Aarmunt of groene munt: gezond en thee maken

Last Updated on 25 mei 2023 by M.G. Sulman

Aarmunt (Mentha spicata) wordt gebruikt voor de bereiding van (kruiden)thee. Deze plant behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae; beide namen zijn toegestaan). De bloemen hebben een lilaroze kleur en bloeien meestal van juli tot en met augustus. De bladeren zijn groen en de plant kan ongeveer 30 cm hoog worden. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ongeveer 70 cm. Het kan temperaturen tot -35 graden Celsius verdragen. Het wordt aanbevolen om deze plant met een afstand van 38 cm te planten (5-7 stuks per vierkante meter) en het is goed verkrijgbaar. De aarmunt gedijt goed in open ruimtes, vooral in tuinen op het zuiden. Het verlangt een zonnige en warme plek met vruchtbare grond, en het moet buiten de schaduwzone van bomen en struiken worden geplaatst. Het kan worden gebruikt als borderplant, omdat het gemakkelijk te combineren is met andere planten. In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen overmatige regen en sneeuw. In de zomer moet je ervoor zirgen dat de plant niet uitdroogt. De aarmunt is een heuze woekeraar met veel worteluitlopers.

Aarmunt of groene munt / Bron: Wikimedia Commons

Wat is aarmunt of groene munt?

De aarmunt, ook wel bekend als groene munt, is een sterk geurende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Het is een vaste plant die vaak in het wild voorkomt en van nature te vinden is in Midden- en Zuid-Europa. De pepermunt daarentegen is ontstaan door een kruising tussen de watermunt en de aarmunt.

Aarmunt wordt veel gebruikt als keukenkruid en voor het maken van kruidenthee.

De plant heeft uitlopers en groeit tot een hoogte van 30-80 cm. De bladeren zijn groot, ongeveer 5-9 cm lang en hebben een afgeronde tot hartvormige vorm.

De aarmunt bloeit van juli tot september en produceert roze-violette of witte bloemen van ongeveer 2,5-3 mm groot. De bloemen zijn gerangschikt in twee schijnkransen. De vrucht van de aarmunt is een vierdelige splitvrucht.

Aarmunt (Mentha spicata) / Bron: Wikimedia Commons

Toepassingen

De aarmunt wordt gebruikt in een breed scala aan producten, waaronder tandpasta, mondwater, zeep en bodyscrubs, maar ook in culinaire producten zoals drankjes, sauzen, dipsauzen, complete gerechten en zelfs als garnering. 

Je kunt op de bladeren van de aarmunt kauwen, maar je kan er ook groene muntthee van maken of een essentiële olie. Groene muntthee bereid je door de bladeren van de aarmunt te laten trekken in heet water. Deze thee hefet een verfrissende smaak en kan helpen bij spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en indigestie. Daarnaast kan groene muntthee ook verlichting bieden bij verkoudheid en bijholteklachten vanwege de verkoelende en slijmoplossende eigenschappen.

Tekening van de aarmunt van Franz Eugen Köhler / Bron: Wikimedia Commons

Thee maken van aarmunt

Thee van aarmunt of groene munt maak je als volgt:

  • Verzamel verse aarmuntblaadjes.
  • Spoel de blaadjes af onder koud water om eventueel vuil of stof te verwijderen.
  • Breng water aan de kook.
  • Plaats de gewenste hoeveelheid aarmuntblaadjes in een theepot of mok.
  • Giet het hete water over de blaadjes.
  • Laat de blaadjes ongeveer 5-10 minuten trekken.
  • Gebruik een zeef om de blaadjes uit de thee te verwijderen.
  • Voeg indien gewenst een zoetstof zoals honing toe.
  • Serveer de aarmuntthee en geniet van de verfrissende smaak!
Een glas muntthee / Bron: Wikimedia Commons

aarmunt is gezond en zit vol geneeskracht

Aarmunt heeft tal van uitstekende gezondheidsvoordelen, zoals de volgende:

Antimicrobiële werking

Aarmunt wordt vaak geassocieerd met een frisse adem, maar het heeft ook andere toepassingen in tandpasta en mondwater. Dit komt doordat groene munt essentiële oliën bevat, waaronder menthol, alsmede andere stoffen en verbindingen met antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Deze eigenschappen beschermen je mond en keell tegen infecties, vooral die welke schadelijk kunnen zijn voor je tanden en tandvlees.

Een van de belangrijkste oorzaken van slechte adem, ook wel halitose genoemd, zijn bacteriën die zich ophopen op de tong en achter het tandvlees. Aarmunt bestrijdt deze bacteriën, waardoor je mond fris blijft ruiken en gezond blijft. Om die reden wordt het kruid vaak gebruikt in producten zoals tandpasta en mondwater.

Het natuurlijke antibacteriële en antimicrobiële effect van groene munt kan helpen bij het doden van schadelijke bacteriën in de mond, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde mondflora. Dit draagt bij aan het behoud van een frisse adem en het beschermen van je tanden en tandvlees tegen infecties.

Aarmunt / Bron: Wikimedia Commons

Goed voor de luchtwegen

Vanwege de van nature kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft groene muntthee een grote invloed op de gezondheid van je luchtwegen. Het kan ook keelpijn en ander ongemak helpen verlichten. De ontstekingsremmende eigenschappen van groene muntthee gaan ontstekingen in de keel en luchtwegen tegen. Dit is nuttig bij aandoeningen zoals verkoudheid, griep, bronchitis en andere luchtweginfecties.

Ondersteunt de spijsvertering

Talrijke functies van aarmunt in het spijsverteringsstelsel omvatten het optreden als een matig tonicum om een maagklachten te kalmeren. Het kan worden gebruikt door mensen met gastro-intestinale problemen zoals overmatige winderigheid, krampen of een opgeblazen gevoel. Het is populair tijdens de zwangerschap om ochtendmisselijkheid, misselijkheid en braken te voorkomen. De prevalentie van PDS (prikkelbaredarmsyndroom) lijkt de laatste jaren toe te nemen, en om de aandoening te behandelen of beter onder controle te houden, wordt vaak groene muntthee of het direct eten van groene muntblaadjes geadviseerd.

Hormonaal evenwicht

Groene munt kan helpen bij het beheersen of behandelen van hormonale onevenwichtigheden, waaronder polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en andere soorten onevenwichtigheden. De krachtige chemische componenten van aarmunt hebben de eigenschap om het endocriene systeem op verschillende manieren te remmen en te stimuleren. Dit kan bijdragen aan het bevorderen van een hormonaal evenwicht en het minimaliseren van complexe metabole bijwerkingen, zoals hirsutisme (een vorm van overbeharing bij vrouwen waarbij de haargroei toegenomen is volgens een mannelijk beharingspatroon), door het verlagen van hoge testosteronniveaus bij vrouwen.

Verbetert de bloedsomloop

Aarmunt verbetert de bloedsomloop door de bevordering van hemoglobine- en rode bloedcelvorming dankzij de hoge concentratie ijzer. Dit helpt bloedarmoede te voorkomen en bevordert de bloedtoevoer naar de ledematen, wat bijdraagt aan een beter energieniveau en een goede wondgenezing.

Hartgezondheid

Ook draagt aarmunt bij aan een gezonde hartfunctie. Het hoge kaliumgehalte in groene munt zorgt voor vaatverwijding, wat de druk op bloedvaten en slagaders vermindert. Dit helpt het risico op atherosclerose (slagaderverkalking), beroerte en een hartaanval te verlagen.

Stressvermindering

Menthol is een krachtige actieve component van aarmunt. Het heeft een kalmerend en ontspannend effect op je lichaam. Menthol bevordert een vredige en ontspannen toestand. Het drinken van een kopje groene muntthee helpt je ontspannen en gaat de schadelijke effecten van chronische stresshormonen op het lichaam tegen, vooral bij mensen die last hebben van chronische stress of angst.

Chronische ziekten tegengaan

Aarmunt bevat verschillende chemische componenten, waaronder limoneen, cineol, pineen, vitamine A, vitamine C, riboflavine (vitamine B2) en thiamine (vitamine B1). Deze samenstelling maakt groene munt een krachtig middel tegen chronische ziekten, waaronder kanker, die vaak worden veroorzaakt door schadelijke vrije radicalen die gezonde cellen aanvallen. Groene munt bevat zowel antioxidanten als metabolisme-regulerende stoffen, waardoor het de vrije radicalen neutraliseert en het lichaam ondersteunt bij het afvoeren ervan. Dit draagt bij aan de bescherming van de gezondheid van de cellen en vermindert het risico op chronische ziekten.

Bloeiende aarmunt / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over aarmunt(thee), of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.