Last Updated on 18 oktober 2021 by M.G. Sulman

Gastro-enterologie is de wetenschap die zich bezighoudt met ziekten van het maagdarmstelsel en een gastro-enteroloog onderzoekt en behandelt mensen met complexe maag-, darm- of leveraandoeningen. Veel mensen die bij een gastro-enteroloog komen, klagen over buikpijn na het eten. Hoewel er op het eerste gezicht niets aan de hand lijkt, moeten dergelijke klachten wel nader onderzocht worden. Het is vooral belangrijk om dit symptoom te onderzoeken bij oudere mensen, omdat de incidentie van maagkanker stijgt met het ouder worden.

Buikpijn, pijn in bovenbuik

 

Oorzaken van buikpijn na het eten

Hieronder worden een aantal mogelijke oorzaken van buikpijn na het eten behandeld. Het gaat hier vooral om terugkerende klachten en dus niet om buikpijn na het eten als gevolg van overdadig eten en/of te vet eten. Of het drinken van veel water, verse vruchtensappen, frisdranken of andere dranken na of tijdens het eten. Op deze manier verdun je het maagzuur, waardoor het voedsel slecht verteerd in de darmen terechtkomt en dus niet goed opgenomen wordt. Het gaat gisten waardoor krampen en winderigheid kan ontstaan.

Galstenen

De galblaas is een peervormig hol orgaan, gelegen rechtsboven in de buikholte, onder de lever. Wanneer galvloeistof teveel indikt, ontstaat er een galsteen. Klachten die duiden op het (mogelijke) bestaan van galstenen, zijn aanvallen van vage pijn, een gevoel van misselijkheid en een naar gevoel in de (rechter) bovenbuik, vaak uitstralend naar de rug en borst, vooral na het eten van vet, ei, chocola of bepaalde groenten, zoals koolsoorten.

Galstenen
Vorming van galstenen / Bron: Artemida-psy/Shutterstock.com

Maagzweer

Zweer in de maag of twaalfvingerige darm

De meest waarschijnlijke oorzaak van de pijn na het eten is een maagzweer. De zweer kan zich in de maagwand of twaalfvingerige darm – het eerste deel van de dunne darm, waar het voedsel in terecht komt als het de maag verlaat – manifesteren. Een zweer in de maag wordt ulcus ventriculi genoemd en een zweer in de twaalfvingerige darm heet ulcus duodeni.

Slijmlaag

De maag en de twaalfvingerige darm worden beschermd door een slijmlaag. Als de balans tussen de zuur- en de slijmproductie verstoord raakt, dan kan de wand van deze organen ontstoken en beschadigd raken. In het begin valt het nog wel mee met de beschadiging en is deze oppervlakkig, maar wanneer de aantasting voortduurt kan een soort krater ontstaan: een zweer (zie foto).

Helicobacter pylori bacterie

De belangrijkste oorzaak van een zweer is de Helicobacter pylori bacterie. Medicijngebruik staat op een goede tweede plaats. Het langdurig en/of veelvuldig gebruik van aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), ibuprofen, naproxen en diclofenac, kunnen een maagzweer veroorzaken. Stress en andere factoren, zoals roken, kunnen de klachten verergeren.

Pijn in de onderbuik

De meest voorkomende klacht van een maagzweer is pijn in de onderbuik. Andere veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en gebrek aan eetlust. Een zweer in de maag geeft veelal hevige pijn vlak na het eten. Een zweer in de twaalfvingerige darm daarentegen veroorzaakt vooral pijn wanneer de maag leeg is en ’s nachts.

Maag-darmischemie

Een andere mogelijke oorzaak van buikpijn na eten het eten is maag-darmischemie. Men spreekt van maag-darmischemie wanneer er vernauwingen ontstaan in de bloedvaten van het maagdarmkanaal. Vaak is slagaderverkalking de oorzaak.

Tijdens de vertering in het maagdarmkanaal is er extra zuurstof nodig, welke via het bloed wordt aangeleverd door drie belangrijke slagaderen:

 • naar de maag: de maag-leverslagader
 • naar de dunne darm: bovenste darmslagader
 • naar de dikke darm: onderste darmslagader

Courante klachten bij vernauwing van bloedvaten van de maag en darmen zijn:

 • pijn na de maaltijd
 • pijn na lichamelijke inspanning
 • (soms) pijn na stressvolle gebeurtenissen
 • gewichtsverlies (doordat men steeds minder gaat eten vanwege de klachten)
 • maagzweertjes
 • diarree
 • misselijkheid
Maagzweer
Maagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een andere veel voorkomende oorzaak van buikpijn. Brandend maagzuur is het omhoogkomen van maagzuur in de slokdarm. Dit veroorzaakt irritatie en een brandende pijn of ongemak achter het borstbeen of in de bovenbuik. Ook kun je last krijgen van een brandend gevoel of zurige smaak achter in je keel of mond. Verder kan het zijn dat je vaak moet opboeren.

Maagkanker

Veelvoorkomende kanker

Na longkanker is maagkanker wereldwijd de meest voorkomende kankersoort. Maagkanker komt vrijwel altijd voor bij mensen die ouder zijn van 50 jaar. Het komt twee keer zo veel voor bij mannen als bij vrouwen. Voedingspatroon en leefstijlfactoren (roken en veel drinken) zijn risicofactoren. Vaak wordt maagkanker in een vrij laat stadium ontdekt, waardoor behandeling gericht op genezing niet meer tot de mogelijkheden behoort. Dit komt omdat het aanvankelijk weinig tot geen klachten geeft. Bovendien zijn de klachten aspecifiek. Bij aanhoudende bovenbuikklachten moet je alert zijn.

Symptomen

De symptomen die kunnen optreden, bestaan uit:

 • vermoeidheid
 • opgeblazen gevoel na het eten
 • pijn in de maag na het eten
 • vol gevoel terwijl je weinig hebt gegeten
 • maagzuur
 • indigestie
 • misselijkheid
 • maagpijn
 • braken
 • gewichtsverlies

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.