hand hebt, kun je natuurlijk ook vijf druppels kant-en-klare dennennaaldenolie gebruiken als additief voor inhalatie.

Waarschuwing

Opgelet! Het gevaar voor heetwaterverbrandingen tijdens stoominhalatietherapie wordt onderschat.2Medisch Contact. Stoominhalatietherapie: ineffectief en gevaarlijk! https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/stoominhalatietherapie-ineffectief-en-gevaarlijk.htm (ingezien op 16-7-2022) Er kunnen ernstige complicaties ontstaan na stoominhalatietherapie. De kom met heet water waarboven wordt gestoomd, kan namelijk op je schoot vallen en  ernstige verbrandingen veroorzaken. Stoominhalatietherapie kun je daarom beter niet bij kinderen toepassen, maar ook volwassenen moeten uitkijken!

Dennenbad

Een bad met de den als toevoeging kan ook heel ontspannend zijn. Hiervoor kun je ofwel dennennaaldenolie gebruiken of ongeveer 100 gram dennennaalden 20 minuten laten sudderen met twee liter water en vervolgens zeven en toevoegen aan het badwater. De etherische olie helpt niet alleen de luchtwegen, maar heeft ook een ontspannend effect en verlicht spier- en gewrichtspijn. Dennennaaldbrouwsel kan ook een positief effect hebben op de luchtwegen als sauna-infusie.

Dennenthee

Als thee is de den natuurlijk ook een geneeskrachtig huismiddeltje. Hoe kun je het beste dennenthee bereiden? Hoe maak je dennenthee? Gebruik hiervoor een theelepel fijngehakte dennennaalden of dennenscheuten gezet met een kop (150 milliliter) heet water en ongeveer vijf minuten afgedekt. Vervolgens worden de naalden of spruiten eruit gezeefd. De verzachtende etherische oliën van de thee en het hoge vitamine C-gehalte van de naalden helpen je om snel weer op de been te komen, vooral bij verkoudheid en griep. Indien je de lichtzure smaak van de thee niet lekker vindt, kun je deze zoeten met een beetje honing. Drink smakelijk!

Dennenthee
Dennenthee heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Freepik

Herkennen en bereiden van dennennaalden thee

In deze video kun je zien hoe je dennennaalden kunt identificeren, oogsten en bereiden tot een heerlijke dennenthee.

Gebruiksaanwijzing

  • Volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar : 1 tot 3 kopjes per dag.
  • Niet geschikt voor zwangere en zogende vrouwen.

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn maar weinig studies over de bijwerkingen van dennenthee, in tegenstelling tot de voordelen er van. Mogelijke bijwerkingen zijn irritatie in de mond en keel, huiduitslag, ontstoken plekken op de huid, misselijkheid, braken, duizeligheid, hoofdpijn, diarree en meer.

Als je één of meerdere van deze problemen ervaart, is het raadzaam om medisch advies in te winnen. Neem nooit risico’s met je gezondheid; koop veilig geproduceerde dennennaaldthee. Voordat je op zoek gaat naar dennennaalden in het bos, is het belangrijk dat je ze goed kunt identificeren en kunt onderscheiden van andere bomen.

Wildkamperen en dennenthee maken

Wildkamperen is de kunst om van weinig alles te maken. In deze aflevering gaan we zelf dennenthee maken: simpel, maar heerlijk en gezond!

Lees verder

Grove den

De grove den (Pinus sylvestris) is een naaldboom uit de Dennenfamilie. Hij komt van nature in het noordwestelijk deel van Europa voor. De dennenknoppen en dennentopjes (scheuten) die in mei verschijnen, zijn rijk aan etherische olie en vitamine C. Deze delen van de boom worden gebruikt in de natuurgeneeskunde. De scheuten, die opvallend lichtgroen van kleur zijn, … Verder lezen 

Takje van de grove den met de verschillende bloeiwijzen
Takje van de grove den met de verschillende bloeiwijzen / Bron: Wikimedia Commons

Kamillethee is gezond en geneeskrachtig

Kamillethee staat al sinds de oudheid bekend om zijn gezonde en geneeskrachtige eigenschappen. Kamille (Matricaria recutita) is een éénjarige plant die overal in Europa voorkomt. Deze plant kan 60 cm hoog worden en heeft geveerd geurig blad. De kamille  heeft een felgele bloemkop en langwerpige witte bloemblaadjes waarvan de thee wordt gemaakt. Naast thee wordt … Verder lezen“Kamillethee is gezond en geneeskrachtig”

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het drinken van geneeskrachtige dennenthee. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.