Kattensnor: geneeskrachtig en drinkbaar als kumis kucing thee

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

Kattensnor (Cleome spinosa) is een plantensoort die behoort tot de Cleomaceae-familie. Het is een eenjarige tuinplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Kattensnor staat bekend om zijn lange, smalle bloemstelen die uitsteken boven de blaadjes. De bloemen zijn meestal roze, paars of wit van kleur en hebben een karakteristieke vorm met lange meeldraden die lijken op een kattensnor. De plant kan tot 1,5 meter hoog worden en bloeit vanaf de zomer tot de herfst. Kattensnor is geneeskrachtig en eetbaar. Of beter gezegd: het is drinkbaar als thee, bekend onder naam ‘kumis kucing thee’.

Kattensnor / Bron: Wikimedia Commons

Herkomst

Kattensnor is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het is een eenjarige plant die vooral voorkomt in landen als Brazilië, Argentinië en Uruguay. Tegenwoordig is de kattensnor een populaire tuinplant en wordt deze wereldwijd gekweekt in gematigde klimaten.

Kattensnor is geneeskrachtig

Er zijn enkele studies gedaan naar de mogelijke medicinale werking van kattensnor, maar de resultaten zijn tot dusverre niet eenduidig. Anno 2024 is er meer onderzoek nodig naar de werking van de plant.

Ontstekingsremmend

Kattensnor heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bepaalde verbindingen in de plant, zoals quercetine en rutine, hebben een ontstekingsremmende werking. Dit kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals artritis en andere ontstekingsziekten.

Antibacteriële werking

Een andere mogelijke toepassing van de kattensnor is als antibacterieel middel. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde delen van de plant antimicrobiële eigenschappen hebben en kunnen helpen bij de bestrijding van bacteriële infecties.

Goede voor de nieren

Er is enig bewijs dat kattensnor vochtafdrijvende en urinezuurafdrijvende eigenschappen heeft. Het ondersteunt de werking van de nieren en gaat de vorming van nierstenen tegen.

Jicht

Jicht is een vorm van ontstekingsreuma die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kattensnor op jicht. Vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen kan het helpen bij jicht. Bovendien wordt urinezuur sneller uit het lichaam afgevoerd.

Werkzame stoffen

Kattensnot bevat onder meer de volgende werkzame stoffen:

  • Quercetine: Een flavonoïde met antioxidante eigenschappen en een ontstekingsremmende en antihistaminische werking.
  • Rutine: Dit is ook een flavonoïde met antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Saponinen: Dit zijn stoffen met zeepachtige eigenschappen en ze hebben het vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen en de immuunfunctie te verbeteren.
  • Alkaloïden: Dit zijn stikstofhoudende verbindingen die de bloeddruk verlagen door de zenuwimpulsen in het hart en de arteriële wanden te regelen.

Zaaien, standplaats en verzorging

Zaaien

Vanaf het vroege voorjaar tot het midden van de zomer kun je kattensnor zaaien. Het is een warmteminnende plant en heeft om die reden een bodemtemperatuur van minimaal 18 graden Celsius nodig om te kiemen. Zaai de zaden ongeveer 1 cm diep en 15-20 cm uit elkaar.

Standplaats

De kattensnor gedijt het best op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Op een plek in halfschaduw kan de plant ook groeien, maar het zal dan minder bloemen produceren. Halfschaduw is een plek waar de plant maximaal 4 uur volle zon krijgt. De plant kan goed tegen droogte.

Verzorging

Na het zaaien moet je kattensnor regelmatig bewateren totdat de zaden ontkiemen. Als ze eenmaal zijn ontkiemd en groeien, hoef je niet meer zoveel water te geven. Geef de planten alleen water als de grond droog aanvoelt. Verwijder ook regelmatig dode bloemen. Dit bevordert de bloei. De plant heeft geen speciale bemesting nodig. Mest voor bloeiende planten volstaat.

Oogsten

De bloemen van de kattensnor kunnen worden geoogst voor gebruik in boeketten of als decoratie. Knip de bloemstelen af ​​zodra de bloemen volledig zijn geopend en plaats ze in een vaas met water.

Overwintering

De kattensnor is een eenjarige plant en sterft af na de bloei. Het produceert echter veel zaden die je kunt verzamelen en bewaren voor het volgende seizoen.

Als je de planten in potjes of bakken kweekt, kun je ze naar binnen halen voordat de vorst intreedt en ze binnenshuis laten overwinteren.

Kumis kucing thee

Je kunt thee maken van kattensnor. Kattensnor is de plant waar Javaanse nierthee is gemaakt. Dit wordt in Indonesië kumis kucing genoemd. We geven een recept om thee te maken van de bladeren en bloemen van de kattensnor:

Wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel gedroogde kattensnor bladeren en bloemen
  • 2 kopjes water
  • Desgewenst honing

Hoe te bereiden?

  • Pluk kattensnor bladeren en bloemen en laat ze drogen in de zon of in een warme, goed geventileerde ruimte.
  • Snijd de bladeren en bloemen fijn als ze volledig droog zijn
  • Doe een handjevol in een theepot
  • Breng het water aan de kook en giet het over de thee
  • Laat de thee gedurende 5-10 minuten trekken
  • Zeef de thee en dien het op, eventueel honing toevoegen

Bijwerkingen

Overmatig gebruik van kattensnorthee kan leiden tot misselijkheid en braken. Drink het daarom met mate.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de geneeskracht of het bereiden van kattensnor, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.