Kamillethee is gezond en geneeskrachtig

Last Updated on 10 april 2023 by M.G. Sulman

Kamillethee staat al sinds de oudheid bekend om zijn gezonde en geneeskrachtige eigenschappen. Kamille (Matricaria recutita) is een éénjarige plant die overal in Europa voorkomt. Deze plant kan 60 cm hoog worden en heeft geveerd geurig blad. De kamille  heeft een felgele bloemkop en langwerpige witte bloemblaadjes waarvan de thee wordt gemaakt. Naast thee wordt er ook etherische olie uit gewonnen.

Kamillethee
Kamillethee / Bron: Wikimedia Commons

Hoe gezond is kamillethee?

Kamille is een plant, meer bepaald een composiet. De composietenfamilie, ook samengesteldbloemigen genoemd, is een zeer omvangrijkste plantenfamilie. Zelfs de oude Egyptenaren waardeerden de gele kamillebloemen vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen en  voor hen was het de bloem van de zonnegod Re. Voor de Germanen was de plant heilig. Dit allemaal vanwege haar geneeskracht. De bloemen bevatten waardevolle ingrediënten zoals etherische oliën en flavonoïden. Doordrenkt met heet water, kan kamillethee helpen bij een breed scala aan ziekten. Door haar geneeskracht, in het bijzonder voor vrouwenkwalen, komt kamille regelmatig voor op schilderijen waarop Maria, de moeder van Jezus, is afgebeeld.

Kamille
Kamille / Bron: Wikimedia Commons

De geneeskracht van kamillethee

De mogelijke gezondheidsvoordelen van kamillethee zijn onder meer de volgende:

Verlichten van menstruatiepijn

Kamillethee wordt in verband gebracht met verlichting van menstruatiekrampen. Uit een onderzoek uit 2010 bleek bijvoorbeeld dat het drinken van kamillethee gedurende één maan, de pijn van menstruatiekrampen kon verminderen.1Jenabi, Ensiyeh & Ebrahimzadeh, Samira. (2010). Chamomile tea for relief of primary dysmenorrhea. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility. 13. 39-42. De vrouwen die aan dit onderzoek deelnamen rapporteerden ook minder angst en angst geassocieerd met menstruatiepijn.

Meisje met menstruatiepijn / Bron: Freepik

Ter behandeling van diabetes en het verlagen van de bloedsuikerspiegel

Het drinken van kamillethee kan helpen bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel. De ontstekingsremmende eigenschappen ervan kunnen schade aan de cellen van je alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer je bloedsuikerspiegel chronisch verhoogd is.2Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports3(6), 895–901. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377 De Alvleesklier heb je nodig voor een goede bloedsuikerspiegel. Dit orgaan maakt insuline aan, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van glucose uit je bloed.

In een onderzoek onder 64 diabetici hadden degenen die gedurende acht weken dagelijks kamillethee dronken bij de maaltijd een aanzienlijk lagere gemiddelde bloedsuikerspiegel dan de controlegroep die water consumeerde.3Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015 Feb;38(2):163-70. doi: 10.1007/s40618-014-0170-x. Epub 2014 Sep 7. PMID: 25194428.

Osteoporose vertragen of voorkomen

Bij osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, worden je botten minder stevig en minder sterk, doordat de botdichtheid afneemt. Dit verlies van botdichtheid verhoogt het risico op botbreuken en een gebogen houding. Hoewel iedereen osteoporose kan krijgen, komt het het meest voor bij postmenopauzale vrouwen. Bij vrouwen worden de botten beschermd door hormonen oestrogeen en progesteron. Rond en na de overgang maak je minder van deze hormonen aan en daarom kan osteoporose optreden.

Een studie uit 2004 wees uit dat kamillethee antioestrogene effecten kan hebben.4Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004 Nov 17;52(23):6956-61. doi: 10.1021/jf0400765. PMID: 15537303. Het hielp ook de botdichtheid te bevorderen, maar de onderzoekers waarschuwen dat verder onderzoek nodig is om dit duidelijke voordeel afdoende te bewijzen.

Osteoporose
Osteoporose / Bron: Wikimedia Commons

Ontstekingsremmend

Ontsteking is een reactie van het immuunsysteem om infecties te bestrijden. Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel.

Behandeling en preventie van kanker

Regelmatig een kopje kamillethee drinken kan kanker helpen voorkomen, aldus onderzoekers aan de universiteit van Ohio.5HLN. Hoe kamillethee kanker kan bestrijden. https://www.hln.be/fit-en-gezond/hoe-kamillethee-kanker-kan-bestrijden~a12b3742/ (ingezien op 20-10-2021) Dit komt door de chemische stof apigenine, wat de zogenaamde ‘superkrachten’ van kankercellen wegneemt. Apigenine is een flavonoïde dat van nature voorkomt in sommige planten. Het zorgt ervoor dat de cellen die kanker veroorzaken zich niet vermenigvuldigen en ook niet verder groeien.

Beter slapen en ontspannen

Het drinken van kamillethee helpt je te ontspannen en je kan er beter van in slaap vallen. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van kamillethee niet alleen helpt om sneller in slaap te vallen, het kan tevens helpen om dieper te slapen.

Goed voor de spijsvertering

Kamillethee ondersteunt de spijsvertering en helpt het bij een aantal maag- en darmklachten. Als je frequent maag- en darmkrampen hebt, kan het drinken van kamillethee een goede optie zijn.

Ter behandeling van milde huidaandoeningen

Het rechtstreeks aanbrengen van kamille-extract op een wond bevordert de genezing. Ook kan kamillezalf helpen bij eczeem en milde inflammatoire huidaandoeningen, hoewel ze niet zo effectief zijn als hydrocortisoncrème.

Is kamillethee goed voor de lever?

Kamillethees een van de beste theesoorten om de lever te reinigen. Het bevat sesquiterpeenlactonen dat de lever helpt om te ontgiften. Ook hefet het kruid de ontstekingsremmende eigenschappen. Dit beschermt je lever tegen schade en ontsteking

Kun je teveel kamillethee drinken?

De meeste mensen drinken één tot vier kopjes kamillethee per dag. Sommige bronnen beweren dat wanneer je te veel kamillethee drinkt, je daar misselijk van kan worden en zelfs kan gaan braken.

Wie moet kamillethee vermijden?

De volgende groepen moeten kamille vermijden, tenzij anders geadviseerd door een arts:

Bekend met allergie

Mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergieën, met name voor pollen, moeten uitkijken. Kamille kan namelijk besmet zijn met stuifmeel van andere planten en kan dus een allergische reactie veroorzaken.

Kamille-allergie

Mensen die eerder een allergische reactie hebben gehad, zelfs een milde, op kamilleproducten: ze moeten kamille vermijden, omdat allergische reacties na verloop van tijd erger kunnen worden.

Bloedverdunners

Als je bloedverdunners neemt, vermijd dan kamille(thee). Dit kruid werkt namelijk zelf bloedverdunnend.

Zuigelingen en zeer jonge kinderen

Kamillethee kan, net als honing en sommige andere natuurlijke producten, besmet zijn met sporen van botulisme. De meeste gezonde volwassenen kunnen de infectie bestrijden, maar baby’s kunnen dat misschien niet. Veel artsen raden zuigelingen en jonge kinderen aan om honing te vermijden, en ze moeten ook kamilleproducten vermijden.

Medicijnen

Het is ook niet veilig om kamille te gebruiken als vervanging voor bewezen medische behandelingen. Als je medicijnen gebruikt, vraag dan aan je apotheker naar mogelijke interacties met kamillethee.

Uit de oude doos

Wat de Parijzenaar drinkt (1903)

Uit de Nieuwe Tilburgsche Courant d.d. 16 oktober 1903:

Niets wisselt in Parijs zoo sterk als de mode der dranken. Eerst werd de roode wijn in den ban gedaan; in alle deftige restaurants werd alleen maar meer witte wijn geschonken, al gauw veel meer dan, ooit van dit artikel op de wijnbergen van heel de wereld was gegroeid. De gevolgen bleven niet uit, de wijnflesschen verdwenen van de tafeltjes en werden overal vervangen door melkglazen. Het had er veel van, of alle uitgaande Parijzenaars ineens geheelonthouder waren geworden, — altijd zaten ze met een onschuldig glas melk voor zich. Maar de Parijsche melk behoort niet tot de dranken, waaraan men lang trouw blijven kan; ze moest spoedig het veld ruimen voor allerlei mineraalwaters, die, wonderlijk genoeg, plotseling in haast alle provincies van Frankrijk begonnen op te borrelen. Echter, de mineraal-waters werden ook weer verdrongen en wel — niemendal. De dokters vonden uit, elke drank een vijand van den mensch was, en de Parijzenaars staakten het drinken. Maar sedert eenige maanden drinken ze weer. Bacchus evenwel herkent zijn eens trouwe aanhangers niet meer, want naar de N. Fr. Pr. schrijft, is de modernste, fatsoenlijkste drank op dit oogenblik in Parijs – kamillethee! Ze geurt overal, waar men weet, wat ‘le bon ton’ verlangt; bij oesters, en kaviaar wordt kamillethee geslurpt!

Wat de Parijzenaar drinkt.. “Nieuwe Tilburgsche Courant”. Tilburg, 16-10-1903, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 10-04-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010157326:mpeg21:p003

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het bereiden en drinken van kamillethee. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.